Het fosfaatdrama

"Het loslaten van het melkquotum werd als een bevrijding aangekondigd, voornamelijk door de aanhangers van het groeimodel. Die bevrijding tekende zich al een aantal jaren af, er verschenen steeds meer grote koeienstallen waarin de koeien zouden komen te staan om meer melk te produceren, het quotum zou immers verdwijnen." Nol Verdaasdonk, directeur van de Brabantse Milieufederatie, is duidelijk; de melkveehouderij zit niet op de goede weg en dat moet anders.

Deel dit topic

Reacties

+1
klompen
Is nol de broer van jan is hobbyboer 😄
ik kan mij volledig vinden in dit verhaal niet dat het nog veel terzake doet.
er is anders besloten 😞
+5
George
Diezel heeft het al eens gelinkt.
Ja ongelooflijk dat ik me in een milieu man zijn verhaal kan vinden.
+1
Tommie1
Quote:
@George: Ja ongelooflijk dat ik me in een milieu man zijn verhaal kan vinden

Daar kijk ik niet van op.
Freriks
We zijn nou ook al verantwoordelijk voor stadsuitbreiding, nieuwe snelwegen, tuinbouwkassen etc. Dat wist ik niet. Dat @george zich er in kan vinden komt o.a. dat hij natuurlijk allang geen melkveehouder meer is. Geeft niet, ieder heeft recht op zijn mening.
+5
klompen
Dus je bent geen melkveehouder als je voor 2,25 gve/ha bent
+1
Coen
De ingeslagen doodlopende weg van intensieve melkveehouderij (met industriemelk) krijgt steeds meer tegenstanders, maar ik hoor ZLTO hierover nog niet 😞
+4
Strick
@Coen

Je wordt wel heel erg voorspelbaar en om als collega-melkveehouder regelmatig 'industriemelk' in de mond te nemen is ook al geen pré.
janv
Quote:
@Coen: de ingeslagen doodlopende weg van intensieve melkveehouderij (met industriemelk) krijgt steeds meer tegenstanders, maar ik hoo

Als jij nou een boerenkaas makertje met 35 koeien was, kan ik je reactie plaatsen,maar nu mag je ons uitleggen wat je verstaat onder industrie melk,verhaal van zlto kennen we ook al...,dus nu wat anders Coen!
Freriks
Heb ik dat gezegd?
klompen
+1
Freriks
@klompenmisschien eens naar Specsavers gaan, of leren lezen 😉
klompen
@Freriks
of een reactie schrijven later terug krabbelen 😉
Coen
@Strick , we shall see, we spreken elkaar over enige tijd nog wel weer eens.
+6
Strick
De goede voorstellen komen vandaag wel uit zeer onverwachte hoek!
Eerst verbaasde Sieta me al met een verhaal over het behoud van de derogatie waar ik het hartgrondig mee eens ben en vervolgens komt Nol Verdaasdonk, van een milieufederatie notabene, met een voorstel om 2,25 gve per hectare toe te staan en de huidige- en aankomende regelshit maar in de prullebak te kieperen. Misschien is de tijd wel rijp voor zo'n simpele benadering.
+3
jan is hobbyboer
Quote:
@Strick: Misschien is de tijd wel rijp voor zo'n simpele benadering.
Dat heb ik ook geprobeerd, iets met 15.000 liter per ha, nou daar zijn de heren industriemelkers niet van gediend, en die hebben het voor het zeggen dus is allemaal kansloos.
weurding
Geloof niet dat er een eind komt aan de grote bedrijven als we naar 2,25 gve /ha gaan, dan wordt de grond onbetaalbaar, en slokken de grotere de kleinere ook op, enigst voordeel voor de stoppende veehouder is een aardig gevulde portemonnee
+2
Freriks
En alle constructies in samenwerking met akkerbouwers en ga zo maar door. Wat betreft milieudefensie: als de vos de passie preekt, boer pas op je kippen.
In het stuk heeft hij het ook over BIJVOORBEELD 2,25 gve/ha.
Frans1
Dat zijn rupsjes nooitgenoeg, nu 2,25 / ha als die erboven allemaal weg zijn gaan ze naar 1,1 ,enz enz.
klompen
@Frans1
daar heb je wel een punt maar volgens mij is het beleid nu niet veel anders , de grond verschraalt en je bent al met al een heel stuk terug gegaan in bemesting.
verbi
Milieu mannen en vrouwen zijn niet te vertrouwen.Niet te geloven dat er hier nog mensen intrappen.Ja zeggen en nee doen, let op met dit volkje!!
+3
klompen
Ik heb hier meer dingen horen verkondigen die later een heel andere wending kregen.
en dat waren geen mensen van mileudefensie.!
+11
Noorderling
@verbi
Milieu mannen misschien niet, maar heeft de politiek en belangenbehartigers LTO en NMV het veel beter gedaan? Die hebben meer problemen gecreëerd voor een grote groep melkveehouders, terwijl deze tonnen hebben geïnvesteerd in grond of niet intensiveerden en nu bedrogen uitkomen.

Steeds meer extensieve, grondgebonden melkveehouders kunnen zich ondertussen beter vinden in de standpunten van Milieufederatie, stichting Natuur & Milieu en Grondig dan in het drijfzand waar (Z)LTO heen wil. Dit had ik tot voor kort geleden nooit durven denken.

Het is allemaal zo simpel en het moet weer moeilijk om intensieve bedrijven zonder onderpand een kapitaalinjectie te geven en extensieve bedrijven met mestplaatsingsruimte op te schepen met fosfaatrechten omdat ze toch nog lang niet onder water staan.
jg
Er wordt nu geen goed beleid gevoerd , het is damage control.
Coen
@jg , is het wel damage control ?

ZLTO gaat met de melkveehouderij voor grootschalig en intensief, die bekende doodlopende weg want ze hebben niets geleerd van hun blamage met de varkenshouderij 😞
George
Quote:
@verbi: Niet te geloven dat er hier nog mensen intrappen.Ja zeggen en nee doen, l

Goh het lijken wel ....... 😄

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , koeien , melk , melkquotum en stallen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
25
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
3