Frieslandcampina verhoogt kaasprijs

AMERSFOORT (ANP) - Kaas van FrieslandCampina wordt duurder. De prijzen lagen volgens het zuivelbedrijf al maanden op zulke lage niveaus dat de producties verliesgevend was.
,,We signaleren nu de eerste mogelijkheden om de verkoopprijzen van een aantal basiszuivelproducten weer te verhogen", zegt operationeel directeur Bas van der Berg in een toelichting. ,,De vraag neemt wat toe en het melkaanbod begint te stabiliseren. Ook op de wereldmarkt zijn de eerste tekenen van een kentering zichtbaar."

Vorig jaar werd het Europese melkquotum afgeschaft, waardoor het aanbod van melk sterk steeg en de prijs daalde. De onderneming zegt met de hogere verkoopprijs van kaas een eerste stap te zetten richting een hogere melkprijs voor de boeren. Veel boeren hebben financiële problemen, omdat ze melk produceren onder de kostprijs.

Deel dit topic

Reacties

jan is hobbyboer
Ik ben eigenlijk wel benieuwd met hoeveel ze de prijs verhogen, dat maakt nogal verschil?
puntertje
Eerst zeggen 'kom maar op met al die extra melk, wij gaan het wel verwerken'. Dan verwatert de stortvloed aan melk de winst en gaan ze zeggen, 'de kaas is verliesgevend, we verhogen de kaasprijs'.
Petje af hoor, voor dit bedrijfsmodel.
jan is hobbyboer
Quote:
@puntertje: Petje af hoor, voor dit bedrijfsmodel.

Management by panic. Er is een groot overschot op de kaasmarkt volgens mij en dan kun jij als producent de prijs wel verhogen (met het grootste non argument dat er is: ik kan het er niet voor doen, da's wel het laatste wat een afnemer iets interesseert bij bulkproducten, voor jouw 10 anderen).

Als een ander er wel voor kan leveren (en die zijn er genoeg) dan ben je alleen maar een klant kwijt en blijf je met de kaas zitten. Prima business model. Dus waarschijnlijk alleen maar gelul voor de bühne, RFC moet net als ieder ander zo snel mogelijk van z'n kaas af in deze markt.
3 speen
Zou er ook Ot en SIen kaas zijn dan kunnen ze dat beter maken
jan is hobbyboer
Quote:
@3 speen: Zou er ook Ot en SIen kaas zijn dan kunnen ze dat beter maken

Hebben ze niet voldoende melk voor. Fabrieken zijn niet gemaakt voor kleine batches, die zijn gemaakt voor efficiente bulkproductie van grote hoeveelheden kaas, da's een andere bedrijfsvoering (net zoals het melken van 20 koeien iets heel anders is dan het melken van 250 koeien).
+1
MTSTAMMINGA
@jan is hobbyboer

Beide keren is de melk wit
Beide keren heeft de ondernemer/boer zorgen
Beide keren klaagt hij over alles
Beide keren gaat het fout als hij niet van koeien houdt denk ik
Vroeger toen we 20 koeien hadden Hadden we ook altijd wel wat te doen 😞
jan is hobbyboer
Quote:
@MTSTAMMINGA: Hadden we ook altijd wel wat te doen

Dan deden jullie toen toch echt iets anders dan ik tegenwoordig. Ben vanmorgen rond 7 uur opgestaan, heb koeien opgehaald, gemolken, kalfjes gevoerd en ze weer naar weide gedaan, tussendoor nog bakkie koffie gedronken, voor 9 uur liepen de koeien weer in de weide, da's toch echt alles wat vandaag op de planning staat en zo gaat het het grootste deel van de zomer. Afgelopen week is er koe naar slacht gegaan (regelt veehandelaar, via whatsapp tegenwoordig, meteen foto van schets erbij), is er vaste mest uitgereden (doet loonwerker, 1x bellen), stikstof geprikt (doet loonwerker, zelfde telefoontje) en heb ik ongeveer 50 uur betaald computerwerk gedaan (we zijn beetje druk op het moment, maar dat zie ik als luxe).

Het is maar hoe je e.e.a. organiseert, maar zou niet goed zijn als ik hele dag werk heb met 20 koeien, dan zou het echt hobby zijn (noffel'n noemen ze dat hier in de achterhoek, hele dag bezig zijn maar geen werk verzetten, veel voorkomend iets op bedrijven met teveel personeel of slechte/geen planning).
spotmelker
Quote:
@jan is hobbyboer: veel voorkomend iets op bedrijven met
een beroerde logistiek a.g.v. (iets) te sobere/goedkope investeringen of veel (kleine)stukken grond op afstand.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@spotmelker: of veel (kleine)stukken grond op afstand.

Om die reden zijn mijn ouders in 1960 ook verhuist. 12 ha en 13 blokjes, alles van huis. Nu hier 16 ha om het huis, hardstikke makkelijk. Blijven rommelen (en klagen) is ook een keuze, je kunt ook keer boeltje oppakken en op een werkbare plek gaan zitten.
brabo
Quote:
@jan is hobbyboer: da's toch echt alles wat vandaag op de planning staat

vroeger waren er hier ook een paar boeren die op zondag de koeien maar 1 keer per dag molken. Die zijn inmiddels al lang geen boer meer 😄
Melkmeisje
@jan is hobbyboer zo Ot en Sien is het bij jou dus ook weer niet. In die tijd hadden ze geen computers en deed de boer het werk gewoon zelf. Bij Ot en Sien denk ik aan de relaxte boer die zelf met de hand zijn koeien melkt, alles puur natuur, zonder loonwerker, zonder mobiele telefoon, zonder whatsapp en zonder prikkebord.
jan is hobbyboer
Quote:
@Melkmeisje: zo Ot en Sien is het bij jou dus ook weer niet.

Nee natuurlijk niet. Enige ot en sien hier is de ouwe meuk (koeien staan op grupstal en koeien dag en nacht buiten) Verder vooral eenvoudige bedrijfsvoering zonder enige poespas, geen machines, geen adviseurs vaste leveranciers, weinig dierenarts en eenvoudig rantsoen. Dan valt de hoeveelheid werk reuze mee, zeker in de zomer. Ik ben de bewoonde wereld gewend, dus 80 uur voor nix werken is niet aan mij besteed. Als ik meer gedreven boer was geweest had ik inmiddels waarschijnlijk ook wel een ander bedrijf gehad, maar ik vind het wel best zo, het is financieel wel redelijk relaxed zo, da's me ook wel wat waard.
arie.j
Kan me niet herinneren dat toen de kaasprijzen omlaag gingen er een persbericht van FC was.
Dit zal wel bedoelt zijn om de stemming er wat in te krijgen.
+1
DE TOP moet luisteren, er moet meer uitbetaald worden,, het geld is er bij de fabrieken en zeker bij FC, nu moet het naar de melkveehouders !!!
MTSTAMMINGA
Niet zo hebberig Tukker 😞
Gras al aan de bult karst ???Hebberig of recht op hebben !
Gras al aan de bult karst ???Hebberig of recht op hebben !
MTSTAMMINGA
@de tukker oet twente
Nee moet nog een hoekje
Bult is nu al bijna net zo groot als vorige jaar

De DOC buurman was op vakantie van de week ,werdt toch niets aan verdient zei hij dat melken 😞
jan is hobbyboer
Quote:
@MTSTAMMINGA: werdt toch niets aan verdient zei hij dat melken

Ouwe kennis kwam hier ook nog 30 liter melk halen, voor karnemelk, vond ie lekker van weidekoeien, dan wist ie tenminste wat die koeien gevreten hadden. Wilde er voor betalen, maar ik zei dat de melkfabriek daar ook bijna mee gestopt was dus dat ie het wel mee mocht nemen. Vond het maar vreemd dat zo'n hele melkbus maar iets meer dan 5 euro opbracht. Geef die DOC boer groot gelijk, waarom je druk maken als het einde toch nadert, geniet er nog maar even van.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , frieslandcampina , melkprijs , campina , kaas , melkquotum , kostprijs , wereldmarkt en zuivelbedrijf geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
19
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
7