De CONO neemt het heft weer in handen

De weidepremie voor melkveehouders van CONO Kaasmakers wordt verdubbeld. De premie gaat per 1 januari 2017 omhoog naar 2 cent per kilo melk.

Met deze stap is CONO het eerste Nederlandse zuivelbedrijf dat een plus van 2 cent gaat betalen voor weidegang. De meeste zuivelverwerkers betalen nu een plus van een halve tot 1 cent voor weidemelk.

Deel dit topic

Reacties

puddingbroodje
En wie gaat dit betalen? broekzak vestzak?
buorman
''Deze toegevoegde waarde van onze zuivel is van zeer groot belang voor onze klanten, inclusief Ben & Jerry’s. Deze klanten betalen een meerprijs voor de melk. De weidegangpremie betaalt zich dan ook meer dan terug’, stelt bestuursvoorzitter Klaas Sluis in de brief.''
Tinus
@buorman Zoals het hoort te werken dus. 👍 Vraag / aanbod.
pieta
Dus nu neemt het verschil met RFC weer 1 cent toe. Als dat zo is zou ik hem als fabriek vlug wat meer verhogen. 😄
buorman
@Tinus
Dat is althans wat het artikel vermeld, wat pieta daar op tegen heeft begrijp ik dan ook niet.
Of het moet zo zijn dat hij veel B en J ijs, en Beemsterkaas eet
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: Dus nu neemt het verschil met RFC weer 1 cent toe.

Binnen huidige beleid van RFC past geen verhoging van weidemelkpremie, daar past een afschaffing van de weidemelkpremie en een verhoging van de kwantum toeslag, dat zorgt voor een efficiëntere manier van produceren, anders blijven de grote jongens de kleintjes subsidiëren, en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn in deze vrije markt.
pieta
@buorman
Ik ben er op zich niet tegen. Waarom je dat denkt snap ik niet. Maar als je de hoeveelheid weidepremie die je aan de boeren betaalt zo door kunt berekenen in je eindproduct dan zou ik meer verhogen. Dat is een kwestie van rekenen.
buorman
@pieta
Je kunt ook te veel/snel willen pieta, en twee cent van de klant is toch wat anders dan een deel van jezelf en een deel van je collega's
pieta
@buorman
Als je naar het grotere plaatje kijkt gaan we maar op één ding uitkomen en dat is verplichte weidegang (is het niet juridisch dan wel financieel). CONO weet het wellicht te verwaarden en voor hun is het ook gemakkelijk omdat nagenoeg elk lid aan weidegang doet. Voor RFC is het lastiger omdat die ook een heleboel producten maken waar weidegang geen issue is.
Titus de Wolff
@pieta
Er worden in de weidemelkpremie steeds twee doelen vermengd en dat maakt het geheel onbegrijpelijk. Het aandeel van de zuivel is het beeld van grazende koeien dat de melk beter doet verkopen. Het aandeel van de convenantspartners heeft daar voor veel van die partners weinig mee te maken. Hun doel is de waarde van het landschap te verhogen of de koe een zo natuurlijk mogelijk graasgedrag te laten leiden.
Er moeten dus twee aparte stromen weidepremie ontstaan. Een melkreclamepot en een koe- landschap- en boerknuffelpot.
pieta
Makkelijk lullen als bijna al je leden weidegang toepassen. Ze kunnen ook wel 25 cent weidetoeslag betalen.
meelezer10
Moet je wel oppassen dat de melkprijs niet onder nul duikt. 😄
+2
pieta
Ik had er eerst 30 staan. 😄
+2
Hier altijd blijven weiden.
Niet te extreem uitgebreid.
Dus is ook niet erg dat het vanuit de broekzak in mijn vestzak komt.
+2
weurding
Kom op rfc! volgen !! 😄
+10
jan is hobbyboer
Toch wonderlijk dat bij de ene grote club (RFC) bijna alles ten voordele van industriemelk gaat en de een andere kleinere club denkt met premium producten geld te kunnen verdienen.
pieta
Gewoon een gemakkelijke beslissing voor CONO. Bijna elk lid weidt zijn koeien en daar hangen ze dan een meerwaarde aan. Denk je echt dat de consument de Beemsterkazen niet gekocht had als CONO in het verleden andere aandachtsgebieden had gekozen of meerdere opties waarmee je je marketing kunt doen?
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: meerdere opties waarmee je je marketing kunt doen

mestverwerkingsinstallaties, fosfaatrechten, KLW en kwantumtoeslagen bedoel je?
pieta
@jan is hobbyboer
Of geen vee aangebonden op enig moment. 😄
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: Of geen vee aangebonden op enig moment.

Daar heb ik RFC nog nooit over gehoord, mijn 5 punten zijn speerpunten in beleid van RFC. Gaan we nog een hoop last van krijgen.

Ben me overigens al aan het oriënteren op het zelf kaas maken. RFC heeft tabak van boeren zoals ik dus wil ik nog paar jaar boer blijven dan moet ik op een of andere manier waarschijnlijk wel zelf mijn afzet gaan regelen. De industriemelk prijs die RFC op het moment aan mij betaald voor mijn premium product (kleine 20 cent) is helaas niet kostendekkend en ook niet motiverend.
+1
pieta
Quote:
@jan is hobbyboer: mijn 5 punten zijn speerpunten in beleid van RFC

Ik tel er 4. Waarvan ze aan fosfaatrechten weinig kunnen doen. Dat hadden hooguit dierrechten kunnen zijn. De kwantumtoeslag stelt al weinig voor en zal wel weer wat soberder worden. Maar ik wens je veel succes met zelf afzet zoeken.
Frans1
Quote:
@pieta: Ik tel er 4.

😄
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: Ik tel er 4.

Ik ook 😄.

Die afzet gaat nog heel gedoe worden, maar wat moet je anders als echt weidende mini boer bij RFC op het moment, stoppen of wat anders bedenken. Ze hebben duidelijk de voor hun leden logische richting gekozen, meeste leden, en vooral de meeste melk wordt op stal op een industriële manier geproduceerd (volgens wikipedia: Kenmerken van de bio-industrie zijn de hoge arbeidsproductiviteit, hoge dierdichtheid, en hoge mate van schaalvergroting, specialisatie, mechanisering en automatisering. Erg van toepassing op moderne melkveehouderijbedrijven.) Dus zorgt RFC logisch heel erg goed voor haar eigen leden. Ik kan (en vooral wil) daar niet in mee en dan moet je iets anders gaan bedenken. Da's knap lastig, vooral als je niet onbeperkt tijd hebt maar we gaan ons best doen, soort van JiH-Exit 😄
kaas
Volgens mij info gaat noorderland melkeen plus uit betalen van 3 cent per kg bij weidegang [met voorwaarden]
oldhuus
Maar nog geen 25 cent gok ik?
kaas
noordeland betaald ongeveer gelijk uit dan rfc dus 3 cent er boven dus 28 cent
zuivelarbeider
Bij FrieslandCampina is sinds april de vestiging Gerkesklooster de gehele productie nu weide melk.
In juni is lutjewinkel overgaan op weidemelk.
Born is de volgende die overgaat opweidemelk productie.
-2
cs-agrar
Quote:
@zuivelarbeider: Born is de volgende die overgaat opweidemelk productie.

jaja, die RFC faked de boel gewoon
+1
Cornelis
Verklaar je nader Cees.
Jannus
Neem aan dat alles gewoon in 1 rmo geladen wordt dus wordt het een mixje 😉
puntertje
@Jannus
Dat is wel het aller onnozelste wat je zou kunnen doen. En 'onze' vrienden van Milieu Defensie, Wakker Dier etc. zitten met smart te wachten op het onderuit kunnen halen van claims/concepten.
Titus de Wolff
@Jannus
Neem aan dat alles gewoon in 1 rmo geladen wordt dus wordt het een mixje

Als dat dan maar eens afschrikwekkend op het melkpak wordt gezet kunnen we zien of het zijn werk gaat doen.
cs-agrar
@Cornelis
De gequote zin goed lezen Cor, het staat er allemaal in, zie Frans1
Cornelis
@cs-agrarLees je eigen reactie nog maar eens door. Al aan het schilderen?
jan is hobbyboer
Quote:
@Cornelis: Lees je eigen reactie nog maar eens door. Al aan het schilderen?

Toch jammer dan RFC de bulkmelk richting opgegaan is, anders hadden we nu misschien wel het door jouw verfoeide weidemelk dubbeltje gehad 😄.
Cornelis
Quote:
@jan is hobbyboer: oor jouw verfoeide weidemelk dubbeltje

Onder druk wordt alles vloeibaar Jan. CONO doet een flinke stap en als er een schaap over de dam is....
Voordeel voor mij is dat er deuren in de stal hangen, die kunnen zelfs open bij grote druk 😄
pieta
@Cornelis
Vind jij echt dat CONO een flinke stap zet? Bijna alle leden weiden hun vee, iets van broekzak vestzak, een sigaar uit eigen doos, puur voor de bühne enz. of zie ik dat verkeerd?
Cornelis
@pietaJa dat bijna iedereen het vangt klopt maar is voor de buitenwereld totaal onbelangrijk. En ja een verdubbeling is een grote stap.
pieta
@Cornelis
Daar ben ik dan niet mee eens. Ze hadden het ook gewoon kunnen vervijfvoudigen. Als RFC dit gaat doen is het een grote stap. En ja onder die (financiële) druk gaan wij misschien ook de scharnieren vd staldeuren smeren tegen het gepiep. 😄
+2
Cornelis
@pietaGewoon verplichten, ben je van het gezeur af. Is gelijk het einde van de weidepremie.
+1
Frans1
Quote:
@zuivelarbeider: Born is de volgende die overgaat opweidemelk productie.

Gaat die fabriek koeien houden dan? 😄
cs-agrar
Quote:
@Frans1: Gaat die fabriek koeien houden dan?

nee, ze maken het gewoon.
gaitoetklooster
En als het zo uitkomt word er gewoon ,melk van een niet weider bij in gemengd , ook dit is geneuzel over NIKS, herverdelen van geld.
-1
christo
Gewoon de toeslag zo hoog maken dat iedereen gaat weiden. En dan wel uit de markt halen natuurlijk.
Polder
Ook bij Cono kringloopwijzer verplicht. Weidegang noemen ze ook 100 koeien op 14 ha huiskavel zie Cono site filmpjes over boeren. Zonder onderscheidt in hoeveelheid vers gras aan de koe zal de extensieve enige echte weider weer bloeden. Nul voordeel kringloopwijzer en misschien straks wel betalen voor slechte kringloopwijzer.
hans1980
Zie op RFC site dat ze weer een artikel wijden aan mono vergisting >> hoe goed en duurzaam >>> denk persoonlijk dat niet elke burger zit te wachten op een boerderij met mestsilo's vergisters stationaire motoren leidingen etc. hoe "duurzaam dat ook mocht zijn"

oja digistaat is mest zonder o.s. die is verbrand slecht voor bodemleven !!!!!
martijnham
Duurzaamheid begint met een duurzamere prijs. En ze gaan wel de goede kant er mee op. Kan vreugdehil niet zeggen. Hoop dat die niet zak. Stijging zit er zeker niet in bij ons.
Jannus
Hoorde dat er veel vraag is naar 100 % weidemelk die meer dan 4 ct extra opbrengt op de vrije spotmarkt,dus Cono kan er zo 2 ct uitpikken
+2
weurding
@Jannus kennis van ons zit in de kippen (begeleider) en zei al dat de weidemelk dezelfde kant op gaat als de eierenbusiness, buiten lopen maakt daar al een verschil van 3 cent per ei , zodoende leek hem 7 cent extra voor weidegang niet vreemd in de toekomst

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , weide , weidegang , cono , melkveehouders , weidemelk , koeindewei , cono kaasmakers , zuivelverwerkers , zuivelbedrijf en weidepremie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
49
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
8