Column Sjakie - Door mestverwerking uitbreiden zonder fosfaatrechten

Door Jack Rijlaarsdam:

FrieslandCampina heeft bestuurslid Frans Keurentjes als nieuwe voorzitter van de coöperatie benoemd. Eind december begint Keurentjes in zijn nieuwe functie. In een agrarisch vakblad werd hem alvast de ruimte gegeven zich te profileren door middel van een kort interview. Normaal gesproken worden er dan nietszeggende uitspraken gedaan, dat is nu weinig anders. Opvallend is wel dat hij in die paar regeltjes nadrukkelijk spreekt over ‘samen’ en ’samenwerking’. Samenwerking is immers een grondbeginsel voor een coöperatie.

Het lijkt mij van belang dat er een duidelijke visie komt op de gewenste bedrijfsontwikkeling van de leden. De gehele keten van gras tot glas is in handen van de leden, weidegang en teelt van eigen ruwvoer worden naar de buitenwereld nadrukkelijk als de standaard gepresenteerd. Tegelijkertijd wordt invullen van de Kringloopwijzer (KLW) verplicht gesteld om mineralenefficiëntie te bevorderen. Extensieve melkveehouders met weidegang en veel gras in het rantsoen behalen doorgaans een relatief lage efficiëntie in de KLW. Zij kunnen hierdoor niet de extra ontwikkelingsruimte verdienen die andere collega’s wel creëren. Voorlopig wordt men nog niet afgerekend op de resultaten, dat is echter een kwestie van tijd. Het verleden leert dat alle administratie er uiteindelijk toe leidt dat de minst presterende bedrijven met financiële prikkels gedwongen worden te bewegen.

Ook in het nu al omstreden dossier van bedrijfsgebonden mestvergisting heeft FrieslandCampina een dubbele moraal. Naar de buitenwereld wordt hoog opgegeven van reductie van broeikasgas en verbetering van de mineralenbenutting. In werkelijkheid wordt voorgesorteerd op aanpassing van de regels in Brussel. Onder druk van de Tweede Kamer gaat staatssecretaris Van Dam ervoor pleiten dat verwerkte en geëxporteerde mest niet mee telt voor het fosfaatplafond. Mocht Van Dam dit voor elkaar krijgen, dan is een melkveehouder met mestverwerker spekkoper. Hij kan uitbreiden zonder fosfaatrechten aan te schaffen, terwijl een melkveehouder met mestafzet op eigen grond hier wel toe is verplicht.

Een deel van de melkveehouders zorgt voor het groene imago, maar FrieslandCampina kiest er voor juist ontwikkelingsruimte te scheppen voor industriematig melken. De ene groep de lasten, de andere de lusten. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van samenwerking.

Bron: Nieuwe oogst

Deel dit topic

Reacties

George
Ik denk dat Sjakkie wel gelijk heeft.
meelezer10
Quote:
@Grasbaal: Van Dam ervoor pleiten dat verwerkte en geëxporteerde mest niet mee telt voor het fosfaatplafond. Mocht Van Dam dit voor elkaar krijgen, dan is een melkveehouder met mestverwerker spekkoper. Hij kan uitbreiden zonder fosfaatrechten aan te schaffen, terwijl een melkveehouder met mestafzet op eigen grond hier wel toe is verplicht.

Ik kan het verband niet gelegd krijgen tussen mest die verwerkt wordt en geexpoteerde wordt en zo niet mee telt voor fosfaatplafond. En uitbreiden zonder fosfaatrechten.
KuikenenKoe
Quote:
@Grasbaal: Onder druk van de Tweede Kamer gaat staatssecretaris Van Dam ervoor pleiten dat verwerkte en geëxporteerde mest niet mee telt voor het fosfaatplafond.

om het wel mee te tellen is voor mij moeilijk tot niet te begrijpen
puntertje
Het wordt in Duitsland op plaatsen nu al als chemisch afval gezien, don't push your luck zou ik zeggen.
KuikenenKoe
Maak je geen zorgen
ons koningshuis heeft gelukkig een goede verstandhouding met duitsland,dus dat wordt wel opgelost
puntertje
@KuikenenKoe
Ja, laten we Maxima inzetten voor ons mestprobleem.
George
Quote:
@puntertje: , laten we Maxima inzetten voor ons mestprobleem

Ons?
Niet iedereen heeft een mestprobleem. Dus laat Maxima maar geen partij kiezen.
puntertje
@George
je hebt gelijk
jan is hobbyboer
Quote:
@puntertje: Ja, laten we Maxima inzetten voor ons mestprobleem.

Ik heb gehoord dat Maxima koeien in de weide wel schattig vind, daar wil ze zich wel voor inzetten, dat geneuzel over koeienpoep boeit haar niet.
Las Veegas
Mocht Van Dam dit voor elkaar krijgen, dan is een melkveehouder met mestverwerker spekkoper.

Zoals ik ´m lees zie ik dat spekkopen niet 1,2,3.
Want je zult toch gewoon opgave moeten doen van je dieren en dan rolt daar wel of niet een verwerkingsplicht uit en tevens rolt daar uit of de fosfaatproductie op bedrijfsniveau in overeenstemming is met wat je toegekend hebt gekregen.
Van Dam is spekkoper want die kan in de EU weer met goed fatsoen rond lopen omdat administratief het Nederlandse plafond niet overschreden is.

Wat wel kan gebeuren is dat die vermaledijde generieke korting op de fosfaatrechtentoekenning en de afroming bij verkoop van tafel is. Zo en dat scheelt een hoop herrie in de tent zal Van Dam zich gedacht hebben.
KuikenenKoe
Quote:
@Las Veegas: plafond niet overschreden

mocht verwerkte en geexporteerde mest niet meegaan tellen bij plafond,wat geheel terecht is
is er zonder mono vergisting al een andere situatie qua landelijk p plafond
pluimveemest zou al voor 90% niet mee tellen
daarnaast mochten plannen uit plannen van vitalisering varkenshouderij waarheid worden
dan blijft er eigenlijk alleen koefosfaat over
wel is mij niet bekend of van dam ook gaat pleiten om met kunstmestvervangers wat te doen
jan is hobbyboer
Een column over industriemelk in een LTO blaadje. Mijn complimenten sjakie.
janv
,,,
Quote:
@Grasbaal: Een deel van de melkveehouders zorgt voor het groene imago, maar FrieslandCampina kiest er voor juist ontwikkelingsruimte te scheppen voor industriematig melken. De ene groep de lasten, de andere de lusten. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van samenwerking.,,,,

Tis toch zo dat,de boeren met groen imago,met de koeien buiten een cent meer krijgen,hoezo geen lusten.?
Boeren met het vee binnen betalen deze cent(de lasten),ook zullen deze boeren makkelijker kiezen voor mestverwerking of (en)mestvergisting,is toch ook een bijdrage aan het groene imago.
Is een kwestie van vooruit kijken en gebruik maken van ieder z.n kwaliteiten.Als iedereen het zelfde doet is het geen samenwerking meer..
sorry
Quote:
@janv: voor mestverwerking of (en)mestvergisting,is toch ook een bijdrage aan het groene imago.
Is een kwestie van vooruit kijken

Bij Wakker dier denken ze daar anders over dan de jongens en meisjes van frieslandcampina

t.co/hdJjfWiRhH/

Jammer joh

Ze kunnen beter inzetten op zonnepanelen of windenergie ipv een stukje industrieterrein op erf, dan is het groene duidelijker zichtbaar
Freriks
Quote:
@sorry: Bij Wakker dier denken ze daar anders over dan de jongens en meisjes van frieslandcampina
Wakker Dier heeft maar 1 doel: de veehouderij de wereld uit, te beginnen uit Nederland. Verder niet teveel aandacht besteden aan dat stelletje losers
m uut m
Een fosfaatrecht is een productierecht. Waar Jack op doelt is de daad werkelijke productie. Mest die geëxporteerd wordt is wel geproduceerd en heeft geen invloed op de individuele veehouder. Voor de sector geldt een ander verhaal als geëxporteerde mest niet bij de productie wordt meegenomen dan geeft dat voor de sector ruimte en zou er ruimte zijn voor meer fosfaatrechten.
josl
Het zou je sieren Sjakie eens over iets anders te schrijven dan de KLW en de nadelen van extensief boeren met veel gras.We begrijpen je frustratie inmiddels wel.
Mestvergisten is geen mestverwerken.
Cono stuurt de weidepremie al naar 2 ct.
Stel fosfaatrechten kosten €5000,-/koe.
Je schrijft ze af in 8 jaar dan kost je dat 700€ per jaar incl rente en zonder belastingvoordeel.
Produceren je koeien 9000kg dan is dat 0.08 ct/kg melk.
Laat die intensieve boer met stalkoeien daar maar een mestverwerker voor bouwen.
Doet hij wat aan het klimaat, en jij aan het imago.

De melkveestapel gaat niet meer groeien dankzij grenzen aan NH3 en CO2. Fosfaat is een middel wat verheven is tot doel om de zaak in toom te houden.Gaat het fosfaatplafond omhoog, dan komen die andere twee in beeld. Wil je gebeten worden door de kat of de hond, het blijft pijn doen.
Boeren met grote beweidbare huiskavels hebben de toekomst.
koeman
Quote:
@josl: Je schrijft ze af in 8 jaar dan kost je dat 700€ per jaar incl rente en zonder belastingvoordeel.
Produceren je koeien 9000kg dan is dat 0.08 ct/kg melk.

volgens mij ben je aan een nieuwe rekenmachine toe, even de komma twee plekken naar achteren toe
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@koeman: volgens mij ben je aan een nieuwe rekenmachine toe, even de komma twee plekken naar achteren toe

Daar hebben wel meer boeren last van. Een kostprijsverhoging van 8 cent betekend toch gewoon een onzin plan, dat kan toch bijna niemand betalen bij een melkprijs van 30 cent, laat staan willen. Het buitenland lacht zich werkelijk van de sokken door zoveel onnozelheid bij boeren die koste wat kost willen melken (en dat ook nog een economische bezigheid noemen, het is gewoon verbranden van generaties opgebouwd familie-kapitaal op het moment bij velen).
josl
Te laat achter pc gezeten, ct= euro
m uut m
Zolang er geen einddatum is voor fosfaatrechten kun je er ook niet op afschrijven!!!
Het is een illusie om te denken dat je met koeien opstal houden met een mestvergister beter voor het milieu bent dan volledige weidegang.
Jack geeft nog tegengas we hoeven niet allemaal als makke lammetjes naar de slachtbank.
josl
Je mag afschrijven ook vervangen door aflossen.
En als je ze niet mag afschrijven worden ze heel goedkoop of heel duur afhankelijk van hoe je het bekijkt....want dan telt alleen de rente.

Het zou zomaar kunnen M uut M dat met koeien op stal je beter voor het milieu bent. We zijn in NL nl. heel goed in het bedenken van end of pipe oplossingen. Als we methaan van boerende koeien willen afvangen dan krijgen we het georganiseerd. NH3 afvangen kunnen we al en dan heb je je eigen kunstmestfabriekje. dus ik zou het niet zo stellig durven te zeggen.

Maar als je bedoelt dat het een illusie is dat je daardoor draagvlak organiseert om de sector in de benen te houden ben ik het volledig met je eens.

tegelijkertijd moeten we niet zo spastisch in de kramp schieten als het over mestverwaarding gaat. Mest als een basisstof voor een biobased economie, niks mis mee.

De nomaden deden het duizenden jaren, van koeienmest hutten bouwen en het dagelijks potje erop koken. Vooruitgang gaat met vallen en opstaan. We zijn tegenwoordig vooral bezig met bang zijn te vallen. Open your mind.

IK schrijf het nog één keer: boeren met grote beweidbare huiskavels hebben de toekomst. De rest gaat het een stuk moeilijker krijgen om het bedrijf naar een volgende generatie te krijgen.
+1
jg
@josl
Punt is dat je voor biobased econnomie producten ook rechtstreeks kunt gebruiken en niet eerst door een koe hoeft te laten gaan. Zeker niet als dat op een schaal gebeurt die de waarde van het product melk nihil maakt.
Freriks
Quote:
@jg: Punt is dat je voor biobased econnomie producten ook rechtstreeks kunt gebruiken en niet eerst door een koe hoeft te laten gaan.

ik vraag me af hoe biobased dat dan wel is. Waar groeien die gewassen van? Kunstmest? En wat doe je met al die producten die niet door de mens te verteren zijn?
janv
Quote:
@josl: IK schrijf het nog één keer: boeren met grote beweidbare huiskavels hebben de toekomst. De rest gaat het een stuk moeilijker krijgen om he

Wel apart dat de stoppers allemaal bedrijven zijn die weiden....
janv
@sorry

Je heb de stok altijd bijdehand..
jg
@Freriks
Alle grondstoffen zijn geschikt. Hoe ze ontstaan maakt niet uit. De Zlto lobby om de wereld via de koe te laten draaien is onzinnig.
+3
jan is hobbyboer
Quote:
@josl: Het zou je sieren Sjakie eens over iets anders te schrijven dan de KLW en de nadelen van extensief boeren met veel gras.We begrijpen je frustratie inmiddels wel.

Blijkbaar niet, er wordt immers niets mee gedaan terwijl een grote minderheid (de zgn achterblijvers in de ogen van de industriemelkers) last heeft van deze onzin. Maar in dit land is er op het moment alles op gericht om de industriemelkers het leven zo plezierig mogelijk te maken, dus ik ben bang dat Sjakie er nog wel wat columns aan moet wagen, al was het alleen maar om de ZLTO mensen wat te plagen. Hem eruit schoppen als columnist durven ze toch niet, daarvoor is het medium van Co weer te machtig 😄. Lang leve internet.
Grasbaal
De boerenhaters beginnen het ook door te krijgen, ze zien alleen nog geen verschil in mestverwerking en mestvergisting:

Ook de doelen in het verbetervoorstel dat Milieudefensie een half jaar geleden nog inbracht om weidegang wel te halen, zijn niet gerealiseerd. Er zijn stappen gezet, maar er zijn ontwikkelingen buiten het convenant weidegang die dit tegenwerken. Pluimers: “Vrijblijvendheid is troef. Vooral Friesland Campina zegt dat ze koeien in de wei belangrijk vindt, maar jaagt met het stimuleren van mestverwerking de koe juist de stal in. Mest moet snel worden verzameld om te kunnen verwerken. Dat is een stuk lastiger als de koeien in de wei staan en vrij rondlopen.”

Meer: blikopnieuws.nl/nieuws/242714/…
+4
jan is hobbyboer
Quote:
@Grasbaal: De boerenhaters

De echte boerenhaters zijn trouwens de adviseurs die de boeren opgeroepen hebben tot uitbreiden waardoor ze steeds harder moeten werken voor steeds minder geld. Deze zijn veel gevaarlijker omdat ze vermomd in een pak en met een koffertje rondlopen en niet direct als boerenhaters herkend worden. Heel erg oppassen voor dit soort types.
janv
Quote:
@jan is hobbyboer: De echte boerenhaters zijn trouwens de adviseurs die de boeren opgeroepen hebben tot uitbreiden waardoor ze steeds harder moeten werken voor steeds minder geld. Deze zijn veel gevaarlijker omdat ze vermomd in een pak en met een koffertje rondlopen en niet direct als boerenhaters herkend worden. Heel erg oppassen voor dit soort typ

Gelukkig heb jij ze altijd tijdig herkend Jan.!
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@janv: Gelukkig heb jij ze altijd tijdig herkend Jan.!

Ik ben inderdaad behoorlijk wantrouwend wanneer andere mensen weten wat goed is voor mij en vooral als zij daar beter van worden en het voor mij nog maar de vraag is of ik er ooit iets aan verdien. Als al die adviezen echt zo lucratief waren, waarom hadden al die klojo's dan nog een pak aan en gingen ze zelf geen koeien melken.
+2
meelezer10
Quote:
@jan is hobbyboer: klojo's dan nog een pak aan en gingen ze zelf geen koeien melken.

Omdat ze geen beslissingen durven te nemen die op hun zelf betrekking hebben.
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@meelezer10: Omdat ze geen beslissingen durven te nemen die op hun zelf betrekking hebben.

Behalve de onderwater dobberaars (meer schuld dan eigen vermogen, gezonken bootjes/duikboten zou sjors waarschijnlijk zeggen) spelen wij nog steeds met ons eigen geld (en het vermogen dat door voorgaande generaties opgebouwd is) en dat is wel wat anders dan beetje adviseren over investering van andermans geld.
George
@jan is hobbyboer
Ik heb het eigenlijk nooit over duikbootjes. Maar ik wil aangeven dat velen de varkenshouderij zijn na gegaan. Alle oud vast zittend vermogen in grond en de waardestijging ervan ingezet voor een grote hypotheek om een dubbelgrote nieuwe bling bling stal met robotje hier , robotje daar . Door die keuze hebben sommige zich voor de rest van hun leven flink vast gezet en moeten ze door. Als ze willen stoppen moeten ze flink verlies lijden (verzuipen als je eraf springt)als er al een koper is te vinden. Dus moeten ze door en roeien met de riemen die ze hebben.
jan is hobbyboer
Quote:
@George: Dus moeten ze door en roeien met de riemen die ze hebben.

Onder water roeit lastig 😄.

Volgens mij kun je bij jullie als ik het allemaal zo lees wel als 2e tak een roeivereniging starten geloof ik. Wat een waterzooi daaro. Hier is het gewoon nat, en is het grootste probleem dat er geen suiker meer in het gras zit bij gebrek aan zonlicht waardoor de productie wat zakt, dus dat valt allemaal reuze mee. Verder gras genoeg, da's ook wel eens anders geweest in juli.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , gras , melken , frieslandcampina , campina , administratie , voer , weidegang , grond , melkveehouders , melkveehouder , mestafzet , ruwvoer , mestverwerking , mestvergisting , sjakie , rantsoen , brussel , kringloopwijzer , verdienen , fosfaatplafond , tweede kamer , regels en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!