Frans van der Kroon: ‘Inteelt kan juist voordeel opleveren’

Inteelt binnen de Holstein-fokkerij heeft niet alleen nadelen, maar kan juist ook voordelen opleveren. Dat betoogde Frans van der Kroon van het onafhankelijke fokkerijadviesbureau Peek & van der Kroon op een tweetal symposia, die gister in Gorinchem en vandaag in Dalfsen zijn gehouden.

Deel dit topic

Reacties

jan is hobbyboer
Fokkerij en inteelt zijn hetzelfde, je probeert goede genen samen te brengen. Alleen de mate van inteelt verschilt.
pieko
Gisterenmiddag was hier op een steenworp afstand en fokkerijmiddag van K& Liebregs. Ik wis er helemaal niks van, maar er kwamen zoveel auto s op het erf draaien en die waren allemaal op zoek naar Boerderij Gijbeland. Daar zullen deze boeren wel een heel ander geluid gehoord hebben over inteelt en holsteins. K&L gaat voor de monties
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@pieko: K&L gaat voor de monties

Holsteins heb je voor de melk, Monties zijn een dubbeldoelras voor boeren die hoogproductieve holsteins niet baas kunnen. Net als Fleckvieh.
Nick83
Quote:
@pieko: K&L gaat voor de monties

Nou, da is wel enigsinds verkeerd. K&L gaat voor ProCross. Op een Holstein een Monti, daar een Viking op en daar dan weer een Monti op. Het is zeker niet zo dat K&L niks met Holstein doet of wil weten.

procross.info/

En er zijn zat procross besdrijven die 9500 liter en meer per koei melken.
+1
oldhuus
Quote:
@Nick83: En er zijn zat procross besdrijven die 9500 liter en meer per koei melken

Ja en dan nog dikke gehalten, ben een paar keer zo'n profielmiddag geweest, als je die stallen ziet, allemaal ouwe bende, de MDV stal en diepstrooisel, bolussen, ca-mg infuzen, drenchguns, mengwagens, maïs etc. zijn uitgevonden voor de zuivere holstein koe, maar de kruisingskoeien zijn gewoon veel kleiner, en hier in onze ouwe stal geven ze gewoon net zo veel als die grote holsteins, met minder gezeur.
Vergeet niet dat Holstein ook een kruisingsras is. Een zuivere fleckvieh of montie is misschien dubbeldoel, maar dat is de bedoeling ook niet, de Montbeliarde worden ook steeds melktypischer en bij CRV staan sommige stieren ook bij de hogere producties.
Frits1
Wij kruisen alles op de "procross" methode. Voldoet ons super! Bsk rond de 50. Tkt 379.
oldhuus
Van der Kroon heeft ook helemaal gelijk, laat ze maar lekker inteeltstieren fokken, bij inkruisen geld hoe hoger de inteelt van het andere ras hoe meer heterosis.
Alleen het lijkt mij niet nodig om in Nederland 10.000 fokbedrijven x 90 HF koeien aan te houden ook genoeg fokmateriaal te hebben 😄, ik bedoel een zuivere Holstein stier kun je nu op iedere hoek van de straat wel kopen.
jan is hobbyboer
Quote:
@oldhuus: ook genoeg fokmateriaal

De meeste boeren doen aan vermeerderen, niet aan fokken, maar dat willen ze niet horen, dus de commerciële jongens maken er weer fokken van.
arjan_kok
Van der kroon zegt dus inteelt KAN juist voordeel opleveren , meestal niet dus !!!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's fokkerij en gorinchem geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
3
TREFWOORDEN