Eerste niet-dierenarts euthanaseert koeien, KNMvD in verweer

Simon van Dalen uit Steenwijk (OV) is de eerste niet-dierenarts die toestemming heeft gekregen om lijdende dieren op boerderijen te euthanaseren. 

Deel dit topic

Reacties

oldhuus
Het is toch simpel, een Dierenarts is opgeleid om dieren beter te maken! Niet om te doden.
Dit is gewoon weer zo'n vakbond die bang is voor broodroof.
Strick
De methode van euthanaseren zoals van Dalen die toepast staat mij niet aan.
Als sector moeten we dat niet willen.

Wel vindt ik de opmerking van Mark van der Heijden zeer arrogant.
Hij vraagt zich af of de melkveehouder wel de juiste diagnose kan stellen en stelt verder dat een dierenarts daar zes jaar voor gestudeerd heeft.
Onze ervaring met beginnende dierenartsen is dat ze nog ontzettend veel moeten leren ondanks zes jaar studie.

We hadden recentelijk een koe met ernstige mastitis en belden de praktijk op met het verzoek om de koe te komen euthanaseren. Na onderzoek kwam de dierenarts tot de conclusie dat de koe behandelbaar was. Wij hadden daar absoluut geen goed gevoel bij en menen als melkveehouder onze dieren beter te kennen als een dierenarts. De koe is uiteindelijk wel geeuthanaseerd.
Wij hebben een grondige hekel aan het onnodig laten lijden van dieren waarvan wij denken dat de situatie uitzichtloos is.
paul1
Pijnstiller is ook een optie
Erco
Uitstellen van euthanasie bedoel je tevens? Geen afstel
cjw73
Een koe met mastitis afmaken??
dat heb ik nog nooit gedaan en er is ook nog niet 1 aan dood gegaan.
oldhuus
Coli-mastitis misschien? Natuurlijk ga je die eerst behandelen maar dat houd een keer op.
Steek liever tijd en energie in gezonde dieren dan hopeloze gevallen. Maar zo'n koe die in het hok ligt en blijft liggen is vaak ook gewoon niet op tijd naar de slacht gegaan.
milkman2
Quote:
@oldhuus: niet op tijd naar de slacht gegaan.

Dat moet nog maar kunnen, als je er eenmaal de spuit in hebt gezet kunnen ze niet meer naar de slacht dus loop je wel risico als een koe niet opknappen wil.
buorman
Quote:
@Strick:
De methode van euthanaseren zoals van Dalen die toepast staat mij niet aan.Als sector moeten we dat niet willen.

Waarom niet? t/m het schot is het hetzelfde als de slacht van uitstootkoeien, daarna de 'riet' ipv de halssnede.
Als het goed is maakt het de koe niks meer uit.
BernieX2
Nee wij veehouders hebben geen verstand van zaken, daar hebben wiij profiteurs/adviseurs voor nodig...
oldhuus
Had hier ook een vaarskalf van een tweeling dat na 2 weken zonder spalken nog niet kon staan, veearts opperde opereren.. Het is een beste man maar euthanasie is het allerlaatste wat ze doen, en de laatste koe die hier geeeuth. werd was de eerste spuit ook niet voldoende..
+1
andre01
Alles is natuurlijk veearts afhankelijk. Maar hoeveel dieren moeten we per jaar euthaniseren, en moeten we het willen op deze manier in de publiesiteit te komen?

Vanuit mijn visie ben ik hier op tegen.
+2
Jannus
Quote:
@andre01: Vanuit mijn visie ben ik hier op tegen.

Ik zie niet het verschil met het slachthuis dan dat je er zelf bijstaat,de rest is hetzelfde
+1
verbi
Als ik wil dat de veearts een koe euthaniseert dan vertel ik dat meteen aan de telefoon daar ga ik geen discussie over houden. Het zijn mijn koeien en niet van hun. En de veehouder kan prima bepalen of het nog goed komt of niet. Maar ik snap ze wel eerst enkele bezoeken afleggen en voor 100 euro geneesmiddelen erin om na een week tot de conclusie te komen dat het toch niet gaat. Ze zijn gewoon bang dat ze een dubbeltje mislopen.
Maismeel
De prijs die een dierenarts er voor vraagt is gewoon veel te hoog
+5
Nico96
Die enkele keer dat het voorkomt is toch de praat niet waard.
+1
diezel
Quote:
@Maismeel: is gewoon veel te hoog

Simon met zijn "gaatjes-prikker" zal vast wel een tientje of anderhalf goedkoper kunnen zijn! 😞
+2
brabantboer
Ik wil niets met zulke mensen te maken hebben zoals deze man in het artikel. De foto staat mij al niet aan. Dit is de grootste onzin en mediageilheid van deze individuele persoon.
+1
Nick83
Idd had het niet gehoeven om hiermee in de media te komen. Zeker niet met zo'n foto.
jan w
Die schietmaskers zijn in Nederland gewoon te koop hoor, alleen de patronen niet. Daar moet je voor naar het buitenland.
buorman
Patronen zijn ook gewoon in Ned legaal verkrijgbaar, echter ze vallen wel onder de WWM [wet wapens en munitie] en je zult dus een redelijk belang moeten hebben om deze voorhanden te hebben.
Iemand met een wapen vergunning, kan deze dus aanschaffen als daartoe een belang bestaat
Nick83
Maar mogelijk kunnen ze je dan wel traceren als je dr een paar 100 aanschaft. Het is natuurlijk duidelijk waar ze voor zijn. Het zijn speciale patronen die je enkel in een schietmasker gebruikt. Daarom misschien toch verstandiger om ze anoniem int buitenland te halen als je dr hier in NL niet anoniem aan kunt komen.
buorman
@Nick83

En wat wou je er dan mee doen?
brabo
Toevallig vorige week de discussie met mijn veearts gehad over de methodes die veehouders zelf ook wel eens willen verzinnen om een koe te "helpen". Dit blijkt toch nog regelmatig voor te komen omdat de veearts al gauw zo'n tientje of 7 -8 rekent voor euthanasie.
weurding
Denk dat niet alleen boeren hier meelezen 😉
Nick83
Daarom ist maar beter de discussie te sluiten, zoals brabantboer ook al zegt. Straks krijgen we nog de situatie dat de Rendac bij elke koe die ze opladen een verklaring van de veearts moet hebben. Daar zit niemand op te wachten.
paul1
In Denemarken mogen boeren dat zelf , ik weet trouwens niet of dat nog steeds zo is.
+1
brabantboer
Het lijkt mij verstandig om een discussie als deze te sluiten voor zulke berichten in de media verschijnen. Dit is geen doorsnee mening volgens mij. Hoe vaak komt het nou werkelijk voor op een melkveebedrijf van 100 koeien dat er een koe uit haar lijden verlost moet worden. maximaal 3 x.
een kostenpost van 210 euro.
Per 100 kg melk dus ongeveer 2 cent. De grootste onzin om deze discussie aan te gaan.
Als blijkt dat er toch nog ondernemers zijn die blijkbaar deze handelingen uit voeren om kosten te besparen dan pleit ik er voor om het euthaniseren van koeien kosten loos te maken voor de veehouder en collectief te laten betalen door de sector.
spotmelker
Laten ze dat achterlijke gedoe rondom noodslachting gauw afschaffen dan heb je al die praktijken niet nodig.
pinokkio
Leuke business, 5 per dag doodschieten, a70 of 80 euro, kosten 5 euro en diesel voor de auto.
Todi
De laatste was hier 160 eurie. Dus....
PCFS
Hier ligt ook een taak van de dierenartsen. We willen gezamenlijk dieren niet onnodig laten lijden. Dierenartsen zouden deze handeling tegen kostprijs moeten doen zonder winstoogmerk. Daar zijn de dieren, veehouders en dierenartsen bij gebaat mijns inziens.
oldhuus
Dit lijkt me geen taak voor een dierenarts, een dierenarts is iemand die dat beroep gekozen heeft in de overtuiging dat ie dieren wil beter maken en daar is ie voor opgeleid. Niet om dieren te doden.
Anders moet er straks bij ieder slachthuis ook maar een veearts staan om de dieren af te maken?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , dierenarts , dieren en knmvd geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
32
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
9