2 onduidelijkheden in brief van dam. knelgevallen en jongvee

Uit de brief onder de kop knelgevallen
|om recent gestarte bedrijven die ofwel op de peildatum aantoonbaar onomkeerbare financieringsverplichtingen zijn aangegaan ofwel waarbij de veebezetting op de peildatum aantoonbaar hoofdzakelijk bestond uit jongvee dat bedoeld is voor melkproductie op het bedrijf|

Wat betekend recent gestarte bedrijven, zijn dit enkel bedrijven die echt recent gestart zijn met het houden van melkvee? of worden hier ook de bedrijven bedoeld die recent grote stappen in uitbreiding gezet hebben en deze pas na 1 april 2015 met eigen aanfok vol wilde zetten.

Er wordt tevens in de brief gesproken over de fosfaatproductie door melkvee, over jongvee wordt met geen woord gerept. Is nu jongvee inwisselbaar voor melkkoeien???

graag jullie reacties.

Verder duidelijke brief, tijdspad had echt wel sneller gemogen.

Deel dit topic

Reacties

groeier
En dat heb je ook nog vlees of dubbeldoel vee??
zonnige zuide
Het gaat om je totalen fosfaatproductie op je bedrijf 2 juli 2015 inclusief jongvee, dat word dan je nieuwe (fosfaat)quotum van je bedrijf of jij dan 200 stuksjongvee had of alleen 100 melkoeien dat maakt niet. Dat worden je rechten!!!
+2
sil
Dit moet nog allemaal door de kamer gaan, zal nog flink aan geschaafd moeten worden...
brabantboer
Geloof je het zelf, vlak voor de verkiezingen tweede kamer, hier gaat zich dan echt niet de vingers aan branden... 98 procent van de kiezer heeft geen enkele interesse in dit onderwerp, dus ook totaal niet van belang in de tweede kamer.

oppositie gaat hier nog wat over steggelen, vvd doet net of ze achter die arme boeren staat en uiteindelijk stemt de vvd gewoon mee voor dit voorstel. Want het vallen van het kabinet om dit onderwerp gaat niet gebeuren.

Trouwens geen heel slecht voorstel op deze manier. Als knelgevallenregeling maar echt beperkt blijft wordt de gemiddelde boer gespaard.
arjan_kok
Quote:
@brabantboer: over jongvee wordt met geen woord gerept. Is nu jongvee inwisselbaar voor melkkoeien???

jongvee valt en blijft gewoon vallen onder het sector fosfaat plafond van de melkveehouderij
huub
Latente ruimte wordt natuurlijk wel een heikel punt, iemand met 50Ha en één vrouwelijk stuks jongvee krijgt voor de overige 49,7Ha fosfaatrechten?
jorisdriepinter
Een akkerbouwer met een vaarskalfje is spekkoper?
Wiebren
Stelsel gaat over melkvee, naast melkkoeien krijg je voor Jongvee in cat 101&102 ook fosfaatrechten. Net als met de melkveefosfaatreferentie van 2013.

Knelgevallen wordt nader omschreven in het wetsvoorstel
gaitoetklooster
Stel dat al deze onzin doorgaat , wat niet gaat gebeuren, kun je jongvee omwisselen voor melkvee ? Ja toch , of is deze deur ook dicht gegooid? Je weet maar nooit in deze SOAP.nl
George
Quote:
@gaitoetklooster: Stel dat al deze onzin doorgaat , wat niet gaat gebeuren, kun je jongvee omwisselen voor melkvee ? Ja toch , of is deze deur ook dicht gegooid? Je weet maar nooit in deze SOAP.nl

Ik verwacht dat je voor die rechten gewoon koeien of jongvee kunt houden. Voor een melkkoe heb je gewoon ruim 40 rechten nodig en voor jongvee minder. Zal dus wel in te wisselen zijn. Anders hadden ze het koerechten moeten noemen. Een soap is het al sowieso. 😄
Frans1
Quote:
@gaitoetklooster: kun je jongvee omwisselen voor melkvee ?

Jouw rechten zijn jouw fosfaatproductie op 2-7-2015 , hoe jij die totale productie benut moet je zelf weten
+4
kuilhapper
Even hele andere zaken aan het hoofd de laatste dag, misschien ergens gemist, maar de bijbehorende gemiddelde melkproductie, hoe wordt die bepaald? Heel 2015, waardoor hard voeren na 2 juli toch nog flink extra beloond wordt.. of de leveranties van 01 januari tot 2 juli (exact halfjaar), keer twee(jaarproductie), gedeeld door aantal koeien peildatum? Met de laatste optie benadeel je de last minute aankopers nog even door een flink lagere gemiddelde productie, dat zou nog enigszins tegemoet komen aan enig rechtvaardigheidsgevoel!

Peildatum op 1 dag vastzetten heeft meer weg van een loterij..
de hoef
Ik kies voor dec 2015

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkvee , jongvee , melkproductie en fosfaatproductie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
13
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
4