Supersnelle groei

De afgelopen weken groeide er in slechts twee weken tijd een weidesnede. Dat blijkt uit metingen van Stichting Weidegang. Dankzij het hoogzomerse weer steeg de bodemtemperatuur rap, op sommige plaatsen naar 17 graden C. Een deelnemer aan het grasgroeimeetnet registreerde zelfs een groei van 277 kg ds per hectare per dag in een gesloten gewas. Mais ontkiemde in recordtempo, soms binnen een week.

Föhnwind
Het weer van de eerste 14 dagen van mei gaat de geschiedenis in als zeer zonnig en scherp drogend door de stevige zuidoosten wind, ook landinwaarts. Bovendien was de aangevoerde lucht kurkdroog. Zelden zakt de relatieve luchtvochtigheid op een zomerdag naar 20%, deze week wel. Dat verklaart ook waarom er ondanks de lage barometerstand geen onweersbuien ontstonden, op het uiterste zuiden na. Door deze weersomstandigheden ging het gras heel suikerrijk en droog de kuil in. Haast stroperig, waardoor hakselaars soms zelfs vastliepen. En verdween de nattigheid als sneeuw voor de zon.

20 mm neerslag
Nu in het hele land het meeste meigras onder het plastic zit, komt de klad in het weer. Maar de grasgroei blijft waarschijnlijk op een zeer hoog niveau. Want de maximumtemperatuur stijgt geleidelijk aan weer naar normale waarden van 15-20 graden C en de nachten zijn (op de eerstkomende na) niet koud. Ook valt er de komende week 10-20 millimeter buiige neerslag, verspreid over de hele week. Prima omstandigheden voor weidegang of om mest aan te wenden na de eerste snee. In het oosten en zuiden voorkomt de regen en het koele weer dat de beregeningsinstallatie aan moet. De betrouwbaarheid van de verwachting op langere termijn is te onzeker om de inkuilcondities in de laatste week van mei goed in te schatten.

Uw weerman Erik Colenbrander

Deel dit topic

Reacties

jan is hobbyboer
Raar spul dat gras van afgelopen 2 weken. Heb nog nooit zo'n laag vet gehad, nu begint het weer beetje bij te trekken. Je kunt er wel onmeundig veel liters van melken en eiwit blijft goed op peil. Bovenstaande ervaringen bespaart jullie weer 100 euro voor een analysemonster, altijd handig in tijden van crisis.
+1
spotmelker
Quote:
@jan is hobbyboer: Heb nog nooit zo'n laag vet gehad,
Eet je dat gras zelf ook? 😄 😄
+2
arie.j
Quote:
@spotmelker: @jan is hobbyboer: Heb nog nooit zo'n laag vet gehad, Eet je dat gras zelf ook

Een boer moet toch vet op de botten hebben in deze slechte tijden?
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@spotmelker: Eet je dat gras zelf ook?

Je bent wel in een wilde bui, las ook al dingen over takkenwijf 😄
arjan_kok
Zo vanmiddag maar de laatste 22 ha 1e snee maaien , zit er mooi laagje in de silo straks
cjw73
10 tot 20 mm als ik op Buienradar kijk zie ik hooguit 3 mm!!
Freriks
Kijk op weer.nl Daar gaat het na dinsdag wel regenen. Mag ook wel. Maar dan moet de wind wel uit het noorden weg, anders krijgen we niks op een paar flutbuitjes na.

En die groei van 277 kg ds lijkt me een meetfout. Meten in lang gras is sowieso lastig. grashoogtemeters zijn ontwikkeld voor weidesnedes, niet voor maailand. Gras gaat liggen en zo. geeft meetfouten.
cjw73
Ik heb ook even gekeken en voor mij 3 mm meer dan de ander. Maar de wind blijft daar dus er komt niet veel.
Dul65
Vannacht 11mm gehad, mooi op de kunstmest en het zodebemeste land. Hergroei is super, vorige week zaterdag ook ingekuild als je ziet wat er nu al weer staat ongelofelijk .
+1
meelezer10
Quote:
@Dul65: Hergroei is super, vorige week zaterdag ook ingekuild als je ziet wat er nu al weer staat ongelofelijk .

Dat zegt ook wat over de opbrengst van de eerste snede.
jan is hobbyboer
Quote:
@meelezer10: Dat zegt ook wat over de opbrengst van de eerste snede.

Dat snelgroeiende gras is meestal ook veel water, maar het ziet er wel mooi uit als het zo hard gaat. Die droge Noorden en Oostenwind van de afgelopen week is nou niet de beste definitie van groeizaam weer, tenminste niet hier in de achterhoek. Het is mei, en daarom groeit het gras altijd, da's nou eenmaal zo in deze tijd van het jaar.
brabo
Quote:
@meelezer10: Dat zegt ook wat over de opbrengst van de eerste snede

een zware 1e snede geef je meestal af aan de 2e.
ik zelf kies ook liever voor op tijd maaien met een goede hergroei voor de volgende snede.

Ik vind overigens ook wel dat de mais snel de grond is uit geknald. Er zijn hier weinig jaren dat er de mais binnen de week na het zaaien al op staat.
+5
meelezer10
Quote:
@brabo: een zware 1e snede geef je meestal af aan de 2e.

ieder zijn keuze. Ik kies er voor om een zware snede te maaien. 1 keer kosten en heel de winter 1 ste snede voor de melkkoeien.
+1
Frans1
@meelezer10
Hier hetzelfde,veel massa en structuur,gezond voer.1e snede is goed zwaar te maaien,bij latere snedes gaat de smakelijkheid snel achteruit bij een zwaar gewas
Frans1
Quote:
@brabo: Er zijn hier weinig jaren dat er de mais binnen de week na het zaaien al op staat.

Stond er ook van te kijken hoe snel ze op de rij stond bij een collega in de buurt afgelopen week,ideale omstandigheden
Greetje
Wat wel bijna alle jaren standaard zo is, dat die kleine maisplantjes nog even een kouwe rotweek moeten doorstaan. Brrr.. kleine stumpers..
Frans1
Hier zijn ze nog bedekt met een dekentje van aarde 😄
Dul65
Te zware snede kost hergroei, geeft bij droge omstandigheden meer onkruiddruk. Hoezo een keer kosten, maaien kost veel meer brandstof moet een keer vaker schudden en aan het eind zullen de inkuilkosten ook niet veel verschillen. Verder bestaat het risico als je nu nog een week moet wachten door het weer dat het aan de grond gaat liggen en je het er niet mooi af kunt krijgen. Wij kiezen ervoor om als het weer goed is en er voldoende opstaat minimaal 3000 eerste snede om te maaien.
+1
paul1
Het hangt er ook vanaf of je mais bijvoert in de winter,
alleen gras rantsoen mag best wat structuur inzitten.
KuikenenKoe
Quote:
@paul1: Het hangt er ook vanaf of je mais bijvoert in de winter,

kan een koe eigenlijk wel goed herkauwen op mais ,meende van niet
veel mais in rantsoen moet er volgens mij meer structuur in gras kuil toch?
wat dat betreft kom je dan nog meer eiwit te kort
+3
jorisdriepinter
Theoretische discussie. Wij maaien als het weer goed is. En dat was het afgelopen week dus alles is er af gegaan, ook daar waar eigenlijk niet genoeg stond.
Volgende week de sleepslang er over.
Nieuwe ronde, nieuwe kansen.
Greetje
Bij twijfel:maaien! Dan lig je toch net iets prettiger als de regen de komende 3 weken weer op je zolderraampje klettert.
+2
paul1
Beetje vreemd : 3 weken op zolder gaan liggen
weurding
Greetje is nog jong 😉
+6
Freriks
Vake bij te bange. Een uitspraak die hier wel eens gedaan wordt. afgelopen week bewust een paar percelen laten staan, waar naar mijn smaak niet genoeg op stond. Je bent maar 1-2 dagen nodig om het spul goed in de kuil of baal te krijgen. Zoals de berichten nu zijn gaat dat komende week makkelijk lukken. enige probleem is dat weerbericht erg veranderlijk is. Dat los ik dan weer op door van verschillende weersites die ene te kiezen die me het best past 😄
jorisdriepinter
Post hier maar wanneer je gaat maaien!
dorpsrandhoeve
Meneer Colenbrander heeft weer een beetje voor zijn beurt gesproken wat betreft lange termijnverwachting. Mensen met een beetje kennis van weer weten heel goed dat je wel een verwachting kunt maken van een tendens, maar dat het gevaarlijk is om daar getallen als millimeters neerslag of temperaturen aan vast te haken.

20 mm was en is veel te hoog gegrepen voor volgende week. Er zal best misschien wat vallen, maar die 20 is mijns inziens aan de hoge kant.
jan is hobbyboer
Quote:
@dorpsrandhoeve: 20 mm was en is veel te hoog gegrepen voor volgende week. Er zal best misschien wat vallen, maar die 20 is mijns inziens aan de hoge kant.

Jij verandert ook snel van mening, in 2 zinnen van 'veel te hoog' naar 'aan de hoge kant'. 😄
dorpsrandhoeve
Ja Jan, en daarbij ben ik ok nog intensief. en heb ik voorgesorteerd.

Ik ben dus in en in slecht.
dorpsrandhoeve
Overigens schreef ik veel te hoog gegrepen, en niet veel te hoog.

Nogal een verschil.
brabo
@dorpsrandhoeve
als je maar in balans bent
jan is hobbyboer
Quote:
@brabo: als je maar in balans bent

Koning balans, onze Coen, hoor ik ook niet meer, nadat bleek dat ie gewoon een op de toekomst gerichte industriemelker was.
dorpsrandhoeve
@jan is hobbyboer

Hoe noem je dat dan Jan? een schaap in wolfskleren?
jan is hobbyboer
Quote:
@dorpsrandhoeve: een schaap in wolfskleren?

Dat schijnt tegenwoordig een slimme ondernemer te heten. Ik hoop dat ie gelukkig is, voor de rest moet ie zelf maar zien.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , gras , Mais , weidegang , hakselaars , mpo en installatie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
34
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
1