Initiatief van J. Verhulst op melkweb

Maatregel voor betere afstemming melkaanbod en vraag/waardecreatie

Ik wil voorstellen: het toewerken naar een maatregel die gaat leiden tot een betere afstemming van melkaanbod en vraag/ waarde creatie.

Sinds 1 april 2015 is de Europese melkquotumregeling komen te vervallen. Dit heeft geleid tot fors meer melk, zoveel zelfs dat onze fabrieken het niet eens meer konden verwerken, laat staan dat er markt voor is. De grootste groei zit bij een beperkte groep bedrijven, die de markt hiermee danig verstoren voor alle melkveehouders.
De reden van dit voorstel is gelegen in de belabberd slechte zuivelmarkt die ook een dito garantieprijs oplevert voor de melkveehouder. De melkprijs is al lange tijd veel te laag om alle kosten fatsoenlijk te kunnen betalen.

FrieslandCampina, onze coöperatie, heeft als doel onze boerderijmelk maximaal tot waarde te brengen.

Deze maatregel moet ervoor zorgen dat er een optimale balans komt tussen aanbod (melkproductie) en vraagontwikkeling. Hiermee krijgt iedere melkveehouder een acceptabele melkprijs voor zijn geleverde melk. Wil hij/zij echter meer melk leveren in een tijd dat de zuivelmarkt het eigenlijk niet toelaat, dan bepaalt de coöperatie of en zo ja hoe dit mogelijk is.
Belangrijker is dat degene die in die situatie niet meer wil melken, een fatsoenlijke melkprijs blijft ontvangen en niet de dupe wordt van een (te) lage melkprijs, veroorzaakt door zijn extreem hard groeiende meer-melkercollega.

Friesland Campina is een grote speler in zuivelland. Om het effect van dit voorstel maximaal te laten zijn, is het mijns inziens gewenst om dit in NZO-verband te delen en dit ook op Europees niveau te bespreken. We hebben in januari gezien dat na FC, diverse zuivelfabrieken soortgelijke maatregelen namen (voortrekkersrol).

Om dit te bewerkstelligen stel ik voor een projectgroep te vormen waarin zowel de coöperatie als de onderneming is vertegenwoordigd.
Deze projectgroep zou voorstellen moeten uitwerken die kunnen leiden tot zowel een oplossing voor de korte, alsmede voor de lange termijn, aangaande de onbalans tussen melkaanbod en vraag in de markt, alsmede de effecten van alsmaar groeiende melkproductie zoals een hoge investeringsbehoefte en de duurzaamheidsproblematiek.

Friesland Campina heeft tot doel om de geleverde boerderijmelk zo goed mogelijk te verwaarden, niet om zoveel mogelijk melk te verwerken!

Met vriendelijke groet,
Jack Verhulst

Onderteken dit initiatief

Deel dit topic

Reacties

Farmer_
Als je dan net een stuk aan de schuur gebouwd heb of nieuw en groter, in een periode dat de melkprijs goed was, ben je de klos.
+2
arjan_kok
Er is allang een oplossing , DE MARKT !!
jg
In ieder geval een heel ander verhaal dan dat van Agrifirm . Deze firma vindt dat er keihard door gemolken moet worden om de rekening van Agrifirm te betalen . Dat er alleen interventie markt voor deze extra melk is maakt hun niet uit. De tent moet blijven draaien . De melkveehouders hebben nog jaren last van grote interventie voorraden.
jan is hobbyboer
Quote:
@jg: De melkveehouders hebben nog jaren last van grote interventie voorraden.

Melkveehouders in dit overvolle landje gaan de komende jaren vooral ook last van elkaar krijgen. We produceren teveel melk, maar velen kunnen nauwelijks minder melk produceren omdat hun hele investeringsplan (incl. uit de hand gelopen kostprijs) gebaseerd is op een volle stal. Leuk dilemma. Om dit probleem op te lossen moeten er stallen gesloopt gaan worden en dat zie ik nog niet zo snel gebeuren.
pieta
Ze moesten ook maar eens een interventie maken voor gras. Silo gemaakt voor de tweede en de derde snede. Zit met de tweede al barstensvol. 😄
MTSTAMMINGA
Quote:
@jan is hobbyboer: Om dit probleem op te lossen moeten er stallen gesloopt gaan worden

De roddel gaat hier dat Familie Van der Ploeg ,nog een stal zoekt waar 200 koeien in kunnen met melkstal
pessimist
@MTSTAMMINGA

De roddel ging ook dat ze grond in de verkoop hadden/hebben
vette piet
Stallen slopen is niet aan de orde zolang overbezetting nog gedoogd wordt. In de varkenshouderij wordt daar streng op gecontroleerd, waarom bij melkvee niet? Gewoon essentieel punt van maken bij QLIP controle.
+1
pessimist
@jg hartverwarmend zo'n medepessimist
+1
jg
Kijk je toch weer wat optimistischer de wereld in.
KuikenenKoe
Quote:
@pessimist: hartverwarmend zo'n medepessimist

mooi dat je er bij bent gekomen de stemming wordt op prikkebord ook veel te positief
maar dan wel aan pseudoniem houden, betrapte je laatst op grapje
pessimist
@KuikenenKoe

Doe het ook nooit goed..........
+2
sil
Alle lof voor de ideeen, maar helaas is er maar 1 oplossing, laat de markt z'n werk maar doen. Hard voor sommige maar volgens mij de enigste lange termijn oplossing. De rest valt onder pappen en nat houden.
+1
Herbert
Zolang ze met interventie melk uit de mark blijven halen, kan de markt haar werk niet doen.
+1
gaitoetklooster
De melkprijs zit tegen , het weer zit mee, gras op stam kost niks, de mais gaat weinig opbrengen dit najaar, en minder melken gaat denk ik niet gebeuren. WAAR blijft het geld , de produkten in de winkel kosten net zoveel als vorig jaar , er word net zoveel verkocht, dit moet helder worden WAAR BLIJFT DAT/ONS GELD , ook hier worden we bedonderd !!!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , melken , frieslandcampina , melkprijs , campina , friesland , melkproductie , melkveehouders , melkveehouder , friesland campina , europees , zuivelmarkt , garantieprijs en boerderijmelk geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
15
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
5