Column Sjakie - Van gras tot gas

Door Jack Rijlaarsdam,

Roelof Joosten streeft naar industrieel geproduceerde melk

Beleidsmakers en ook belangenbehartigers hebben de afgelopen anderhalf jaar duidelijk stelling genomen in het duurzaamheidsdebat in de melkveehouderij. Mooie verhalen over grondgebondenheid en weidegang ten spijt ligt er nu vooral regelgeving die zich richt op mineralenefficiëntie. Mestverwerking en intensivering worden gestimuleerd. Zelfs topman Roelof Joosten van FrieslandCampina wil het groene imago van de koe in de wei verruilen voor het beeld van industrieel geproduceerde melk.

Onder druk van voedingsgiganten als Unilever en Mondelez werkt FrieslandCampina al langer aan klimaatneutrale groei en verlaging van CO2-emissie. Fabrieken worden geoptimaliseerd, groene stroom aangekocht en rmo’s lichter gemaakt. De winst is nu nog te halen bij de productie van melk. Joosten wil dit dossier nu koppelen aan het mestoverschot. Het streven is in 2020 op 1.000 melkveebedrijven een installatie te hebben draaien die mest door vergisting omzet in groen gas en kunstmestvervanger. Het mes snijdt dan aan meerdere kanten: het geproduceerde gas verlaagt het gebruik van fossiele brandstoffen en de overblijvende mest zou de plaats in moeten nemen van de energie slurpende kunstmestproductie.

Het plan loopt wat vooruit op de wettelijke erkenning van kunstmestvervangers, maar technisch is dit een redelijk verhaal. Het plan is echter de doodsteek voor het zorgvuldig opgebouwde imago van de sector. De vergisters dienen te worden gevoed met verse mest. Deelnemende bedrijven worden dus in feite gedwongen hun vee op te stallen op industriële wijze om alle reststromen te kunnen benutten. Dit is behoorlijk strijdig met het streven naar het zichtbaar houden van onze koeien en verhoging van het aandeel weidegang.

Voorlopig zijn er nog genoeg andere manieren om de CO2-productie op bedrijfsniveau te verminderen. Stroomproductie uit wind en zon zijn voor de hand liggende opties. Ook administratief is er wat te winnen. Het dieselgebruik dat FrieslandCampina voor de leden schat bij gebrek aan gegevens ligt in onze situatie meer dan twee keer hoger dan het daadwerkelijke verbruik inclusief dat van onze loonwerker. We moeten er voor waken dat de nieuwe strategie ons opgebouwde groene imago niet kapot maakt. Voor je het weet is de nieuwe slogan: “Van gras tot gas.”

Bron: Nieuwe Oogst

Deel dit topic

Reacties

jg
Ook Lto steunt dit plan........
-1
jg
Misschien is het een goed idee dat Joosten ook in grondfinanciering gaat , als bewijs dat het de sector menens is met grondgebonden en weidegang. Hopelijk zijn Lto en de ledenraad van Rfc zo capabel om niet blind achter dit plan aan te lopen .
+1
Druk
Publiciteitsgeil is die Joosten zeker 😞 Is dit een solo aktie van die Joosten? In hoeverre is hiervoor steun vanuit Bestuur en Ledenraad? Is dit straks herverdeling van melkgeld?
+1
verbi
Weidepremie is toch ook herverdeling melkgeld ik betaal en heb er niks aan.Ik vindt dit een goed plan in ieder geval de moeite om goed naar te kijken.
brabo
Die monovergisters kunnen ook draaien ondanks dat de koeien buiten lopen.
Het rendement ligt alleen iets hoger bij verse mest, waardoor je iets meer koeien nodig hebt bij weidegang om het nog rond te rekenen.
+3
jan is hobbyboer
Quote:
@brabo: ondanks dat de koeien buiten lopen.

's zomers is hier helemaal geen mest, dat ligt in de weide, dat heet weidegang. De RFC definitie van weidegang heette vroeger uitloop.
spotmelker
Het is en blijft op meerdere fronten een zeer riskant plan, als ze verstandig zijn leasen ze die 1000 vergisters en betalen naar resultaat.
brabo
Dat zal de leverancier niet doen. Die lacht zich het appelazerus.
FC heeft al de keuze gemaakt met welke leverancier ze in zee willen gaan, maar ze hebben nog niet onderhandeld over de prijs. Ze hopen echter dat ze door grote aantallen tegelijk te kopen een korting kunnen bedingen.

De leverancier is momenteel de produktie flink aan het opschalen, want ook vanuit het buitenland komen veel aanvragen. Blijkbaar wil iedereen ineens een groene uitstraling hebben.
+3
spotmelker
Quote:
@brabo: Die lacht zich het appelazerus.
Goed gezien en als na een tijdje blijkt dat het tegenvalt zit je als boer met de brokken en mag de topman met een gouden handdruk vertrekken.... Ik heb tot nu toe teveel initiatieven die aanvankelijk wel mooi draaiden, schoon water lozen enz achter elkaar failliet zien gaan. Veel installaties werken wel maar zijn veel te duur in onderhoud. Daarom zou ik voor lease kiezen en als dat niet kan geloven de fabrikanen dus ook niet in het produkt
MTSTAMMINGA
@spotmelker

Mijn neefje zei nog ondere de koffie net
Om de techeniek kan het wel ,maar kwa geld/rendement hopeloos
+1
Als je aan weidegang, 120 dagen keer 6 uur doet dan komt er 2 m3 mest per koe per jaar in de wei en 23 m3 in de put. Dit lijkt me nu nog niet direct een reden om ze binnen te laten.
+2
jg
Of het geeft aan hoe belachelijk laag de weidegang eisen zijn.
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Ewald Stamsnieder: Als je aan weidegang, 120 dagen keer 6 uur doet

Je haalt nu de minimumeisen om weidepremie op te strijken en daadwerkelijk weiden door elkaar.
dorpsrandhoeve
Sommigen halen weiden en weiden zelfs door elkaar.
+9
Frans1
Helemaal mee eens Jack,RFC gaat dus investeren om intensieve bedrijven van hun mestproblemen af te helpen over de rug van ons allemaal,met als reden dat we dan in zijn totaliteit zgn groener worden.
Hoop dat hierover in de ledenraad het laatste woord nog niet gesproken is!
Meneer Joosten wordt betaald om melk te verwerken en niet mest!
+1
buorman
Melk verwerken kan DOC ook, melk tot waarde brengen is net even wat anders
oldhuus
DOC gaat ook een mestvergister bouwen, maar dan om ook de fabriek te verwarmen, ook weer zo'n luchtkasteel:
nieuweoogst.nu/scripts/edoris/…
verbi
De intensieve bedrijven hebben toch ook mee geinvesteerd in de weidemelk fabrieken,logestiek e.d.zaken en dat gaat ook over de rug van alle leden. Of anders gezegd herverdeling van melkgeld.Ik vindt dat er minimaal goed naar het plan gekeken moet worden voor dat men het afkraakt.
+4
KuikenenKoe
Lijkt mij uitzoeken wel waard het beetje wat er nu naar buiten komt is voor mij nog geen reden om de boel bij voorbaat al af te branden
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@KuikenenKoe: lijkt mij uitzoeken wel waard het beetje wat er nu naar buiten komt is voor mij nog geen reden om de boel bij voorbaat al af te branden

D'r gaat weer subsidie naar de industriemelkers betaald door ons allen, het gaat toch wel door, industriemelken heeft de toekomst bij LTO en RFC, maar dan mag je voor je geld toch wel beetje pruttelen hier. Je krijgt toch geen poot aan de grond, besluit is allang genomen, de non-argumenten zijn al verzameld en gaan met die banaan. Mocht je het niet geloven, zie de fosfaatrechten discussie. Industriemelk rules.
pieta
Quote:
@jan is hobbyboer: Je krijgt toch geen poot aan de grond, besluit is allang genomen, de non-argumenten zijn al verzameld en gaan met die banaan.

Precies zoals met de weidepremie dus. 😄 Van Weperen en consorten hebben nog een stadion afgehuurd toen maar het hielp niets.
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: Van Weperen en consorten hebben nog een stadion afgehuurd toen maar het hielp niets.

De weidepremie heeft z'n langste tijd gehad, heeft Van Weperen toch nog gewonnen. Weidepremie heeft geen enkele toegevoegde waarde meer bij gekozen beleidsrichting, werkt alleen maar averechts.
jorisdriepinter
De aanvullende uitleg van Hans Huijbers in Nieuwe Oogst is veelzeggend. Dan weet je uit welke hoek het komt!
schoppenboer
Wat is nu het probleem? Ieder bedrijf produceert mest. Als je daar energie uit kunt halen en vervolgens de mest op eigen grond weer gebruikt is het toch ook goed? Steeds wordt er hier weer de intensieve veehouder bijgehaald. Als de grondgebonden veehouder gaat vergisten is het toch ook prima?
Misschien zie ik het te simpel......
+2
dorpsrandhoeve
Nee, je ziet het niet te simpel. Het begint wel een rage te worden om elke vorm van vooruitgang tegen te willen houden door een groepje boeren. Ik denk dat het best een kans zou kunnen zijn.
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@schoppenboer: Misschien zie ik het te simpel......

Beetje simpel zie je het wel, mestverwerking is een bewezen geldslurpend proces en om daar nu nog weer collectief geld tegenaan te gooien is op z'n minst een beetje belachelijk, maar geeft wel duidelijk de richting van nederlandse melkveehouderij aan die RFC en LTO voorstaan, industriemelk. Grondgebonden boeren hoeven nl. geen mest te verwerken, die plaatsen het gewoon op hun land.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@schoppenboer: Misschien zie ik het te simpel......

Dat wel natuurlijk. Afspraak is in 2020 minimaal 80% weidegang. Gaan we niet halen. De motie om weidegang verplicht te stellen heeft Dijksma eenmaal naast zich neer gelegd. Deze motie kan gewoon onder het kopieerapparaat en zal dan uitgevoerd moeten worden. Weidegang en vergisten bijt elkaar, ook al vinden sommigen dat beperkt weiden/uitloop best kan.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Dat wel natuurlijk.

Intensieve boeren in het nauw doen rare dingen om hun bedrijf overeind te houden. Graaien in de pot met collectief geld is daarbij tegenwoordig de nieuwe norm, eerst de fosfaatrechten, nu deze grappenmakerij. En met een ledenraad vol papegaaien gaat dit feest nog wel even door. Ben blij dat ik er maar 10 mille heb staan 😄. Cornelis zit toch ook in de ledenraad, ben benieuwd hoe hij hier over denkt, vroeger was ie nog wel een lekker uitgesproken noordhollander, tegenwoordig is ie bijzonder politiek correct, beter voor de bestuurscarriere.
+1
Ik denk gewoon Jack dat bedrijven met beperkt weiden eerder in zo iets gaan investeren dan bedrijven die onbeperkt weiden en dan zal zo'n mono-vergister niet zo snel de koeien uit de wei jagen. Verder zijn er in de markt gewoon kansen voor melk en melkproducten met een lagere CO2 uitstoot. Ook hebben we via de duurzame zuivelketen afspraken gemaakt dat we klimaat neutraal willen groeien dit zijn wat mij betreft wel een aantal redenen om er in ieder geval met interesse naar te kijken.
Jan hobbyboer, hoezo industriemelkers subsidiëren, die installaties moeten echt wel door de boer betaald worden die hem aanschaft en het helpt ons niet om net te doen alsof we in Nederland industriemelk maken, kom op zeg hoeveel% van de bedrijven in Nederland melk nu zonder grond een paar duizend koeien?
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Ewald Stamsnieder: zal zo'n mono-vergister niet zo snel de koeien uit de wei jagen.

Je weet beter. Zo'n installatie kost klauwen met geld en zal gewoon rendement moeten maken. Rendement maak je door optimaal benutten en niet in de weideperiode halve capaciteit draaien. De afspraak is overigens minimaal 80% weidegang in 2020. Ik lees dat Joosten inschat dat er op termijn 4.000 bedrijven een vergister plaatsen. Hoe wil je dat rijmen.

Quote:
@Ewald Stamsnieder: in de markt gewoon kansen voor melk en melkproducten met een lagere CO2 uitstoot.

Je hebt vast marktonderzoek gedaan.

Quote:
@Ewald Stamsnieder: er in ieder geval met interesse naar te kijken.

Dat lijkt me de juiste insteek, zeer gewaardeerd ledenraadslid. Wanneer ik de publicaties lees, heeft Joosten op eigen houtje de eerste duizend vergisters al besteld. Wel handig zo'n ledenraad als overlegorgaan.
jan is hobbyboer
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: zeer gewaardeerd ledenraadslid

Ledenraad is het eens met de visie van RFC, industriemelk, dat is op zich goed, lastige ledenraad, daar houdt zo'n bestuurder niet van. Kende de man niet, volg het ook allemaal niet zo, maar we gaan nog veel lol aan deze meneer Joosten beleven, beetje spelen met geld van een ander. Als ik Jack was zou ik bij de volgende handelsdag maar eens wat aandeeltjes verkopen, de bankrun is aanstaande 😄
KuikenenKoe
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Wanneer ik de publicaties lees, heeft Joosten op eigen houtje de eerste duizend vergisters al besteld.

??? is /wordt dan nog wel een dingetje
+1
pieta
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Je hebt vast marktonderzoek gedaan.

Weidegang hebben ze ook gewoon ingezet Jack. Daarna van gras tot glas en het was allemaal geweldig. Ik zou er gewoon geen dagbesteding van maken om alles af te branden. Ik vind het het onderzoeken wel waard. Ik vind de beslissing al genomen voor raadpleging leden niet al te best zeg maar.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@pieta: Ik vind het het onderzoeken wel waard. Ik vind de beslissing al genomen voor raadpleging leden niet al te best zeg maar.

Dat zijn we eens. Mocht het een toekomstig methaanprobleem oplossen, is het een prachtapparaat. Ik denk dat fosfaat als plafond blijvend is, omdat alle andere plafonds dan ook redelijk vast staan. CO2/energieverhaal is eenvoudiger en goedkoper in te vullen met wind/zon. Wanneer kunstmestvervangers daadwerkelijk worden toegestaan en het digestaat uit deze vergisters onder die noemer valt, hebben we een heel ander scenario. Dat moet alleen nog.
brabo
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: digestaat uit deze vergisters

bij mono vergisters komt er gewoon weer mest uit.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@brabo: bij mono vergisters komt er gewoon weer mest uit.

Ga jij dat aan Joosten uitleggen, of moet ik het doen? Hij heeft het in het FD over "biocompost ter vervanging van kunstmest".

De communicatie richting leden over dit initiatief loopt ook wat stroef. Het is toch redelijk opmerkelijk dat een leverancier aan een particuliere zuivelaar precies zegt te weten hoeveel geld mijn coöp in hopeloze plannen gaat steken, terwijl de leden hier niets van verteld is.
dorpsrandhoeve
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Hij heeft het in het FD over "biocompost ter vervanging van kunstmest".

Tja jack je snapt het niet hé...

Noem het mest dan is het vies en slecht voor milieu, noem het biocompost, dan is het ineens goed.

Noem een fabriek mestverwerking dan is het slecht, geef je het een naam met biocompost/of iets dat niet vies klinkt dan is het goed en krijg je subsidie.

Ik wil best begrijpen dat je er niet mee eens bent met Joosten, maar eigenlijk heb ik er zelfs interesse in. Maar 3 ton voor een pocketvergister zoals bioelectric daar geloof ik niet in. Ik meende dat voor een ding voor ongeveer een 100 koeien op ongeveer een dikke ton kwam.
pieta
@Jack Rijlaarsdam
Nu snap ik waarom jij er op tegen bent. RFC is aan het voorsorteren/anticiperen. 😄 Mijn vertrouwen in RFC zegt me dat ze het toch ook niet zomaar doen.
brabo
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Het is toch redelijk opmerkelijk dat een leverancier aan een particuliere zuivelaar precies zegt te weten hoeveel geld

Jack, die mensen horen en lezen ook wel eens wat.

Maar ik heb hier al eens eerder vermeld dat ook ik als Vreugdenhil leverancier uitgenodigd was door FC om aan dit pilotprojekt mee te doen.
Waarschijnlijk kwam dat doordat ik al eens eerder contact heb gehad met Biolectric. En op die bijeenkomst werd vermeld dat de mest die erin gaat zo goed als hetzelfde er ook weer uit komt. Pas als je andere produkten gaat toevoegen dan wordt er gesproken over digistaat.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@pieta: Nu snap ik waarom jij er op tegen bent.

Ik vind het een fantastisch initiatief. Een oplossing voor elk probleem, wie wil dit nu niet. Geen uitstoot meer van broeikasgassen, gratis gas en stroom en dat alles turn-key geregeld door FrieslandCampina. Gelijk een plausibele reden voor opstallers om te blijven opstallen. Kortom alleen maar winnaars.
+1
KuikenenKoe
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Ik vind het een fantastisch initiatief. Een oplossing voor elk probleem,

als we zo gaan beginnen,

vind het helemaal niks die stront machine s !
rfc moet gewoon oogkleppen ophouden en melk verwerken en niet druk maken om gekke stofjes waar ik nog nooit van gehoord had
de normen moeten gewoon omhoog!!
ons imago straks naar de filistijnen met die zogenaamde technische oplossingen en we gaan bankroet met die gekke plannetjes

hier zal nooit iemand beter van worden die waan ideeen
de boer is weer de klos, en zo gaat het nou altijd
pieta
@KuikenenKoe
Juist. Zo zijn ze "vroeger" ook eens ooit wat gaan pionieren in Azië en Afrika. Iedereen weet wat daarvan is terecht gekomen. Je kunt beter niets proberen. 😄
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Ewald Stamsnieder: afspraken gemaakt dat we klimaat neutraal willen groeien

Ik ben alvast zelfvoorzienend voor stroom, hoef ik nu geen geld te steken in de luchtkastelen van Joosten?
dorpsrandhoeve
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: hoef ik nu geen geld te steken in de luchtkastelen van Joosten?

wat mij betreft niet.
jan is hobbyboer
Quote:
@Ewald Stamsnieder: Jan hobbyboer, hoezo industriemelkers subsidiëren, die installaties moeten echt wel door de boer betaald worden die hem aanschaft en het helpt ons niet om net te doen alsof we in Nederland industriemelk maken, kom op zeg hoeveel% van de bedrijven in Nederland melk nu zonder grond een paar duizend koeien?

Bijzonder sterke argumentatie, er wordt over subsidie gepraat, dus ergens worden die boeren in het zadel geholpen, die dingen zijn bewezen onrendabel dus ik denk niet dat er banken zijn die daar met veel plezier instappen en toch moeten er 4000 van die dingen (ter waarde van 1.2 miljard) geplaatst worden in een sector die financieel al op de knieën ligt en fantastische perspectieven heeft de komende jaren, rara waar gaat dat geld vandaan komen. Ik heb wel een vermoeden. Verder is jouw definitie van industriemelk niet mijn definitie. Mijne is veel simpeler, boeren die op een industriematige manier koeien melken door ze permanent op te stallen noem ik industriemelkers. Boeren die ze 6 uur perdag uitloop geven zullen we voorlopig nog maar onder de semi-industriemelkers scharen. Weidegang is echt wat anders dan de definitie die RFC tegenwoordig hanteerd, als ze op weidegang net ze fanatiek waren als de heksenjacht op registratie van geneesmiddelen dat liepen alle koeien in NL 20 uur per dag buiten gedurende 6 maanden. Hele weidegang gedoe is alleen voor de buhne. Zo snel mogelijk afschaffen. Kwantumtoeslag moet ook verhoogd worden, lijkt me nuttiger om het gewenste doel te bereiken.
+1
brabo
Jan deze keer zit je toch een hoop dingen door elkaar te halen.
Dit hele project heeft niks met mestverwerken te maken en is dus ook niet bedoelt om de door jou verguizde industriemelkers te bevooroordelen.
Het projekt wat ze op gaan starten is gewoon proberen van te grond te krijgen dat er steeds meer monovergisters op de boerderij komen. Dus alleen mest erin en een hoop warm water en gas als resultaat eruit. Daar kun je dan zelf stroom mee opwekken en je cv ketel mee ontlasten.
De overheid heeft voor zulke projekten veel SDE subsidie over en deze zijn onontbeerlijk voor ook deze manier van groene stroom opwekken.
Door deze overheidssubsidie is het nu ook voor kleinere aantal koeien mogelijk toch al eerder financieel interessant.
Met dichte vloeren zijn de mogelijkheden beter net zoals met volledig opstallen. Met deze 2 opties kan het al uit bij zo´n 120 koeien. Heb je roostervloer en doe je aan veel weidegang dan heb je er al gauw zo´n 200 nodig. Dus jou bedrijf zal waarschijnlijk nog niet tot de doelgroep behoren.
Wat FC nu doet is proberen om dit jaar nog een 20 tal pilotbedrijven op te zetten, en deze vooral te ondersteunen in de hele regelbrij van vergunningen en subsidieaanvraag. Deze bedrijven gaan een cooperatie vormen die al deze vergisters gaat beheren. De boeren storten hierin geld en de FC ook eenmalig 10.000 euro per installatie. De gehele restbedrag zal toch echt door de boer mede door hun SDE subsidies betaald moeten worden.
koeboer
@brabo
Veel veehouderij bedrijven zijn met stroom al zelfvoorzienend,dit soort installaties werken alleen kostprijsverhogend . De directeur van clm zij laats in interview dat de veehouderij een stip aan de horizon mist,dit is hier ook weer bewijs van.Dat men een installatie gesubsidieerd kan ik mee leven maar de insteek dat men naar 10 vergisters wil zie ik nu nog als luchtfietserij.
jan is hobbyboer
Quote:
@brabo: De gehele restbedrag zal toch echt door de boer mede door hun SDE subsidies betaald moeten worden.

Mooi marketing verhaal, maar ik lees dat er al 1000 van deze dingen besteld zijn, dus die zullen ook aan de man gebracht moeten worden. Tot nu toe is alles wat met mestvergisting te maken heeft een bodemloze put geweest omdat de uitgangspunten veel te mooi voorgesteld zijn (zonnepanelen hebben daar in mindere mate ook last van), dus kan me niet voorstellen dat banken bij financieel wankele melkveebedrijven enthousiast zijn om dit avontuur aan te gaan, 4000 boeren is nogal wat. Snap dus nix van hele idee. Doelgroep is dus wel degelijk de industriemelkers zonder weidegang, het aantal boeren met weidegang en 200 koeien en interesse in deze onzin is op een hand te tellen denk ik. Ik hoop dat je gelijk hebt dat hele onzin RFC maar 2 ton en wat uurtjes kost, maar geloof er geen snars van.
brabo
Quote:
@jan is hobbyboer: maar ik lees dat er al 1000 van deze dingen besteld zijn

dat geloof je toch zelf niet.
de leverancier Biolectric heeft er pas een 100 draaien waarvan enkele in Nederland. Die 1000 die besteld zouden zijn is gewoon kolder. Biolectric zal al heel hard moeten werken om die 15 / 20 pilotbedrijven dit jaar al te kunnen beleveren, naast hun aanvragen vanuit andere werelddelen.
jan is hobbyboer
Quote:
@brabo: de leverancier Biolectric

Ik heb even op hun website gekeken: biolectric.be/. In Nederland hebben ze nog geen vestiging.

Dat maakt het plan alleen nog maar waanzinniger. Begint al met het eerste zinnetje: energie wordt steeds duurder??? Terugverdientijd 6 jaar, subsidie dus eigenlijk overbodig. De top 5 is ook spannend: het bedrijf dat het meest produceert heeft komt tot iets van 80.000 kWH per jaar. Knappe jongen als je dan met het huidige energie tarief een investering van 3 ton in 6 jaar terug verdiend hebt.

Gezien het team wat erachter staat is lijkt me onderhoud van 4000 vergisters ook niet helemaal gegarandeerd, daar moet nog serieus opgeschaald worden.

Oftewel: voorlopig blijf ik nog maar even bij mijn stelling. Dromen zijn bedrog en voor sprookjes moeten we naar de efteling. Maar iedereen staat gelukkig vrij om tonnen te investeren in deze dingen. Alleen liever niet van mijn geld, ik ga er zeer waarschijnlijk nooit iets van terug zien.
.
+2
puntertje
Quote:
@Ewald Stamsnieder: dat bedrijven met beperkt weiden eerder in zo iets gaan investeren

Vooral bedrijven die toch al niet weiden schat ik in. RFC zet er vol op in, voorlopig alleen met veel menskracht en faciliteiten. En dan heel hard roepen dat ze er zelf geen geld in steken alsof ze alleen vrijwilligers in dienst hebben. En straks gaan ze natuurlijk ook garanties geven om de zaak op gang te duwen. En ja, dan steek je er dus zelf geen geld in maar je loopt met z'n allen natuurlijk wel het risico. Het is een beetje de Kringloopwijzer gedachte, het wordt te duur als het door de groep moet worden opgebracht waar het voor bedoeld is, dus verplichten we iedereen gewoon om deel te nemen.
Mensen die geen mestoverschot hebben 'profiteren' dan van het 'positieve imago' dat bedrijven, waar onverantwoord veel mest geproduceerd wordt, genereren met stinkende, luidruchtige mestfabrieken. Ik zie de eerste bezwarenprocedure stortvloed al aankomen. Het hele imago van RFC kan wel eens besmeurd worden door dit soort megalomane plannen.
jg
Grondgebonden melkproductie geeft de producent de kans minder melk te gaan produceren en tijdelijk een andere bestemming voor grondgebruik te kiezen , al zou het alleen maar krachtvoerteelt zijn of bijv. bollenteelt. Volkomen geindustrialiseerde melkproductie maakt producenten totaal afhankelijk. Als je dat wil moet je met verdere intensivering en mestverwerking instemmen. Vooraf aangeven hoeveel je minimaal gaat produceren. Eigenlijk kun je dan nog beter een dienstverband met RFC nastreven want je hebt zelf geen kloten meer te vertellen en alleen maar te zorgen dat de stroom op gang blijft. Ieder gevoel met de markt kwijt, alleen de wereld voor een fooi voorzien van voedsel. De gedachte dat co2 doelstellingen ook te halen zijn door minder melkproductie is er een die bij Lto en RFC niet populair is. De frustratie van ruim 30 jaar quotering is mogelijk nog te groot om nu met een realistische blik naar de markt te kijken. Produceren waar vraag naar is en niet allerlei technische , onrendabele mogelijkheden kiezen die tot overproductie leiden. Melkproducenten kijk naar bijv. Duitsland en constateer dat alleen de retail en de consument profiteert van je inspanningen. Uiteraard zal de markt weer een keer beter worden, dat ligt dan niet aan Co2 reductie of mestverwerking maar wel aan een juiste verhouding tussen vraag en aanbod.
Mvfwouters
Roelof Joosten. Moet minder na Efteling gaan na sprookjes bos .iedereen weet dit niet kan gaan werken !
KuikenenKoe
Vanwege technische problemen aangaande monovergisting en/of de financieele
haalbaarheid ?
waarom zie jij dit mis gaan ?
+2
Ard Eshuis
Tjonge jonge wat een triest verhaal weer. Aan de ene kant Kringloopwijzer verplicht stellen en aan de andere kant organische stof wegkieperen dmv mest vergisting. Om over geld maar te zwijgen.. Als ze nou wind en zon subsidiëren, maar vergisting?? Wat een geld verspilling..
+3
jorisdriepinter
Als unilever dan zonodig co2 wil reduceren kan rfc beter collectief de staldaken verhuren aan unilever voor het plaatsen van zonnepanelen.
Huuropbrengst waar we niets voor hoeven te doen past ons allemaal wel!
+1
Las Veegas
Ik zie aan de inhoud van al het bovenstaande dat jullie allemaal nog stevig moeten wennen aan het idee dat er een sheriff-in-town is en die heet CO2-emissie reductieprestatie. Jullie melkveehouders hebben bij monde van jullie standsorganisaties je verbonden met het klimaatneutraal groeien tot aan 2020. Dat is mooi en aardig maar de lat zal veel hoger komen te liggen. Als jullie daar nu met z'n allen van weglopen dan zal de politiek jullie komen halen.

Het gaat niet om weidegang, duurzame energie of om mestverwerking. Het gaat om de vermindering van CO2-emissie per kg melk. Met een duur woord decarbonisatie. Dat gaat letterlijk elke denkbare bedrijfstak van de gehele economie treffen en de melkveehouderij vormt daarin dus geen uitzondering.

In de invulling hieraan komt het mij voor dat uiteindelijk iedereen die een zinvolle weidegang bedrijft (dus niet strak 120dgn met 6h) net zoveel CO2-emissie reductie kan laten zien (door het voerspoor) dan diegene die met mono-mestvergisting een CO2-emissie reductie laat zien door duurzame (a.d.h.v. vermeden fossiele CO2 uitstoot) energie productie.

Jullie mogen best wel eens tevreden zijn dat er in ieder geval een plan is want als dat plan van buiten de sector moet komen (of zal gaan komen) dan weten jullie het wel.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , gras , melkveehouderij , emissie , koeien , melk , koe , frieslandcampina , campina , energie , mestoverschot , weidegang , regelgeving , stallen , vee , loonwerker , mestverwerking , koe in de wei , grondgebondenheid , sjakie , unilever en installatie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
57
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
7