We moeten normaal doen over asbest

Hoe zullen de paniekzaaiers hierop reageren?. Ook een LTO woordvoerder beweerde in een paniek bericht enkele weken terug over meer dan 1000 asbest doden per jaar:

NIJMEGEN - Asbest is een normaal probleem dat een normale oplossing verdient. Te vaak ontstaan paniekreacties als het materiaal wordt aangetroffen of vrijkomt bij branden, met overtrokken reacties als gevolg. Dat schrijft professor Ira Helsloot van de Radboud Universiteit in het donderdag gepubliceerde pamflet Laten we eindelijk normaal doen over asbest.

,,Mannen in witte pakken rukken uit, gevolgd door cameraploegen. Ze filmen hoe straten worden afgezet met rood-witte linten. Samen versterken ze het beeld dat er iets heel ergs aan de hand is. Maar is dat echt zo?'', vraagt de hoogleraar Besturen van Veiligheid van de Radboud Universiteit zich af.

Hij deed in opdracht van woningcorporatie Talis onderzoek naar wat een redelijke, proportionele aanpak zou zijn. Te vaak volgen na de vondst meteen grootschalige, kostbare saneringsprogramma’s, met ingrijpende financiële gevolgen voor de betrokken organisaties, zoals woningcorporaties.

Kans miniem

Het risico van zogenoemd hechtgebonden asbest in woningen en daken is echter heel klein, stelt Helsloot. Vezels kunnen in principe niet loskomen en het asbest is vaak verwerkt op plaatsen die niet direct in open verbinding staan met de lucht. ,,Daarmee is de kans miniem dat je in het dagelijks leven ziek wordt en overlijdt als gevolg van asbestblootstelling'', aldus de hoogleraar. Het risico dat je om het leven komt door een verkeersongeval of een brand, is vele malen groter.

De kosten van asbestverwijdering uit woningen zijn hoog en worden steeds hoger door strenge regelgeving. Het geld dat daaraan wordt besteed, kan niet worden geïnvesteerd in andere belangrijke woningverbeteringen, zoals energiebesparing. Conclusie volgens Helsloot: ,,de verhouding tussen kosten en baten van grootschalige asbestsanering is scheef. Elk gewonnen extra gezond levensjaar kost honderdduizenden euro’s.''

Bron: noordhollandsdagblad.nl/algemeen/binnenland/…

Deel dit topic

Reacties

+2
spotmelker
"kost honderdduizenden euro's". Dat is dé reden dat er nu zo mee omgesprongen wordt, het is gewoon creëren van verborgen werkloosheid. Maar van regels zonder toegevoegde waarde daar kunnen we in de landbouw nog wel meer over opnoemen.
Freriks
Normaal doen is aan Den Haag niet besteed. Daar win je geen stemmen mee. Ik las ook een stukje dat Dijksma de teugels bij asbestsanering aanhaalt.
nieuweoogst.nu/scripts/edoris/…
Pluto
Asbest sabotage door Kamerleden is aan de orde van de dag al dan niet met behulp van de media.

PS, Wist u dat er de afgelopen vier jaar meer dan 8000 asbest sanering verzoeken zijn afgewezen!!.
kanniewaarzijn
Quote:
@: PS, Wist u dat er de afgelopen vier jaar meer dan 8000 asbest sanering verzoeken zijn afgewezen!!.

Waarom??
tok achterhoek
Hier gaat het er binnenkort ook af, kost nx na belastingen. Ben er wel blij mee dus.
Melkveehouder6
Eraf wel maar dan nog een nieuw dak erop, kassa...

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's ploegen , asbest , brand , lto , regelgeving , ongeval , energiebesparing en malen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
6
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
2