Voorschrijven URA middelen / AGIB in het gelijk gesteld


‘Voorschrijven URA-middelen niet alleen door geborgde dierenarts’

Gepubliceerd op 17 maart 2016

JongveeDe Stichting Geborgde Dierenarts (SGD) en de beroepsorganisatie van dierenartsen KNMvD mogen niet de eis stellen dat URA-middelen, zoals ontwormingsmiddelen, alleen mogen worden voorgeschreven door een geborgde rundveedierenarts of door een één-op-één-dierenarts. Dat heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden begin maart beslist. De KNMvD heeft over dit vonnis een brief gestuurd naar alle dierenartsen.

Het bedrijf Agib in Kerkdriel, leverancier van onder meer URA-middelen, vond de eis van de SGD en KNMvD dat de middelen alleen door bepaalde dierenartsen mogen worden voorgeschreven onrechtmatig en spande daarom een rechtszaak aan. De voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland stelde Agib in het ongelijk. Maar in hoger beroep trok Agib aan het langste eind: De SGD en KNMvD mogen niet de eis hanteren of een regel toepassen ‘inhoudende dat URA-middelen alleen kunnen worden voorgeschreven door een ‘geborgde dierenarts’ en/of door een dierenarts met wie een bilateraal (één-op-één) contract is afgesloten’, aldus het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Iedere keer dat de SGD en KNMvD de eis wel stellen, moet een dwangsom worden betaald van 5.000 euro.
Dierenartsen mogen aan een rundveehouder ook geen belemmeringen opwerpen voor het verkrijgen van URA-middelen, bijvoorbeeld door het vragen van een hoger dan normaal tarief voor het uitschrijven van een recept als de veehouder de dierenarts vraagt om een recept voor URA-middelen

Vervolgstappen

Volgens de KNMvD wil Agib dat het vonnis op ‘ultrakorte termijn’ in uitvoering wordt gebracht. “Daardoor kunnen we helaas nog niet aangeven wat onze vervolgstappen zullen zijn”, aldus de beroepsorganisatie in de brief aan alle dierenartsen. De KNMvD zegt zich zorgen te maken over de betekenis van de uitspraak voor de praktiserend dierenarts.

Veearts.nl is een product van
AgriMedia Wageningen
© 2014 Veearts.nl

Deel dit topic

Reacties

BernieX2
De KNMvD is volgens mij een club die zichzelf graag van extra werk voorziet. Concurrentie zorgt voor een lagere prijs.
+1
dorpsrandhoeve
Dit betekent voor mij dat ik vaker naar Agib zal bellen, gewoon uit respect dat ze hun nek uitsteken.

Agib, dank je voor deze actie.
vedder
Hulde inderdaad, konden zo alle diknekken maar aangepakt worden
arjan_kok
Noem jij veeartsen diknekken ?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's dierenarts , bank , uitspraak en knmvd geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
4
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
6