LEI: wegvallen derogatie kost 155 miljoen euro

Als de derogatie weg zou vallen, stijgen de kosten van mestafzet met ongeveer 116 miljoen euro. Ook zouden melkveehouders 39 miljoen extra kosten moeten maken aan stikstof- en fosfaatkunstmest. Dit blijkt uit een berekening van LEI Wageningen UR.

Deel dit topic

Reacties

-1
BoerBart
155 miljoen is sectorbreed een lachertje. Moest lto hierom fosfaatrechtenwetgeving aanvragen?
20% minder koeien t.o.v. 2013 is wel serieus probleem voor de intensieve onder ons.
Ik geloof er geen snars van dat mestverwerking niet op gang komt als 20% koeien geruimd moetenworden.
Toch alvast een tip: houd zoveel mogelijk vee. Derogatie gaat eraan en tov nieuw te bepalen referentiedatum zal iedereen (ook de extensieve) 20% terug moeten.
Jannus
Quote:
@BoerBart: Derogatie gaat eraan

denk ik ook dat ze in Den Haag er lekker op aansturen en daarom komt men ook met een berekening wat het gaat kosten
Wiebren
De berekening is gemaakt door LEI in opdracht van NZO en LTO.
Kosten zijn de jaarlijkse directe kosten. Wat 20% krimp van melkveestapel of extra druk op de mestmarkt verder kost is niet meegerekend (valt ook moeilijker te ramen)
BertK
@WiebrenBlijft hoe dan ook koffiedik kijken, effecten als (éénmalig?) uitwisselen met varkens- of kippenfosfaat zijn niet voorstelbaar.
Voordeel van rechten is dat ze bij onveranderde omstandigheden een waarde houden, geld uitgegeven aan mestverwerking (energiekosten, afschrijving oud ijzer) is weg.
M van den Heuvel
@WiebrenDe druk op de mestmarkt kan niet groter worden als hij nu is, want volgens mij is verwerken op het moment al goedkoper als de reguliere mestafzet.
En waarom zou je 20% moeten krimpen als de mest verantwoord verwerkt wordt?
Wiebren
@M van den Heuvel
Precies om die eerste zin die je opschrijft. Omdat er niet meer verwerkt kan worden momenteel. Dan is de mest dus niet te plaatsen én niet te verwerken. In Duitsland konden ze na het verlies van derogatie nog beschikken over grond waar geen mest op kwam. Dat is in NL niet zo. Overigens heeft het er in Duitsland toe geleid dat in veel regio's ook afzetkosten gerekend worden voor mest, daar waar het vroeger gratis (Franco wortel) was.

Vorig jaar hebben we in Oost NL al gezien wat er gebeurt als de mestmarkt niet snel genoeg kan reageren op extra druk. Putten vol, stallen leeg en intermediairs die niet meer komen ophalen. De veedichtere gebieden in Noord hebben dit voorjaar ook al te maken met dit fenomeen. Eerst gaan afzetkosten omhoog naar €15-20 /m3, daarna maakt wat je wilt betalen niet meer uit omdat er geen afzet is
Nick83
Quote:
@BoerBart: nieuw te bepalen referentiedatum

Wa bedoel je hier nu weer mee? als derogatie wegvalt, moet iedereen gewoon veel meer mest afvoeren. Verder helemaal niks. Er word niet gekort op je fosfaatrechten of grondgebondenheid of wat dan ook, da is onzin.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Nick83: da is onzin

Durf jij je hand daarvoor in het vuur te steken bij deze overheid?
spotmelker
Quote:
@BoerBart: Derogatie gaat eraan
Het lijkt er op dat je het graag wil? Wat kan mij die sectorbrede kosten schelen, ben het meest gebaat bij een hogere derogatie. Ik verwacht juist niet zoveel van gecompliceerde mestverwerking want het lijkt wel leuk maar die systemen lopen (nog) stuk op de onderhoudskosten. En bij het simpele droogbroeien (mooiste systeem) kost de afzet steeds meer.
M van den Heuvel
Die 155 miljoen is sector breed in ieder geval een stuk goedkoper dan wat de fosfaatrechten ons nu gaan kosten. En als je zorgt dat je je mestverwerking voor elkaar hebt hoef je ook niet te krimpen. En daar kan iedereen zelf voor zorgen.
+3
jorisdriepinter
En u denkt echt dat we zonder derogatie gewoon kunnen groeien en ons niets van een plafond hoeven aan te trekken?
De samenleving is al lang klaar met steeds meer dieren.
Ook zonder derogatie is maximum.
En dat is al lang bereikt.
De vraag is, willen we het zien!
+1
Wiebren
Naast het fosfaatplafond is er ook een ammoniakplafond en een doelstelling voor broeikasgassen. Het houdt op bij circa 20% meer melk bij P-efficiëntie van rond de 30%
Zonder kunstgrepen (zoals verplicht hogere efficiëntie, uitwisseling, krimp, saldering plafond, technische maatregelen) moet er dus dik 5% aan koeien en 5% aan melk weer uit.
We zitten al over het maximum. Ook als mestproductieplafond vervalt kan er niet meer gemolken worden zonder andere maatregelen. Het meer is vol
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Wiebren: Ook als mestproductieplafond vervalt kan er niet meer gemolken worden

Heb je dat al aan van Dam uitgelegd? Toch wat sneu om hem in Brussel tekeer te laten gaan tegen het fosfaatplafond, terwijl opheffen daarvan voor de sector in feite niets toevoegt.
+3
Frans1
Quote:
@Wiebren: Het meer is vol

Waarom moest het quotum er dan toch vooral maar vanaf? Om even wat rechten te herverdelen en op de oude hoeveelheid verder te gaan?
Klinkt lullig,maar hier begint het wel op te lijken,de niet groeiers korten tbv ??
-3
Wiebren
Het quotum ging er sowieso af, ik wordt er een beetje moe van dat mensen telkens doen alsof er een kans geweest is dat het zou blijven.
Wat had gekund was het Europees quotum ombouwen naar een Nederlandse beperking die op 1 april was ingegaan. Achteraf mooier dan wat er nu is, zijn we het nu gauw over eens.
De topics hier op prikkebord zijn exemplarisch dat de sector het óók als het vooraf was voorgesteld nooit eens was geworden over hoe dat dan had gemoeten. Ook hier fikken mensen elkaar continu af als ze óf te intensief óf te extensief denken.
Wie stemt vandaag voor het invoeren van een methaan-wet waardoor alle koeien 20% minder mogen boeren?
En de politiek was ook zeker niet eerder tot een wet gekomen, kijk maar naar de doorlooptijd en de ruzies in de kamer sinds 2013
Bijna iedereen kijkt met een dikke lik boter op z'n hoofd achteraf die koe in de kont. Wie heeft er niet meer gemolken sinds de quotumverruiming, wie is én grondgebonden én weidt de koeien én heeft z'n melkveestapel tegelijk met maximaal 10% uitgebreid én 10% efficiënter gemaakt?
Een sector is zo sterk als het aantal neuzen dat 1 kant opstaat
Coen
De huidige problemen waren niet zo groot geweest als bij de vergunningverlening van al die nieuwe stallen de eis van 'grondgebondenheid met zelfvoorziening ruwvoer' veel duidelijker was gehanteerd
de afslag op de rotonde naar intensieve melkveehouderij (complete voer aankoop en mestverwerking) is een doodlopende weg geweest 😞
+4
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Wiebren: het Europees quotum ombouwen naar een Nederlandse beperking die op 1 april was ingegaan. Achteraf mooier dan wat er nu is

Had je een hoop kopzorgen gescheeld. Een eerlijke evaluatie van het laatste jaar.
+9
Frans1
Quote:
@Wiebren: Het quotum ging er sowieso af, ik wordt er een beetje moe van dat mensen telkens doen alsof er een kans geweest is dat het zou blijven.

Dat weten we wel,Europese afspraak,dat ging gebeuren,klaar.
Maar verder gebeurde er NIKS,iedereen mocht lukraak maar koeien aanhouden,er is niemand een strobreed in de weg gelegd,dus de brutaalsten hebben de meeste ruimte binnengeharkt en de bobo's van LTO rest niks anders dan te zeggen dat er niks aan te doen is omdat er door de rechten van de mens geen rechtmatig verkregen(!) eigendommen afgepakt mogen worden.
En dan begin jij" er een beetje moe van te worden "? omdat er een groep veehouders is die onbehoorlijk genaaid worden door deze nieuwe regelgeving,en dit aldoor kenbaar blijft maken,hun belang is groter dan dat van jou Wiebren.
Ik blijf het een schertsvertoning vinden van onze gezamelijke belangenbehartiger,het spijt me zeer.
Dus dit heeft niks te maken met het willen houden van het quotum,maar dat het nu is uitgedraaid op een herverkaveling van rechten wat op zijn zachtst gezegd niet voor iedereen even gunstig uitpakt,vooral voor degenen die part nog deel hebben aan groei van de sector.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Wiebren: Wie stemt vandaag voor het invoeren van een methaan-wet waardoor alle koeien 20% minder mogen boeren?

Niemand. Toch vraag ik me af wat nu de toekomst is van melkveehoudend NL. Van Dam wordt naar Brussel gestuurd om een nieuwe derogatie en we denken daarbij ook nog een lijstje met eisen neer te kunnen leggen. Zal daar best op de lachspieren werken. Maar goed, stel dat Van Dam het fosfaatplafond van tafel kan krijgen of mestverwerking van de fosfaatproductie af mag trekken, dan kunnen de fosfaatrechten worden geschrapt. Gaan we dan op dezelfde manier op naar het volgende plafond, lekker anticiperen, elkaar verrot schelden als we elkaar niet gelijk de hersens inslaan en vooral weer behoorlijk wat extra regelgeving over de sector uitstorten. Mooie is natuurlijk wel dat de KLW vast uitgebreid kan worden met allerlei nieuw bedachte milieuproblemen en dat de oplossing altijd hetzelfde is: efficiëntie.
George
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: KLW vast uitgebreid kan worden met allerlei nieuw bedachte milieuproblemen en dat de oplossing altijd hetzelfde is: efficiëntie.

Oftewel slap geauwhoer op niks.
+1
jorisdriepinter
Als onze belangenbehartigers slim waren geweest hadden ze 2 jaar terug een deal gemaakt met overheid en ngo's.
En dat vervolgens bij ons door de strot gedrukt!
Want geaccepteerd hadden we het toch niet.
Dan was de zaak begrenst geweest op het P plafond en hopelijk ook wat andere dosiers afgesloten.
Hadden we ons nu druk kunnen maken om rendement draaien.
KuikenenKoe
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: als we elkaar gelijk de hersens inslaan

we zijn met te veel en willen te graag

het zou een oplossing kunnen zijn??
Jannus
Quote:
@Wiebren: Wie heeft er niet meer gemolken sinds de quotumverruiming, wie is én grondgebonden én weidt de koeien én heeft z'n melkveestapel tegelijk met maximaal 10% uitgebreid

Ik ?? ...(rare anticyclische ouwe rot)
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Jannus: wie is én grondgebonden én weidt de koeien én heeft z'n melkveestapel tegelijk met maximaal 10% uitgebreid
Ik ?? ...(rare anticyclische ouwe rot)

Ik ook. Je bent alleen vergeten de 10% efficiëntie te kopiëren. Per ongeluk?
Wiebren
Dat snap ik hoor Frans en vind het nu ook wel goed verwoord van je. Een stuk beter dan die zinnetjes over quotumbehoud, als je schreeuwt snappen mensen dat je boos bent maar niet waarom. Dit verduidelijkt je frustratie een stuk beter.
Vraag is wat je dan wel voorstelt? Jij geeft de schuld aan regelgeving en bestuurders en aan boeren die wel gegroeid zijn. Qua gevoel best iets voor te zeggen. Voor het alternatief (quotum omkatten naar fosfaat) was uiteindelijk geen draagvlak (zuivel, sector, politiek).
+3
pieta
Het is vooral nooit voorgesteld, quotum omkatten naar fosfaatbeperking. Ik vind dat dat wat Frans hier schrijft volledig terecht is. Er had gewoon beleid moeten zijn hoe we van melkquotum naar de volgende beperking zouden kunnen groeien. Nu komen er een aantal onder ons slecht uit uit en de "grote graaiers" goed.
Coen
Dat voorstel is er vanuit NZO en LTO toch wel geweest, eind 2013 werd door beiden gezamenlijk een visie gelanceerd.
later is deze visie naar de prullebak / versnipperaar gedirigeerd, tot frustratie van een groot aantal melkveehouders die daarop nadien hadden ingezet.
+8
matt
Dacht toch dat aanvankelijk trots door LTO gemeld werd,dat de sector de kans kreeg om
Het zelf op te lossen,van Dijksma anders voerde ze dierrechten in.

Allerlei knoppen waren er om aan te draaien,maar er werd nergens aangedraaid.

De sector was,zonder hulp van de politiek niet bij machte om de groei in goede banen te
Leiden.

de sector heeft zichzelf hier volledig overschat,men had beter de stalcapaciteit in kaart
Kunnen brengen.
En tegen Dijksma moeten zeggen voer maar snel dierrechten in,want dit gaat niet goed.
Dan kon er groei verdeeld worden.

Was echt wel mogeljik geweest als daar op aangestuurd was.
+3
Frans1
Quote:
@Wiebren: Jij geeft de schuld aan regelgeving en bestuurders en aan boeren die wel gegroeid zijn.

Mogguh Wiebren,

Je begrijpt me nog niet goed,ik ben niet gefrustreerd en wijs ook niet naar collega's die gegroeid zijn.
Voor ons bedrijf vallen de consequenties van het fosfaatdebacle nog wel mee,stal stond vol en op de go nog vrije ha's,dus compensatie voor de generieke korting,en ik ga nog uit van een extensieve boeren-bonus voor de latente ruimte op de go van 2015 😄
Waar ik mij enorm aan stoor is dat iedereen die enige grip op de situatie had kunnen hebben nu roept dat het niet anders kan ivm rechten voor de mens,blabla,het is net wat @matt zegt,er waren knoppen genoeg,maar er werd nergens aan gedraaid,het schip strandt vanzelf,en dat is gebeurt,met een simpele kale referentiedatum waar een aantal brutale(niet negatief bedoeld in deze!)groeiers de rechten om te produceren naar zich toe halen,en bedrijven die gewoon rustig door willen boeren kunnen hier voor inleveren,neem een @verbi als voorbeeld,zoals hij zegt melkt hij al jarenlang 90 koeien op te weinig grond,dus die mag nu even 7,2 koe in gaan leveren omdat onze beleidsmakers verzuimd hebben om kaders uit te zetten waarbinnen groei mogelijk was,dan was dit allemaal niet gebeurt.Je vraagt me nu wat ik dan voorstel,dat heeft geen zin meer,beleid is nu uitgerold,paar kleine aanpassingen misschien maar verder staat het al vast.
Ik heb het hier ook een paar keer geschreven dat de sector dit zelf niet kon regelen omdat men geen middelen had om bepaalde dingen af te dwingen,maar dat was schijnbaar niet belangrijk,nou dat hebben we gezien.
Ik vind het gewoon WANBELEID,zowel van de politiek als mijn eigen belangenbehartiger,waar een groep bedrijven(dus niet eens onze eigen) heel onbehoorlijk door genaaid wordt,en daar kan ik mij boos over maken,vooral als ik dan een opmerking lees dat iemand "er moe van wordt" omdat daar over doorgezeurt wordt
jg
Als je aan mensen buiten de melkveehouderij uitlegt wat voor regelgeving er nu voorligt is de reactie: schandalig. Het grote kapitaal manipuleert de sector. Iedere (politieke) partij die voorgestelde regelgeving acceptabel vindt maakt zich schuldig aan manipulatie. Manipulatie omdat behoud van derogatie belangrijker verklaard wordt dan rechtmatigheid. En de belangenbehartigers nemen geen risico omdat van Dam in een zetel zit met verwijzing dat derogatie toch wel heel belangrijk is. Als dat zo belangrijk is had de politiek al veel eerder moeten handelen. Tevens komt er steeds meer gerede twijfel over de juistheid van het oordeel van de landsadvocaat. Rechters zullen uiteindelijk beoordelen of het oordeel van de landsadvocaat juist is. Niet de politiek.
Wiebren
@Frans1 oostindisch doof en blind voor minstens de helft van wat je aan informatie hebt, daar wordt ik inderdaad wel wat moe van. Teleurgesteld over de uitkomst mag je best zijn, maar teksten als "er waren zat knoppen en er is nooit aan gedraaid" zijn veelzeggend Frans, je negeert de helft. Die knoppen zijn namelijk benoemd in juli van 2013 en er is aan 2 vd 3 gedraaid, namelijk voerspoor en verplichte kringloopwijzer. De derde is wel veel over gesproken maar dat werd 'm niet: een fosfaatheffing (vooral door afschaffing productschap). Toen kwam voorjaar 2014 de optie op tafel om te kijken of dat via de zuivel alsnog zou kunnen. Ook die bleek niet haalbaar. Leidde uiteindelijk tot de vraag aan Dijksma of ze bereid was de melkveewet aan te scherpen richting een max van 100 kg overschot/ha. Was ze niet. De rest weten we toch? Rode draad, niet kunnen kiezen tussen in -en extensieven. Zo'n keuze is ook amper mogelijk als het een soort keuze is tussen twee kinderen. Niet in de sector, niet in de kamer.
Het is niet toevallig dat je een deel van de boeren telkens hoort over het zuivelplan van juli 2013 en een ander deel over grondgebonden en weidegang (december 2013). Ik vraag dan telkens aan beide of ze de andere helft vergeten zijn. Meestal is het antwoord: welke andere helft, er is maar één ding belangrijk.
Vanuit een patstelling kun je niet sturen. Die patstelling is meer mensen aan te rekenen dan alleen de bestuurders en politici. Het is allemaal mensenwerk, als blijkt dat het overal vastloopt op dit punt dan is de consequentie dat er uiteindelijk een compromis uitrolt op het moment dat het echt niet meer anders kan. Leuk is anders, dat is zo. Maar wel onvermijdelijk heb ik gemerkt. Ik had er vooraf ook andere verwachtingen van.
Frans1
@Wiebren
Je noemt voerspoor en klw,dat waren zowiezo geen knoppen om de sector in het gareel te houden maar meer voor fine tuning.
In een reactie hierboven zeg je doodleuk dat sommige bedrijven de mest niet eens afgezet krijgen,terwijl er doodleuk productierechten voor mest toegekend worden aan die bedrijven,dat is toch niet uit te leggen?
Voor jou is het misschien logisch hoe het allemaal gelopen is,ik blijf het een ongeorganiseerde puinhoop vinden,en verder wou ik het er maar bij laten,want het begint een loopgravendiscussie te worden zoals jihb dat zegt.
MTSTAMMINGA
Quote:
@Frans1: In een reactie hierboven zeg je doodleuk dat sommige bedrijven de mest niet eens afgezet krijgen,terwijl er doodleuk productierechten voor mest toegekend worden aan die bedrijven,dat is toch niet uit te leggen?

Leer van het verleden
Zure produkten vielen eerste ook niet ondere het melkqoutem !
Vleesvee kunnen we straks melken zonder fosfaatrechten 😄
pieta
@Frans1
Weet je waar ik me dan weer aan erger: extensieve boeren die er vanalles bij willen krijgen terwijl er genoeg intensieven zijn die (ook) niet gegroeid zijn en wel in moeten leveren en dus ook meer in moeten leveren omdat extensieven menen dat ze niet mee hoeven te doen aan korting en zelfs hopen nog meer te krijgen dan geen korting.
Ik vind het ontzettend jammer dat er niet gewoon 10 jaar geleden al is afgesproken dat dat wat je hebt je houden mag tot het plafond is overschreden. Dag/maand voor overschrijding is referentiedatum. Niemand korten en ieder werkt voor eigen risico. Dat is wat ik beleidsmakers/belangenbehartigers kwalijk neem. En daar kun je nu niets meer aan veranderen.
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Wiebren: Het is niet toevallig dat je een deel van de boeren telkens hoort over het zuivelplan van juli 2013 en een ander deel over grondgebonden en weidegang (december 2013).

Goed dat je het opnoemt. Hoe nu verder? Je geeft zelf aan dat LTO niet kan kiezen tussen de kinderen. Ondertussen worden alle pijlen gericht op technische duurzaamheid met als ultiem hoogtepunt de KLW. Grondgebondenheid en weidegang zijn december 2013 aangewezen als license to produce maar ondertussen wordt door de focus op efficiëntie het aantal daadwerkelijke weideganguren in moordend tempo verminderd en is de mogelijkheid van rantsoenoptimalisatie blijvend in het voordeel van netto ruwvoeraankopers (intensief heeft zo'n nare klank tegenwoordig).

Gaat LTO de komende probleemdossiers met dezelfde insteek in: groeimogelijkheden opeisen op basis van technische duurzaamheid en ondertussen parasiteren op het goede imago van degenen die hier vanaf wijken? Misschien had je het nog niet door, maar LTO heeft al een voorkeur voor één van de kinderen kenbaar gemaakt.
+1
Frans1
@pieta
Dus geen extensieve boeren bonus 😄
Coen
Quote:
@Wiebren: Rode draad, niet kunnen kiezen tussen in -en extensieven.

LTO heeft (op dringende voordracht vanuit ZLTO) uiteindelijk toch zeer duidelijk gekozen voor intensief EN grootschalig, en daarmede een groot gedeelte van de collega's afgeserveerd.

met die keuze voor intensieve melkveehouderij (is volledige voeraankoop en mestverwerking) is op de rotonde de doodlopende weg ingeslagen, de varkenshouderij achterna 😞
de hoef
Quote:
@Coen: met die keuze voor intensieve melkveehouderij (is volledige voeraankoop en mestverwerking) is op de rotonde de doodlopende weg ingeslagen, de varkenshouderij achterna ????

deze kennen we nu wel coen
maar ik denk dat je abuis krijgt ,zijn doorgaans de betere bedrijven die van de nood een deugt maken
niet klagen maar dragen idee
jg
@Coen
De enige visie bij Lto is richten op groter, meer en ontwikkelingsruimte voor dierlijke productie. Dat is het manco van een leden/ belangen organisatie.
+2
Nick83
Quote:
@pieta: Weet je waar ik me dan weer aan erger: extensieve boeren die er vanalles bij willen krijgen terwijl er genoeg intensieven zijn die (ook) niet gegroeid zijn en wel in moeten leveren

Je gaat straks nog de situatie krijgen dat er boeren zijn die minder fosfaatrechten krijgen dan dat ze voorheen aan melkquotum hadden...
Coen
@de hoef, we shall see, ieder zijn eigen mening en strategie 😄

maar dan ook niet gaan klagen dat o.a. het economisch perspectief, de afhankelijkheid en het imago verminderen
+1
de hoef
Quote:
@Coen: maar dan ook niet gaan klagen

heb jij mij hier ooit al is horen klagen dan ?
+1
jorisdriepinter
Jawel, dat is wel voorgesteld. Maar er waren er te veel die dachten dat dat niet gunstig voor zichzelf was, dus werd het niet voldoende gesteund.
Grootste boosdoener was het gewouwel over het voerspoor en het early warning systeem.
Wie toendertijd aangaf dat het fosfaatplafond snel zou worden bereikt was niet realistisch!
+1
pieta
Wanneer is er ergens voorgesteld om het melkquotum om te zetten naar een hoeveelheid fosfaat met een uitbreidingspercentage voor de nog aanwezige ruimte?
Mij hebben ze het nooit voorgesteld en ik heb ook nooit iets over zulks een voorstel gehoord.
+3
cornelissen
Quote:
@pieta: Wanneer is er ergens voorgesteld om het melkquotum om te zetten naar een hoeveelheid fosfaat met een uitbreidingspercentage voor de nog aanwezige ruimte?
Mij hebben ze het nooit voorgesteld

Die "ruimte"heb ik zelf maar genomen,maar had ik het maar niet gedaan.
2014 mestput gemaakt t.b.v. een nieuwe stal 120 ligboxen,voorjaar 2015 kapconstructie en nu klaar bezig met de inrichting excl. de 2 melkrobots
die ik er in wil hebben
gecombineerde opgave 2015 ruim 61 ha , peildata fosfaat ca 75 melkkoeien en nu weet ik het niet meer, de twee melkrobots nog maar niet besteld.
Kom ik niet voor een of andere knelgevalregeling in aanmerking, dan gaat dit mij zeker ca. 5 tot 10 jaar geen tot een minimaal inkomen geven.
Het zal duidelijk zijn, dat ik , wat ik nu weet weinig tot geen goede woorden over heb voor de voorgestelde fosfaatwetgeving.,maar ik hoop dat ik straks niet hoef te constateren, dat dit een vuile streek is.
Maar weten doe ik het niet meer.
+4
pieta
@cornelissen
Dit is nou wat ik bedoel. Als ze nou tegen jou hadden gezegd het is melkquotum plus 10% dan had je daar je plan op aan kunnen passen. Als je dan hier pas die topic leest met die ene met bijna 400 koeien in een stal voor een 150 koeien dan word je toch wat zuur.
KuikenenKoe
Quote:
@cornelissen: Maar weten doe ik het niet meer.

je bent de enige niet
gedeelde smart is halve smart
+1
de hoef
@cornelissen
blijf in de oude stal melken laat ze met melken effe oversteken oude stal als wacht ruimte en zet de andere vol geld dat je bespaard van robots huur je rechten voor
KuikenenKoe
@de hoef en als je stapje verder bent en robots staan er en geen geld voor koop/lease rechten
en nu wordt het al wat moeilijker zo'n advies
wat dan de hoef ?
+1
MTSTAMMINGA
@cornelissen
Op peildatum had ik het minste aantal koeien [Ben ik extensief]
In augst het meeste aantal koeien op de stallijst staan [ben ik intensief ]
Hebben in juli augst 30 pinken gekalf
In juni stonden er 6 meer op als in juli

Mijn gevoel zegt en wat ik lees als je plan is 120 koeien te melken
Koop morgen maar die koeien er bij Want straks heb je ook weer beste laast van de volgende beperking die komt denk ik
KuikenenKoe
@MTSTAMMINGA
karst hecht wel waarde aan jouw mening, wat zou je ons adviseren?
jg
@MTSTAMMINGA
Ouderwetse melkquotering, Karst ?
MTSTAMMINGA
Quote:
@KuikenenKoe: en geen geld voor koop/lease rechten
en nu wordt het al wat moeilijker zo'n advies

Dat geldt is er dan wel
oa Omdat de meeste grond om de koeien te houden al aanwezige is
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@KuikenenKoe: gedeelde smart is halve smart

Onzinquote. Eigen pijn doet het meeste pijn.

@cornelissen luister naar hoef. Plan nu wat aanpassen, schade beperken en weer schakelen wanneer daar ruimte voor is. Je hebt nu een uitstekende uitgangspositie om te gaan oogsten bij de volgende piek in de melkprijs. Zou graag met je ruilen, jij weet nu precies wat je moet: door!
KuikenenKoe
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Onzinquote

ja dat weet ik ook wel , maar ik zelf weet ook geen kant en klare oplossing
MTSTAMMINGA
@KuikenenKoe

Zie meer probleemen in mestafzet dan in fosfaat rechten
Want mestverwerken loopt ook spaak denk ik kwa prijs en ruimte in het buitenland Maar met een melkprijs van 50 cent Kunnen we misschien de mest wel de hele werelt over exporteren 😄
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@KuikenenKoe: heb deze winter al 15 koeien gekocht weet niet of dat verstandig is geweest maar jij denkt van wel?

Ik zou nu vol doorrammen als ik de stalruimte had. Degenen die het best naar belangenbehartigers en bewindslieden hebben geluisterd, zijn tot nu toe het slechtste af. Melkprijs valt mij nog niks tegen, variabele kosten worden ruimschoots gedekt, dus elke extra liter draagt bij aan beperking van het verlies. Tot 1-1-2017 in ieder geval flink bussen aan de weg zetten, daarna zie je wel weer.
KuikenenKoe
@Jack Rijlaarsdam
meen je dat het risico loop ik wel dat ze december voor kg prijs weg moeten
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@KuikenenKoe: meen je dat

Ja. Zie jij een betere optie dan?
MTSTAMMINGA
Quote:
@jg: Ouderwetse melkquotering,

Nou heb in mijn leven als pruts boer bijna een miljoen liter gekocht
Dat ben persoonlijk maar wat blij dat ik van die beperking afben

Loopt hier aan aantallen meer jongvee als koeien
De fosfaat rechten komen een jaar te vroeg voor me
KuikenenKoe
@Jack Rijlaarsdam
nee eigenlijk niet ,maar kan niet zeggen dat het een economische onderbouwing heeft waar ik veel indruk mee maak
de hoef
Quote:
@MTSTAMMINGA: voor me

hoe oud ben jij
KuikenenKoe
Quote:
@MTSTAMMINGA: pruts boer
denk daar dan weer wat anders over karst
MTSTAMMINGA
Quote:
@KuikenenKoe: meen je dat het risico loop ik wel dat ze december voor kg prijs weg moeten

Zet je ze de kerstdagen als vleesvee op de stallijst
De robot melkt ze jij niet !!
de hoef
Quote:
@KuikenenKoe: wat dan de hoef ?

dat was niet het verhaal
maar geld voor lease rechten zal er altijd wel zijn
mijn vraag is dan voor hoeveel per boks heb je gebouwd
+1
MTSTAMMINGA
@de hoef
Ben van 1958
Mijn moeder is 96 dus ik moet nog even 😄
+1
de hoef
Quote:
@KuikenenKoe: l dat ze december voor kg prijs weg moeten

das nog negen maanden a 25 liter komt er dik 2000 euro melkgeld van binnen
wat is het probleem
de hoef
@MTSTAMMINGAzette ik er een robot in
kun je hier af en toe nog komen melken in het weekend
KuikenenKoe
@de hoef 4800 de box
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@KuikenenKoe: waar ik veel indruk mee maak

Koop op marktplaats een mooie Kreidler en je maakt ouderwets indruk. Financieel zou ik nu kiezen voor de overlevingsmodus met oog voor een gunstige uitgangspositie voor alle regelgeving die nog gaat komen.
MTSTAMMINGA
@de hoef
Mijn zwager heeft 2 van die blauwe dingen
de hoef
Quote:
@KuikenenKoe: ef 4800 de box

das nie echt te gek lijkt me
maar wat is jou situatie dan nieuw gebouwd
stal leeg
net overgenomen
wat voor melkstal
hoeveel aan de melk en hoe groot de schuur
de hoef
Quote:
@MTSTAMMINGA: Mijn zwager heeft 2 van die blauwe dingen

en bevalt dat
+1
MTSTAMMINGA
@de hoef
Hem wel en zusje betaalt de rekeningen
En die klaagt soms weleens een beetje over die dingen 😄
de hoef
@MTSTAMMINGA
tis hier ook wel eens wat ,maar drie uur per keer melken mis ik niet [melk nu nog een uurtje
+1
KuikenenKoe
@de hoef stuur wel een pb tje ok
KuikenenKoe
@Jack Rijlaarsdam je hebt gelijk ook nog

stom he ,ik loop jou wel eens te pushen dat je door moet zetten met bouwplannen
maar van eigen beleid nog maar moet zien hoe het komt
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@KuikenenKoe: het risico loop ik wel dat ze december voor kg prijs weg moeten

Dan weet je ook wat voor koeien je moet kopen. Geen vaarzen of kakelvers en messcherp, maar uitgegroeide meerderekalfskoeien met statiegeld. Misschien heeft @huub nog wat dikkerdjes voor je met 9.000 kg eronder.
de hoef
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: meerderekalfskoeien

nog nooit geen koeien gekocht zeker
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@de hoef: nog nooit geen koeien gekocht zeker

Sinds de mkz gesloten bedrijf, daarvoor maandelijks vee omruilen op de markt. Slachtkoeien markten en verse mee terug.

Natuurlijk koop je met een verse vaars onbedorven waar, maar wanneer je zoals kuikentjekoe inschat dat deze koeien over negen maanden aan de haak belanden, dan lijkt het mij wijs ook de restwaarde in de berekening mee te nemen.
de hoef
@Jack Rijlaarsdam
helemaal mee eens jack
maar heb hier ook oudere met flink melk gekocht ,maar niet echt een succes ,maar ik leer niet snel dus zal het nog eens doen
KuikenenKoe
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: kuikentjekoe

haha je kon het niet laten he
als ik ooit nog eens tijd heb rij ik zo met mijn kreidlertje jou kant op
om je nieuwe stal te bekijken
de hoef
Quote:
@KuikenenKoe: kreidlertje jou kant op

word wel een keer tanken tussen door denk
+1
KuikenenKoe
@de hoef is ook zo ,en als ik dan toch weg van huis ben kan ik er ook wel een rondje nederland van maken, met vrouw kuikenenkoe achterop
KuikenenKoe
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: meerderekalfskoeien met

heb je in principe gelijk in , maar als je met robots werkt heb ik het idee dat verse vaarsen dat het snelst op pikken.
newholland6640
Quote:
@cornelissen: maar ik hoop dat ik straks niet hoef te constateren, dat dit een vuile streek is.

En daarmee bedoel je dat je alle rechten moet krijgen voor 120 koeien?

Wij hebben de laatste 20 jaar niet uitgebreid. En toch worden we zeer wss ook gekort.

Tja, wat is een vuile streek???
+1
cornelissen
Quote:
@newholland6640: En daarmee bedoel je dat je alle rechten moet krijgen voor 120 koeien?

IK denk in ieder geval aan de latente ruimte ,die je hebt,zal zeker geen 120 zijn ,maar wel een 100 stuks,zeker als je aan volop aan het investeren bent en de koers hebt aangehouden ,die in december 2013 door lto en nzo is gepresenteerd,dus grondgebonden (en om mij weidegang,want nu weidt ik dag en nacht,zal met melkrobots misschien wat minder zijn)
Dit bedoel ik met een vuile streek.
Met een zeer matige of geen korting voor grondgebonden bedrijven met geen fosfaatoverschot, die weer vlot gecompenseerd wordt kan ik mogelijkerwijs wel leven,maar eerst percentages horen en of het vlot gecompenseerd wordt.
Immers geen derogatie kost ook geld
Pluto
Waarom worden kosten voor de andere takken buiten de melkveehouderij hier niet genoemd?. Zij zijn het die voor de derogatie moeten opdraaien.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , derogatie , wageningen-ur , kunstmest , melkveehouders , mestafzet , fosfaatkunstmest en lei geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
88
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
9