KALVEREN BIJ DE KOE LATEN ?

Een meerderheid in de tweede kamer is voorstander om de kalveren na de geboorte bij de koe te laten, blijkbaar omdat men het zielig vindt om het kalf direct bij de moeder weg te halen. Het kalf bij de moeder laten geeft heel veel problemen , vooral stres bij de moeder als bij het kalf. Als het kalf na de geboorte meteen bij de moeder wordt weggehaald dan weet de moeder niet dat ze een kalf heeft en het kalf weet niet dat ze een moeder heeft, dus bij beiden geen probleem.

Als men de koe en het kalf na b.v. na twee of drie weken uit elkaar haalt gaan ze naar elkaar op zoek uiteraard zonder resultaat maar blijven vele dagen naar elkaar roepen en loeien wat voor alle betrokkenen een heel nare situatie oplevert. Daarbij moet men bedenken dat als men een zogend kalf bij de moeder weg haalt het kalf gaat zogen bij andere kalveren wat ook nare gevolgen met zich meebrengt

De kalveren worden op de meeste bedrijven in een éénling box geplaatst , krijgen dan meteen de belangrijke eerste melk, de biest in een speenemmer en is er meteen een goeie controle of het kalf voldoende drinkt. De koe moet na het afkalven weer bij het koppel in de stal of in de weide en tweemaal per dag door de melkstal of meerdere malen naar een melkrobot. Als een koe met een kalf bij zich loopt kan dat niet, niet in de melkstal en niet naar de melkrobot en geeft ook onrust als ze samen de weide in moeten.

Maar er is nog een veel zorgelijker argument om kalveren niet bij de koe te laten. In een ver verleden gaven koeien weinig melk veelal voldoende voor één kalf. Door 250 jaar intensief fokken van steeds betere melkkoeien, geven koeien nu gemiddeld 8000 liter per jaar en soms meer.

Het melken van een koe is het nabootsen van hetgeen een kalf doet als ze gaat zogen bij de koe. Een uier bestaat uit duizenden kleine melkcellen waarin de melk zit opgesloten. Om elke melkcel zit een klein spierkorfje . Door het likken aan het speen gaat er een prikkeling naar de hypofyse en deze klier scheidt het hormoon oxytocine af , deze komt in de bloedbaan en bereikt het uier , oxytocine knijpt de spierkorfjes samen waardoor de melk door de melkkanalen richting het speen kan stromen en het kalf kan drinken of de boer kan melken.

Het grote probleem bij het zogende kalf is dat deze maar een paar liter drinkt en de rest van de plus minus 15 liter blijft los in het uier zitten waardoor er een drang in het uier ontstaat en pijnlijk is voor de koe met veelal uier ontsteking als gevolg. De koe moet , als ze de melk laat schieten of anders gezegd laat vallen, moet ze in korte tijd in z’n geheel worden leeg gemolken, dat is de zorg van iedere melker, een niet goed leeg gemolken koe verhoogt de kans op uierontsteking aanzienlijk.

Los van het vele extra werk voor de veehouder, los van controle, wil ik u dit plan ontraden omdat het heel veel problemen gaat opleveren en daar zitten veehouders niet op te wachten . Ik denk dat de Tweede kamer leden op dit onderwerp te,, laag geletterd “zijn. Ik spreek uit 65 jaar ervaring.

Meindert Nieuweboer (1939) Aartswoud

Deel dit topic

Reacties

+9
Jannus
Ik heb meer moeite met jeugdzorg,heb Zembla gezien en het is te zot voor woorden hoe een meisje moest lijden omdat men niet ingreep bij een moeder die aande drank en drugs is en niet naar het arme kind om keek.

En dan maakt men zich in de kamer druk over de kalveren bij de koe...ronduit schandalig vind ik het
+1
BertK
Erger nog is dat de kamer er blijk van geeft dat ze geen idee heeft waar ze haar oordeel over geeft, hopelijk is dit een uitzondering, maar ik vrees het ergste. De staatsloterij is er niets bij!
John fr
Meindert , mooi helder verhaal en ik dacht gelijk aan wat men hier in dit deel van Frankrijk doet :"een tante" die meerdere kalveren laat drinken maar dan nog is het voor de kalverhouders een crime om die kalveren op te zetten!
hans1980
Zorgelijk die linkse rakkers
+1
ijssel
Ik stel voor dat alle Tweede kamer leden hun kinderen overdag ook meenemen ipv ze in een kinderdagverblijf te stoppen.
Pluto
Deze kalveren kunnen niet meer naar de kalverhouderij en zullen gewoon worden afgespoten. In het I en R systeem afgemeld onder natuurlijke dood!.
MTSTAMMINGA
christo
Dat gaat met een melkprijs van 30 cent niet goedkomen. Leuk voor de hobby, maar hebben wij niet een ander belang? Het lijkt me verstandiger een standpunt in te nemen als sector i.p.v. er een beetje lacherig over te doen. Er is maar een manier om dit gezever de kop in te drukken en dat is d.m.v. goede argumentatie aan te geven dat het kalf precies 0 minuten bij de koe moet blijven. Elke minuut die je nu weggeeft om de boel te sussen gaat tegen je gebruikt worden. Het lijkt me dat we als sector al enige ervaring hebben opgedaan met het niet halen van doelen.
Frans1
Goed gezien.Alles wat wij toezeggen is winst voor hun.net wat @pieta al schreef,zij kunnen alleen aanvallen, wij hebben ook nog iets te verdedigen
spotmelker
Quote:
@christo: precies 0 minuten
Dat lijkt op smetvrees. De meeste bedrijven hebben wel een strohok voor kalfkoeien en ik zie koeien waar je het pasgeboren kalf voor legt veel actiever worden en een schoongelikt kalf droogt veel mooier/actiever op. Het zal misschien vanwege ziektedruk niet overal zo kunnen maar die paar uur tot de volgende melkbeurt gun ik ze graag. En het medicijngebruik bij kalveren is hier al meer dan 20 jaar 0.
christo
@spotmelker
Je gaat het toch niet serieus menen dat je dat vast wil leggen in wetgeving? Daar gaat het nl. over. Het is tijd om een duidelijk signaal af te geven dat we geen oernatuur in Nederland hebben en dat we als boeren best voor ons vee kunnen zorgen. Regels en beperkingen hebben we al genoeg.
spotmelker
Quote:
@christo: vast wil leggen in wetgeving
Nee hoor, gewoon vrijheid behouden om te doen wat jezelf het beste af gaat. En dat is niet bij iedereen hetzelfde.
+1
Farmer_
@spotmelker
Had donderdag een BB kalf, geboorte ging zwaar en heb dus kalf bij koe gelaten in strohok zodat de koe wat actiever wordt, doen we weleens vaker, Maar soms gaat dat ook verkeerd, je ben niet 24 uur in de stal en ziet niet altijd of ze wel bij de koe zuipt, dus gaf haar donderdagavond en vrijdag de fles om te zien of ze gezopen had Maar weigerde te zuipen, vrijdagavond toch Maar de sonde gegeven om zeker van te zijn dt ze de melk krijgt, en ook zaterdag morgen Maar toen was ze al wat slap en ook nog antibiotica gegeven, zaterdagavond kalf kapot.

De controle als ze bij de koe loopt en wel of niet zuipt en de melk krijgt is moeilijk, is ze in het kalverhok weet je of ze gezopen hebben.
brabo
Quote:
@spotmelker: En het medicijngebruik bij kalveren is hier al meer dan 20 jaar 0.

Dat is niet zo best dan, volgens mij is het jaren verplicht om de kalveren bij het onthoornen plat te spuiten en te verdoven.
+1
christo
@spotmelker
Dus leggen we vast: minimaal 0 minuten. Dat is tenminste goed te borgen.
+1
m uut m
@brabo
Dat is geen antibiotica
spotmelker
@brabo Je kan ook hoornloos fokken 😃
spotmelker
@Farmer_ Dat gebeurt hier ook wel dat een koe wat langer bij 't kalf blijft als ze te gammel zijn om direct in de melkgroep te laten. Als de 1e biest er maar in zit hoef je niet zo benauwd te zijn als ze een dag niet drinken, dan melden ze dat in de regel wel en van een dag zonder gaan ze niet kapot. Bij slappe kalveren zorg ik er voor dat ze op temperatuur blijven, lamp er boven en/of wollen deken er over in de éénlingbox.
+1
Frans1
Quote:
@spotmelker: wollen deken er over in de éénlingbox

Dat doe ik ook,lekker warm
wijnhorst
Kalf heeft nog geen oormerken, dat mag niet dit kalf moet nu worden doodgespoten.....
meelezer10
Wat is eigenlijk de wettelijke termijn dat een kalf oornummers in moet hebben?
brabo
Buurman hier moet bij zijn lakenvelders dit binnen een paar uur na de geboorte doen. Anders krijgt hij ze nooit meer gepakt.
Frans1
Afgelopen zomer was me er een ontkomen in het land,dacht hem met koeien halen wel even te pakken 😄 niet dus , kalf vol gas er vandoor 😄 was even een goede conditietest,maar die van mij was beter dan die van onze nieuwe ster 😄
buorman
Is natuurlijk wel een mooi gezicht
Stro gewoon over de roosters Karst, of beton overheen gestort
+1
oldhuus
Is zeker net ingestrooid, wil het na een paar weken wel weer zien. Wel mooi ruimte voor die 10 koeien, hadden er met ligboxen ook wel 80 in gekunt.
+1
MTSTAMMINGA
Het is een filmpje van die boer die laast in de boerderij heeft gestaan met zijn biologich bedrijfvoering Uit Rostergaast
+1
Coen
@MTSTAMMINGA ....... met ook een mooi gezamenlijk verkoopconcept 'de streekboer'
oldhuus
Heb hier ook vaak kruislingen, die hebben dat heel gauw door.
+4
pieta
@Coen
De streekboer: is dat een mooi woord voor een boer die van allerhande streken uithaalt? 😄
spotmelker
@pieta Zie je voor jezelf 'marketingkansen'? 😃
pieta
@spotmelker
Nee, ik ben een zoete jongen. 😄
grupstalboer
Er wordt toch zo veel tijd en energie gestoken in onze sector door de politiek. En iedereen weet het nog beter dan de veehouder zelf!!
Het gaat werkelijk nergens meer over..........

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stal , koeien , melk , melken , koe , kalveren , melkrobot , melkstal , weide , kalf , biest , robot , uierontsteking , boer , tweede kamer en malen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
32
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
2