SNM en NMV uit fosfaat onderhandelingen gestapt

Stichting Natuur en Milieu (SNM) en de Nederlandse melkveehoudersvakbond NMV stapten vandaag vervroegd uit het overleg met de regiegroep en staatssecretaris Van Dam over fosfaatrechten.

Lees meer »

MelkveeNL

Laatste  |  

Reacties

-3
storm
Dat natuur en milieu eruitstapt is geen verrassing , zo onbetrouwbaar zijn ze wel. In het zelfde rijtje kan nu ook de NMV geplaatst worden. Wat een zwakkelingen zeg, wie daar nog lid van is kan ook beter van dat geld een avondje naar de kroeg gaan. Wat een slappelingen
+2
ruud
Ze kunnen nog heel wat leren van Netwerk Grondig. Die hebben toch maar mooi de uitzondering binnengesleept voor de bedrijven met latente ruimte. Hoe het ingevuld wordt is natuurlijk nog afwachten, maar met zo weinig middelen, en vanuit een achterstand (club bestond nog niet eens op 2 juli 15) , dat is wel heel effectief!
En door er niet uit te stappen word je in het vervolg toch wat serieuzer genomen ook door het parlement.
+2
jan w
Ik ben nog lid.
Je kunt zo nooit precies navertellen wat er allemaal gebeurt is. zelf vind ik het behoud van de derogatie toch wel belangrijk.
spotmelker
Quote:
@jan w: Je kunt zo nooit precies navertellen wat er allemaal gebeurt is
Het is een hele rigide maatregel t.a.v. de omstreden Brusselse eis en de (linkse) politieke houding hier die beslist niet meer vee wil.
Zoeiton2
Ik lees met verbijstering dat men heeft toegegeven aan 'netwerk grondig'. Uit cijfers bleek dat er nauwelijks extensieve boeren waren. Nu zie je dus dat ex melkveehouders die jaaaren verleasd hebben daarna verkocht en die op diverse sociale media hebben lopen opscheppen over hun belegingen nu weer wat koeien of jongvee hebben EN er doodleuk rechten bijkrijgen die WIJ in moeten leveren. Deze rechten worden onmiddellijk per omgaande weer verleasd verkocht. Dat terwijl 'Grondig'helemaal geen leden heeft. Heeft lto zich toch weer onder laten sneeuwen
sorry
Ik gun het Sjors wel
meelezer10
Quote:
@sorry: Ik gun het Sjors wel

Ja dat kilotje fosfaat voor sjors kan er wel van af. Maar hoeveel zijn er zo net als george? Als er dat 500 zijn wordt het toch wel erg zuur.
+1
meelezer10
Quote:
@Zoeiton2: Uit cijfers bleek dat er nauwelijks extensieve boeren waren. Nu zie je dus dat ex melkveehouders die jaaaren verleasd hebben daarna verkocht en die op diverse sociale media hebben lopen opscheppen over hun belegingen nu weer wat koeien of jongvee hebben EN er doodleuk rechten bijkrijgen die WIJ in moeten leveren

Dit wordt nog wel een uitdaging om dit correct in te vullen. Ben er van overtuigd dat dit gaat gebeuren. Hier op het prikbord zal er nog veel over geouwehoerd worden. Maar onder tussen lezen de beleidsmakkers mee en zien ze welke mazen ze dicht moeten timmeren.
matt
Volgens mij is het zo dat bedrijven die veel plaatsingsruimte hebben,hoofdzakelijk gras hebben.
Die bedrijven hebben geen fosfaatreferentie,komen direct in de problemen met de amvb als ze grond verliezen,ook geen bexvoordeel bij de amvb.
Idem bij de kringloopwijzer,geen voordeel om binnen de rechten meer te melken.

Nou dat soort bedrijven,worden nu ook gewoon afgeroomd.
Wel worden ze enigzins,gecompenseerd omdat ze voor de latente ruimte rechten toe gewezen krijgen.

Per saldo dus geen extra rechten maar minder afgeroomd,dat heeft netwerk grondig bereikt,volgens mijn interpretatie van de brief.
Frans1
Quote:
@matt: Per saldo dus geen extra rechten maar minder afgeroomd,dat heeft netwerk grondig bereikt,volgens mijn interpretatie van de brief.

volgens mij wordt de generieke korting op bedrijven met voldoende plaatsingsruimte in 2015 gecompenseert uit de afroompot zoals ik het begrijp.
+1
Frans1
Quote:
@Zoeiton2: Uit cijfers bleek dat er nauwelijks extensieve boeren waren

Toch zijn ze er wel hoor,wij hebben nog nooit mest afgevoerd omdat het niet plaatsbaar was op eigen grond. Jaren terug 1 keer,omdat de put vol was en het land onbegaanbaar.
Ik vind het een goede zaak dat er toch iets gedaan wordt voor de zelfvoorziende bedrijven.
Todi
Tja Frans wat is extensief? Een boer heeft in 2014 90 koeien op 40 ha grond. In 2015 laat die de akkerbouwer 15 ha mais verbouwen met mest afvoer wat op papier staat als huur?
oldhuus
Wij vroeger wel, nu niet meer, familiebedrijf opgesplitst en als pachter is het allemaal niet zo simpel als niets meewerkt dus maar minder koeien gaan houden, wel grond aangekocht, nu wilden we weer uitbreiden 2 jaar op NB vergunning gewacht was die net binnen komen ze met fosfaatrechten aanzetten.
Frans1
Quote:
@Todi: Tja Frans wat is extensief?

Extensief is een dom woord,noem het zelfvoorziend qua mestplaatsingsruimte,en dat ben je als je genoeg plaatsingsruimte in je GO hebt staan,moeilijker is het niet
Frans1
Quote:
@oldhuus: komen ze met fosfaatrechten aanzetten.

Ik ben ook bezig stukje uit te breiden,gaat nu ook extra kosten.We zullen het er weer mee moeten doen,over een paar jaar is er weer wat anders
+2
fendt711variotms
er zijn wel degelijk extensieve boeren , ik heb ook grond 20 ha grond gekocht in 2014 , zou toch van het zotte wezen als ik er geen koe op mag houden , maar wel mest aanvoeren van een intensieve viespeuk
ze hadden gewoon de plaatsingsruimte onder het bedrijf moeten geven , en daarna een bepaalde afroming, hoe moeilijk kan het wezen
+1
meelezer10
Quote:
@fendt711variotms: ze hadden gewoon de plaatsingsruimte onder het bedrijf moeten geven , en daarna een bepaalde afroming, hoe moeilijk kan het wezen

brief niet gelezen zeker
arjan_kok
Quote:
@fendt711variotms: zou toch van het zotte wezen als ik er geen koe op mag houden , maar wel mest aanvoeren van een intensieve viespeuk
natuurlijk mag je daar koeien op houden je moet alleen nog creatiever zijn en anders doe je het overtollige land weer de deur uit of je gaat zo'n viespeuk uitmelken
+2
Frans1
Quote:
@fendt711variotms: van een intensieve viespeuk

Met zulk taalgebruik krijg je nooit een fatsoenlijke discussie,ff normaal doen
de hoef
zo te horen lult hij maar een eind raak zonder de brief te lezen
+1
weurding
kijk, de een wordt uitgemaakt als viespeuk, de ander als opschepper over zijn beleggingen na verkoop, terwijl een ieder gewoon binnen de toenmalig geldende wetten heeft geopereerd, het is misschien niet altijd even leuk dat de de 1 wat meer geluk heeft dan de ander, maar zo gaat dat nou eenmaal, zolang je gezond bent zijn er ergere dingen in het leven, dat met de vinger naar elkaar wijzen moeten we juist proberen te voorkomen, al vrees ik dat dat steeds erger gaat worden..... 😞
van Ittersum
@weurding schreef pas al dat er uiteindelijk twee soorten boeren over blijven. de extensieve gezinsbedrijven(marge) en de intensieve megabedrijven(massa). beiden hebben bestaansrecht maar tis nu voor de grote middengroep een onzekere tijd naar welke kant ze moeten gaan. Uiteindelijk is het gewoon harde keuzes maken en die ook stug blijven volgen, heen en weer pendelen betekent je eigen ondergang graven.

Blijft wel jammer dat juist "rechts" NMV helemaal niet aanwezig was...
+3
de hoef
Quote Reactie van @van Ittersum:
n, heen en weer pendelen

alleen de gene die makkelijk kan schakelen gaat deze strijd winnen,en niet de gene met veel geld of grond
+2
ted9
@de hoef Precies en niet alleen zijn bedrijf maar ook in zijn hoofd.
de hoef
@ted9 bedoelde ook het hoofd
+1
pieta
@de hoef Maar het hebben van een paar centen en wat grond maken schakelen wel ooit wat makkelijker. 😁
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @de hoef:
alleen de gene die makkelijk kan schakelen gaat deze strijd winnen

Allemaal een vario-bak in de trekker dan maar...
Erik,1979
@John Spithoven was jij bij dit overleg erbij???. En wat was dat met dat pleiten voor een hoger fosfaat plafond vanuit van Dam?
+1
John Spithoven
@Erik,1979 Nee, ik was hier niet bij, toen zat ik in het landelijk bestuur en dit waren zaken van het dagelijks bestuur.
Erik,1979
@John Spithoven weet jij of iemand anders waarom het plafond niet verhoogd is?
+1
Twentsch Land
@Erik,1979

Waarschijnlijk gewoon dom vergeten.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden nmv , milieu , natuur , fosfaat , eu en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!