Fotoserie melkveehouder Pijs: bijzondere visie op maïsteelt

Afgelopen woensdag was er een afsluitend evenement rond Topmaïs. ’s Morgens bezochten de uitgenodigde veehouders het bedrijf van melkveehouder Kees Pijs uit Etten Leur. Pijs vertelde daar op een boeide manier zijn visie over de teelt en conservering van de snijmaïs. De vrijloopstal met strobodem stond hierbij centraal. Melkvee.nl maakte er een fotoserie van.

Deel dit topic

Reacties

cs-agrar
Dat wordt jongvee op stro George!
George
Ach ik de het op mijn manier CS . En dat mais telen lukt hier heel aardig al zeg ik het zelf.
de hoef
Daar zeg je wa
+1
arjan_kok
Het verhaal van Kees Pijs is niet alleen bijzonder maar vooral zijn tijd ver vooruit, de hele bedrijfsvoering is gericht op duurzaam grondgebruik, mineralen gebruik en duurzaam veemanagement en dat zonder veel poespas
+1
pieter p
Ploegen is ook verspilde energie, en je "verbrand" er teveel organische stof mee
oldhuus
Ik ploeg ook zonder voorscharen, dan word het wel iets meer verdeelt door de voor, en de helft is hier ook oud grasland. Andere bewerkingen willen hier in het noorden ook nog wel eens tegenvallen, met ploegen heb je toch het minste onkruid en de beste waterhuishouding.
de hoef
Quote:
@oldhuus: Ik ploeg ook zonder voorscharen,

dat noemen ze hier knoeien ,ouwde zooi hoort onderin
janv
Quote:
@pieter p: Ploegen is ook verspilde energie, en je "verbrand" er teve

Waarom ploegen alle akkerbouwers dan nog,zijn ze zo achterlijk?
oldhuus
@de hoef
Je ziet af en toe een paar sprieten, ploegt verder heel netjes.
Zitten wel stro-inleggers op, half Duitsland en Polen ploegt zo.
Voorscharen willen nog wel eens gaan stropen.
de hoef
@oldhuus
wat is een stro inlegger dan ,als je hier niet goed ploegd heb je meer kans op bladvlekke ziekte
+1
oldhuus
@de hoef


Kun je ook dikke groenbemester mee onderploegen, zonder dat de boel gaat stropen, bij een voorschaar is dat wel eens een probleem.
spotmelker
@janv Waar fijnzadige gewassen geteeld worden zoals wortelen, uien en bieten moet je wel en aaardappelen in grond met stoppelresten krijgen heel makkelijk schurft. Wel zie ik dat m.n. groenbemesters zonder ploegen ingezaaid worden. Scheelt veel tijd en brandstof.
arjan_kok
@de hoefmisschien dat de bladvlekken ziekte minder kans heeft als er meer [stro] organische stof ondergeploegd wordt en dat een gezondere bodem oplevert
meelezer10
@arjan_kok
Dat heeft enkel te maken met het bovenblijven van plantresten waar de schimmel op kan overleven. Ploeg je alles voldoende diep onder de grond dan heb je minder kans op bladvlekkenziekte.
+1
pieter p
Quote:
@arjan_kok: als er meer [stro] organische stof ondergeploegd wordt en dat een gezondere bodem oplevert

Bij veel ploegen gaat er veel org.stof verloren, geen of weinig o.s. is geen of zeer weinig bodemleven.
Bij ons hebben we percelen waar mais op mais geteeld wordt, een jaar of zes geleden waren er bijna geen pieren(wormen) meer te vinden in de grond.
Na zes jaar niert meer te ploegen is het verschil zeer duidelijk.
oldhuus
Quote:
@pieter p: bijna geen pieren(wormen) meer te vinden in de grond.
Na zes jaar niert meer te ploegen is het verschil zeer duidelijk

Is meer de vraag welke pieren je tegenkomt, de grauwe worm graaft maar 30cm diep, die kom ik met gootjes graven ook wel tegen, na 15 jaar ploegen,, de gewone regenworm kan wel tot 3 meter graven maar die gaan er het eerste aan, daarom zie je dat bouwland ook steeds natter word.
Ik moet nogal wat grasland vernieuwen, en dan ploegen en zetten we er 1 jaartje maïs op, volgens de geleerden hou je dan het diepere bodemleven wel intact, 3 jaar maïs is wel funest voor het bodemleven.
pieter p
We hebben net in de cuma(werktuigencoop.) een nieuwe machine gekocht voor het inzaaien en onderwerken van groenbesmester.
Moet wel wat pk's voor met 4.50m breed.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stal , melkveehouder en vrijloopstal geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
17
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
2