Wordt de friese veenweide nog gered ?


Boeren wordt minder in Friese veenweide ?

woensdag 30 maart 2016, 11.48

Friesland wordt natter en de landbouw moet hierdoor inleveren. Dat bleek dinsdagavond in Sneek tijdens de veenweidebijeenkomst van de provincie en Wetterskip Fryslân die ruim 150 boeren trok. Boeren blijven met veel vragen zitten.

Op nog zo'n 30.000 hectare van de 75.000 hectare moet het waterpeil terug naar maximaal 90 centimeter onder maaiveld.

Ongeveer twee derde (26.000 hectare) van het totale klei-op-veengebied voldoet nog niet aan het hoge zomerpeil (drooglegging 60 centimeter).

Correctie
De maatregelen in het veenweidegebied zijn niet meer dan een correctie, stelde Jan van Weperen van Wetterskip Fryslân.

'We zijn soms ook wat te ver doorgeschoten in de drooglegging van soms 1,10 centimeter. We accepteren dat de bodem daalt. Om dat te stoppen zou alles plasdras moeten zijn. Maar we kunnen op deze manier wel de bodemdaling vertragen.'

Opbrengstderving
De ongerustheid onder boeren is groot. Ze vrezen voor flinke opbrengstderving. Een ondernemer rekende uit dat de maatregelen hem zo'n 3.000 kilo droge stof per hectare kost.

Ook Peet Sterkenburgh van LTO Noord Fryslân uitte zijn zorgen. 'Een hoger peil gaat ten koste van de waterberging. Dat komt ten laste van de boer, wij moeten straks inleveren, dat kan niet anders', stelde hij.

Extra bemaling
Volgens Van Weperen is met de hoge peilen straks extra bemaling bij extreme weersomstandigheden noodzakelijk.

Op de vraag van een jonge melkveehouder wie het gaat betalen als zijn koeien vanaf 14 april niet naar buiten kunnen vanwege de natte grond, kwam geen duidelijk antwoord.

Peilvakken
Ook de zorg rond de peilvakken konden de overheden niet wegnemen. Wetterskip Fryslân wil de 8. 400 peilvakken terugbrengen vanwege kostenbesparingen. Volgens de boeren druist dit in tegen het veenweidebeleid, waarin juist maatwerk is vereist. 'Kost een plank in de sloot nu zoveel geld?', lokte een toehoorder een uitspraak uit.

Van Weperen merkte op dat op 90 centimeter en 60 centimeter drooglegging uitstekend te boeren is. 'In het westelijke veenweidegebied is de drooglegging 40 en 60 centimeter. Zij zeggen daar dat wij hier een boerenpeil hebben.'

Heet hangijzer
De veenweidevisie is een heet hangijzer, waarover lang is gesproken, stelde gedeputeerde Sietske Poepjes. 'Het gevoel uit het veld herken ik. De praktijk is vaak hartstikke weerbarstig. Wij weten niet hoe het op het land is. Daarom hebben wij elkaar nodig.'

bron nieuwe oogst.nl

Deel dit topic

Reacties

+1
Jan Veenhouwer
In het westelijk veenweidegebied hebben ze totaal andere veengrond dan wij. Dat kun je niet 1 op 1 vergelijken. Voor een leek lijkt het hetzelfde maar de koe laat het verschil wel zien in haar melkproduktie.
jan is hobbyboer
Quote:
@Jan Veenhouwer: Voor een leek lijkt het hetzelfde

Volgens mij is het ook allemaal prutgrond en prijs me gelukkig dat ik een veen-leek ben. Ooit in Zegveld geweest en daar m'n ogen uitgekeken, hoe je op zo'n ondergrond kunt boeren, dan klaag je echt nooit meer dat een grupstal behelpen is. Lang leve de zandgrond.
3 speen
Ben het volkomen met je eens jan er is niks makkelijker dan goeie zand of dalgrond
arjan_kok
Quote:
@Jan Veenhouwer: In het westelijk veenweidegebied hebben ze totaal andere veengrond dan wij

wat is het verschil volgen jou ?
wat ik weet is dat bodem daling op de friese veengronden 3x zo groot is als in bijv Zegveld met een ontwatering van hooguit 40 cm
Jan Veenhouwer
Over het verschil in bodemdaling weet ik niks, maar de draagkracht is daar veel hoger bijvoorbeeld, ondanks het hogere slootpeil.. Ook hoor ik van collega's die verkast zijn vanuit Zuid-holland naar Friesland hier vlot 5 punten BSK minder melken. Daaruit concludeer ik dat er een groot verschil is.Waar dat precies in zit weet ik niet.
arjan_kok
@Jan Veenhouwerik hoor van boeren die van veen naar groningse klei gaan dat de productie flink stijgt maar kan ook komen door nieuwe stal ofzo
+2
Herbert
@arjan_kok wij hebben zand en veengrond. Scheelt zo 2 a 3 liter gemiddeld per koe per dag als je ze van het zand naar veen doet.
arjan_kok
@Herbertomhoog of naar beneden ?, zit het in het grassen bestand ?
Jan Veenhouwer
@arjan_kokHet is al een oud gezegde van onze opa's, een koe van klei naar veen valt altijd tegen, een koe van veen naar klei valt altijd mee.
cjw73
@arjan_kok
Ik heb ook 1 perceel veengrond maar ze zakken direct als je ze erin laat tov de zandgrond. Tegenwoordig minder last van doordat ik de koeien er niet meer uit heb.
+1
Herbert
@arjan_kok naar beneden. Grasmat vergelijkbaar met de zandgrond.
MTSTAMMINGA
@arjan_kok
Zit hem gewoon in de grond
Er zijn heel wat veensoorten Wij kennen het oa het bagger spuiten ook niet hier
Ben in RVK verhuist van veengrond na veengrond
En toch is de veengrond hier anders op 2 stukken na
Dat is net zulke bagger als in Munnekeburen

Mijn vader ging vroeger van 5 ha klei na 13 ha veen
De melk was er ineens onderweg en kwam nooit meer terug
cjw73
Heb 1 stuk met veengrond maar ze kunnen het om mij wel stelen.
+1
MTSTAMMINGA
Collega Jan van Weperen Neemt het belist niet voor ons op @Jan Veenhouwer

Mijn kadedijk om het land doen ze niets aan Buurman tuin acher in het land hebben ze opgehoogd Omdat er zoveel water opstond

De man in het veld hier zei laast al het komt niet goed!!!
weurding
1 april grap? als je poepjes heet..... 😄
+4
MTSTAMMINGA
Het Wetterskip heeft niet voorniets een zandboer binnen gehaaldt
Die bestuurlijk wel slim is
Om de boodschap veenweide te laten verzuipen recht te praten @weurding
weurding
Quote:
@MTSTAMMINGA: Die bestuurlijk wel slim is

soms heb je je naam niet mee dan 😉
Frans1
@weurding
Die laat ze een poepie ruiken? 😄
+2
Frits1
@Frans1 tamminga bedoeld denk ik van weperen.
jan is hobbyboer
Quote:
@Frits1: van weperen.

In die familie zitten er wel meer die er wonderlijke ideeen op na houden.
Titus de Wolff
Als men de bodemdaling wil vertragen kan dat nog wel eens de slechtste keuze zijn. Als je de bodemdaling stopt ben je van bepaalde kosten af, zoals funderingherstel, wegenherstel of leidingomleggingen. Als je het veen zo snel mogelijk opruimt heb je ook een nieuwe stabiele situatie. Maar bodemdaling vertragen? Elk jaar 1 centimeter asfalt voor de brug bijstorten duurt lang. En nieuwe funderingen maken waar heel langzaam het veen weer om weg zakt. De Snitsermar is ook ontstaan door veenafbraak in een paar grote stormen en wat is men wijs met dat water. Laat het veen maar mooi doorzakken.
Jan Veenhouwer
Quote:
@Titus de Wolff: Als je het veen zo snel mogelijk opruimt heb je ook een nieuwe stabiele situatie.

Ja dan zitten we ook op zandgrond.
oldhuus
Hier hebben ze het gewoon afgegraven en verkocht die zooi. Heb nog 1 perceel en daar vallen ook alsmaar gaten in, hoop echt dat ze daar natuur gaan maken.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , lto , koeien , friesland , kip , lto-noord , weide , grond , melkveehouder , boer en uitspraak geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
23
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
2