Bedrijven zonder derogatie leveren grootste offer

Nu de mist een beetje begint op te trekken wordt duidelijk waar we al bang voor waren nl. dat bedrijven die helemaal geen gebruik maken van de derogatie toch moeten inleveren.

Nu de uitkomst duidelijk is wordt ook duidelijk wat de inzet van lto was. In ieder geval duidelijker dan ooit tevoren toen de onderhandelingen nog liepen. Ze gingen voor de grootste gemene deler, die groep die de meeste boeren vertegenwoordigen, wellicht om het risico van ledenopzegging een beetje in te perken.
Maar of dit standpunt ook het meest eerlijke is hebben ze zich duidelijk vergeten af te vragen.

Ook al komt er misschien een klein beetje compensatie voor de extensieve boer, toch zijn de jongens zonder fosfaatoverschot en zonder derogatie en met genoeg grond om hun eigen mest te plaatsen hier duidelijk het grootste slachtoffer. En laat dat nou net die grondgebondenheid datgene zijn waar lto de laatste jaren zo op heeft gehamerd, maar dat zijn ze allang weer vergeten...

en dan nu vooral hard roepen dat je begrijpt dat het pijn doet.. bah...

Hermen Spans

Deel dit topic

Reacties

+1
Frans1
Hee Hermen,
Zoals ik het begrijp wordt de generieke korting voor bedrijven met voldoende plaatsingsruimte gecompenseert uit de afromingspot,dus het is niet helemaal zoals jij het schetst,maar garantie geef ik niet.

Gr. Frans
meelezer10
Hieronder het artikel voor het weer verdwijnt.


LTO: Fosfaatplan treft gemiddeld bedrijf het hardst

Geplaatst op vrijdag 04-03-2016

Iedere melkveehouder voelt zich benadeeld, maar de gemiddelde veehouder zal het meest geraakt worden in het voorgestelde fosfaatstelsel. Zo stelt melkveehouderijvoorman Kees Romijn van LTO Nederland.




In 2015 is in Nederland in totaal 176,3 miljoen kilo fosfaat geproduceerd. Dat is 3,4 miljoen kilo boven het door Europa vastgestelde fosfaatplafond. Om daar weer onder te komen, moet de fosfaatproductie in de melkveehouderij met 4 procent inkrimpen.

Gemiddeld bedrijf

Er is een categorie melkveehouders die de geproduceerde mest grotendeels op eigen bodem kan verwerken. Of ze moeten een klein deel afvoeren. Voor deze groep zal de generieke korting het hardst aankomen, volgens Romijn. Er is geen bijzondere regeling getroffen voor dergelijke 'gemiddelde' bedrijven. Zij hebben vaak geen bijzondere investeringen gedaan en moeten wel fors bijdragen aan de krimp van de melkveesector.

„Dat is pijnlijk. Daarom hoop ik dat de staatssecretaris nu voldoende tijd heeft om in Brussel te onderhandelen over verhoging van het fosfaatplafond. Als we meer ruimte krijgen, hoeven we ook niet af te romen." En die kans bestaat, zegt Romijn. „Al moeten we nu goed ons best doen om de derogatie te regelen. Dat betekent mestoverschot minimaliseren en de waterkwaliteit goed op orde hebben.”

Extensieve bedrijven

Extensieve bedrijven krijgen nog voor de generieke korting per 2018 extra rechten toebedeeld. Daarmee wil staatssecretaris Van Dam melkveehouders ontzien die veel grond hebben in verhouding tot het aantal koeien.

Intensieve bedrijven

Intensieve bedrijven herkennen zichzelf wanneer ze meer mest produceren dan ze kwijt kunnen, zo legt de LTO-voorman uit. Bedrijven die hieronder vallen, kunnen met behulp van de Kringloopwijzer ruimte terugwinnen.

Daarbij komt dat een groot aantal van die bedrijven onder de knelgevallenregeling zal vallen. Wanneer is geĂŻnvesteerd in bedrijfspanden of koeien, waarvoor rechten zijn verleend en melkveehouders kunnen aantonen dat de investering onomkeerbaar is, dan vallen zij onder een knelgevallenregeling. De rechten worden dan ook toegekend voor de situatie nĂĄ 2 juli, tot het einde van het jaar. Maar de generieke korting in 2018 blijft gelden.

„Voor intensieve bedrijven is er dus eerst een plus. Kunnen zij aantonen dat er een financiĂ«le verplichting is aangegaan waarvan ze inmiddels resultaat zien, dan zitten zij veilig. Later volgt naar verhouding tot extensieve en gemiddelde bedrijven een ‘milde’ aftrek, maar in de tussenliggende jaren kunnen ze blijven produceren. Mits binnen de AMvB-richtlijnen”, aldus Romijn.

Overleg

Het overleg ging niet zonder slag of stoot. Er zat volgens Romijn niet meer in; 'kwestie van geven en nemen’. „Als de natuurpartij afhaakt, dan moeten wij als LTO toch iets goed hebben gedaan”, meent hij.

Belangrijkste waar LTO als belangenbehartiger voor vocht, was het moment van intrede van het stelsel. Hoe later, hoe meer tijd om in Brussel zaken voor elkaar te krijgen. Nu duidelijk is dat het stelsel pas in 2018 ingaat, is LTO voorlopig tevreden. „Al is het een pijnlijke maatregel, ingrijpend voor onze leden.”
+1
meelezer10
Ik weet niet wat kees romijn bij die bijeenkomsten heeft gedaan maar volgens mij is hij in slaap gevallen.

In het stuk intensieve bedrijven strookt niet met wat ik in de brief heb gelezen. Hij vermeldt dat er rechten kunnen worden toegekend aan koeien in de periode 2 juli tot enide van het jaar.
Dit komt hem zeker beter uit met zijn 2 juli koeien.

Ook wordt er geschreven dat het stelsel pas in 2018 ingaat. In de brief staat toch echt 1 jan 2017
cs-agrar
Quote:
@meelezer10: volgens mij is hij in slaap gevallen.

Heeft dan misschien het idee dat ie een jaar geslapen heeft..
het jaar 2018, en dan begin 2018 is uiterste datum om je fosfaatproduktie op gewenste en vergunde niveau te krijgen door natuurlijk verloop. Terwijl alles 1-1-2017 in gaat. Beteked zeer waarschijnlijk dat als je eind 2017 nog maar weinig ingekrompen bent, dat even heel hard "natuurlijk" moet doen
+2
koeman
Volgens mij is er gezegd dat als je 2 juli 2015 100 koeien had, en je er nu 105 hebt, je die 105 dit jaar mag houden, volgend jaar dan wel die 100 moet hebben (max) en in 2018 afhankelijk van de korting nog minder
matt
Uiterst vreemde uitleg van de brief,kan er geen touw aanvastknopen wat hij bedoelt?
pa
Als de uItkomst zal zijn dat de "behoudende" boer evenredig mee moet doen om het op te lossen. GODGEKLAAGD EN VERREGAANDE SCHANDALIG

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , lto , derogatie , fosfaatoverschot , grond , boer en grondgebondenheid geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
8
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
13