1 jaar na bevrijdingsdag........ Top of Flop

Precies 1 jaar na het afschaffen van het melkquotum. 1 april, de dag waar we met zijn allen altijd al 28 jaar naar uit keken, de teller ging dan weer op nul en we konden weer een heel jaar door.
Alleen werd het quotum een last, een financiele last, want er moest telkens weer bij groei geinvesteerd worden in quotum, hierdoor hadden we hoge productiekosten.

Precies een jaar later maak ik de balans op.

Het quotum is eraf gegaan, de markt werd vrij, iedereen gaat melken, melken en nog eens melken, prijzen zakken en blijven zakken, pakhuizen komen voller en voller, fabrieken moeten alles doen om de productiestijging op te kunnen vangen. cooperaties geven al aan dat er extra geinvesteerd zal moeten worden in meer fabrieken en dat ook hier de boer aan mee moet betalen. En we blijven de pakhuizen vullen met overbodige melkproducten.

De grondgebondenheid, zorgt dat je grond, onder je groei hebt zitten met stijgende pachtprijzen als gevolg.
En ja hoor, als klap op de vuurpijl, fosfaatrechten, het nieuwe quotum, als enige in europa gaan we fosfaatrechten invoeren.
Hiermee gaan we als eerste de stoppende melkveehouders nog eens een extra centje mee geven voor zijn lang gewilde te dure auto, zijn veel te dure vakantie en een leuk huis in het dorp.
Daarnaast kan hij zijn grond nog mooi verhuren aan die melkveehouder naast hem, die zo nodig een nieuwe stal moest hebben en meer wilde gaan melken.
Maar door de grondgebondenheid wel grond bij moet hebben en zijn stal moet wel vol komen... Vriendenprijsje zegt de gestopte boer, ligt naast je deur, lekker makkelijk bij inkuilen, zal toch wel 1800 per jaar op moet en brengen. Maar ben hem anders ook zo kwijt hoor.......

Vervolgens rijd de gestopte boer nog regelmatig langs zijn oude boerderij en ziet hoe hard zijn buurman moet werken om alle eindjes aan elkaar te knopen en denkt bij zichzelf, ach ja was toch altijd een leuk vak boer zijn, en duwt nog eens op het gaspedaal van zijn te dure auto en parkeert de bolide op zijn opritje.

Het is jammer om te zeggen collega's, maar we hebben er zelf een flop van gemaakt.

Eendracht maakt macht.

Alleen is dat nooit de sterkste kant van de melkveehouderij geweest.
Zolang we geen eenheid vormen en zelf stappen nemen om te produceren wat de markt vraagt, met of zonder quotum, zal het soms goed, maar meestal slecht gaan.

Deel dit topic

Reacties

+2
cs-agrar
Ja joh, iedereen was gewaarschuwd, maar meeste deden er niets mee..
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@cs-agrar: iedereen was gewaarschuwd, maar meeste deden er niets mee..

Inderdaad, er zijn maar een paar handenvol anticipeerders die met vooruitziende blik koeien aangevoerd hebben. Was jij er niet één van.
tonny60
Vooruitziende blik of voorkennis ??????
George
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Inderdaad, er zijn maar een paar handenvol anticipeerders die met vooruitziende blik koeien aangevoerd hebben. Was jij er niet één van.

Sjakkie dit heeft niks met het verhaal van bovenstaand topicopener te maken! En wat CS betreft is dat zeer zeker geen anticipeerder. Volgens mij wilde hij gewoon graag melkveehouder worden en zag op het einde van de quotering de kans om ergens eenvoudig te beginnen.
cs-agrar
Gewoon kans gepakt, is niet echt rocket-sience. Iedereen die waarschuwde voor na 31-3-15 werd weggehood of voor gek verklaard, wisten het allemaal niet en allemaal leugens. En nu dan gaan lopen zeuren?
+3
jan is hobbyboer
Quote:
@cs-agrar: En nu dan gaan lopen zeuren?

Het echte kapitalisme, als het goed gaat is het goed ondernemerschap van de kapitalist, als het beetje tegen zit is het de schuld van het systeem. Wees toch gewoon een vent en bedenk een oplossing voor de huidige probleempjes. Bijna nergens op de wereld gaat het zo goed als hier in NW europa en toch zien velen nog kans om zichzelf permanent in de Calimero rol te wurmen, en dan ook nog als gevolg van stoere eigen beslissingen, stilstand is achteruitgang. Eigenlijk is het gewoon zielig.
3 speen
@jan is hobbyboer
Boerin Agnes is volgens mij geen vent
+2
weurding
Quote:
@jan is hobbyboer: stilstand is achteruitgang.

stilstand in aflossing zeker, anders weet ik het zo net nog niet, gezien onze jarenlange "stilstand" qua schaalvergroting hadden we dus ook bij die 15 % bijzonder beheer moeten zitten, dacht het nie 😄
jan is hobbyboer
Quote:
@3 speen: Boerin Agnes is volgens mij geen vent

Zeurt die ook al dan, van een vrouw zou je toch verwachten dat ie wat oplossingsgerichter zou denken. Bijvoorbeeld met kinders gaat ook niet alles vanzelf, en vrouwen zijn er super in om daar oplossingen voor te bedenken en niet bij de pakken neer te zitten. Je moet immers door in het leven.
3 speen
@jan is hobbyboer
Agnes probeert dat door op TV te komen
jan is hobbyboer
Quote:
@weurding: jarenlange "stilstand"

Het zijn niet mijn termen, het is de onzin die jarenlang door de boeren die groeiden in een ambtelijke omgeving vertelt zijn. Als je kostprijs en je opbrengstprijs tot de cent ongeveer te berekenen valt is het risico beperkt. In de bewoonde wereld zijn goede liquiditeit, rendement over laatste liters en lage schulden wel wat belangrijker, wil je niet elke maand gebeld worden door meneer van de bank.
jan is hobbyboer
Quote:
@3 speen: Agnes probeert dat door op TV te komen

Een 2e tak is altijd handig in deze tijd, ik weet er alles van. Heb weer een aanbieding binnen om computeren contract in ieder geval tot einde van het jaar te verlengen. Zie in melkerij nog geen financiële reden om dat niet te doen.
3 speen
@jan is hobbyboer
Kan ook een vrouw zijn hoor
+1
brabantboer
Denk toch eens na beste melkveehouders.

stel je directe kosten liggen op 0.15 cent. en je houd dus nu 0.12 cent over per geleverde kilogram melk.
een bedrijf van 1.000.000 kg houdt dus 120.000 euro over.

Als we allemaal, maar dan ook allemaal 20 procent minder gaan leveren en hierdoor de prijs 4 cent stijgt, want dat gaat de prijs dan zeker doen. Dan levert dit bedrijf 800.000 kg melk en houdt dus 0.16 cent per kg over en houdt met minder koeien 8000 euro meer over op bedrijfsnivo.

produceren wat de markt vraagt, is niks nieuws, in andere agrarische sectoren al lang aan de orde, we zullen er toch met zijn allen aan moeten vroeg of laat.
KuikenenKoe
Heb ff nagedacht,je eerste verhaaltje spreekt mij meer aan
Dat van die stoppende melkveehouder, als jullie mij zo'n pensioen gunnen
Ben ik bereid om ruimte te maken uit sociaal oogpunt dan
cjw73
Ze hebben alleen allemaal de gedachte, we zullen buurman eens even uitroken.
+7
jan is hobbyboer
Quote:
@cjw73: we zullen buurman eens even uitroken.

Natuurlijk, gas erop, jullie wilden vrije markt, dan zul je ook vrije markt krijgen, geen gezeik meer over communistische plannetjes, gewoon gas erop en uitroken die handel, zien wel wie er overblijft. Het leven van de melkveehouder als ambtenaar is na dik 30 jaar eindelijk over. Lang leve het vrije ondernemerschap.
+2
Metal ap
Leuk verhaal maar boeren gunnen elkaar het verlies nog niet
ijssel
De Mansholt gedachte zit nog altijd in de genen bij de gem Ned boer.hard werken zodat een ander er baat bij heeft.
+3
brabantboer
Klopt de pvda mansholt gedachten, van dam heeft het boek waarschijnlijk al gelezen en treed verder in zijn voetspoor.

Het is te triest voor woorden dat blijkbaar de saamhorigheid plaats maakt in de melkveehouderij voor iedereen voor zich en god voor ons allen mentaliteit.

Een oproep, laat het niet gebeuren, dit betekend het begin van het einde van een mooie sector die altijd gebouwd was op familiebedrijven waarbij veel gezinnen uit de buurt zowel sociaal als ook in het samen waren. Dit maakte het 7/7 en 24/24 uurs werk nou net zo leuk.
diezel
Quote:
@brabantboer: Een oproep, laat het niet gebeuren,

Maar hoe zie je dat dan voor je?
Je moet melk produceren voor de wereldmarkt EN er is hier een zelfvoorzieningsgraad van >250%.
oldhuus
@brabantboer
Ook Mansholt is er later wel op terug gekomen, hij ging met zijn pensioen hier mooi tussen de boeren wonen, maar ook die stopten de een na de ander, de koeien en de boertjes verdwenen, het werd stil in de buurt, en ja dat was nou ook weer niet zijn bedoeling, maar toen was het al te laat..
+1
Titus de Wolff
Quote:
@brabantboer: Het is te triest voor woorden dat blijkbaar de saamhorigheid plaats maakt in de melkveehouderij voor iedereen voor zich en god voor ons allen mentaliteit.

Die saamhorigheid is er nooit geweest. En die zal er ook nooit zijn. Kijk maar eens in de geschiedenis. De saamhorigheid van de laatste tijd was schijn en kunstmatig. De meeste mensen hier willen die saamhorigheid best wel maar als er één tussen zit met de god voor ons allen mentaliteit kun je het niet volhouden. Nog steeds worden mensen opgeroepen in kerkgebouwen om de god voor ons allen mentaliteit aan te nemen. Om nooit verantwoordelijk voor de ander te zijn. Die boodschap heeft alle macht in deze wereld.
Het produceren van liters melk is een industriële bezigheid geworden en heeft vanaf vorig jaar niets meer te maken met de saamhorigheid van het met elkaar boer zijn. En ik vind het ook jammer. Je moet je weg er zelf maar in vinden.
hans1980
1 Jaar na Bevrijdingsdag??????

3 Maand later was het al weer raak 2/7/2015 een dag om nooit te vergeten!
weurding
2 7 was er nog niks aan de hand 😉
+1
Freriks
Het quotumtijdperk wordt wel erg rooskleurig voorgesteld. Bij de invoering hadden we dezelfde discussies als nu met het fosfaat. Ook toen waren er anticipeerders, of beter gezegd boeren die toevallig net aan de goede kant van de streep vielen.
1 jaar na invoering van de superheffing begon de mestwetgeving. Vervolgens uitrijverbod in de winter, langzaam maar zeker uitgebreid tot 7 maanden.
De mestboekhouding werd ingevoerd. de eerste versie als bureaucratisch gedrocht, waar we collectief tegen geprotesteerd hebben. Toen kwam minas, wat we collectief om zeep hebben geholpen. Terwijl we er wel goed mee overweg konden.
En zo kun je nog wel even door gaan.
Hoeveel boeren waren er in 1984 en hoeveel op 1 april 2015??
Zijn er zoveel gestopt omdat we zo eendrachtig samenwerkten als sector?
andre01
Wat er gebeurt is, is niet meer terug te draaien, als er nieuwe quota of andere beperkende regels komen, zul je zien dat alleen de cowboys er beter van worden.

ik zou zeggen, let op je eigen toko, laat je de kop niet gek maken. Die grond van € 1800.00 komt van zelf wel weer vrij. hier verdient geen melkveehouder geld aan. misschien wel uit te rekenen maar niet in de knip.
jg
In de amvb is 1 hectare voor intensieve bedrijven de legitimatie om 4 tot 8 koeien extra te mogen melken. Dus laten we zeggen 50000 kg melk . Dan begin je met 3,5 cent aan kosten per liter. Dat was tijdens de melk quotering wel anders.
jan is hobbyboer
Quote:
@jg: Dan begin je met 3,5 cent aan kosten per liter.

Aan kosten geen gebrek bij intensieve bedrijven, bij de opbrengsten, daar zit de crux, iedereen gaat er nog steeds van uit dat over 10 jaar industriemelk nog bijna net zoveel oplevert als weidemelk, denk dat dat een illusie is. Industriemelkers hebben hoge kosten en lage opbrengsten, lastige combinatie.
+2
2016 is/ wordt een krap jaar , nu al 15% in bijzonder beheer volgens RABO, FC 27.5 DOC gaat richting 20 ct, spotmarkt boer eindje verderop 18ct, en we melken gewoon verder.
cs-agrar
Niet zemelen tukkert, jij was ook een van degenen die quota en liever gister als vandaag af zag gaan. @wimsumar zou in zo'n zin ergens wel een subtiel linkje verstopt hebben.
3 speen
Als 20 jaar terug al een grondgebonden beleid was dan was er nu nog minder melk als met de quotering
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@3 speen: Als 20 jaar terug

Als jaar of 40 terug internet niet uitgevonden was zaten we hier niet achter de computer te tikken. Leef in het heden, wat geweest is geweest, daar kun je toch niets meer aan veranderen. De sector heeft gekozen voor een serieuze poging tot zelfdestructie, en daar hebben we het mee te doen. We zien wel wie er over blijft, dat zullen niet alle huidige melkveehouders zijn, maar net als bij de vliegen, er blijven er heus wel wat doorgaan, alleen niet altijd de boeren met de stoerste verhalen die gebouwd hebben voor de toekomst (en meer van dat soort onzin verhalen), liquiditeit (en dus kostprijs en in mindere mate onderpand en plezier in het vak) zouden wel eens belangrijke factor kunnen zijn of je na 2020 nog boer bent. Voorlopig doen we met onze ongebreidelde melkerij nog vrolijk aan voorraadvorming (geen markt, wel produceren), en die voorraad moet eerst weer weg voordat de prijs echt serieus gaat stijgen.Daarnaast heb je een koopkrachtige vraag nodig die onze hoge kostprijs kan financieren, die is op het moment ook nog niet echt ergens te vinden, zeker zolang de olieprijs ver uit de buurt van de 100 dollar per vat blijft, olie is de drijvende kracht achter veel commodities, waaronder melk (Diezel kom er maar in als ik onzin verkoop). China koopt inmiddels ook weer omdat het nu voor een habbekrats te krijgen is (Chinezen zijn ook niet gek), niet omdat ze het nu zo nodig hebben. Rusland is failliet net als veel andere olie landen als nigeria waar we ook nog wel wat aan verkochten. Je moet wel een goede zaklantaarn hebben wil je veel lichtpuntjes op deze markt vinden.

Het uitroken is begonnen.
+1
weurding
Quote:
@jan is hobbyboer: Je moet wel een goede zaklantaarn hebben wil je veel lichtpuntjes op deze markt vinden.

lichtpuntjes ben je geen lantaarn voor nodig, gewoon wachten tot het donker (der) wordt 😄
diezel
Quote:
@jan is hobbyboer: Diezel kom er maar in als ik onzin verkoop

Jij verkoopt nog niet zo heel veel onzin Jan.
Toch hoop ik dat het verband tussen olie en de andere (ook agrarische) grondstoffen komende jaren wat minder gaat worden. 😞
spotmelker
Quote:
@jan is hobbyboer: Het uitroken is begonnen.
Plus het kapot gaan aan eigen 'succes' De pacht is in de polders weer met 25% gestegen, het gaat helemaal 'goed' komen
Coen
@spotmelker , de ratrace is nog niet ten einde, als je geschoren wordt moet je stilzitten 😄
een goede liquiditeitspositie is dan een noodzakelijk kwaad 😄
pieta
@spotmelker
Hoe hoger de pacht hoe beter. Voor mij dan tenminste. Hoe harder de kostprijs oploopt hoe eerder productievermindering in zicht komt. Eigenlijk moet het voer ook nog duur worden.
+1
diezel
Quote:
@pieta: Hoe harder de kostprijs oploopt hoe eerder productievermindering in zicht komt.

Met vriendelijke groet,
collega @pieta 😄
pieter p
Quote:
@pieta: Hoe hoger de pacht hoe beter. Voor mij dan tenminste. Hoe harder de kostprijs oploopt hoe eerder productievermindering in zicht komt.

Het is hard maar het lijkt echt wel de enigste manier.
+1
pieta
@diezel
Tja, wil je betutteling of vrije markt. Het is gewoon een kwestie van je kostprijs niet te ver op laten lopen.
pieta
Quote:
@pieter p: Het is hard maar het lijkt echt wel de enigste manier.

Voor mij hoeft/had het niet gehoeven op deze manier. Maar ja de realiteit ontkennen heeft weinig zin. Brief van RFC gehad. Met name de prijs van foliekaas was reden voor de verlaging. Dus je kunt wel aanvoelen waar de echte pijn zit.
+3
spotmelker
Quote:
@pieta: Hoe hoger de pacht hoe beter.
Net als de weidemelktoeslag 😃
+2
KuikenenKoe
@spotmelkerolie op vuur gooit
En kwantum korting ook nog
spotmelker
Quote:
@KuikenenKoe: kwantum korting
Dat zou helemaal mooi zijn, 😄 😄
pieter p

Hoorde vanavond dat de chinese melkfabriek bij heerenveen geitenmelk gaat verwerken tot babyvoeding voor de amerikaanse markt.
Gelijk hebben ze verwerken voor een overvolle koemelkmarkt levert niets op
+1
pieta
@spotmelker
Als de nood aan de man komt gaan wij gewoon de koeien weiden. 😄
+1
Titus de Wolff
@pieter p

Die Chinese melkfabriek is ook al niet Chinees meer maar Taiwanees. En die Amerikaanse markt moet nog veroverd worden. De jongens hier, met als boegbeeld Bart van der Meer, de zoon van de smid hier uit het dorp, hebben voorlopig ook alleen nog maar hun neus gestoten in de zuivel.
cs-agrar
Quote:
@pieta: Dus je kunt wel aanvoelen waar de echte pijn zit.

Bij de referentiebedrijven?
pieta
@cs-agrar
Daar waar foliekaas een groot deel van het productassortiment is.
Klopt helemaal cs-agrar, het afschaffen had in 2013 moeten plaatsvinden, heb ik meerdere malen uutgelegd. Maar ook de uutdaging in deze melkprijs gaan we aan, en we gaan zeker niet MINDER leveren.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@de tukker oet twente: en we gaan zeker niet MINDER leveren.

Weer een medestander, GAS EROP.
KuikenenKoe
@jan is hobbyboerje nieuwe campagne werkt dus wel
Wat is je doel?
50% aanvoer erbij dit jaar?
jan is hobbyboer
Quote:
@KuikenenKoe: Wat is je doel?

Afgelopen herfst heb ik gedacht dat grondgebonden landbouw haalbaar zou zijn, ook alweer erg naïef. De minister heeft ZLTO gelijk gegeven en koers gezet richting industriemelkerij. Dit betekend dus bulkmelk produceren, de consument die wat meer wil betalen wil geen industriemelk. Bulkmelk produceren in NL is financieel onhaalbaar (zie de shit met de DOC boeren), dus om zo snel mogelijk van dit idiote idee af te komen, in volle vaart recht op de muur af, moet er flink geproduceerd worden zodat er een shake out komt en wie weet er eindelijk iemand opstaat die wel overtuigend uit kan leggen dat je een product moet produceren waar een (financieel) gezonde markt voor is, les 1 van het ondernemen. Dus 50% extra melk in NL zou mooi zijn dit jaar, dan is rond kerst, na half jaar melkprijs van 2 duppies, de zaak wel geïmplodeerd en kunnen we opnieuw beginnen. Een andere oplossing zie ik niet, de huidige weg is een compleet heilloze weg.
cs-agrar
Quote:
@de tukker oet twente: afschaffen had in 2013 moeten plaatsvinden

En wat was er dan anders geworden?
jan is hobbyboer
Quote:
@cs-agrar: En wat was er dan anders geworden?

Hadden we nu al fosfaatrechten gehad, of je daar nu gelukkig van wordt, nu mogen we in ieder geval nog tijdje ongebreideld verder hobbyen. Afschaffen in 2013 had verder tot nog veel meer niet afbetaald quotum gezorgt, geen waarde op de balans, wel schuld, daar wordt je vrolijk van.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan is hobbyboer: na half jaar melkprijs van 2 duppies, de zaak wel geïmplodeerd

Zie ik er nog niet van komen, ene helft van de melkveehouders een krantenwijk, andere helft een bruine arm bij de accountmanager van de financier en iedereen blijft zitten, waar hij zit. Half jaar twee duppies is geen crisis, hooguit een beginnetje. Tegen de Kerst praten we verder.
diezel
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Half jaar twee duppies is geen crisis, hooguit een beginnetje

Verwacht jij nog erger dan? 😞
jan is hobbyboer
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Tegen de Kerst praten we verder.

We zullen zien hoeveel rek er nog in zit. Vergeet niet dat op gegeven moment de Curator van de loonwerker en de voerfabriek z'n geld ook komt halen, die zijn vaak wat minder meegaand dan de loonwerker zelf. Als het zaakie begint te schuiven kan het hard gaan. De grootste financier van de landbouw, de RABO, is zelf ook niet de stabielste, dus als ze daar zenuwachtig beginnen te worden en geld nodig hebben om hun balans op te poetsen kan de domino maar zo beginnen te rollen. Zie de zeugenhouderij, waar je ook jaren niet veel hoorde terwijl het heel slecht ging, op gegeven moment was RABO het zat en zagen ze geen toekomstperspectief meer en binnen jaar zijn er 20% zeugenbedrijven minder, met meer op komst.

Inderdaad, met kerst weten we meer 😄
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@diezel: Verwacht jij nog erger dan?

Zie jij ook maar een teken van productieuitval? Daar zal het herstel toch van moeten komen.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan is hobbyboer: De grootste financier van de landbouw, de RABO,

De Rabo zal nooit zelf de bal aan het rollen brengen. Wanneer de zaak gaat schuiven, klapt de grondprijs in elkaar en is het met de Rabo gedaan.
3 speen
@Jack Rijlaarsdam
Als dat wel gebeurd dan is natuurlijk jan zijn tonnetje de ha ook gebeurd zie maar bij fc twente
diezel
Quote:
@3 speen: Als dat wel gebeurd dan is natuurlijk jan zijn tonnetje de ha ook gebeurd

.... tegen die tijd denkt de vermogende particulier ook " die grond blijft er in ieder geval liggen". 😄
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: De Rabo zal nooit zelf de bal aan het rollen brengen.

Dat weet ik, maar er zijn ook internationale regels (iets met Basel 2 of zoiets, Diezel???) waar de rabobank aan moet voldoen. Als die eisen dat balans verkort wordt door 'failliete' leningen op te schonen dan kan er val allerlei geks gaan gebeuren. Lehman Brothers was ook binnen dagje failliet in 2008, en daarmee hele financiele stelsel. Behalve veel meer collectieve schuld is er niet zoveel veranderd sinds 2008, het is nog steeds een vrij wankel zooitje.
3 speen
@diezel
Toch om me heen zie ik nog steeds niet particulieren grond kopen nou zijn ze in het oosten mischien wel erg zuinig
jan is hobbyboer
Quote:
@3 speen: Als dat wel gebeurd dan is natuurlijk jan zijn tonnetje de ha ook gebeurd zie maar bij fc twente

Mijn balans ziet er iets anders uit dan die van FC Twente, zelfs bij het geheel verdwijnen van het onderpand kan ik uit mijn neven inkomen mijn schulden voor mijn pensioen wel afbetalen. De waarde van onze dieren is ongeveer even hoog als mijn schuld. Ik vrees dat wanneer ik omval, een flink deel van NL en het hele financiele stelsel allang gevallen is.
3 speen
@jan is hobbyboer
Je vergeet je broer toch ni
jan is hobbyboer
Quote:
@3 speen: Je vergeet je broer toch ni

M'n broer? wat heeft die hier mee te maken?
pieta
@jan is hobbyboer
Die neveninkomsten kunnen met het neergaan van de financiële wereld ook wel eens op houden te bestaan. Ik vind dat je het nogal somber inziet en het concurrentievermogen van je collega's onderschat.
3 speen
Moes je toch mee delen
Farmer_
Dit komt er nog achterop, natuurlijk zo als altijd is de landbouw de laatste hobbel en de vs groeit er goed bij.

trouw.nl/tr/nl/…

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , inkuilen , stal , melken , vakantie , europa , melkquotum , boerderij , grond , melkveehouders , melkveehouder , boer , grondgebondenheid , cooperaties en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
71
DEELNEMERS
25
WEERGAVES
2