Kan driemaal daags melken uit?

Twee keer per dag melken, is de gangbare frequentie op een melkveebedrijf met een melkstal. Maar kan driemaal daags melken een hoger rendement op leveren? Dat kan een melkveehouder nu eenvoudig uitrekenen met de nieuwe rekentool Driemaaldaags melken.

Deze rekentool is ontwikkeld uit een bijzondere samenwerking van DCA met CAH Vilentum: rekentools.dca.nl/CAH/

Deel dit topic

Reacties

demelkboer
In Nederland kan 3 daags melken niet uit als de arbeid moet betalen. Ook niet met Oost Europese arbeid a 15 euro per uur.

Waarom kan het in BV de VS wel uit? 1. de arbeid is nog goedkoper. Mexicanen heb je voor 10 dollar per uur.
2. Je krijgt over het algemeen meer melk met mindere gehaltes. Doorgaans wordt in Amerika melk geleverd met een liquid contract dus gehalten maken(als ze niet te laag worden) bijna niet uit.
+6
KuikenenKoe
Quote:
@demelkboer: In Nederland kan 3 daags melken niet uit

2 keer per dag wel ?
sturgisdairy
@demelkboer 10 dollar is niet meer van deze tijd. Neem gerust maar 15 dollar
arjan_kok
Die het bedaan hebben vorig jaar verwachten extra fosfaat rechten
+3
Metal ap
Beetje extra melk kan geen kwaad dacht ik
+3
verbi
Maakt me eigenlijk niks uit of het uit kan ga er niet aan beginnen wat voor een sociaal leven heb je dan nog. Ik houdt wel een paar koeien meer.
Noorderling
Juist ideaal, begint om 7uur, melkt nog een keer om 13uur de tweede keer en als je wilt ben je mooi optijd vrij als je savonds laat melken.
pieta
Met kinderen is dat op woensdag, zaterdag en zondag ook heel leuk ja. 😄
+3
de hoef
@pieta
kunnen mooi een beurtje melken dan
+1
Frans1
@de hoef
Vind ik ook,op tijd leren dus 😉
Al is George het daar niet mee eens
George
Quote:
@Frans1: Al is George het daar niet mee eens

Nou ik geef er niks om hoor maar die foto met die kleine van je op een krukje vond ik niet zo veilig dicht met zijn hoofd bij die koeienpoot. Meer niet.
DutchDairyFarmer
Leuk opgezet. Mis alleen een post diergezondheid want naar mening (mits je de koeien ook voert naar het driemaal daags melken) zijn je koeien wel gezonder. We hebben natuurlijk wel topsporters gefokt laatste tientallen jaren..
+2
brabo
Afgelopen week iemand nog horen zeggen dat je eerst moet zorgen dat je koeien met 2 x melken minimaal 32 kg melk gemiddeld geven en dan pas aan gaan denken.
jan w
Dat is dan weer het voordeel van een robot. kun je wel 3 keer melken!!
+2
Frans1
Quote:
@brabo: minimaal 32 kg melk gemiddeld geven en dan pas aan gaan denken.

Mooi,hoef ik er zelfs niet aan te gaan denken 😄
+1
weurding
Ik ook niet, hoop dus dat ik dat ook nooit haal 😉
cs-agrar
Quote:
@brabo: afgelopen week iemand nog horen zeggen dat je eerst moet zorgen dat je koeien met 2 x melken minimaal 32 kg melk gemiddeld geven en dan pas aan gaan denken.

Ik hou zelf 34ltr aan.
Frans1
Ook goed 😄
kaas
Brabo daar heeft die persoon helemaal gelijk aan want dan gaat hij als hij 3 keer daags gaat melken naar gem 35 liter mits hij de koeien daar ook naar voert
+2
weurding
10% meer melk is 100000 per miljoen, stel op dit moment 5 cent winst per liter is 5000 euro gedeeld door 365 dagen is 13,70 per dag, ga je daar 1 uur of meer voor in de put staan?, ook al houd je er 10 cent per liter aan over dan geef mijn portie maar aan fikkie, als elke liter geld kost en die zijn er op dit moment hoeven we helemaal niet meer te rekenen
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@weurding: stel op dit moment 5 cent winst per liter

Voor de extra liters dien je alleen de extra kosten te rekenen, de totale post vaste kosten blijft immers gelijk. Moet dan gek gaan, wil er niet meer marge gemaakt worden.
+3
weurding
Als je voor herinvoering bent van de slavernij moet je 3 keer per dag gaan melken met deze prijzen, su6!
+1
Jack Rijlaarsdam
@weurding
Niet zo brommen naar me, je rekensom klopt niet, gaf ik alleen maar aan. Wil je drie maal daags melken, dan lijkt een mechanische knecht de beste optie.
dewittemotor
@Jack Rijlaarsdam melkstal zal ook wel eerder afgeschreven moeten worden lijkt me
weurding
@Jack Rijlaarsdamsorry,was niet naar jou gericht maar in het algemeen, maar je mag de rekensom anders uitleggen, veel levert het niet op in verhouding tot het extra werk
Frans1
Quote:
@weurding: veel levert het niet op in verhouding tot het extra werk

Dat is mijn idee dus ook,vooral als er vreemde arbeid ingezet moet worden voor die derde maal,wat eigenlijk een must is
jan w
Die melk is extra?
Er zullen altijd wel wat kosten aan zitten, door bv extra krachtvoer. Er zitten nog wel meer voordelen aan. Zo is het minder belastend voor het uier e.d..

Alleen het grootste nadeel is de sociale kant.

Heb in het verleden bij een stage 2 weken alleen de koeien 3 keer daags gemolken. Ik hoop dit nooit weer te moeten doen. 325 koeien in een 24 stands draaimelkstal.
+1
ijssel
Iedereen 1 keer per dag melken,misschien wel beter voor de prijs en de boer????????
jan w
Door het vaker melken van de koe met een robot haal je een hogere productie. hierdoor kun je ook de hogere onderhoudskosten van een robot ruimschoots weer compenseren.
pieter p
Quote:
@jan w: hogere onderhoudskosten van een robot ruimschoots weer compenseren

Ik weet niet hoe de onderhoudscontracten in Nederland zijn, maar hier in Bretagne is het een vast bedrag per robot en daarbij een bedrag per melking
weurding
Per box tussen de 5000/6000 euro per jaar bij meerdere maar hoorde ook iemand met 1 box over een bedrag van 800 euro per maand maar dat was all in
pieter p
Quote:
@weurding: bedrag van 800 euro per maand maar dat was all in

Gelukkig betalen wij niet zoveel, hier 420€ex per maand(lely) all in. Nu is de aanschaf van een robot in Frankrijk wel veel duurder.
+1
Erco
Aldus de robotboeren haha. Alsof je jezelf verdedigen moet 😛
+1
pieter p
Quote:
@Erco: Alsof je jezelf verdedigen moet

Ik hoef mezelf niet te verdedigen, het is makkelijk als de robot eruit moet dan zijn de koeien ook snel weg.
+2
Melkveeboer
We melken hier nu enkele maanden 3 x daags. Denk toch wel 15% extra liters met gelijkblijvende gehaltes. 3 - 4 keer per week heb ik s avonds een iemand die voor me melkt.
Het is wel ideaal dat ik nu s avonds rustig met m'n gezin kan eten. En s avonds laat is de mooiste keer melken. We gaan nog gewoon even door.
jg
Dus de melkprijsdaling gaat ook gewoon nog even door.
cjw73
De monsternemer zei vorige week nog tegen mij dat hij genoeg had die in 3 keer melken niet halen wat anderen in 2 keer doen. Dus die 32 liter van Brabo moet er toch minimaal gehaald worden.
+1
de hoef
Quote:
@Melkveeboer: We gaan nog gewoon even door.

mooi lekker doorgaan geeft 15% extra omzet en die kun je nu goed gebruiken
+2
George
Quote:
@de hoef: 15% extra

Op die 15% extra van melkveeboer daar zit de markt echt op te wachten ja. Dat beetje extra kan er ook nog wel bij. En ja je mag echt van geluk spreken dat je door drie maal daags melken nu wel rustig met je gezin kunt eten.
+1
de hoef
@George
george jij gaat dat nooit snappen ,die jonge probeert er wat van te maken prima toch
en die hier allemaal problemen bij gaan zoeken gaan het toch niet zelf doen,en daarom verdedigen ze dat het niet uit kan
+1
George
Quote:
@de hoef: george jij gaat dat nooit snappen ,die jonge probeert er wat van

Nee dat klopt ! In een overvolle markt met daardoor veel te lage prijzen nog meer te gaan produceren blijf ik niet slim vinden. Dan kom je in een neerwaartse spiraal en is het de vraag wie de ratrace het langst volhoudt. Daar kun je me niet van overtuigen dat het anders is.
weurding
@de hoef denk dat george het heel goed snapt
Tommie1
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Quote:@weurding: stel op dit moment 5 cent winst per literVoor de extra liters dien je alleen de extra kosten te rekenen, de totale post vaste kosten blijft immers gelijk. Moet dan gek gaan, wil er niet meer marge gemaakt worden

Gelukkig snap jij het wel....
+3
KuikenenKoe
Quote:
@George: ! In een overvolle markt met daardoor veel te lage prijzen

als je je eigen toko beter kan laten draaien door meer liters te leveren , dan zou ik niet weten waarom niet
+2
de hoef
Quote:
@George: Daar kun je me niet van overtuigen dat het anders is.

die beste man moet zijn rekeningen betalen en dit helpt hem erbij
en dat heeft niks te maken met wat wijs is voor de hele sector
+1
de hoef
Quote:
@weurding: denk dat george het heel goed snapt

george hoeft niet te melken en geen grote rek te betalen
george ploegde zijn mais afgelopen jaar ook niet onder toen hij goedkoop was .nee anders dorste hij hem en nu moest ie ook de stengel nog hebben
+2
George
Quote:
@de hoef: goedkoop was .nee anders dorste hij hem en nu moest ie ook de stengel nog hebben

Dat heeft er geen zak mee te maken. Ik heb hem inderdaad verkocht als snijmais omdat me dat beter leek. Als jij nu melk mocht of kon verkopen aan een vergister voor 40 cent dan deed dat ook.
Het gaat er mij om en dat ga je nooit van me winnen 😄 dat het niet verstandig is om meer te gaan produceren in een toch al overvolle markt. Als je dat toch moet doen om je toko aan het draaien te houden en of rekeningen te kunnen betalen dan zie ik het toch somber in en ben je te afhankelijk geworden en heb je waarschijnlijk een te hoge lening. Als vele die strategie van meer liters melken in een overvolle markt volgen gaat het nog heel lang duren voordat het goedkomt en zit je in een neerwaartse spiraal en een afvalrace.
+1
melluk
@George inderdaad , maar die neerwaartse spiraal zit heel de sector al in dus als je wil melken moet je aan die ratrace meedoen .Zoniet? dan wat anders gaan doen.
Het is dus heel erg simpel als de melkprijs hoger is dan de kostprijs kan het uit om meer te melken.
Zodra die melkprijs zakt heb je minder te verteren of je gaat meer leveren om de totale marge een beetje op peil te houden.
George
Quote:
@de hoef: die beste man moet zijn rekeningen betalen en dit helpt hem erbijen dat heeft niks te maken met wat wijs is voor de hele sector

Ik kan dat niet opmaken uit zijn verhaal dat hij het daarom doet.
George
Quote:
@KuikenenKoe: meer liters te leveren , dan zou ik niet weten waarom niet

Die reden heb ik al vaak genoeg vermeld hier!
Metal ap
@George
gelijk heb je die 15% is alleen goed voor de melker
George
Quote:
@de hoef: george hoeft niet te melken en geen grote rek te betalen

Dat is dan wel een groot voordeel van niet melken , het niet hoeven betalen van grote rekeningen. 😄
George
Quote:
@Metal ap: alleen goed voor de melker

Nounou drie keer per dag in de melkput de melkprijs nog verder omlaag melken. 😄
+1
de hoef
Quote:
@George: . Ik heb hem inderdaad verkocht als snijmais omdat me dat beter leek.

nee omdat je niet genoeg had aan de korrel prijs
George
Quote:
@de hoef: omdat je niet genoeg had aan de korrel prijs

Ja dat klopt. Leek me beter op te brengen dan dorsen.
de hoef
Quote:
@George: dat ga je nooit van me winnen

wil ook niet winnen van jou maar vond het wel grappig dat je eerst genoeg hebt aan de kolf en nu de hele plant al verkoopt
als ie goedkoop is moet jij hem gewoon onder ploegen .
George
@de hoef
Nou ik heb je de opbrengstprijs genoemd en ik weet de kostprijs voor het telen. Dan kan onderploegen niet uit. Ik zeg tegen jullie toch ook niet dat je de melk moet laten weg lopen!
+3
KuikenenKoe
@George ook al is snijmais 25 euro de ton dan nog kun je beter 50 ton de ha eraf halen i.p.v 25 ton

ondanks dat je met die 25 ton extra de overvolle markt nog meer verknoeit
KuikenenKoe
Quote:
@George: Ik zeg tegen jullie toch ook niet dat je de melk moet laten weg lopen!

nog niet
dat is een kwestie van tijd ,nog een half jaartje schat ik zo in ,en dan ga je dat roepen
+2
George
Quote:
@KuikenenKoe: ook al is snijmais 25 euro de ton dan nog kun je beter 50 ton de ha eraf halen i.p.v 25 tonondanks dat je met die 25 ton extra de overvolle markt nog meer verknoeit

Dat is ook al weer geen vergelijk! Met 25 ton mais per ha doe je iets niet helemaal goed. Het is de bedoeling dat je genoeg van je grond afhaalt maar ook iets waar iets aan te verdienen valt. Als je merkt dat er een overschot aan productie is en de voorraden groot zijn moet je het jaar daarop niet het areaal van dat gewas gaan uitbreiden. Beter om iets anders te zoeken wat je kunt telen of andere mogelijkheden.
de hoef
Quote:
@George: Dat is ook al weer geen vergelijk! Met 25 ton mais per ha doe je iets niet helemaal goed

prima vergelijk george ,weinig mest niet spuiten want er is toch mais zat ,en het kost lekker weinig
nee die kuikenkoe da is gin uilskuiken
matt
@George
in feite halen wij melk van ons land,nu de prijzen onder druk staan en de voorraden oplopen zouden we bijvoorbeeld,ons land op een andere manier kunnen laten renderen.

Bv verhuren,en mest aanvoeren houden we misschien wel hetzelfde of meer over
Als de melkprijzen bv meer gaan zakken.

Je vergeet alleen 1 ding George die verrekte referenties...niemand vertrouwt de overheid meer en gaat uit voorzorg maar als een dolle te keer.
Straks word je ergens weer bezeken,( tweede helft 2015 was ook gewoon nog referentie
Voor je melkproduktie)

Amvb boetes worden gewoon voor lief genomen..
pieta
@George
Nu benoem je het probleem. Met grond kun je wijzigen doorvoeren in je bouwplan. Met melken is dat wat lastiger. Of zou jij er geiten tussen doen? Maar bij jouw grond zou je bij een te hoge productie wat braak moeten leggen. Dat doe je dus niet blijkbaar. Nee, jij gaat iets anders telen en een ander zijn markt weer bederven. Feit is en blijft dat we als primaire sector afhankelijk zijn van weer en politiek.
George
Quote:
@matt: Amvb boetes worden gewoon voor lief genomen..

Oh dat ook al? Net zoals voorheen de hoge superheffingsboetes , leasekosten bijna zo hoog als de superheffing , etc.
Ja en toch blijf ik het een rare situatie vinden om meer te gaan produceren in een toch al overvolle markt. En als ik de plusjes zie bij de reacties kun je gewoon zien dat boeren alleen maar aan veel produceren denken en dat tegen elke prijs.
George
Quote:
@pieta: blijft dat we als primaire sector afhankelijk zijn van weer en politiek.

Dat eerste kun je niks aan veranderen en dat tweede zorgt voor een vrije markt. 😄
+2
jg
@pieta
De primaire sector investeert verkeerd. Teveel in grote bedrijfsuitbreidingen en grote ego's. Daardoor wordt je ongezond afhankelijk van weer en politiek.
+1
Frans1
Quote:
@matt: Amvb boetes worden gewoon voor lief genomen..

Tot de boete op de mat valt en er geen geld meer is om die te betalen
+1
matt
Quote:
@George: Oh dat ook al? Net zoals voorheen de hoge superheffingsboetes , leasekosten bijna zo hoog als de superheffing , etc.
Ja en toch blijf ik het een rare situatie vinden om meer te gaan produceren in een toch al overvolle markt.

dat was dus om referenties,en fosfaatrechten binnen te halen aan het melken was niks verdiend.

je moest het dus doen voor die fosfaatrechten,daar komt waarschijnlijk een waarde aan te hangen,dat het achteraf toch lucratief was.

inderdaad wel een rare situatie maar wel de realiteit!
matt
Quote:
@Frans1: Tot de boete op de mat valt en er geen geld meer is om die te betalen

hoe hoog is die boete eigenlijk ?
meelezer10
@matt
Die boete zal nog best op te brengen zijn. Maar je kunt ook nog strafrechtelijk worden vervolgt. En een strafblad lijkt me toch effe iets minder.

rvo.nl/onderwerpen/agrarisch-ondernemen/…
+4
matt
@meelezer10
Die celblokken staan toch overal leeg,het zal hoogstens een enkelbandje worden de meeste
Boeren komen toch al niet van het erf dusdat maaktniks uit 😃
+1
Frans1
Quote:
@de hoef: en nu moest ie ook de stengel nog hebben

Die oude centenkrabber 😄
George
Quote:
@Frans1: Die oude centenkrabber

He Franske ik weet niet hou oud dat jij bent. Over 10 jaar ben je waarschijnlijk net zo oud.
pieta
@George
Dan ben jij op Frans zijn leeftijd al gestopt met melken terwijl onze Frans het nog maar net heeft overgenomen. 😄
+2
Frans1
@George
37 . een jonge god volgens mijn vrouw 😄
Frans1
@pieta
Zit al weer in mijn derde jaar. De tijd vliegt als je het naar het zin hebt 😄
KuikenenKoe
@Frans1 heb je een veel oudere vrouw dan??
weurding
Quote:
@Frans1: jonge god

worden die nog gemaakt dan?
Frans1
@weurding
ik was de laatste
George
Quote:
@pieta: Frans het nog maar net heeft overgenomen.

Nee ik ben niet gestopt. Ik ben alleen gestopt met melken toen ik 39 jaar was.
Frans1
Frans1
+1
KuikenenKoe
@Frans1 o heb je 2 jongere vrouwen??
+1
Frans1
@George
er zitten nog 2collega's bij mij aan de weg,dus jouw probleem om niet de enige te willen zijn speelt hier ook nog niet
pieta
@Frans1
Das net overgenomen. Ik ben 39 en heb het 8 jaar gelden overgenomen.
pieta
@George
Dat staat er George. Haal maar gauw een leesbril bij Hans Anders. 😄
+2
KuikenenKoe
Quote:
@de hoef: nee die kuikenkoe da is gin uilskuiken

en daar denkt mijn vrouw dan weer wat anders over
schoppenboer
Quote:
@Melkveeboer: Het is wel ideaal dat ik nu s avonds rustig met m'n gezin kan eten.

Dat gaat met een robot ook hartstikke mooi....
+1
cs-agrar
Quote:
@schoppenboer: Quote:
@Melkveeboer: Het is wel ideaal dat ik nu s avonds rustig met m'n gezin kan eten.
Dat gaat met een robot ook hartstikke mooi....

Telefoon uit zetten..
schoppenboer
@cs-agrar
Waarom zou je de telefoon uitzetten? Bellen weinig mensen onder t eten.
weurding
@schoppenboer hier altijd wel, dan weten ze dat je thuis bent 😞
+1
Porky
@Melkveeboer Je zegt WE ,wie zijn WE? Want jij maakt mij niet wijs dat je dat 3 x melken p dag in je uppie doet, ik ken er die in de tijd v het quotum melk bij geleast had, dus melken jongens, en 3 x per dag, na 5weken is hij daar mee gestopt, je sociale leven gaat naar de filisteinen, en je gaat er zelf ook aan, s,morgens om 6 uur, smiddags om 14.00 uur, en s avonds om 22.00 uur ,wie houd dat uit? Niemand, want buiten meer melk blijft je andere werk wel mooi liggen.nee als je dat wil moet je aan de robot gaan
dewittemotor
@Porky Iemand die in zijn uppie driemaal daags melkt is gewoon een grote stumper. De winst die ja daar haalt, gaat ergens anders in je bedrijf verloren
Porky
@dewittemotor klopt, 3 x daags melken is net als buiten de deur werken, wat je daar verdiend,gaat thuis overstuur
Henk van Dijk
De rekentool houd geen rekening met een daling van het vet en eiwitpercentage, Je ontvangt dan voor alle kg melk een lagere melkprijs. Tevens doet de tool de garantieprijs per kg melk maal de kg meetmelk.
+1
Melkveeboer
Het is vrijwillig, geen verplichting. En wat betreft de gehaltes. Bij ons was er geen daling.
Laatste melkcontrole 30,6 kg melk met 4,58% vet en 3,76% eiwit.
de hoef
30 haal ik ook wel maar het eiwit niet
storm
Nou dat haal ik ook met twee keer daags melken en dan nog wel op mn sloffen.
+1
cs-agrar
Quote:
@storm: op mn sloffen.

Zou dat veel verschil maken met laarzen, qua melkproduktie?
+1
Frans1
Quote:
@cs-agrar: Zou dat veel verschil maken met laarzen

In ieder geval tussen natte en droge voeten 😄
Porky
@Melkveeboer vind die 30.6 nou niet spectaculair met 3 x melken, zeg niks vd gehaltes, maar laat mij dan maar 27.8 melken bij 2 x melken.
cjw73
@Porky helemaal niks bijzonders. Heb 4.80 vet en 3.70 eiwit en vanmorgen controle 29,8 kilo per koe
pietjepuk
Quote Reactie van @cjw73:
en vanmorgen controle 29,8 kilo per koe


poepoe. wat geven ze vanavond dan zoal 28 kilo? 😅
cjw73
@pietjepuk sorry over 24 uur pietje.
+2
ROORDAJ
Ben ook van plan om alleen de nieuwmelkte groep 3 keer te melken.90 koeien moet s,avonds binnen een uurtje te doen zijn.Geen gedoe met melkstal schoon spuiten en spoelen.Gewoon laatste koe eruit,is het licht uit en je kan s,morgen zo weer beginnen.Dan zijn de kosten niet zo hoog als wordt voor gespiegelt.
robotslaper
@ROORDAJ dan ging ik toch even schoonmaken met een franse slag.
+1
grondlozeboer
@ROORDAJ ben je er aan begonnen?
sjoerd de melker
@ROORDAJ koeien opsluiten, boxen schoonmaken, zaagsel bijstrooien, melken, op spoelen zetten.
Red jij dat om dan maximaal 60 minuten in de stal te zijn?
sturgisdairy
.
George
2 keer daags kan al niet uit met deze melkprijzen van eind jaren 70 vorige eeuw.
arie.j
Quote Reactie van @George:
2 keer daags kan al niet uit met deze melkprijzen van eind jaren 70 vorige eeuw.

En wie melkprijs (blijvend natuurlijk) verwacht zoals jij hem wil hebben, die heeft met open ogen bewust het verkeerde beroep gekozen.
jent
5x in 2 dagen. Vrijdagavond iets later en maandagmorgen iets eerder.
Geeft een weekritme met 17 x melken 😄
anonymous_292
@jent In de even weken en in de oneven weken ???
Hier hebben de weken 7 dagen oneven
jent
@anonymous_292 door op vrijdag iets uit te lopen in interval en maandag iets eerder krijg je een 7 daags ritme.
Allemaal intervallen van min 9.5 u Max 10.5 u.
Week heeft 168 u. Daarin melk je 17x.
+1
ted9
@jent kun je beter zo doen dat als je twee x daags melkt dat je dan maar 13 x in de week hoeft 😀
huub
@jent dat lijkt me erg lastig, moet je voor een afspraak altijd denken wat voor dag het is en hoe laat je dan melkt. Hoe doe je dat met voeren?
3 keer daags melken kan alleen uit bij een melkprijs boven de 40 c. Eronder is het de moeite niet waard.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stal , melken , melkstal , melkveehouder , melkveebedrijf , rendement en rekentool geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
118
DEELNEMERS
44
WEERGAVES
8