‘Extra schaalvergroting door 10 procent afroming’

De 10 procent afroming van fosfaatrechten bij overdracht moet vrijgesteld worden bij bedrijfsovername. Als dat niet gebeurt, is het een duw in de richting van verdergaande schaalvergroting. Dat zegt NAJK.

Deel dit topic

Reacties

storm
Ik neem toch aan dat de tweede kamer hierover een motie aanneemt! Werk aan de winkel voor LTO, NAJK en misschien wil de NMV en grondig zich hier ook nog wel hard voor maken!
Huppel
Alle begrip voor de situatie, dat mag niet gebeuren

maar de link met de genoemde schaalvergroting ontgaat me overigens wel helemaal.
Nick83
Met 10 % krimp van een bedrijf zullen veel overnames niet lukken, met als gevolg dat er niet over genomen word en alle rechten op de markt komen. Deze worden dan gekocht door andere bedrijven die hierdoor kunnen groeien / intensiever worden.
matt
Misschien eens een keer doorklikken,en het artikel lezen?
+1
Nick83
@matt
Ja, maar daar staat nogal wat onzin in. Als er 10% gekort word op fosfaatrechten bij overname van een bedrijf, hoe kom je dan op 10% extra investeringen? Ik heb geen flauw idee hoeveel het is hoor, kan meer of minder zijn, maar die 10% lijkt me behoorlijk uit de duim gezogen. Zo van: 10% gekort = 10% extra investeringen --> dat is dan onzin tuurlijk.

En tevens: intensiveren bij overname kan tegenwoordig zowat nie meer door wet grondgebondenheid. Voor schaalvergroting moet je dus ook nog ff een zooitje land moeten bijkopen.

Het bedrijf van pa en ma overnemen, land extra erbij kopen van de buurman, stuk stal aanbouwen, zorgen voor extra koeien en natuurlijk als sluitstuk: de benodigde fosfaatrechten kopen. Zie je het al voor je? Ik niet.
Noorderling
@Nick83
Bedrijfsovername is het juiste moment om flink te intensiveren. Nieuw brs nummer en je kunt een jaar zonder grond boeren en vervolgens groeien met 4koeien per ha of nog meer bij een hoge mfr.

Hele amvb is een lachertje. Heeft niets met grondgebondenheid te maken. Het is zo simpel, gewoon max 50kg overschot per ha ingetekend op de gdi.
Nick83
Quote:
@Noorderling: een jaar zonder grond boeren

Ja wat heb je daar aan, 1 jaar 😃
puntertje
Ik heb nu al zoveel onlogische keuzes gezien, daar kan deze gewoon bij.
Grasbaal
Ik mag toch aannemen dat vooral het NAJk dit allang in de regiegroep heeft besproken?
+1
Wiebren
Dit is in de regiegroep besproken inderdaad en punt wordt meegenomen in uit te werken wetsvoorstel wat er snel aankomt. Meerdere partijen (NAJK, LTO, Grondig met name) en kamerfracties vinden dit een essentieel punt

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's schaalvergroting , najk , overname , bedrijfsovername en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
1