Column Sjakie - Het oude vertrouwde quotum is terug van even weggeweest

Door Jack Rijlaarsdam,

Ik heb het al eens over het omwisselen van varkensrechten voor fosfaatrechten gehad. Waarschijnlijk is dit ook staatssecretaris van Dam ter ore gekomen. Hij is nu namelijk van plan in de komende fosfaatwet een mogelijkheid tot omwisseling op te nemen. In de agrarische media werd uitgebreid verslag gedaan van de voor- en nadelen. Slechts summier werd gemeld dat er dan alleen ruimte komt voor een tijdelijke en beperkte omwisselmogelijkheid. Er werd totaal niet gerept over de wisselkoers.

Een varkensrecht staat voor 7,4 kilogram fosfaatproductie, de varkenssector produceert door efficiënt voeren slechts vijf kilogram fosfaat per recht. Omwisseling van een varkensrecht voor 7,4 kilogram rundveefosfaat zou dan een netto stijging van de fosfaatproductie betekenen en dus overschrijding van het fosfaatplafond. Dat zal de overheid niet toestaan. Een varkensrecht zal daarom hooguit voor vijf kilogram rundveefosfaat omgeruild kunnen worden. Dit gaat invloed krijgen op de prijs.

Die prijsvorming verloopt de afgelopen periode toch al opvallend. De varkensrechten werden verhandeld voor zestig euro. Na bekend worden van het wetsvoorstel komt er opeens veel vraag naar varkensrechten door melkveehouders. Er wordt nu zaken gedaan voor honderd euro per recht. Dit betekent een fikse koerswinst op mijn eerder aangekochte varkensrechten. Nu raap ik zelfs een dubbeltje op van straat, dus deze winst wilde ik me niet laten ontgaan. Ik heb daarom de rechten voor negentig euro aan diverse makelaars aangeboden. U voelt het al aankomen, de rechten zijn nog in mijn bezit. Ondanks veel lawaai in de media is er nauwelijks handel en de prijs is kunstmatig opgedreven.

Ditzelfde zien we bij de handel in fosfaatrechten. Er zijn nog geen fosfaatrechten, maar de handel beweert al volop zaken te doen op basis van voorcontracten. De werkelijkheid is dat verkopers bang zijn te weinig te krijgen en afwachten. Financiers zijn terughoudend. Er is niets bekend over fiscale uitwerking en pas volgend jaar zijn rechten nodig. Het oude vertrouwde quotum is terug van even weggeweest. De handel weet de markt nog steeds uitstekend te bespelen en kopende melkveehouders gaan er weer met boter en suiker in.

Bron: Nieuwe Oogst
Grasbaal

Kies voor grondgebonden!

Landbouwgrond te koop of te huur. Dagelijks nieuw aanbod met diverse percelen.

Advertentie
Bezoek website

Reacties

+8
meelezer10
Top stuk Jack
Grasbaal
Jack,

Wat betreft de Varkensrechten, voor welke regio heb je die gekocht??. Voor de regio overig kan je die volop kopen voor 75 euro: varkensrechten.nu/aanbod/index.php/…
Jack Rijlaarsdam
Bedrijven in de regio's Zuid en Oost kunnen alleen rechten kopen in eigen regio. Regio Overig mag overal rechten kopen, maar deze rechten krijgen na overschrijving de status Overig. Rechten oorspronkelijk uit Zuid of Oost kunnen dus niet meer terug verkocht of verleased worden. Mijn bedrijf ligt in Overig.

Mijn stelling is dat deze €75 nergens op is gebaseerd, er is geen handel. Melkveehouders kopen geen varkensrechten, ondanks de opruiende verhalen in de media. Varkenshouders kijken het nog een tijdje aan: het is nog vroeg in het jaar en de prijs kan gezien de verdiensten in de sector alleen maar zakken. In november ligt de prijs weer op of misschien zelfs onder het niveau van december 2015, rond €60.
Grasbaal
Durf je ze te koop aanbieden voor 74 euro??
George
Quote:
@Grasbaal: Durf je ze te koop aanbieden voor 74 euro??

Co hij heeft toch duidelijk geschreven €90. Wat ga jij dan lopen miepen voor €74.
KuikenenKoe
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: en de prijs kan gezien de verdiensten in de sector alleen maar zakken.

dan maar hopen dat het met koefosfaat ook zo gaat, de melk prijs werkt in ieder geval lekker mee
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@George: Wat ga jij dan lopen miepen

Co wil graag de geloofwaardigheid van de prijsvorming op quotum.nu aantonen. Verstandige zet als beheerder en caissière. Toch ff zoeken naar een ander die de proef op de som neemt. Ik durf namelijk best €74 te vragen, maar verkoop liefst niet rechtstreeks aan een koper. Ik werk doorgaans met de handel. Zij verzorgen de papieren en houden het geld vast op een derdenrekening. Ik heb namelijk helemaal geen zin om me maanden (zo lang duurt het overschrijven) zorgen te moeten maken over de financiële kant van de transactie. Verder zit ik in de Landbouwregeling en deze rechten zijn redelijk schaars, het is dus niet gezegd dat ik komende herfst zomaar weer rechten in de LB terug kan kopen. Hoorde van een betrouwbare bron dat er zaken is gedaan voor €70.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@KuikenenKoe: hopen dat het met koefosfaat ook zo gaat

Daar is de dynamiek iets anders. Veel kopers voor kleinere partijtjes om de korting te compenseren legt alvast een kapitaalkrachtige bodem in de markt.
KuikenenKoe
@Jack Rijlaarsdam
De tijd zal het ons leren
Mooi stukje trouwens
Todi
Wat is het probleem dan?
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden fosfaat , overheid , melkveehouders , boter , euro , sjakie , agrarische , taal , fosfaatplafond , wetsvoorstel , fosfaatproductie , fosfaatrechten en varkensrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!