Onvermijdelijk....of een bewuste keuze?

Na het bekend worden van het voorstel van van Dam heb ik veelvuldig de kreet onvermijdelijk horen voorbij komen.
En ja, het was misschien onvermijdelijk dat er werd ingegrepen in de explosief toenemende fosfaatproductie van de nederlandse melkveestapel. Maar was het ook onvermijdelijk om de rekening daarvan geheel bij de niet-groeiers en in grote mate ook bij de extensieve bedrijven neer te leggen?
O ja, er worden grote woorden gebezigd, er wordt gewezen naar de invoering van de dierrechten in de varkenshouderij en naar de Rechten van de Mens waardoor geen eigendom zou mogen worden ontnomen. Terwijl we hier toch praten over (fosfaat)productierechten, zowaar wat anders dan dierrechten.
Maar volgens van Dam moet hij daarom alle melkveehouders evenveel korten: "alle melkkoeien dragen bij aan de nationale fosfaatproductie". Wel ziet hij mogelijkheden om bij de toedeling van rechten de extensieve bedrijven te ontzien op basis van bedrijfsspecifieke kenmerken: bedrijven zonder fosfaatoverschot hebben ook niet bijgedragen aan het nationale fosfaatoverschot. Blijkbaar moet iedereen dus eerst evenveel inleveren, maar mag je bepaalde groepen daarna wel weer compenseren. Maar dan zou het toch ook mogelijk moeten zijn om niet-gegroeide bedrijven met een gering overschot in enige mate te compenseren? Zij hebben immers niet bijgedragen aan de overschrijding van het fosfaatplafond?
Van Dam heeft deze keuze echter niet willen maken; zijn commentaar dat hij de pijn zo eerlijk mogelijk heeft willen verdelen, moet dan ook met een korrel zout worden genomen. Evenals de krokodillentranen van LTO.
Niets was onvermijdelijk: er is hier ondubbelzinnig en eendimensionaal welbewust gekozen voor de groeiers. De zaak is nog wat opgepoetst met de compensatie voor de extensieve veehouders, maar dit zal in de praktijk grotendeels een wassen neus blijken te zijn. In de woorden van van Dam: "zij kunnen op termijn in enige mate worden gecompenseerd". Zij zullen over enige jaren misschien een paar procenten van de generieke korting terug ontvangen. Maar van het zelf benutten van hun latente ruimte is geen sprake: die blijft exclusief beschikbaar voor de intensieve snel gegroeide buurman!

Deel dit topic

Reacties

tonny60
Lto is de club van grote liefst intensieve boeren
Nico96
Het is een bewuste keuze, en ik kan me als extensieve boer er prima in vinden. Ik denk dat de meeste boeren dus ook de extensieve, op 2-7 iets meer vee hadden dan in de jaren ervoor. Dus een korting is best op te vangen.
BoerBart
Nico, jij had wellicht meer koeien, vandaar dat gematigd toontje.
LTO en van Dam kunnen eerlijker verdelen en de afroming minimaal houden.
Dit geven ze zelf ook aan, van Dam zegt zelfs dat de gemiddelde boer zo min mogelijk hinder moet ondervinden.

HOE?
Simpel, bereken gemiddelde produktie per koe door de halfjaarproduktie van 2015 te delen door het aantal stuks op 2 juli.

Zo kunnen van Dam en LTO opkomen voor de gemiddelde boer en niet voor de snelle groeier die willens en wetens Dijksma verplichtte tot deze onzin.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , koeien , zout , fosfaatoverschot , melkveehouders , dierrechten , melkveestapel en fosfaatproductie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
3
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
0