De Kringloopwijzer moet geen Betuwelijn van de sector zijn

Een laatste offensief van Netwerk Grondig, maar ik ben bang dat de KLW en Fosfaatbeurs wisselgeld zijn geworden om andere zaken door te kunnen drukken:

Toedeling latente ruimte logisch en rechtvaardig

Netwerk GRONDig steekt het niet onder stoelen of banken: bij de toedeling van fosfaatrechten is het terecht en rechtvaardig dat grondgebonden melkveehouders rechten krijgen toebedeeld op basis van hun aantal hectares, inclusief de latente ruimte. Intensieve(re) melkveehouders
krijgen, als het aan het netwerk ligt, rechten op basis van hectares en voor de nietplaatsingsruimte op dieraantal. Uiteraard is de peildatum van 2 juli leidend.

Om het fosfaatstelsel niet onnodig gecompliceerd te maken kan na toedeling worden volstaan met 1 soort recht. De eindgesprekken over de invulling van een fosfaatstelsel naderen de eindfase. De vraag is allang niet meer of er rechten komen, maar hoe en wanneer. Netwerk GRONDig ziet het stelsel als nuttig voor productiebegrenzing, mits er rechtvaardig wordt toebedeeld. Het netwerk kan zich niet vinden in het feit dat de fosfaatproblematiek sectoraal wordt benaderd. Een groot aantal melkveehouders investeerden letterlijk in grond en hebben geen fosfaatoverschot. Vanuit overheid, de NZO, de sector en belangenorganisaties klonk al jaren een duidelijk signaal dat grondgebondenheid de stip aan de horizon was. Als het aan GRONDig ligt, blijft die stip ook zo. ‘Het is ongewenst om alleen fosfaatrechten toe te kennen op basis van het aantal dieren, dat zou grondloze groei belonen.’

Kringloopwijzer als Betuwelijn van de sector Netwerk GRONDig hekelt de status die de Kringloopwijzer (KLW) dreigt te krijgen in het fosfaatstelsel. Het wordt door andere sectorpartijen al opgeworpen als bedrijfsspecifiek verantwoordingsinstrument. ‘Dat is veel te vroeg. Enkele partijen hebben flink geïnvesteerd in de KLW en verplichten
melkveehouders tot gebruik ervan. We moeten voorkomen dat de KLW de Betuwelijn van de melkveehouderij wordt: omdat het al veel gekost heeft, dan maar invoeren en net doen of het goed is.

In de wetenschap dat de KLW allerminst fraudebestendig is en ook nog niet is toegerust op verschillende bedrijfstypen.’ Onze argumenten tegen het gebruik van KLW als verantwoordings- en handhavingsinstrument zijn:

o De KLW is ontwikkeld op basis van data van gangbare, gemiddeld tot redelijke intensieve melkveebedrijven. Daardoor is de KLW geen goed borgingsinstrument voor bepaalde bedrijfsvormen: zeer extensieve en zeer intensieve bedrijven, biologische en biologischdynamische bedrijven, bedrijven met natuur en bedrijven met akkerbouwgewassen.

o De KLW is gericht op de N- en P-kringlopen op het melkveebedrijf zelf. Daarmee houdt de KLW geen rekening met externe N- en P-verliezen die samenhangen met aangekocht voer en afgevoerde mest. Zo ontstaat een te positief beeld van de N- en P-efficiëntie op met name intensieve(re) bedrijven.

o KLW stimuleert een fosfaatefficiënte bedrijfsvoering. Daarbij helpt een maximale stuurbaarheid van het bedrijf en het verminderen van onbeheersbare effecten op voerproductie en veevoeding. Dat is een prikkel tot intensiveren en permanent opstallen. Die ontwikkeling leidt tot een vermindering van biodiversiteit en dus weidevogels.

o De KLW maakt gebruik van verschillende data verzameld in de keten en of het melkveebedrijf. De mogelijkheden tot fraude liggen met name op het melkveebedrijf. Intensievere bedrijven die (veel) mest moeten afvoeren kunnen met de KLW een groter financieel voordeel behalen waardoor de verleiding tot fraude op die bedrijven groter is. Daarbij komt dat door het scheiden van mest, waarna een deel wordt afgevoerd, de mogelijkheden tot fraude worden verruimd.

Deel dit topic

Reacties

+3
Ja de Betuwe lijn is ook een HEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEL groot succes, en de KLW is het zelfde LOT beschoren.
+1
spotmelker
Wie z'n voordeel kan doen met de KLW moet dat gewoon doen maar ik begrijp niet dat er net als bij de excretieforfaits geen jaarlijkse update van gewasonttrekkingen aan N en P gedaan wordt. Met huidige normen lijkt het net of iedereen 'bermboer' is.
+5
puntertje
Het zijn natuurlijk valide argumenten die worden genoemd. Probleem is dat LTO en NZO dit natuurlijk ook al lang weten. Maar met de angst voor het hards roepende deel van hun achterban hebben zij de objectieve benadering al lang verloren. En de meeste bestuurders zitten in de zelfde positie als de grootste schreeuwers. Je kunt ze dus niet overtuigen vanwege het feit dat ze die richting gewoonweg niet uit willen al zijn de argumenten nog zo solide. Schets de problematiek maar eens voor aan intelligente mensen die geen binding hebben met de landbouw. Stuk voor stuk concluderen ze dat er op basis van macht en niet op basis van argumenten naar voorstellen wordt toegewerkt.
Bij de traditionele 'belangenbehartigers' is gebrek aan helikopterview. Geen fundamentele richtingbepalende keuzes maar voortgaand op ontstane situaties wordt geprobeerd op elk deelgebiedje een overwinning uit onderhandelingen te slepen. Het resultaat is een uiterst verdeelde sector die ook nog eens afstevent op een uiterst discutabel verdienmodel. We hadden goud in handen maar wilden ons maar niet realiseren dat op de postzegel waar we in Nederland op wonen nu eenmaal regulering vereist is. Nu acteren we als pubers die, thuis zeer streng opgevoed, totaal losgeslagen zijn in het zojuist ontdekte uitgaansleven.
Ik wens Van Dam veel wijsheid toe in de wetenschap dat, welke keuze hij ook maakt, hij figuurlijk altijd bakken stront over zich heen zal krijgen. De pluche-plakkende bestuurders zullen hem dankbaar als zondebok gebruiken om hun eigen straatje schoon te vegen.
+2
Cornelis
Strak betoog Punter. Maar door hier op dit bord anoniem te blijven schrijven gaat niemand helpen. Stel je beschikbaar en steek je energie in het beter worden met zijn allen.
Todi
Cornelis maar begin boven aan weer te lezen want daar staat de reden.
+1
puntertje
Quote:
@Cornelis: Stel je beschikbaar en steek je energie in het beter worden

Fundamentele keuzes kunnen alleen aan de top worden genomen. Maar onze pluche-plakkende kopstukken zijn juist op hun positie gekomen door vooral niet hun nek uit te steken en zich te verliezen in eindeloze compromissen. En dan zitten ze niet te wachten op tegendraadse meningen. Natuurlijk zullen ze zeggen blij te zijn met andere geluiden maar achter de schermen wordt het predicaat 'niet constructief' er op geplakt.
Noem eens één sectoraal kopstuk met een vrije geest. Moeilijk of niet? Ook jij Cornelis, wordt straks weer ingehaald door mensen die nog nooit hun mening kenbaar hebben gemaakt.
+1
Cornelis
@puntertjeJa is buitengewoon moeilijk. Denk dat Wunnekink een eind in de richting komt, hij kan het niet alleen. Maar gaan we daarom bij de pakken neerzitten en als we oud zijn en terugkijken zeggen: hadden we maar...
De verandering komt van onderaf.
+2
puntertje
@Cornelis
Iets met Don Quichot. Ik heb me er al neergelegd dat we worden bestuurd door ego's en niet door kundigheid. Ik zal niet zeggen dat ze allemaal verkeerde intenties hebben hoor, begrijp me goed. Maar als je voor nieuwe functies altijd stelt dat een 'goed netwerk' uiterst belangrijk is, krijg je wat je ook al had.
+1
Cornelis
Quote:
@puntertje: Ik heb me er al neergelegd

Valt me niet mee van je.
jan is hobbyboer
Quote:
@Cornelis: Denk dat Wunnekink een eind in de richting komt

De huidige constructie op het boerenbedrijf van Wunnekink is wel het gevolg van zijn 'vrije' geest 😄.
puntertje
@jan is hobbyboer
Die moet je uitleggen.
pieta
Quote:
@puntertje: Die moet je uitleggen.

Moet? Je bedoelt waarschijnlijk mag? Ik weet niet of je RFC-lid bent maar wellicht dat je het op de site van RFC vinden kunt.
puntertje
@pieta
die moet je uitleggen voor ik het begrijp, muggenzifter.
pieta
@puntertje
Tenen intrekken. Dan sta ik er niet zo vlug op. Ik kan me voorstellen dat Jan het misschien wel niet uit wil leggen maar zeker niet als het zou moeten. 😄 En Wunnekink bekleedt een positie binnen RFC en wellicht kun je iets over zijn achtergrond/bedrijf vinden op de site. Dan weet je het ook. 😄
Marco de 1ste
Een ding is zeker,Lto gaat toch geen actie voeren danwel ondernemen. Want meepraten is best belangriek!!
Greetje
Donders belangriek!!
Jan Veenhouwer
Onder de noemer van 'duurzaam ondernemen' heeft de zuivel de KLW naar voren geschoven als bewijs van goed gedrag. Dit hebben de retailers vervolgens omarmd en daarmee is het uitgesloten dat dit nog teruggedraaid zou kunnen worden.
+1
pieta
Ik snap gewoon niet wat jullie allemaal op de KLW tegen hebben. Ik zie voor het grote deel vd boeren geen problemen. Je moet je koeien zo goed mogelijk voeren en opbrengst van je land halen. Hier kun je als boer toch niet op tegen zijn lijkt mij.
+2
frank post
@pieta, daar is ook niemand op tegen... netwerkgrondig is bang voor extra koeien die de klw (mogelijk) kan geven, en vlgs mij ook nog terecht.
Er is nu geen ruimte meer in nl qua fosfaat. Als je bedrijven ontwikkelingsruimte geeft op basis van klw moet iemand anders ruimte inleveren. Hetzelfde geld trouwens voor toe kennen van extra fosfaatrechten aan extensieve bedrijven, dat kan alleen als andere bedrijven rechten inleveren.
Politiek en maatschappelijk is er meer draagvlak om extensieve bedrijven ruimte te geven (ten koste van andere bedrijven) dan bedrijven met veel voordeel in de klw. Ik kan daar trouwens wel in meegaan.
Waar ik me wel aan stoor dat netwerk grondig door deze manier van handelen de hele klw om zeep helpt en dat zou meer dan jammer zijn. Het blijft een must om aan te tonen dat je dieren minder produceren dan het forfait en of dat je grond meer bemest moet worden dan de gebruiksnorm omdat je meer oogst dan gemiddeld
brabo
Quote:
@frank post: Als je bedrijven ontwikkelingsruimte geeft op basis van klw moet iemand anders ruimte inleveren.

Niet mee eens.
Deze bedrijven benutten de volledige fosfaatruimte die ze hebben gekregen op basis van forfaitaire normen. Dus de normen waar de overheid altijd mee telt. Als ze aantonen dat ze het zeg maar 10% beter doen, en dus deze 10% weer opvullen met extra vee, dan komt er nog geen extra fosfaatproduktie bij, maar dan is hun fosfaatproduktie gewoon gelijk aan de hoeveelheid waarmee de overheid altijd al gerekend heeft.
producent
Quote:
@frank post: netwerkgrondig is bang voor extra koeien die de klw (mogelijk) kan geven, en vlgs mij ook nog terecht.

WIJ zijn WEI

Burgers steun de grondgebonden melkveehouders, omdat:
Koe in de wei Melkveehouders met kleinschalige bedrijven Landschappelijke waarden Weidevogels Platteland en: GROND

Wij zijn melkveehouders met liefde voor onze bedrijven. Met liefde voor het landschap. Met passie voor een melkveehouderij met grond erom heen: de koe én vogels in de wei.
Wij willen geen grote stallen in een koeien-loos landschap. Wij zijn Wei.

En u als Nederlandse burger? Wilt u wij (wei)?

Wij zijn Netwerk GRONDig. De belangenorganisatie voor de grondgebonden melkveehouderij. Wij gaan voor WEI, wij gaan voor bodembeheer, milieu en weidevogels in samenspel met het karakteristieke, Nederlandse landschap.

ZIJ zijn gewoon een zeer kleine minderheid onder de melkveehouders.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@producent: ZIJ zijn gewoon een zeer kleine minderheid onder de melkveehouders.

Onderhandelen is flink inzetten en uiteindelijk tot een compromis komen. De intensieve melkveehouderij heeft de hand flink overspeel door alleen voor eigenbelang te kiezen. Dit heeft geleid tot oprichting van Grondig. Deze club weet de publieke opinie uitstekend te bespelen en dwingt door stevige stellingname beleid af waarin niet alleen de belangen van intensief worden behartigd.
+1
producent
@Jack Rijlaarsdam

De politici met sympathie voor deze groep willen ook de geboortekrik verbieden de kalveren langer bij de koeien houden, dat zie ik ook als toekomstgerichte boer echt niet zitten.
frank post
@brabo deze discussie hebben we al eens eerder gehad, ik ben slecht in zoeken op prikkebord kan um zo niet terug vinden, je mag het gerust niet met me eens blijven maar sinds we door het fosfaatplafond zijn gegaan is er geen ruimte meer om bedrijven met voordeel in klw extra dieren te geven, tegen over zijn goede resultaat staat ook niemand met een slecht resultaat, samen vormen ze het forfait, dus als jij die ruimte wilt "claimen"moet de ander inleveren, daar zijn we nog niet aan toe als sector, ik iig nog ni
frank post
@producent maakt mij nix uit dat ze een kleine minderheid (das trouwens wel dubbel weinig) van de melkveehouders zijn, ze hebben wel groot aanhang is de samenleving, en samenleving cq maatschappij heeft minstens zoveel (zo niet meer) invloed op besluitvorming/politiek als standsorganisaties
pieta
Quote:
@frank post: dus als jij die ruimte wilt "claimen"moet de ander inleveren, daar zijn we nog niet aan toe als sector, ik iig nog ni

Hier zijn we niet aan toe. Maar in het huidige beleid doe ik bijv mee aan de bex en heb mijn voordeel en degene die een ander rantsoen voert en niet precies op het forfait uitkomt maar erboven die pakt ook gewoon het forfait. Of je dit zo kan gaan toepassen(juridisch) weet ik niet en of het wenselijk is weet ik niet maar vooral de borging zal van belang zijn.
+5
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@pieta: Ik snap gewoon niet wat jullie allemaal op de KLW tegen hebben.

Gunning is een belangrijke factor. Extensief en grondgebonden heeft sterk het gevoel dat dit hele hoofdpijndossier veroorzaakt is door intensief. Nu mag extensief de eigen latente ruimte niet eens benutten en intensief krijgt extra productieruimte door KLW. Een systeem dat (BEX)voordeel van intensief beloont met extra productieruimte waar het efficiëntievoordeel (op grond) van extensief slechts extra plaatsingsruimte oplevert. Extensief/grondgebonden blijft niet krom staan...
pieta
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Extensief en grondgebonden heeft sterk het gevoel dat dit hele hoofdpijndossier veroorzaakt is door intensief.

We raken in ieder geval wel gewend aan beleid gevormd vanuit het onderbuikgevoel. Zie dossier koe en kalf.
De discussie over of je meer koeien mag houden bij het binnen de norm blijven door KLW is natuurlijk wel een lastige. Ik snap de standpunten wel van beide kampen.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@pieta: De discussie over of je meer koeien mag houden bij het binnen de norm blijven door KLW is natuurlijk wel een lastige.

Met de huidige foutmarge in de KLW kun je er met goed fatsoen eigenlijk niet zulke zwaar wegende gevolgen als tientallen procenten uitbreiding van de veestapel mee verantwoorden.
brabo
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: huidige foutmarge in de KLW

Als je zo overtuigd bent van de foutmarge in KLW, dan kan deze foutmarge natuurlijk ook de andere kant op gaan. Dus de negatieve BEXers onder ons zouden mogelijk nog negatiever kunnen zijn. Dat mogen ze toch wel heel blij zijn dat ze de forfaitaire normen mogen gebruiken.
+1
Morello
Van Netwerk grondig hoeft de kringloopwijzer ook niet helemaal van tafel. Ze hebben alleen nog een heleboel opmerkingen/verbeterpunten waar eerst wat mee gedaan zou moeten worden voordat je er over na kan denken om zoiets als verantwoordings systematiek voor bijv. fosfaatrechten te gebruiken. Lees hier het rapport dat gemaakt is in opdracht van o.a. NZO over geschikdteid kringloopwijzer clm.nl/news/356/…
+12
puntertje
Wel opmerkelijk dat de zuivelsector de verplichte KLW er doorheen heeft gedrukt, daarbij alle kritiek die er was naar het rijk der fabelen verwijzend. Nu is de uitkomst van het rapport, waar NZO zelf de opdracht voor heeft verstrekt, precies hetzelfde als de kritiekpunten die zijn ingebracht door mensen die pleiten tegen een verplichte invoering. Waarom wordt er dan opdracht gegeven om iets te onderzoeken terwijl je niet wilt wachten met de invoering? En je nu zelf een onderzoek hebt bekostigd dat aantoont dat je verkeerde afwegingen hebt gemaakt?
pieta
Het enige wat ik niet snap is de reden waarvoor weidegang er (weer) bijgehaald wordt. Volgens mij kun je juist op een bedrijf wat zelfvoorzienend is in ruwvoer en de koeien binnen heeft goede controle uitvoeren. Ook als ze wel mest afzetten en bijv alles in loonwerk laten doen.
jan 1
@Jack,Waarom wordt je dan niet intensief als je vind dat ze bevoordeeld worden door de bex..
Todi
Anticiperen wat later veranderd?
BoerBart
JAN toch, denk even na.
Wanneer je als extensieve boer nu kiest om intensief te worden ga je eraan.
Eerst de amvB: Voor iedere Ha minder moet je koeien ruimen.
dan de Melveewet: Je groter geworden mestoverschot 100% verwerken.
dan raak je je overgebleven deel van je oude toeslagrechten kwijt.
en nog een probleem; Je hebt nul fosfaatreferentie.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan 1: Waarom wordt je dan niet intensief als je vind dat ze bevoordeeld worden door de bex..

Dat is precies wat er gaat gebeuren wanneer er productieruimte (lees meer koeien houden) verdiend kan worden met KLW/BEX: intensivering. Laat die intensivering nou juist ongewenst zijn bij beleidsmakers. Flink dilemma voor van Dam.
jan is hobbyboer
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Flink dilemma voor van Dam.

Denk dat wel meevalt. Het is maar de vraag of KLW/BEX juridisch overeind blijft. Het is nogal een theoretisch verhaal met veel haken en ogen. Als die er toe leiden dat er voor het beleid een ongewenst effect optreedt (intensivering) dan kan die KLW ook snel van tafel gaan. KLW is een speeltje van de intensive club (LTO/NAJK/NZO), en het is nog maar de vraag of die uiteindelijk gelijk gaan krijgen. Er is een kamermeerderheid voor een meer grondgebonden melkveehouderij, en de VVD laat de regering echt niet vallen over dit dossier, dan mag Rutte geen baas meer spelen in Brussel, zo gek is ie echt niet. Een mooi pokerspel is het.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan is hobbyboer: Het is maar de vraag of KLW/BEX juridisch overeind blijft.

Dat is het zeker. KLW wordt echter vermarkt als middel om duurzaam mineralenmanagement te kunnen toepassen, dat spreekt beleidsmakers dan weer wel aan. Vooralsnog zet ik echter geen geld in op invoering van de KLW als beleidsmiddel. Hooguit eerst eens een paar jaar als managementinstrument om de foutmarges te kunnen verkleinen. Denk dat dat ook de insteek is van de NZO bij de verplichte invoering.
jan 1
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Dat is precies wat er gaat gebeuren wanneer er productieruimte (lees meer koeien houden) verdiend kan worden met KLW/BEX: intensivering. Laat die intensivering nou juist ongewenst zijn bij beleidsmakers. Flink dilemma voor

Is dat jou dilemma ook dan?, heb ook nog geen antwoord op mijn vraag gekregen!
BoerBart
@jan 1
En mijn antwoord dan?
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan 1: geen antwoord

Dat is er ook (nog) niet. In principe vind ik dat je niet voor elk wissewasje je bedrijfsstrategie om moet gooien.

Zou ik in de schoenen van van Dam staan was het dilemma niet zo groot. Gewoon platte dierrechten en zeker geen KLW. Makkelijk te controleren en voorspelbaar.
kanniewaarzijn
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Makkelijk te controleren en voorspelbaar.
Gaat niet gebeuren, dan kunnen bepaalde groepen niet meer bevoordeeld worden.
Todi
@kanniewaarzijn
Bevoordeeld worden? Moet dat dan?
Todi
En vooral niet grond gebonden want dan komt er oorlog.
puntertje
Quote:
@Todi: want dan komt er oorlog

ik bespeur paniek...
-1
jan is hobbyboer
Quote:
@puntertje: ik bespeur paniek...

Een dreigement......brrrrrrrr
Todi
Oorlog is nog geen paniek. Oorlog kunnen ook mogelijkheden zijn.
-1
jan is hobbyboer
Quote:
@Todi: Oorlog is nog geen paniek.

Hoe zie jij die oorlog voor je dan? Wel erg primaire reaktie, als je je zin niet krijgt er meteen maar opslaan. Als jij je zin wel krijgt, moeten die andere 16.9 miljoen Nederlanders jouw de oorlog dan verklaren? Wat een gekkigheid weer.
+1
pieta
Jij probeert ook een behoorlijke groep van je collega's weg te zetten als industriemelkers. Dat is ook een soort van oorlogvoering lijkt mij. 😄
Todi
@pieta
En dan ook nog wellens en wetens. smily.
puntertje
Quote:
@Todi: Oorlog kunnen ook mogelijkheden zijn

Neanderthaler! Ik zie de krantenkoppen al voor me; 'bio-industrie trekt met volle mestkarren naar Den Haag'.
+2
brabo
....Neanderthaler, muggenzifter...
Je hebt je dag wel vandaag is het niet?
Door zo met medeprikkers om te gaan, krijg je nooit veel vrienden.
+2
puntertje
@brabo
Mensen die in een oorlog mogelijkheden zien reken ik veel liever niet tot mijn vrienden.
jan is hobbyboer
Quote:
@brabo: krijg je nooit veel vrienden

Da's niet voor iedereen het doel in het leven.
Todi
@puntertje
Wat Thieme doet is ook oorlog voeren .
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@Todi: Wat Thieme doet is ook oorlog voeren .

Wat Thieme doet is een positie innemen en goed onderhandelen. Ze weet wat haar sterke punten zijn en die gebruikt ze ten volle bij Van Dam. En dan komt de landbouw met mannen als Van Hoof en Romijn aanzetten. Je staat al 6-0 achter bij begin van overleg.
puntertje
@Todi
och och, de hij/zij begon kaart wordt getrokken.
jan is hobbyboer
Quote:
@puntertje: och och, de hij/zij begon kaart wordt getrokken.

Ja we zijn net kinderen, omdat Thieme zgn. oorlog voert gaan wij dat ook doen. Ik hoop niet dat Den Haag er over tijdje net zo uitziet als Aleppo in Syrie. Oorlog is vreselijk en kent over het algemeen alleen maar verliezers. Ik vind het ook wel zwaar geschut voor een financieel conflictje over paar fosfaatrechten, die met de te verwachten melkprijs toch niet veel waarde gaan krijgen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , melkveehouderij , voer , natuur , biodiversiteit , fosfaatoverschot , nzo , wetenschap , overheid , grond , dieren , stallen , bedrijfsvoering , melkveehouders , grondgebondenheid , melkveebedrijf , grondgebonden , kringloopwijzer , plaatsingsruimte en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!