Bedrijfsopvolging waanzin of uitdaging

Hoi Allen,

Sinds kort aangemeld op dit forum omdat er wel eens interessante topics voorbij komen. Ik dacht laat we zelf ook eens een plaatsen. Ik ben btw een jonge melkveehouder die graag het ouderlijk bedrijf voortzet want ben besmet geraakt met het koeienvirus/passie hoe je het ook wilt omschrijven. De economische situatie helpt natuurlijk niet echt mee maar is van de andere kant ook weer uitdagend. Hoe zien jullie de toekomst met eventuele bedrijfsopvolging als die er is?? Of is iedereen die boer wordt hartstikke gek?? Heb tevens drie jaar als buitendienstmedewerker voor een baas gewerkt is ook niet alles ondanks dat je meer vrije tijd hebt..

Deel dit topic

Reacties

+1
paul1
Een waanzinnige uitdaging, en een kans die niet iedereen krijgt.
gait willem jan
Je moet er volgens mij 200 honderd procent achter staan ,als bedrijf voldoende groot is en 1 euro schuld is het zeker te doen.
je mag best een koeien gek zijn zoals wij dat zeggen,maar het zijn niet alleen de koeien denk daar goed om.
(grond ,machines.cijfers. spelen ook een groote rol)
Frits1
@gaitwillemjan; het gemiddelde ligt volgens mij al boven de 1 euro, laat staan net na een overname?
fendtjuh
Een euro financiering per liter voor een bedrijf in eigendom? Dat zou wel heel leuk wezen natuurlijk.
Erco
Zeg 15.000-20.000 liter melk per ha en land van 55-70.000 euro, en 1 euro per liter schuld? Fosfaatrechten zijn straks nog geld waard.... Dat is kado krijgen kan, tel er maar 1,5 euro bij. Maar dat red je ook...
Frans1
Volledig pachtbedrijf misschien
Todi
Beginnen met een besmetting lijkt me niet gezond. Dit was een advies van de huis arts.
KuikenenKoe
Quote:
@DutchDairyFarmer: Of is iedereen die boer wordt hartstikke gek

dat wel,maar
het boerenbloed kruipt waar het niet gaan kan
DutchDairyFarmer
@paul1 zo zie ik het ook sommigen zouden wel willen maar kunnen het niet. Voel me wel geprezen dat ik de mogelijkheid heb.

@gwj volgens mij moet je indd 200% ervoor gaan want is 7 dagen in de week en dat red je niet met minder... Over de overige factoren valt de discussiëren want je hoeft niet perse van machines te houden. Cijfers zijn des te meer belangrijker geworden en grond is alles bepalend..
brabo
De toekomst lacht je tegemoet.
Als ik kijk hoeveel bedrijven er hier in de buurt geen bedrijfsopvolging hebben, dan komt er mettertijd een gigantische hoeveelheid grond op de markt. Dus waarschijnlijk kun je al je mogelijke problemen die je nu hebt met voer mest etc, eenvoudig gaan oplossen.
ijssel
Als je in loondienst werkt en een huisje met hypoteek hebt ben je gem met 15 jaar vrij van de bank,daarintegen mag de gem boer wel 125 jaar oud worden om van de schuld af te komen.
Noorderling
Maar bij die beste man in loondienst is zijn bezit de afgelopen 10 jaar niet verdubbeld in waarde. Toch zo maar 2miljoen pensioen erbij. Dan zal het mij een worst zijn of ik wel of niet schulden vrij ben, gaat om het eigen vermogen wat in het bedrijf zit.
weurding
Quote:
@Noorderling: bezit de afgelopen 10 jaar niet verdubbeld in waarde

en de komende 10 jaar? als uitkomt wat brabo schrijft zullen de prijzen eerder zakken 😉
Noorderling
@weurding

Dat werd 20jaar geleden ook gedacht en is ook niet uitgekomen.
Het verschilt vast per regio, als ik om mij heen kijk zijn er juist heel erg veel bedrijfsopvolgers en potentiële bedrijfsopvolgers.

De over het algemeen kleinere bedrijven van stoppers worden er door de groteren bijgekocht en op die hectares worden over het algemeen meer koeien gehouden dan dat de vorige eigenaar deed.

Bedrijven tot ca 30ha worden door akkerbouwers en melkveehouders er bijgekocht en groteren worden vaak door 2-3boeren verdeeld.
Wat grond op afstand verkopen en de buurman wordt er bij gekocht, die losse grond past iemand ook vaak wel weer.

Wanneer pa en zoon in maatschap zitten is er vaak ook nog wel wat arbeid beschikbaar, in de overgebleven uurtjes wordt de stal verlengd voor de helft van de kosten als dat je het compleet uitbesteed. Dus dat er minder geproduceerd wordt en de grond in waarde zal gaan dalen zie ik nog niet gebeuren.
weurding
@Noorderlingokee, maar een verdubbeling zie ik echt niet meer komen de volgende 10 jaar, niet met de huidige opbrengstprijzen.
het zou me overigens wel passen 😄
diezel
Quote:
@weurding: niet met de huidige opbrengstprijzen.

In andere sectoren werd/wordt juist de jump in schaalvergroting gemaakt in de mindere tijden. Zal hier niet veel anders gaan lopen.
Coen
@diezel , ook jij weet dat landbouweconomie heel anders reageert dan die andere sectoren 😄
diezel
@Coen
Maar ik heb het juist over landbouwsectoren in de vrije markt.
Als iemand 20 jaar geleden gezegd had dat in een straal van amper 10 km er bedrijven zouden zijn met 500.000 vleeskuikens of 30.000 vleesvarkens (+zeugen) of 10.000 melkgeiten of > 1000 ha akkerbouw had ik toen ook gezegd: zoiets kan hier toch niet!
Dat zijn grotere aantallen per bedrijf dan destijds alle gezinsbedrijven in de omliggende dorpen hadden!
😞
weurding
Quote:
@diezel: schaalvergroting

we hadden het hier over verdubbeling grondprijzen 😉
3 speen
@weurding
Vind ik echt ni verkeerd als het verdubbeld de meeste dingen heb ik al dubbel
weurding
@3 speen als je veel dubbel hebt kan je gaan ruilen 😉
Coen
@diezel , schaalvergroting in de Landbouw is inherent aan de voorgang van de tevhniek en de biotechnologie.
er zijn het laatste decennium door een aantal ondernemers wel enorme kangoeroesprongen gemaakt, hoe dit op termijn allemaal afloopt is nog maar de vraag.
weurding
Quote:
@Coen: door een aantal ondernemers wel enorme kangoeroesprongen gemaakt,

met een "sterke buidel" overleven de kleintjes ook wel 😉
KuikenenKoe
Quote:
@diezel: l van amper 10 km er bedrijven zouden zijn met 500.000 vleeskuikens

meerdere zelfs? hier in noorden 1
der zijn maar een paar van waarvan de meesten verdeeld op meerdere locaties
diezel
Quote:
@KuikenenKoe: meerdere zelfs?

Nee.
Bedrijven met OF kippen of varkens etc.
+2
Frits1
@ijssel, gemiddeld in 15 jaar? Hoe kom je aan die wijsheid?
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@Frits1: Hoe kom je aan die wijsheid?

Wijsheid? Ongekende lulkoek. Volgens mij staat nog een derde van de hypotheken onder water. Die gaan dat echt niet in 15 jaar afbetalen. Ik wil graag een rekensom van jouw zien dat dat kan.
ricardo
Volle bak ervoor gaan als het bedrijf weg is krijg je nooit geen kans weer! Lid worden van een economische studiegroep is een goeie zaak weet je waar je geld laat liggen en waar je geld verdiend, bestaansrecht verdien je met geld verdienen.
+5
frank post
@DDF, ga ervanuit dat je competent en gepassioneerd bent (minimum voorwaarde) houd jezelf de spiegel voor (of nog liever laat een ander je de spiegel voor houden) waar ben ik wel en waar ben ik niet goed in en hoe word ik beter. Zoals richard al zegt studie groep kan daar bij helpen.
Of het kan... is rekenkundig relatief makkelijk vast te stellen, na bedrijfsovername moet er voor jou een goede boterham te verdienen zijn en moeten je ouder(s) (financieel en fysiek) een relaxt kunnen hebben. (als een van dat voor een van de beide niet kan moet je er ook niet aan beginnen)
Of je het moet doen... hangt in grote mate af van hoie je partner(s) er tegen aan kijken. Zit zij op de zelfde roze wolk als jij wat betreft boer worden dan komt het wel goed. Maar het vraagt natuurlijk wel wat extra van een partner/gezin als je boer wordt. Zij moeten er wel over kunnen dat het meer/onregelmatige uren zijn. (altijd vrij maar toch ook nooit) daarnaast kunnen ook financieel perikelen van het bedrijf invloed hebben op je relatie/gezin, ook daar kan niet iedereen goed tegen.
Ik ben te impulsief boer geworden, doe het werk met plezier, snapte toen niet waarom mijn vader het me zo afraadde, nu wel, maar heb er zelden spijt van. Succes
storm
Wordt gesteld van 1 euro schuld, nou als dat je uitgangsituatie is dan lrijg je het bedrijf voor een prikkie. Maar zo heel veel kun je nu ook weer niet met dit getal.
als je bedrijf in balans is dan is 2 euro ook te doen.
Erco
Hier begonnen met bijna 3 en rente 5,2%. En dat ging ook (net)
Druk
Aflossing in 30 jaar = 3,3% en rente 5,2% maakt samen 8,5%, rente nu 2% dus nu aflossen in 15 jaar 😄 😄
Albert
Lijkt mij een waanzinnige uitdaging.Denk dat het sociaal gezien een eenzaam beroep is/word.
+1
Freriks
Quote:
@Albert: Denk dat het sociaal gezien een eenzaam beroep is/word.

ligt er aan hoe je het invult. Ik zie om me heen jongens die zich behoorlijk opsluiten in hun bedrijf, maar ook anderen die er van alles bij naast doen en een deel van het werk uitbesteden.

Uitdaging is het altijd geweest. Toen ik in maatschap kwam was het melkquotum net een paar jaar onderweg. Zou ook het einde van de wereld zijn en overname onmogelijk maken. en de milieuregels begonnen net. In ieder geval al een leuk leven gehad en nu toewerken naar de volgende bedrijfsovername. Is voor mij ook weer een uitdaging om het bedrijf daarvoor geschikt te maken, ongeacht of de potentiële opvolger het nu wel of niet gaat doen.
George
Quote:
@Freriks: weer een uitdaging om het bedrijf daarvoor geschikt te maken, ongeacht of de potentiële opvolger het nu wel of niet gaat doen

Wanneer is een bedrijf geschikt of niet?
sjoerd de melker
Hoogte van de schuld of omvang van het bedrijf is niet primair leidend. Na een gezonde bedrijfsovername moet er ruimte zijn om vervangingsinvesteringen te doen.
Geitenboer
Wat vind jij een gezonde bedrijfsovername? 1/3 van de vrije verkoopwaarde?
weurding
Gezondheid van de overname wordt hoofdzakelijk bepaald door de capaciteiten van de overnamekandidaat
Erco
Minimaal 3/4?
Geitenboer
@weurding
? , dus hoe minder capaciteit , hoe goedkoper het wordt?
+2
KuikenenKoe
@Geitenboer ja denk het wel. Kreeg het gratis
+1
sjoerd de melker
@weurding
Helemaal mee eens. Het is lastig in te schatten of zoonlief het beter of slechter doet dan paps. Je ontkomt dus niet aan aanname's
weurding
@Geitenboer gezondheid van de overname in de vorm van het doen slagen 😉
weurding
Quote:
@KuikenenKoe: Kreeg het gratis

en ook zijn daarvan gevallen bekend die er niet mee om konden gaan, ook al was alles voor bassie 😄
Tis een uutdaging en die uutdaging moet je aan gaan, vroeg beginnen met daar op aan te werken, ook een uutdaging, en daarbij je eigen kop volgen,zijn er meerdere kinderen , open kaart spelen. En de KOUDE kant moet de KOP dicht houden.
janv
D.D Farmer met alleen passie en liefhebberij voor koeien gaat het je in de toekomst waarschijnlijk niet meer lukken,maar heb je gevoel en liefde voor cijfers en zie je een berg paper voor je als een uitdaging,heb je hogere economie gestudeerd en een flinke scheut juridische kennis,en eelt op de ziel, dan is je slagingskans het grootst.!
jan is hobbyboer
Quote:
@janv: eb je hogere economie gestudeerd en een flinke scheut juridische kennis,

Dit soort mensen heeft over het algemeen niet veel liefhebberij voor koeien.
janv
Quote:
@jan is hobbyboer: Dit soort mensen heeft over het algemeen niet veel

Als je maar goeie neus heb voor mensen die wel passie hebben.
oldhuus
Ja leuk voor een bedrijf van 500 koeien, maar wat in godsnaam liefhebberij voor koeien, een economische boer zal toch altijd een efficiënte koe willen fokken, en het liefst zonder problemen want die kosten arbeid en geld. Wat voor kleur exterieurpunten etc. doen dan ook absoluut niet ter zake.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@janv: Als je maar goeie neus heb voor mensen die wel passie hebben.

Ik ben heel simpel over die overnames. Als je de boerderij niet voor een habbekrats krijgt van je ouders, of je ouders een keer de loterij gewonnen hebben (verplaatsing) moet je hardstikke gek zijn om boer te worden in deze tijd. Ik zou ook een veel makkelijker leven gehad hebben als ik niet achter die koeien aangehobbeld had. Toch heb ik er geen minuut spijt van dat ik het gedaan heb, het is uiteindelijk ook allemaal wel goed gekomen, na de nodige hobbels. Maar je moet er wel behoorlijk maf voor zijn. Daarnaast moet je vrouw/vriendin/man/vriend er volledig achter staan, anders wordt het ook een drama. Verder moet je proberen zo snel mogelijk eigen baas te worden zodat je je eigen ding kan doen. Tot dik in de 40 samen hobbelen met je vader maakt je natuurlijk ook niet echt een zelfstandig denkend mens. Dus gewoon doen die overname, je ziet wel waar het schip strand.
sjoerd de melker
Of daten bij hoger opgeleiden
+2
spotmelker
@ DDF Als ik van te voren had geweten hoe het nu gaat was ik er nooit aan begonnen en als ik er op terug kijk had ik het niet willen missen.
KuikenenKoe
Quote:
@DutchDairyFarmer: Ik ben een jonge melkveehouder die het ouderlijk bedrijf voortzet want ben besmet geraakt met het koeienvirus/passie De economische situatie helpt natuurlijk niet echt mee maar is van de andere kant ook weer uitdagend. Heb tevens drie jaar als buitendienstmedewerker voor een baas gewerkt is ook niet alles ondanks dat je meer vrije tijd hebt..
veel van je vraag geef je zelf al antwoord op
trouwens als je echt wilt en er zijn mogelijkheden,moet iemand anders wel heel goed kunnen praten om je tegen te houden
DutchDairyFarmer
Klopt kuilenkoe maar was wel eens benieuwd hoe anderen erover dachten. Mij krijg je niet zomaar meer van deze plek hahah
+2
weurding
Quote:
@DutchDairyFarmer: kuilenkoe

😄

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's bedrijfsopvolging , melkveehouder , boer , btw , opvolging en toekomst geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
55
DEELNEMERS
30
WEERGAVES
1