Een combinatie van maatregelen moet een einde maken aan lage melkprijzen.

LTO wil maatregelen melkprijs

Een combinatie van maatregelen moet een einde maken aan de steeds lagere melkprijzen. Dit zijn volgens LTO een nieuwe interventieronde van de Europese Commissie, beëindiging van de Europees-Russische boycot en een betere verdeling van de marges in de keten.

‘De eerste tekenen van herstel van de zuivelmarkt lijken zichtbaar, maar onze zorgen over de melkprijs blijven onverminderd groot’, zegt Kees Romijn, voorzitter van de vakgroep LTO Melkveehouderij.

Vanmorgen werd bekend dat FrieslandCampina de garantieprijs voor juni handhaaft, terwijl - gezien lagere prijzen in omringende landen - een daling werd verwacht.

Romijn: ‘Laten we hopen dat we de bodem achter ons hebben. Nu wordt op boerenbedrijven dik onder de kostprijs geproduceerd, waardoor veehouders maandelijks gemiddeld 6.000 tot 7.000 euro minder beuren. Dat houdt niemand lang vol.’

Verdeling van marges
De vakgroepvoorzitter constateert dat de prijzen voor zuivel in de winkels, ondanks de lage melkprijs voor de melkveehouders, amper zijn gedaald. Dat betekent volgens hem dat dat de marges zijn toegenomen.

Een betere verdeling van de marges zou boeren meer lucht geven en dit vraagstuk beschouwt Romijn als een uitdaging voor zowel zijn eigen vakgroep als andere partijen in de zuivelketen.

In vrijwillige productiebeperking door Europese zuivelondernemingen ziet Romijn geen enkel heil: ‘Het is een zeer kostbare maatregel, die uiteindelijk betaald moet worden door melkveehouders.’

In ons land wordt nog geen twee procent van de mondiale zuivel geproduceerd. De productie hier terugschroeven heeft naar Romein’s overtuiging nauwelijks of geen effect.

Meer: nieuweoogst.nu/scripts/edoris/…

Deel dit topic

Reacties

+3
jg
Een betere verdeling van de marges ontstaat alleen als de producenten minder gaan produceren als hun marges te laag worden. Het basisprincipe van de gewenste vrije markt. Lto wil geen lagere productie dus zullen de marges laag blijven. Betere marge-verdeling vergt investeringen in marktmacht (vereniging) en bereidheid om minder te produceren met een betere marge.

Markt Rusland is voorlopig geen item. De wens om te komen tot het opheffen van de boycot, dus het toegeven aan terreur, om de eigen overproductie in stand te houden is discutabel.

En interventie verdoezeld de realiteit.

Werk aan de winkel voor LTO om met betere plannen te komen.
groeier
Hoor dat de kiwi's op omvallen staan met hun melkveebedrijven, dus de lage prijzen zullen zo zeker niet blijven.
+4
George
Quote:
@groeier: Hoor dat de kiwi's op omvallen staan met hun melkveebedrijven

Ik hoorde dat de Kiwi's hoorde dat ze in Holland op omvallen staan met hun melkveebedrijven..... 😄
groeier
@George
Wat weet jij daar nou van; kort geleden waren hier enkele melkveehouders op bezoek uit Nieuw-Zeeland, die vertelde dat de boel daar nog veel erger is dat hier en dat ze lang niet tegen Europa kunnen mel;ken.
George
Quote:
@groeier: boel daar nog veel erger is dat hier en dat ze lang niet tegen Europa kunnen mel;ken.

Daarvoor kwamen ze speciaal naar jouw om dat te vertellen?
Ja bij mij zeiden ze weer wat anders. 😄
+3
wally
@jg

dan moeten ze ook stoppen met het leveren van broedeieren en stalinrichting en kennis !

en geen olie en gas meer afnemen.

alles of niet
groeier
Zo is dat, als je het een doet moet je met 't ander ook stoppen.
George
Quote:
@wally: leveren van broedeieren en stalinrichting en kennis !

Dus jullie willen dat de leveranciers van broedeieren en stalinrichting meedelen in jullie crises?

Je moet gewoon wat minder koeien gaan melken als er gewoon geen markt voor meer melk is!
+1
Cornelis
Quote:
@George: moet gewoon wat minder koeien gaan melken

Dank voor je advies maar dat maak ik lekker zelf wel uit 😄
+1
brabo
Quote:
@George: Je moet gewoon wat minder koeien gaan melken als er gewoon geen markt voor meer melk is!

hou toch eens op met deze te simpele redenering man.
je weet donders goed als dit niet internationaal geregeld wordt , dat het op individueel niveau niet te doen is. En al zouden we het hier op nationaal niveau wel gaan regelen, dan zal elke keer als de prijs iets inzakt, Nederland weer minder gaan produceren zeker. Het buitenland neemt onze produktie lachend over, en op het einde loopt er geen koe meer in NL.
jg
@brabo
Is het niet juist Nederland dat als laatste minder gaat produceren ??
koetje 33
@jg

@George

Alsof ons land 't tijdelijk melkoverschot op moet lossen 😄
George
Quote:
@Cornelis: Dank voor je advies maar dat maak ik lekker zelf wel uit

Geen dank.
George
Quote:
@brabo: Het buitenland neemt onze produktie lachend over, en op het einde loopt er geen koe meer in NL

Nou en ? Laat ze lachen als ze voor niks moeten melken.
brabo
Quote:
@George: Nou en ? Laat ze lachen als ze voor niks moeten melken.

dan zijn je pinkjes en mais ook niet meer weg te geven.
brabo
Quote:
@jg: Is het niet juist Nederland dat als laatste minder gaat produceren ??

als we elke keer de eerste zijn dan komt het ook niet goed.
George
Quote:
@brabo: en mais ook niet meer weg te geven

Weg geven wil altijd wel lukken. Maar zoals de noteringen er nu uitzien lijkt het erop dat het best de combine kan komen. Maar er kan in 5 maanden nog wel wat veranderen.
+3
twentenaar
Lage melkprijs is tijdelijk probleem , heb meer zorgen om de structureel hoge kostprijs hier in Nederland
+7
puntertje
Tja, LTO en maatregelen.... Het volgende gaat gebeuren; LTO gaat in overleg met veel stakeholders, ontwikkeld een visie, gaat wederom in overleg omdat een deel de visie niet deelt, komt er achter dat een grote groep haaks handelt op de visie, stelt zaken voor die haaks op de visie staan, komt uiteindelijk met voorstellen die nergens op slaan omdat de kool en de geit gespaard moeten worden etc. etc.
Dan is uiteindelijk de melkcrisis natuurlijk al lang weer voorbij, en LTO claimt dat haar visie succesvol is geweest.
Je zou natuurlijk ook eerlijk kunnen zijn dat men moet proberen de crisis te doorstaan, en dat er enkele slachtoffers gaan vallen, maar nee, realisme verliest het van het in de schijnwerper willen staan.
Straks gaan ze zich druk maken om het feit of het volgend jaar wel weer zomer wordt. Daar vergaderen ze tot begin volgende zomer over om vervolgens de conclusie te trekken dat de inzet zeer succesvol is geweest omdat het immers weer zomer is geworden.
Keesje Romijn wordt, als hij reïncarneert, de vlag op een oceaanstomer, kan hij prachtig zijn kwaliteit om met elk briesje mee te waaien etaleren.
Freriks
Quote:
@puntertje: Je zou natuurlijk ook eerlijk kunnen zijn dat men moet proberen de crisis te doorstaan, en dat er enkele slachtoffers gaan vallen, maar nee, realisme verliest het van het in de schijnwerper willen staan.

Quote:
@Grasbaal: In vrijwillige productiebeperking door Europese zuivelondernemingen ziet Romijn geen enkel heil: ‘Het is een zeer kostbare maatregel, die uiteindelijk betaald moet worden door melkveehouders

Deze uitspraak van Romijn lijkt me een stuk eerlijker dan het plan van de DDB. Daarbij herhaal ik nog maar eens dat LTO, NZO en die andere clubs en bestuurders waar hier naar hartenlust tegenaan geschopt wordt afgelopen jaren meerdere keren hebben aangegeven dat je een buffer op moet bouwen voor toenemende volatiliteit van de melkprijs.

@BoerBart puntertje heeft ook geen oplossing
puntertje
Quote:
@Freriks: meerdere keren hebben aangegeven

Ach, ik heb weer een (ex)bestuurder op zijn tere zieltje geraakt. Als je goed leest, misschien moeilijk, is juist de kritiek dat ze alles al hebben geroepen en gevonden, en dat ze juist met elk briesje meewaaien. Dat ze enkel en alleen reactief opereren omdat ergens voor staan ballen vereist. En die heeft uh uh uh uh Keesje zeker niet in mijn optiek. Maar wellicht vindt jij hem wel een geweldig visionair en strateeg maar komt het alleen nog niet zo goed uit de verf, is je goed recht.
+1
Freriks
@puntertje nou nog jouw oplossing. Trouwens, ik geef alleen maar aan dat het realisme waar jij om roept voor een deel allang vertelt is. Maar dat heb jij kennelijk gemist. Dus wat betreft slecht lezen, of misschien anders lezen dan bedoeld, kunnen we elkaar de hand geven 😄
Ach, ik vind Cees ook niet direct de grote topper, maar jij slaat in je kritiek ook wel weer erg door.
kanniewaarzijn
Quote:
@Freriks: dat je een buffer op moet bouwen voor toenemende volatiliteit van de melkprijs.
Een buffer opbouwen is helaas voor velen niet mogelijk. Vergeet niet dat al die lieden die de afgelopen 15 á 20 jaar een leuk feestje hebben genoten van de grondprijsstijging, nu te maken hebben met de andere kant. Waar men eerst onbeperkt kon bijfinancieren (op de belastingvrije stijging van de grondprijs) en aftrekposten creëeren, hebben ze nu te maken met het omgekeerde: niet meer kunnen investeren, aflossen en belasting betalen. Voor sommigen een verschil van een paar ton. Probeer dan maar eens een buffer op te bouwen. En daar komt de lage melkprijs dan nog eens overheen.....
Campagne
@Freriks,moet je wel een beste buffer hebben om een "volaliteit" tussen de 20 en 30 cent per liter langdurig te kunnen overleven. Of een tweede tak, jih, ook altijd door LTO gepromoot.
BoerBart
Prachtig betoog Puntertje.
Ik vraag me wel af wat jou oplossing is voor de minder bedeelde LTO leden.
Dit is niet cynisch bedoelt.
+1
Marco de 1ste
Die gaan hun LTO-lidmaatschap opzeggen.
weurding
Hebben sommigen al gedaan 😄
en die hebben nu niet meer de titel "minder bedeeld lto lid" 😉
+1
tok achterhoek
Nx doen, lost zich vanzelf op
jg
Volgens Cees Romijn/LTO is de melkproductie met hooguit 1,5 % gestegen in de EU, volgens Hogan is de produktie met 7,2 % toegenomen . Wie spreekt de waarheid.
weurding
Quote:
@jg: Wie spreekt de waarheid.

zoek het uit en als je het antwoord weet mag je het plaatsen 😉
jg
Hogan
groeier
@jg
Dat was in Duitsland.
+1
Druk
@jg
Is onze Kees nu ook al een leugenaar ? Die man maakt meer kapot dan ons lief is 😞
jg
@groeier
Nee, in de EU. Ierland koploper met 17.5 % plus sinds quotum einde. In februari 2016 in de eu28 5,6% plus tov 2015.
+2
jg
nieuweoogst.nu/scripts/edoris/…


In de EU een plus van 7,2 % over het eerste kwartaal 2016.
groeier
@jg
Ja en de rest v/d wereld min 2.8% minder in 2015/16
jg
@groeier
Waar baseer je deze cijfers op ??
+1
arie.j
Hier zijn de juiste cijfers overgenomen van de nieuwsbrief van Zuivel.nl
Voor 2016 moet die schrikkeldag er dus nog af.
Dus van de toename in 2016 moet 1% af
En verder heeft Nederland vorig jaar tot maart i.v.m. superheffing natuurlijk op de rem gestaan
jg
Zie hier de reden waarom DOC leveranciers 20,49 ontvangen over juni.
boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/…
pieko
Bel Leerdammer blijft gelijk op 25,9E incl weidepremie. (Staat niet op BoerenBusiness)
hans1980
En de vraag kant stagneerd China aan rand van afgrond , Olieexporterende landen in sterke resessie...Rusland grenzen min tot 2018 dicht daarna???
EU melkt volgas poeder en boterbergen het lijkt wel 1982

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , lto , frieslandcampina , melkprijs , campina , zuivel , melkveehouders , doc , zuivelketen , zuivelmarkt , europese commissie , garantieprijs , kostprijs en marges geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
41
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
1