Overproductie groene stroom !

telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/…

Pas op met een teveel aan zonnepanelen, windmolens en dus ook de monovergisters: wat wordt het rendement ??

Deel dit topic

Reacties

Eddie v
Zijn zonnepanelen nog wel rendabel ??
paul1
Men wil de steenkoolcentrales gaan sluiten
+1
Freriks
Geen paniek. bij deze melkprijs is het toch al niet rendabel te rekenen. Pas als de fiscus flink meebetaald aan de investering kan het interessant worden. Maar als het zover is heb ik nog wel andere prioriteiten. Misschien eerst nadenken over energiebesparing bij vacuümpomp, melkpomp, ledlampjes.
+1
matt
Of de lamp uitdoen..
+2
gezienus
Steker eruit
Herbert
Frequentieregelaar is echt een aanrader, qua energieverbruik en vooral ook de rust die je krijgt. Wij hebben hem in een hok naast de melkput zitten en sinds de frequentieregelaar merk je pas hoeveel herrie en onrust dat gaf.
jan is hobbyboer
Quote:
@Herbert: onrust

?
Herbert
@jan is hobbyboer ja, melkt veel plezieriger zonder die herrie op de achtergrond.
+2
weideboer
Zolang het salderen (tot 3*80A) politiek gezien steeds verlengd wordt kan het altijd uit.
investering: 1 euro/kw

rendement: besparing(door salderen) 18 cent/kw, bij terug leveren ca. 10 cent/kw is het rendement toch 18% en 10%. genoeg om je rente(valt onder de groeninvestering) en aflossing mee te betalen.

binnenkort fase 2 van mijn zonnepanelenbelegging bij derden
+1
jg
Werkt nu even. Belangrijk is dat " boeren" erin slagen iedere markt die er is tot een overschotsmarkt transformeren.
Las Veegas
Dat de overproductie aan groene stroom er gaat komen lijkt mij verder niet meer ter discussie te staan. Dat steenkoolcentrales straks allen zullen sluiten is ook iets wat je met gemak kunt voorspellen. Waar dit alles toe leidt is de echte vraag.

Zoals ik het zie zal straks de energieprijs niet meer bepaald worden door wat de productiekosten zijn maar door de kosten die ermee gemoeid zijn om het aan de CO2-emissie reductie verplichting te laten voldoen. Dat steenkoolcentrales straks simpelweg te veel prestaties moeten "ínkopen" om aan de verplichting te kunnen voldoen zal ertoe leiden dat dit een onbetaalbare vorm van stroom wordt.

Dan zijn monomestvergisters ineens heel aantrekkelijk vanwege hun torenhoge prestaties op het gebied van CO2-emissie reductie. Die prestaties zal straks het rendement bepalen van de installatie niet wat je eventueel nog betaald krijgt voor de stroom zelf.

Denk er maar eens over na, dan wordt dat plan van RFC ineens een heel stuk logischer.
KuikenenKoe
Ben jij werkzaam in branche mono vergisting ?
buorman
Of bij RFC..........
Las Veegas
@buorman

Nee hoor, ben gewoon eigen man. Ik houd me nu zo´n 5 jaar bezig met duurzame energie en zie hoe de energiemarkt een bepaalde kant op aan het bewegen is. Het klimaatakkoord van Parijs heeft er vervolgens voor gezorgd dat die beweging niet meer terug te draaien is.

Decarbonisatie. Daar gaan we nog heel veel mee krijgen en wel blijvend.
Las Veegas
Ik heb in zoverre iets te maken met monemestvergisting dat ik micro-biologie gestudeerd heb. Daarnaast ben ik concreet met 1 project bezig om daar monomestvergisting in te zetten in combinatie met kosten-effectieve digestaatverwerking. Ben daar ondertussen ook zo'n 5 jaar mee bezig.
KuikenenKoe
Quote:
@Las Veegas: Daarnaast ben ik concreet met 1 project bezig om daar monomestvergisting in te zetten in combinatie met kosten-effectieve digestaatverwerking.

ok ,en vanwaar verwacht jij dat dit buiten co2 verhaal praktijkrijp is
de huidige vergisters waren/zijn in nederland geen echte hosanna verhalen dacht ik
ook al heb je het nu dan alleen over mest vergisting komt wel stukje techniek bij om hoek kijken
en het verlies van organische stof in de mest geeft dat op den duur geen problemen
Las Veegas
@KuikenenKoe

Voor verlies organische stof zie mijn zienswijze bij @Jorisdriepinter hieronder.

Techniek is waar we nu de afgelopen 5 jaar mee bezig zijn geweest en hebben zeer goede redenen aan te nemen dat we daarover geen zorgen hoeven te maken.

"Hossana verhaal" huidige vergisters is om redenen van een aftakelende energiemarkt. Met andere woorden, geïnvesteerd daar waar de markt je niet (meer) de prijs biedt om de kosten te dekken. Die les hebben we althans geleerd en toegepast in ons project.
KuikenenKoe
Quote:
@Las Veegas: huidige vergisters

kunnen die dan geen rendement gaan draaien door verkoop co2 rechten (nu/of in toekomst)
zou voor die sector wel mooi zijn

co2 rechten zijn nu niet veel waard volgens mij, en waarde is ook nog politiek afhankelijk ,wil nog wel eens veranderen de inzichten hieromtrent
+4
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Las Veegas: steenkoolcentrales straks allen zullen sluiten is ook iets wat je met gemak kunt voorspellen.

Zolang er geen haalbare oplossing is om continuïteit van stroomlevering te waarborgen, blijven we afhankelijk van kolen/kernenergie.

Dossier monovergisting is puur window dressing, net als weidegang.
Las Veegas
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Zolang er geen haalbare oplossing is om continuïteit van stroomlevering te waarborgen

Beste Jack,

Het gaat niet om stroomlevering, het gaat om CO2-emissie reductie. In Duitsland gaan ze nu ook kijken of ze die mono-maïsvergisters kunnen uit-faseren want voedsel uit een wangcontactdoos dat kan echt niet meer in deze tijd. Daarnaast is de RED (2009/28/EC) recentelijk aangepast en is er een heftige CO2-emissie penalty op zetmeel grondstoffen gekomen. daardoor is die stroom niet meer als duurzaam aan te merken.
Las Veegas
@Las Veegas wangcontactdoos = wandcontactdoos
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Las Veegas: Het gaat niet om stroomlevering,

Haal op een warme zomerdag overal de stroom maar van de airco. Zullen we zien waar het om draait: decarbonisatie of continu stroom op de wandcontactdoos.

Je kunt overigens je eigen reactie corrigeren door rechts onderin die reactie het potloodje aan te klikken.
+3
jorisdriepinter
Dat klopt allemaal wel, maar het verbranden van organische stof die onze bodem zo hard nodig heeft blijft onlogisch!
Las Veegas
Dat leed is vrij beperkt.

Dagverse koemest geeft voor de de helft biogas uit bestanddelen die anders in de mestput tot CO2 en CH4 hadden geleid die verviolgens aan de atmosfeer zouden zijn afgegeven. Daarnaast worden de meest licht verteerbare organische gedeelten omgezet in biogas. Diezelfde organische gedeelten voegen aan de organische stof in de bodem helemaal niets toe want daarvoor zijn ze veel te snel afgebroken. De slecht verteerbare organische gedeelten voegen wel iets toe aan de organische stof in de bodem. Het zijn juist deze organische gedeelten die als organische stof uit een vergister komen. In mijn ogen is het verlies aan effectieve organische stof vrij beperkt.

Als men het te doen heeft met de organische stof in de bodem dan zijn daar twee zeer adequate oplossingen voor.
1 aanvoer compost (vele 10-tallen tonnen per ha zo u wil)
2 in het bouwplant sturen op organische stof in de bodem.

stel er mag 40m3 mest (oude putmest) gebracht worden dan zit daar 65kg organische stof in en dat is dan welgeteld 2,5 ton per ha. Per jaar wordt voor zo'n 10 ton ds gehaald dan weet je dat het grasland het niet van de mest alleen het moet hebben.
jorisdriepinter
Jij hebt er echt verstand van!

Waar heb ik de ruimte om compost aan te voeren bij onvoldoende plaatsingsruimte en huidige prijzen?

Bouwplan bij alleen gras?

Het bodemleven moet gevoed worden Daarvoor is ook verse organische stof nodig. Ook voor een deel het snel afbreekbare. Als je dat opbrand is het weg.
Hier in de omgeving wordt veel digestaat uitgereden, heb het zelf ook wel gehad.
Van die zwarte stinkende verrotte blubber.
Niks waard voor je grond.
-1
Las Veegas
Op compost zit geen mineraalcode dus wat is je probleem.

Als je akkerbouw bedoeld dan is het bouwplan nog veel simpeler om voldoende organische stof in de grond te krijgen.
Hier (zandgrond) heeft mijn vader me vroeger geleerd; rijke ouwe lui maken arme kinderen. Elke akkerbouwer zal perfect snappen wat ik bedoel.

Tussen covergistingsdigestaat en digestaat uit monomestvergisting zit een groot verschil. Die samenhang zal jij toch ook wel snappen.
+4
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Las Veegas: op compost zit geen mineraalcode

Wellicht doel je op de mestcode van compost: 111
Voor N in compost geldt een werkingscoëfficiënt van 10%, voor fosfaat in compost een heffingsvrije voet van 50%. Ook compost valt dus gewoon binnen de gebruiksnormen.
Jaap40
Op climategate.nl wordt nogal eens een heel andere visie op energie uit gelegd.
Door het sluiten van kerncentrale in Duitsland isnhet bruinkool gebruik in Duitsland snel toegenomen. Wat wil je eigenlijk beweren lasveegas? Energieverhaal in duitsland is een enorm blok aan het been voor de regering merkel lees je her en der.
Wees blij dat we in nederland niet volgas zijn gegaan met vergisters!
Zolang fossiel niet op raakt is duurzaam kansloos. Alleen dmv steun.

Bovendien hoe meer co2 des te meer gras. Hoe slecht is co2 eigenlijk? Waarom is co2 eigenlijk zo n item?
+1
pieta
Quote:
@Jaap40: Hoe slecht is co2 eigenlijk?

Je begint al verkeerd. Eerst moet je je afvragen of CO2 wel slechts is alvorens je je af gaat vragen hoe slecht. 😄 Vroeger hadden we zure regen waarde bossen van dood gingen. Grote kulkoek.
weurding
Geldklopperij, ooit zeggen ze dat van fosfaat ook
+1
Las Veegas
Uit planten studie blijkt dat planten maar tot een bepaalde hoogte baat hebben bij meet CO2 in de lucht. De realiteit is dat bij verhoogde CO2 concentraties het aantal bladopeningen aan de onderkant van het blad afneemt en er een limiet zit aan wat een plant kan opnemen aan CO2. In kassen wordt de concentratie veelal tot 900ppm CO2 opgevoerd, meer heeft echt geen zin.
En dat van die zure regen, van vele duizenden ppm SO2 naar max. 25ppm, dat is er de oorzaak van dat er geen zure regen meer is. Dat is niet bereikt het ze lief te vragen maar gewoon het keihard op te leggen.

Kernenergie dat is de komende 4.000 generaties opzadelen met onze stommiteit. In een cirkel van 30 km kan rondom Chernobyl zal in de komende 100.000 jaar in ieder geval geen veilige melk meer vandaan komen. Ja, dan is bruinkool het overwegen waard. Maar als de mores van CO2-emissie reductie ook die tak van sport gevonden heeft zullen ze net zo kansloos worden als steenkool.

Wat is zo slecht aan CO2. Dat is een vraag die we mondiaal in Kyoto (1990) hebben beantwoord en waartegen de fossiele lobby (daarbij wordt hoe spijtig het is om te zeggen de melkveesector ook tot berekend) tot aan 2015 (Parijs) met succes zich verzet. Het wordt zo langzamerhand wel een verzet waar niemand meer naar wil luisteren. Je hoeft het er niet mee eens te zijn maar erken, om het jezelf niet al te moeilijk te maken, dat het een politieke realiteit is en dat ook op de melkveesector nog heel veel af zal komen zoals op bruinkool- en steenkool centrales.
jorisdriepinter
Compost telt de P voor 50% mee, N voor 10 % bij aanvoer.
Wat jij met mineraalcode bedoelt is mij een raadsel?

Welk rapport toont het verschil aan tussen digestaat uit co vergisting en monovergisting?
Las Veegas
Ja, ja, daar ga ik me publiekelijk niet over uiten over de inhoud van covergistingsdigestaat maar is het voldoende als ik boos kijk?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's zonnepanelen , economie en rendement geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
33
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
6