Einde melkquotering en stijging melkproductie markeren jaar 2015

Persbericht LTO

Het jaar 2015 gaat de geschiedenis in als het laatste van de melkquotering, die na ruim 30 jaar is afgeschaft in de EU. In Nederland heeft dat geleid tot een zogenoemde ‘harde landing’, waardoor in ons land de melkproductie vorig jaar met ca. 7 procent toenam. De gestage groei van de mondiale melkproductie, de vraaguitval vanuit China in combinatie met de voortdurende boycot van zuivelproducten door Rusland heeft voor onbalans gezorgd op de zuivelmarkten.

Daarmee is de daling van de melkprijs, die in 2014 begon, in 2015 en ook de eerste helft van 2016 doorgezet. Na twee recordjaren voor de melkprijzen is 2015 één van de slechtste jaren voor de melkveehouderij. Dit blijkt uit de LTO-Internationale Melkprijsvergelijking, die vanmorgen op het melkveebedrijf van de familie De Groot in Kamerik (gem. Woerden) is gepresenteerd. Deze prijsvergelijking wordt gemaakt in opdracht van de vakgroep LTO Melkveehouderij in samenwerking met de European Dairy Famers. ZuivelNL voert de vergelijking uit.

De melkprijs zit nog niet op het laagste niveau van 2009, maar de periode van lage melkprijzen is wel langer. Vooral deze langere periode zorgt ervoor dat melkveehouders met hun bedrijf in de verdrukking komen. Ruim een maand terug zijn de Nederlandse zuivelnoteringen weer wat aangetrokken, wat een herstel van de melkprijs in kan luiden.

Uit het rapport blijkt dat zestien Europese zuivelbedrijven in 2015 uitkwamen op een melkprijs van gemiddeld € 31,27 per 100 kg melk. In 2014 was dat nog € 38,60. In de prijsvergelijking handhaafde het Nederlandse bedrijf FrieslandCampina zich bovenin de ranglijst: de zuivelonderneming staat vierde
(€ 33,22). De top drie bleef ongewijzigd: bovenaan staat Hämeenlinnan O in Finland (39.43), gevolgd door het Italiaanse Granarolo (38,93) en het Britse Dairy Crest (34,44). DOC Kaas is hekkesluiter (26,54. In een langjarig gemiddelde (2009 t/m 2015) staat DOC tiende en FrieslandCampina derde.

De vergelijking van de melkprijzen wordt sinds 2000 gemaakt. Bij de berekeningsmethode wordt er van uitgegaan welke prijs een veehouder zou krijgen als hij een bepaalde hoeveelheid melk aflevert van een bepaalde kwaliteit en samenstelling aan verschillende zuivelbedrijven. In de praktijk kunnen cijfers afwijken vanwege de werkelijke samenstelling, kwaliteit, hoeveelheid e.d. afgeleverde melk aan de zuivelfabriek.

Deel dit topic

Reacties

+2
jg
Maak van de gestage groei van de mondiale melkproductie maar : De groei van de Europese melkproductie.
Het is wat vreemd om altijd maar een probleem wat veroorzaakt wordt door een beperkte groep uit te smeren over de rug van allen.
groeier
Deels waar.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's rusland , melkveehouderij , lto , stage , melk , china , frieslandcampina , melkprijs , campina , kaas , doc-kaas , melkproductie , melkveehouders , doc , dairy , melkveebedrijf , zuivelonderneming , finland , mondiale melkproductie , melkprijsvergelijking , zuivelnoteringen , zuivelnl en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!