Extra #Fosfaatrechten op basis van bedrijfsspecifieke kenmerken

Een ingewikkeld stukje uit de brief, zoals ik het begrijp komen die extra rechten uit de afromingspot?: prikkebord.nl/topic/89912/…

Ik wil de extensieve, grondgebonden bedrijven ontzien in de afroming van rechten die nodig is om onder het fosfaatproductieplafond te komen. Dat kan door extra rechten toe te kennen op basis van bedrijfsspecifieke kenmerken. Ik ben daarom voornemens om melkveehouders die – op basis van het aantal gehouden stuks melkvee op 2 juli 2015 en de fosfaatruimte op het bedrijf op basis van de Gecombineerde Opgave 2015 geen fosfaatoverschot hadden op hun bedrijf – voor een deel van de zogenaamde latente plaatsingsruimte (dat is de grond die hoort bij het bedrijf maar die niet nodig is voor aanwending van de fosfaatproductie van het bedrijf) extra rechten te verstrekken.

Dat betekent wel dat de potentiele overschrijding van het plafond groter wordt en daarmee ook de afromingsopgave. De afroming zal gebeuren op basis van een generiek afromingspercentage zodat de productie die mogelijk is op basis van de totale hoeveelheid fosfaatrechten in overeenstemming wordt gebracht met het fosfaatplafond. Aan ondernemers zal hiervoor een redelijke termijn worden gegeven.

Deel dit topic

Reacties

George
Extensieve, grondgebonden bedrijven ontzien in de afroming van rechten die nodig is om onder het fosfaatproductieplafond te komen. Dat kan door extra rechten toe te kennen op basis van bedrijfsspecifieke kenmerken
Als jongvee ook rechten krijgen dan wordt ik dus niet gekort.
koeman
En krijg je extra rechten toebedeeld omdat je geen fosfaat overschot had, en dus onder de extensieve veehouders valt ?!
George
Quote:
@koeman: krijg je extra rechten toebedeeld omdat je geen fosfaat overschot had, en dus onder de extensieve veehouders valt ?!

Ja natuurlijk. Ik denk dat maat Jan ook nog wel wat extra krijgt. Maar ik ben er nog steeds niet zeker van dat het voor jongvee ook geldt.
Todi
Is het 4 tot 8 % korten en dan krijgen de extensieve er 4 tot 8 % bij?
+1
buorman
@Todi
Nee, het is [mi] 4-8 % korten voor iedereen, en de extensieven worden hiervoor [deels] gecompenseerd
+1
meelezer10
Stuks melkvee op 2 juli 2015 en de fosfaatruimte op het bedrijf op basis van de Gecombineerde Opgave 2015 geen fosfaatoverschot hadden op hun bedrijf – voor een deel van de zogenaamde latente plaatsingsruimte (dat is de grond die hoort bij het bedrijf maar die niet nodig is voor aanwending van de fosfaatproductie van het bedrijf) extra rechten te verstrekken.

Hier staat het @george de trippel.
George
Quote:
@meelezer10: Hier staat het @george de trippel.

Jihaaaaaa
koeboer
Bij de fosfaat productie van melkkoeien hoort ook een melkproductie welke pakt men hier?
+1
amor
Haal de korting maar bij de grote groeier
+1
jorisdriepinter
De juristen hebben gewonnen, dat is de conclusie.
Om toch nog iets van beleid door te laten klinken wordt er iets voor extensieve bedrijven geregeld.
Iemand die een klein beetje mest af moet voeren en niet gegroeid is t.o.v. Melkquotum kan straks per saldo minder koeien melken als tijdens de quotering.
+1
Nick83
Quote:
@jorisdriepinter: Iemand die een klein beetje mest af moet voeren en niet gegroeid is t.o.v. Melkquotum kan straks per saldo minder koeien melken als tijdens de quotering.

Ik ben dr ook bang voor dat da de boeren zijn die de grootste klap krijgen...
Greetje
Zul je als extensieve boer die "gekregen" fosfaatrechten dan ook een x aantal jaren moeten benutten, of kun je meteen cashen?
buorman
Die "gekregen" rechten zijn mi rechten die je niet worden ontnomen door de generieke korting en dus vrij verhandelbaar.
Daarbij wordt er wel 10% afgeroomd
hans1980
Krijgt een jongveeopfokker ook rechten?

alleen melkvee tellen kan toch niet , het gaat om p dus ook jongvee doet mee
Nick83
Lijkt me dat jongveeopfokkers ook gewoon rechten gaan krijgen. Alleen stel nu dat je op 2 juli net ff geen jongvee had lopen... wat dan?

Jongveeopfok uitbesteden zal (in theorie) wel duurder worden. Want die jongveeopfokker moet dus wel rechten hebben. Als die ze niet heeft of iets te weinig, moet die ze bijleasen of kopen. Die kosten zal de opfokker doorberekenen aan de melkveehouder.

En ook als de opfokker wel voldoende rechten heeft: hij kan ook geen jongvee laten komen en de rechten verleasen. Als hij dus wel jongvee laat komen, mist hij deze lease inkomsten en dus is da dan logisch als hij deze doorberekend in de prijs voor het opfokken...
hans1980
Nog nix gelezen over lease.

peildatum is natuurlijk waardeloos , komen veel bezwaren
gem. 2014 met peldatum 2/7 voor uitzonderingen was vele malen logischer geweest
ook had men dan minder tot niet hoeven korten .

Ook van bedrijven die niet of nauwelijks zijn gegroeid , dezelfde gen.korting is ronduit schandalig te noemen.
pieta
@hans1980
Het goede van deze manier is dat elke koe in NL maar één keer meetelt.
Noorderling
Quote:
@Nick83: En ook als de opfokker wel voldoende rechten heeft: hij kan ook geen jongvee laten komen en de rechten verleasen. Als hij dus wel jongvee laat komen, mist hij deze lease inkomsten en dus is da dan logisch als hij deze doorberekend in de prijs voor het opfokken...

Jongvee wordt nog heel erg duur, afgelopen jaar en momenteel wordt er enorm veel met blauwen geinsemineerd wat over 2jaar geen melkkoeien geeft. 2018 vind de generieke korting plaats dus dan heeft niemand de ruimte om jongvee op te fokken.

Je moet zorgen dat je momenteel zoveel mogelijk jongvee aanhoudt wat met een scherpe opfok begin 2018 een melkkoe geeft en geld oplevert. Generieke korting er af en scherp in het jongvee gaan zitten.
meelezer10
@Noorderling

over tien maanden hebben we al rechten. Dan mag je al niet meer vee houden dan je 2 juli had.

Maar ik ben het wel met je eens dit jaar krap in het jongvee zitten heeft geen enkele nut.
weurding
@Noorderling weet niet of jongvee duur wordt, er kan altijd nog uit dld of dk gehaald worden, daar speelt deze problematiek minder

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkvee , fosfaatoverschot , grond , melkveehouders , gecombineerde opgave , grondgebonden , fosfaatplafond , fosfaatproductie , plaatsingsruimte , fosfaatruimte en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
20
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
1