Kansen nieuwe derogatie miniem door onbehoorlijk bestuur Economische Zaken

Persbericht DDB/ Sieta van Keimpema,

De langstdurende 1 aprilgrap in de zuivelsector die “vrij melken vanaf 1 april 2015” heette, is op 3 maart j.l. afgesloten met een nieuw quotum voor melkveehouders - de fosfaatrechten - en zal, met de invulling daarvan zoals voorgenomen door staatssecretaris Van Dam, vooral de geschiedenis ingaan als de duurste grap en blunder voor de Nederlandse melkveehouders.

Wat de Kamerbrief “Nadere invulling van het stelsel van fosfaat voor melkvee” d.d. 3 maart 2016, waarin als ‘fosfaatrechten’ vermomde ‘dierrechten’ voor de melkveehouderij worden toegelicht duidelijk maakt, is dat de staatssecretaris van Economische Zaken geen enkele verantwoordelijkheid neemt voor het onbehoorlijk bestuur, dat ten aanzien van de fosfaatkwestie is verricht door diverse ministers en staatssecretarissen in het verleden en deze onverantwoordelijke voortgangswijze zelfs verder wenst te prolongeren.

Verantwoordelijkheid

Door de Nederlandse overheid zijn er na 2006 veel meer vergunningen verleend voor stallenbouw en uitbreiding van de melkveestapel, dan waar, door de afspraken over het fosfaatplafond, milieutechnisch ruimte voor was. De Nederlandse overheid is zich daar zeker van bewust geweest, getuige uitkomsten en conclusies in rapporten en evaluaties die in opdracht van diverse ministeries op dit vlak zijn verricht. Onder andere een wijziging van de Meststoffenwet waardoor dierrechten voor varkens- en pluimveehouders niet werden afgeschaft, getuigd daarvan evenals zinsneden over de functie van het melkquotum op het beperken van de mestproductie van melkvee in de evaluatie van het mestbeleid 2013. Daarmee is de Nederlandse overheid direct verantwoordelijk te stellen voor de nu ontstane problemen ten aanzien van de overschrijding van het fosfaatplafond.

Juridische consequenties afroming en gelijkheidsprincipe

De DDB is van mening, dat van afroming en kortingen geen sprake kan zijn aangezien de overheid niet zomaar aan verleende vergunningen mag tornen mits daar een redelijke schadevergoeding tegenover staat. Het Advies van de Raad van State W15.15.0203/IV lijkt dit te onderschrijven.

Tevens is de staatssecretaris voornemens het “gelijkheidsprincipe” geweld aan te doen door wel de latente ruimte van grondbezitters te belonen middels extra fosfaatrechten terwijl hij de latente ruimte binnen verleende vergunningen niet wil verzilveren. De DDB zal deze punten met een jurist verder bestuderen.

Voorlichting Kamer op punten onjuist

In verband met de voorgestelde fosfaatrechten, voerde de DDB op 8 maart j.l. een gesprek met een zware delegatie van het Nitraatcomité in Brussel omtrent de voorwaarden van de huidige derogatieregeling en voorwaarden voor een eventueel volgende derogatie. Uit de informatie die het Nitraatcomité aan de DDB bestuurders gaf blijkt, dat de voorstelling van zaken door staatssecretaris Van Dam in zijn brief aan de Kamer op punten onjuist is.

Zo is de term “verlenging van de derogatie” onjuist. De huidige derogatie vervalt per 31-12-2017. Vanaf 1 januari 2018 vervallen daarmee ook alle rechten die voortvloeien uit de huidige derogatie. Om opnieuw voor derogatie in aanmerking te komen, moet Nederland tijdig en opnieuw een verzoek doen.

2016 is echter ten aanzien van de huidige derogatie het rapportagejaar voor Nederland bij het Nitraatcomité. Nu Nederland het fosfaatplafond in 2016 overschrijdt, is er een juridisch probleem voor Nederland ontstaan. Herstelpogingen via (generieke) afroming in 2017, of afroming bij verkoop na inwerkingtreding van de wet om “op die manier de totale fosfaatproductie in Nederland in 2018 te borgen in overeenstemming is met het fosfaatproductieplafond” zijn daarmee dus te laat en onvoldoende om aan te tonen in ‘Brussel’, dat de Nederlandse overheid de juridisch vastgelegde overeenkomsten binnen de derogatie, heeft nageleefd!

Laks

De Nederlandse overheid heeft kostbare tijd verloren met de instelling van een regiegroep die zich vooral onderscheidde door het ontbreken van regie. En is nog steeds laks omdat de aanwas van vee vanaf 2 juli 2015 niet direct wordt aangepakt en teruggedrongen. Evenals het feit dat de overtollige veestapel (4% overtollige fosfaatproductie) al vóór de rapportage in 2016 moet zijn teruggedrongen gezien de grote risico’s voor de Nederlandse veehouderij: sancties door het niet behalen van wettelijk overeengekomen doelen met het Nitraatcomité en de Europese lidstaten, kan dit de Nederlandse melkveehouderij duur komen te staan. Door onbehoorlijk bestuur van het ministerie van Economische Zaken!

Ook de door staatssecretaris Van Dam in zijn brief vermelde inzet voor nieuwe gesprekken met het Nitraatcomité, geeft een scheef beeld van wat zowel juridisch als technisch (tijdspad) mogelijk is. (Over verdere uitkomsten van het gesprek met het Nitraatcomité in Brussel, volgt een afzonderlijk persbericht).

Wettelijk kader

Om zo snel mogelijk te voldoen aan de verplichtingen binnen de derogatie die de Nederlandse overheid met het Nitraatcomité en de Europese lidstaten is overeengekomen, sancties vanuit ‘Brussel’ te voorkomen, én recht te doen aan de veehouders die binnen de aan hen verleende vergunningen hun bedrijf hebben gevoerd, blijft er binnen het wettelijke kader slechts één optie over: de overheid zal zo snel mogelijk fosfaatruimte op moeten kopen via een opkoopregeling. Als de vergoeding en belastingtechnische voorwaarden binnen deze opkoopregeling gunstig genoeg zijn, zal Nederland binnen enkele maanden aan al zijn verplichtingen kunnen voldoen en tevens zijn rapportage aan het Nitraatcomité in 2016 in goede banen kunnen leiden. Een eventuele volgende derogatie hangt hier van af!

De DDB roept de Nederlandse volksvertegenwoordigers op om per direct maatregelen te eisen van staatssecretaris Van Dam en het ministerie van Economische Zaken. Om er voor te zorgen dat er geen financiële gevolgen voor melkveehouders voortvloeien uit het onbehoorlijk bestuur van deze beleidsmakers én aan de voorwaarden van de huidige derogatie wordt voldaan. Om een economische ramp voor de Nederlandse melkveehouders bij verlies van derogatie te voorkomen. De toekomstperspectieven van de Nederlandse melkveehouders hangen hiervan af.

Sieta van Keimpema

Deel dit topic

Reacties

janv
Nu ook nog ff feestboek actie beginnen voor latente stalruimte,gaan weer heel wat oude stalletjes in de revisie.
Maar dacht dat Sieta meer van de melkprijzen was!
+2
brabo
Quote:
@janv: latente stalruimte,

ik vind dat nog niet zo gekke gedachte. Hier ook vergunning liggen, die we niet voor niks gekregen hebben, voor meer vee dan dat we waarschijnlijk aan rechten krijgen.
Kunnen ze gelijk ook even de rechten corrigeren van diegene die meer vee hadden dan de vergunning toe laat.
de hoef
Quote:
@brabo: die meer vee hadden dan de vergunning toe laat.

dat probleem zit meer bij de provincie dan bij de boer
+9
Strick
Ik deel haar zorgen op alle fronten! We zitten nu te zanikken over het hele fosfaatgebeuren en ondertussen raken we door zwalkend en slap beleid van Economische Zaken, LTO, NZO de derogatie kwijt. En de schade die dat berokkend is een veelvoud van het hele fosfaatgebeuren. Verwoestend voor de melkveebedrijven en de hele periferie erom heen.
cjw73
Das ook mijn gedachte! En dit heb ik al eerder gemeld deze week.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@Strick: We zitten nu te zanikken over het hele fosfaatgebeuren en ondertussen raken we door zwalkend en slap beleid van Economische Zaken, LTO, NZO de derogatie kwijt.

Haha, als we als boeren gewoon beetje duurzaam ondernomen hadden, hadden we deze hele regel pleuris niet gehad. Nu eerst groeien tot het onmogelijke en dan gaan zaniken dat er extra regels komen en EZ de schuld geven. Schuld van al dit gezeik zijn de industriemelkers, alleen zien ze dat zelf nog niet onder ogen. Tunnelvisie is er zeker niet kleiner op geworden nu ze van de minister voorlopig nog tijdje zo door kunnen gaan.
+5
jg
Frankrijk en Duitsland voelen voor financieel ondersteunde produktieverlaging. Dat maakt de vraag om meer fosfaatruimte en behoud / nieuwe derogatie niet realistisch.
arie.j
Quote:
@jg: Frankrijk en Duitsland voelen voor financieel ondersteunde produktieverlaging. Dat maakt de vraag om meer fosfaatruimte en behoud / nieuwe derogatie niet realistisch.

Wat is het verband jg?
Derogatie was in de jaren met melkquotering ook belangrijk ondanks 10% tot 20% minder melk .
Wist jij natuurlijk ook, aandacht nodig?
+2
familie pelle
Je kunt je afvragen of de Duitsers en Fransen die zitting hebben in het nitraatcomite ons meer fosfaatruimte geven en tegelijkertijd vele miljoenen uittrekken om de melkproductieverlaging te subsidiëren.
jg
Volg de zaak de komende weken maar Arie. Dan zul je het verband ontdekken .
Zoeiton2
Probleem wat Sieta hier aankaart bestaat helemaal niet. Immers er is veel export van mest en dat meegeteld blijven we onder het plafond.

2e punt opkoopregeling gaat er nooit komen natuurlijk. Zinloos om daar over te beginnen.
Marco de 1ste
Daar gaat het helemaal niet om. Die knuppels van Lto hebben een plafond afspraak gemaakt op PRODUKTIE fosfaat. Al zou er geen druppel uitgereden worden. Je kan wel nagaan hoe krom dit in elkaar steekt. Het ging om nitraat(N) in het grondwater. De beleidsmakers hebben heel wat draden los zitten om dit zo ongelovelijk complex te maken en ook helemaal van het praktijkpadje los.
-1
Freriks
Quote:
@Grasbaal: Door de Nederlandse overheid zijn er na 2006 veel meer vergunningen verleend voor stallenbouw en uitbreiding van de melkveestapel, dan waar, door de afspraken over het fosfaatplafond, milieutechnisch ruimte voor was.

Er is in het quotumtijdperk ook meer stalruimte vergund voor melkproducerend vee dan waar het melkquotum op berekend was. #flauwekulargument.
Overigens zou de DDB tegen derogatie moeten zijn, omdat er dan minder koeien komen en dus minder melk en volgens hun logica stijging van de melkprijs. Maar ja, het ligt aan mij dat ik ze nooit heb gesnapt 😉
cs-agrar
Quote:
@Freriks: dus minder melk en volgens hun logica stijging van de melkprijs. Maar ja, het ligt aan mij dat ik ze nooit heb gesnapt

Bovenstaande is volgens jou geen logica dan?
KuikenenKoe
[quote]@cs-agrar:
wereld wijd minder melk en volgens hun logica stijging van de melkprijs.

en nu klopt ie wel
George
Quote:
@Freriks: Maar ja, het ligt aan mij dat ik ze nooit heb gesnapt

Dat klopt.
storm
DDB en NMV hebben zelf op geen enkel front verantwoordelijkheid genomen en dan nu wijzen naar EZ en LTO, hou toch op met zeuren over wat allemaal anders had gemoeten.
LTO heeft zijn best gedaan en dat kun je van Sieta en de NMV niet zeggen. Lees maar een paar artikeltjes van ze waarin ze beweren dat er geen fosfaatrechten nodig zijn.
+4
cs-agrar
Quote:
@storm: Lees maar een paar artikeltjes van ze waarin ze beweren dat er geen fosfaatrechten nodig zijn.

En daar hebben ze natuurlijk totaal geen redenen of andere oplossingen voor...
+1
tonny60
Een hoop Lto bestuurders hebben voor zichzelf hun best gedaan door nog snel koeien te kopen
DJ-D
Als de LTO nou niet zn best had gedaan wat was dan het scenario geweest?
DJ-D
Nu er geen superheffing meer is. Komt er ook geen extra geld meer in Brussel. Nederland heeft al heel wat geld gestort, bij elkaar al een miljard, waar nu o.a. de crisissteun van is betaald.
Als er nu een soort van kleine heffing komt op iedere kilo fosfaat die geexporteerd wordt en dat gaat na Brussel. Krijg je vast de Nitraatcommissie landen mee in de derogatieonderhandelingen en krijg je het plafond ook wel omhoog.
diezel
@DJ-D Je hebt er nog goede hoop op?
Je moet komende zomer eens kijken welke richting de vingertjes ( vuisten) in gaan wijzen als er protestmarsen gehouden worden in grootlanden als Duitsland, Frankrijk en Polen.
DJ-D
Hoe bedoel je? We gaan toch niet naar het ek.

Zonder hoop (stront) is alles verloren...

Achteruit boeren is ook boeren.
diezel
Quote:
@DJ-D: Zonder hoop

Je hebt gelijk.
Oh, dacht eigenlijk dat alle landen aan het EK meededen. 😄
DJ-D
@diezel
Nee maar sowiezo waarom zou Europa, Nederland moeten aanspreken op onze waterkwaliteit. (Hele derogatie is uiteidelijk krw en nitraat in water enzo) Nederland ligt lager dan Belgie en Duitsland. Wij kunnen hun water niet vervuilen, wel andersom.
+5
diezel
@DJ-D
Verwacht zelf dat "veel-melk" landen als Nederland, België en Ierland komend jaar de Zwarte Piet toegeschoven gaan krijgen als er in andere EU-landen melkfabrieken/melkveehouders hun poorten moeten gaan sluiten.
Het is EU-politiek. Feiten tellen amper.
Verwacht dat die drie "postzegeltjes" komende jaren op landbouwkundig coulance-gebied weinig medestanders gaan vinden.
arie.j
Quote:
@diezel: als er in andere EU-landen melkfabrieken/melkveehouders hun poorten moeten gaan sluiten.

Melkfabrieken sluiten?
Lijkt me erg onrealistisch.
Fabrieken sluiten alleen wanneer boeren niet meer leveren.
En als boeren niet meer leveren is de produktie flink minder , dus het probleem opgelost.
Voorlopig gaat de discussie over of de fabrieken meer willen.
Met Phil Hogan aan het roer en ook nog Nederland voorlopig als EU voorzitter zie ik voor dit moment geen wijzigingen.
Frankrijk wil hogere poeder en boterbergen door meer interventie, ook daar is voorlopig (gelukkig) geen steun voor.
+1
He prikkertjes gewoon de normen verhogen , en rap wat, en het niet bestaande GECREEERDE probleem is opgelost, dit is de enig juiste oplossing.
cs-agrar
Quote:
@de tukker oet twente: He prikkertjes gewoon de normen verhogen , en rap wat, en het niet bestaande GECREEERDE probleem is opgelost, dit is de enig juiste oplossing.

Dat zal de mp wel niet helemaal helpen gaan

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , melken , melkvee , derogatie , fosfaat , melkquotum , mestbeleid , ddb , overheid , melkveehouders , sieta , meststoffenwet , mestproductie , dierrechten , melkveestapel , brussel , stallenbouw , fosfaatplafond , fosfaatproductie , fosfaatruimte en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!