170 kalveren, minder dan 2 procent uitval

Het melkveebedrijf van Anita Pleunis (48) en haar man Sivert Muller (46) kenmerkt zich door een bijzonder lage kalversterfte van 1,8 procent. In 2015 stierven slechts drie van de in totaal 170 levend geboren kalveren. Luchtwegproblemen of diarree komen nagenoeg niet voor.

Deel dit topic

Reacties

arjan_kok
Kalverbrok van alpuro en melkpoeder van sprayfo ?of is dat typvoutje?

is het in of exclusief doodgeboorte ?
+1
BernieX2
Goed lezen arjan, 3 op 170 levend geboren kalveren.
arjan_kok
Oke over het hoofd gezien , zullen er allicht nog wel 3 aan de weg gelegen hebben
+1
Jan Veenhouwer
Het is exclusief doodgeboren kalveren. In dit stukje staat 3 van de 170 levend geboren kalveren en als je het berichtje leest staat het in de laatste alinea exact vermeld.
+1
BernieX2
Het kalf Emma 700 is geboren op 26 oktober 2015 en heeft tot 2 februari 2016 melk gekregen in de kalverdrinkautomaat. Dit kalf heeft wel erg lang kunstmelk gekregen.
Wilbert
Dat zijn inderdaad 99 dagen, wat ik ook erg veel vindt. Met 35 kg melkpoeder, goed schema en goed voer haal je eenzelfde groei.

Er zijn ook bedrijven die op 0% sterfte zitten bij de levend geboren kalveren, vergt wel netjes werken, goed biestmanagement en goede huisvesting.
+1
pieta
Misschien een keer ja. Maar structureel is wel moeilijk.
arjan_kok
@pietaklopt heb ook wel is jaar met alleen 2% doodgeboorte gehad , dit jaar niet dus
meelezer10
Ik zou niet weten waarom een levend geboren kalf zou moeten sterven. Of er moet een afwijking zijn zoals een doodlopend kalf.
arjan_kok
Quote:
@meelezer10: doodlopend

de weg kwijt?
pieta
Het moet ook niet maar het gebeurt wel eens. Wij hebben al vanalles meegemaakt. Van doodlopend tot verongelukt naar genetische afwijking.
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: . Wij hebben al vanalles meegemaakt.

Iedereen hoor, alleen niet iedereen wil het toegeven.
meelezer10
Quote:
@jan is hobbyboer: Iedereen hoor

Ik zeg niet dat er hier geen dood gaan. Maar dan is het 9 van de tien keer een kalf met een afwijking.
Maar lees hier gemiddelde percentage van 13 % en meer. Dan denk ik toch echt dat er niet goed opgepast wordt. En ja je kunt pech hebben als je er bijvoorbeeld bvd onder krijgt dan is 13 % niets. Maar dat is dan nog geen gemiddelde van nederland.
+2
robotboertje
Zoiets nodigt uit om zelf ook s ff te checken, en was blij verrast...

158 kalfjes, 5 doodgeboren, 1 doodgegaan.

Luchtweg problemen en met name diarree kennen we hier zeker wel! Hebben 1 vaste persoon (mams) die de kalfjes verzorgt, en daar echt werk van maakt.

Daarnaast heeft een ieder wel eens een jaar dat het lekker loopt en ook wij weleens jaren dat er 'iets' onder zit en alles net ff iets minder gaat.
Erco
Hier gaat t ook goed. Zo uitzonderlijk is dit ook weer niet. Wat levend geboren is daar is toch nooit veel,uitval onder?
spotmelker
Quote:
@Erco: Wat levend geboren is daar is toch nooit veel,uitval onder?
Zo gaat het hier (gelukkig) ook. Ik steek relatief veel tijd in de opfok van jonge kalveren maar geniet er ook elke dag weer van als die van de volle melk glanzende beesten door het stro heen rossen.
Titus de Wolff
Voorbeeldige boeren hier.
Een paar cijfers des boekhouders:
gemiddelde sterfte van 0 tot 14 dagen, 2014: 16% , 2013: 13%
gemiddelde sterfte van 14 dagen tot 1 jaar : 2014 19% , 2013: 17%
+1
puddingbroodje
De gemiddeldes liegen idd al tientallen jaren niet maar of het nodig is dat er zoveel kalveren dood gaan! ik denk het niet!
brabo
Dus dat zo betekenen dat meer dan 30 % van de kalveren dood gaat. Dat lijkt me toch wel wat overdreven.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's kalveren , melkveebedrijf , kalversterfte en taal geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
19
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
6