'Te weinig nagedacht over arbeidsongeschiktheid'

Slechts 5 van de ongeveer 30 jonge boeren, die vorige week op een avond van het Agrarisch Jongeren Kontakt bij de Rabobank in het Achterhoekse Groenlo te gast waren, is verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid.

Deel dit topic

Reacties

+1
George
Ik heb er wel over nagedacht , dit jaar wordt het alweer 5 jaar geleden dat ik gestopt ben met betalen voor een AOV.
jan is hobbyboer
Quote:
@George: Ik heb er wel over nagedacht , dit jaar wordt het alweer 5 jaar geleden dat ik gestopt ben met betalen voor een AOV

Ik heb er heel goed over nagedacht en nog nooit een cent betaald aan AOV verzekering. Stop wel met boeren als ik nix meer kan, wat heeft het voor nut om hier te blijven wonen, laat staan werken, terwijl ik zelf versleten ben. Dan zit je toch alleen jezelf in de weg. Er blijft dan genoeg geld over om rustig verder te leven.
+2
Frans1
Quote:
@jan is hobbyboer: Ik heb er heel goed over nagedacht en nog nooit een cent betaald aan AOV verzekering. Stop wel met boeren als ik nix meer kan

Hier net zo,als er iets gebeurt kun je wel een paar maand hulp zelf betalen,als het echt ernstig wordt dat je blijvend letsel oploopt is het toch einde verhaal,dus idd verkopen
+5
meelezer10
Ik heb er ook eens over nagedacht. Voor een beetje redelijke verzekering moest ik 10 tot 15 duizend euro per jaar lappen. heb toen maar bedankt. Nu wordt er in het artikel een bedrag genoem van 2300 euro. Kan me niet voorstellen dat dit een redelijke uitkering is.
+1
George
Quote:
@meelezer10: moest ik 10 tot 15 duizend euro per jaar lappen. heb toen maar bedankt.

Dat is wel heel erg veel. Ik zou ergens iets van €6500 per jaar moeten betalen. Ik heb overigens vanaf mijn 18de tot 43 ste betaald.
En dat schermen dat het aftrekbaar is van de belasting daar heb ik ook niks mee , het moet toch allemaal betaald worden. En zo'n prutsende hobbyboer met wat akkerbouw en vaarzen wil gewoon zijn kostprijs laag houden en dan is zo'n AOV al gauw te duur. 😄
jan is hobbyboer
Quote:
@George: En zo'n prutsende hobbyboer met war akkerbouw en vaarzen wil gewoon zijn kostprijs laag houden en dan is zo'n AOV al gauw te duur.

Sinds wanneer ben jij ook hobbyboer? 😄
+1
meelezer10
Quote:
@George: van €6500 per jaar

wat voor uitkering kreeg je dan maximaal?

Stond me iets bij van 40000 euro per jaar. Is alweer even geleden weet het niet precies meer.
George
Quote:
@jan is hobbyboer: Sinds wanneer ben jij ook hobbyboer?

Als je niet meer melkt wordt je niet meer voor vol aan gezien Jan. Ik ben nu van alles net niet. Dat beetje jongvee is het net niet , dat beetje akkerbouw is het net niet , dat beetje vastgoedverhuur is het net niet. Maar met alle deeltjes net niet heb ik toch een inkomentje.
George
Quote:
@meelezer10: Stond me iets bij van 40000 euro per jaar. Is

Ik denk dat het dan momenteel wel een €50000 per jaar zou zijn. Met indexering.
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@George: Ik denk dat het dan momenteel wel een €50000 per jaar zou zijn. Met indexering.

Volgens mij is dat bruto, dus netto iets van 2800 per maand. Dan kan ik met m'n mini boerderij het al wel 30 jaar voor uitzingen. Boeren met een grote boerderij moeten het dan toch helemaal makkelijk de rest van hun leven mee door kunnen komen. Weggegooid geld dus.
George
Quote:
@jan is hobbyboer: iets van 2800 per maand.

Nee nog minder €2645 per maand bij 100% arbeidsongeschiktheid. Maar dan moeten ze je in een karretje rond duwen en je moeten voeren voordat je dat krijgt.
+3
diezel
Quote:
@jan is hobbyboer: Weggegooid geld dus.

Voor jouw is het misschien wel weggegooid geld, maar dat is toch in iedere situatie verschillend.
Je zou maar iets ernstigs krijgen, 60 uur/week AB moeten inhuren en je beoogd opvolger moet nog wat jaartjes naar school. Dan zal je toch blij zijn met een goede AOV.
+10
brabo
Als ik jong was dan zou ik er ook niet meer aan beginnen. Beter kun je een goed abonnementje afsluiten bij AB, zodat als je ze nodig hebt, ze voor weinig komen. En als je echt een definitieve blessure oploopt, waardoor je voor de rest van je leven afhankelijk wordt van betaalde arbeid, dan kun je maar beter een bord in de tuin zetten.
Als je kijkt wat je in je hele leven er aan betaald hebt, en hoeveel gezeik je kunt hebben als je er eens een keer van wil beuren, dan is het veel beter om gewoon dit geld elk jaar op een aparte spaar rekening te zetten. Als je dan eens iets mee maakt dan heb je al een potje.
+3
Coen
"ze proberen angst te verkopen" en hun zorgplicht hierop moet elke keer weer worden bevestigd
Frans1
Quote:
@brabo: En als je echt een definitieve blessure oploopt, waardoor je voor de rest van je leven afhankelijk wordt van betaalde arbeid, dan kun je maar beter een bord in de tuin zetten

Helemaal mee eens brabo !
George
Quote:
@brabo: is het veel beter om gewoon dit geld elk jaar op een aparte spaar rekening te zetten.

Ook dat schiet niet op met 0,6 % rente tegenwoordig en 1,2 % Box3 belasting.
+1
Metal ap
Schiet inderdaad niets op,maar je kunt er altijd wel bij
+1
pieko
Toen een jaar of 12 geleden de WAZ opgeheven werd heb ik een AOV-tje genomen op advies van Alfa. Kost nu ongeveer 1500 euro per jaar met uitkering van max nu 15000E per jaar. Ik heb hem gelukkig niet nodig gehad tot nu toe. Maar stel dat je gehandicapt raakt en je krijgt helemaal niets meer is ook armoe troef. En ik zal mijn zoon wel een AOV adviseren zodat je in ieder geval een klein bodempje ontvangt.
+1
George
@pieko
Wat is nou €15000 , kun je net zo goed niks hebben. Als je 30% AO bent ontvang €4500 minus de betaalde premie €1500 minus 30% is €1050 en zo dus een uitkering van bruto €3450 en dan nog direct even de belasting inhouden van 36,55% en dat maakt een jaaruitkering van tadaaa : €2190 netto. Geweldige verzekering heb je. Dit voorbeeld is bij 30 % Arbeids Ongeschiktheid. Je hebt er in feite niks aan.
meelezer10
@George
En als je dan wat opgedaan en je moet gekeurd worden. keuren ze je 29,9% ao en bij 30 moeten ze gaan betalen.
George
@meelezer10
Nee mij maakten ze 25% arbeidsongeschikt in 1999 . Ik was een jaar ziek en had dus ook een jaar wachttijd. Ik was alleen voor het zogenaamde B risico verzekerd. Na een paar maanden eens gebeld waar het geld bleef. Toen kreeg ik te horen dat de eerste 25 % arbeidsongeschiktheid het risico voor jezelf is. Dus de eerste 25% krijg je niks.
+1
meelezer10
@George
ik stuur je een pb
marcel r
@George
Over het deel wat je arbeidsongeschikt bent, betaal je geen premie meer. Dus uitkering € 4.500,- + € 450,- = tadaaa € 4.950,-
pieko
Beroeps AOV 100%AO is dan 15000 euro. was hoger hogeer dan de WAZ.. Jij hadt misschien wel een verzekering boven de 50000euro.
+1
pieta
@pieko
Een aov van 15.000 euro kun je bijna net zo goed opzeggen. Als het echt misgaat is het te weinig om boerderij in stand te houden. En als je dan toch moet verkopen kun je je zelf als melkveehouder net zo goed niet verzekeren.
George
Quote:
@marcel r: Over het deel wat je arbeidsongeschikt bent, betaal je geen premie meer. Dus uitkering € 4.500,- + € 450,- = tadaaa € 4.950,-

Marcel ik ben hier in bovenstaande topic nog niet duidelijk genoeg geweest voor jou. Bij 30% AO krijg je inderdaad 30% korting op je premie dat is dus die €450 en die heb ik dus van die €1500 premie afgetrokken. Dus betaal je nog steeds €1050 premie ! Mijn voorbeeld klopte echter niet helemaal. Je ontvangt dan €4500 bruto minus de direct in gehouden belasting van 36,55% is €2855 Netto minus de €1050 betaalde premie is tadaaa: €1805 en dus nog minder!
+4
spotmelker
@ brabo Hier idem. Voor 600,- heb je een abonnement bij AB waarin je 't 1e jaar voor half geld vervangende arbeid hebt. Dat moet op te brengen zijn. Verder hoor ik van degene die er serieus mee te maken hebben alleen maar ge-emmer over percentages, keuringen enz. Ik vind het één van de 'verzekeringen' die heel veel op 'oplichting' lijken.
friesboertje
Voor de bedrijfsopvolgers lijkt het me wel verstandig toch?
jan 1
Ook altijd gehad,maar 10 jr geleden opgezegd,heb goed personeel die mij als het nodig is kunnen vervangen,stop daar liever m,n centen in.
pieta
In het eerste deel van je werkzaam leven kun je hem nodig hebben in het tweede deel van je werkzaam leven heb je het minder hard nodig maar zul je weer eerder wat ontvangen. Wij zijn allebei verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. Wel nog altijd in gedachten om er nog eens wat in te veranderen met een paar jaar. En o ja, ik vind het helemaal niet zo duur. Mijn vrouw is altijd 12 jaar verzekerd en heeft dankzij 4 kinderen meer ontvangen dan betaald.
+1
Frans1
Quote:
@pieta: en heeft dankzij 4 kinderen meer ontvangen dan betaald

Hier kosten ze geld,en onze piet wipt er lustig op los en krijgt geld toe,sommigen hebben ook altijd geluk 😃
pieta
@Frans1
Een goed verzekerde vrouw krijgt een deftige uitkering bij zwangerschapsverlof. Eentje vd eigen aov en nog een andere waar ik zo vlug de naam niet van weet maar van overheidswege als zelfstandige. Al met al kon je van die vier uitkering (2 per kind) een hele mooie splinternieuwe middenklasser auto kopen.
+1
cjw73
Soms stel het bekende boerebankje het als eis tijdens de financiering bij overname want een collega vroeg het kort geleden nog.
Was geen eis bij mij. Ben zelf net als pieko voor 15000 euro verzekerd de rest moet het bedrijf maar op hoesten.
+1
George
Quote:
@cjw73: pieko voor 15000 euro verzekerd

Kun je net zo goed direct opzeggen.
cjw73
Ben geen akkerbouwer die altijd lang uit kan liggen onder appelboom!!!
+1
George
Quote:
@cjw73: altijd lang uit kan liggen onder appelboom!!!

Dat zal je in ieder geval met die verzekering ook niet gaan lukken. 😄 Lees mijn voorbeeld berekening maar eens op reactie van Pieko.
+1
Strick
Wij hebben een 2-mansbedrijf, 2 broers 50+, en hebben er 30 jaar geleden bewust voor gekozen om de arbeidsongeschiktheid niet te verzekeren vanwege de hoge kosten. Ons motto was toen dat als één van beiden wat overkomt en het is kortstondig dan is dat geen probleem en als het langdurig is dan moet het bedrijf toch terug in omvang en verkopen we gewoon een kavel grond. Ook heeft er nog lang een regeling bestaan dat de overheid nog garant stond voor arbeidsongeschiktheid bij zelfstandigen, de WAZ en hoe haar 'voorgangers' ook mogen heten. Bij mijn weten bestaat die nu niet meer.
George
Quote:
@Strick: WAZ en hoe haar 'voorgangers' ook mogen heten. Bij mijn weten bestaat die nu niet meer.

Nee een zelfstandige moet goed beseffen dat hij van niks of niemand ooit iets ontvangt als hij niet meer kan werken. Dus de keuze is makkelijk , als je risico niet kunt dragen verzeker dan jezelf goed.(vanaf €40000) Als je het wel kunt dragen kun je jezelf beter niet verzekeren.
+1
marcel r
Het eerste jaarsrisico is prima via AB-oost op te vangen.
1e jaar reductie regeling
2e jaar verlengde reductie regeling.
Vanaf 1 jaar arbeidsongeschiktheid is het verstandig om te verzekeren, tenzij je voldoende eigen vermogen in je bedrijf hebt om je pensioenleeftijd te halen.
Dit zal voor de meeste jonge boeren niet gelden, dus verzekeren.
jan is hobbyboer
Quote:
@marcel r: Dit zal voor de meeste jonge boeren niet gelden, dus verzekeren.

De meeste boeren mogen ook overnemen ver onder de marktwaarde, dus vermogen genoeg.
+1
marcel r
Quote:
@jan is hobbyboer: De meeste boeren mogen ook overnemen ver onder de marktwaarde, dus vermogen genoeg.

Bij de meesten zal er een vervreemdingsbeding in de overname opgenomen zijn, dus de eerste 10 jaar niet "vermogen genoeg".
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@marcel r: Bij de meesten zal er een vervreemdingsbeding in de overname opgenomen zijn, dus de eerste 10 jaar niet "vermogen genoeg".

Betalen dan maar die AOV om een schijnzekerheid in te bouwen. Zie verhaal Sjors
George
Quote:
@marcel r: de meesten zal er een vervreemdingsbeding in de overname opgenomen zijn, dus de eerste 10 jaar niet

Zit er in die vervreemdingsbeding geen voorwaarden in dat bij ernstige AOV of overlijden deze niet meer van toepassing zijn
wotan2
Ik kon destijds, een jaar of 4-5 geleden, van een maand uitkering geen maand AB betalen.Met 3 jaar Aov premie kon ik een jaar AB laten komen, had ik toen berekend, snel opgezegd.
+1
ijssel
Je laten verzekeren is niet de kunst,laten uitbetalen als je iets overkomt das pas een probleem,zelf aan de lijve ondervonden.
+2
marcel r
Klopt. Het zijn lastige zuigers.
Toch blij dat ik een AOV heb.
Heb er gebruik van mogen maken en kan daardoor de kosten van de melkrobot voor een groot deel betalen.
En door deze arbeidsverlichting toch het bedrijf voortzetten.

PS. zorg wel dat je een rechtsbijstand hebt. Bij onenigheid met de AOV direct inschakelen.
+2
WRV70
Hier jammer genoeg van hetzelfde. 75% arbeidsongeschikt , melken en het zware werk is niet meer aan mij besteed. Met de aanschaf van de robot, wat meer arbeidsverlichting kunnen we met wat de aov het mooi rond zetten tot we ooit willen stoppen.
Kun je mooi zeggen dat je gaat stoppen maar is ook niet alles en nog niet zo makkelijk.
Tja hoe wil je tijd nog een beetje nuttig besteden als je met je 45e zo een beetje in de kreukels ligt . Gaan werken op een ander , wie wil je als je thuis je werk ook niet rond kunt zetten.
+1
storm
Ben het helemaal eens met jullie dat een goede aov een must is als je jong bent(hoe lang ben je jong) Hoor vaak stoere praat van boeren dat ze dan de boerderij wel verkopen maar stel dat het je gebeurt rond je 45e met een zware hypotheek? Wat blijft er dan over van de opbrengst van je boerderij na belasting en wie wil jou dan nog aan het werk hebben als je 50 bent en altijd voor jezelf gewerkt hebt? En dan ook nog arbeidsongeschikt voor de baan waar jij goed in bent.
+7
Marco de 1ste
Wat blijft er dan over als je nood gedwongen stopt eerst de bank en dan de belasting op de stoep staat? Vooral als je jong bent is een AOV een must.
robotboertje
Hier ook AOV. Ben 32 en idd jong. Geen boerin maar werkende vrouw, dus spil in het gebeuren als ik niks meer kan. Wachttijd van 1 jaar (dat kunnen we financieel hopelijk wel bolwerken), daarna uitkeren. Dan valt de premie alleszins mee, en het is een zekerheid. Als ik dan in de kreukels lig kan het iig mooi door, mocht 1 van de 3 kids geen interesse hebben, kan stoppen altijd nog. Maar wij hebben juist AB de deur uitgedaan, scheelde 2500 premie per jaar, en na 1 jaar willen die ook zsm van je af... dan weet ik niet in welke strop ik liever hang.
Heb het geregeld met De Amersfoortse, en er ook gebruik van gemaakt door ongeval. Ben erg tevreden hoe men mij daar heeft behandeld, langdurig op 30% gehouden, zodat ik uitkering mocht ontvangen en daarvoor arbeid kon inhuren. Ik ken de vooroordelen van collega's over dit onderwerp ook, maar daar mag ik niet aan meedoen.
+1
kanniewaarzijn
Hier ervaring met Interpolis. Ook nooit gezeur gehad, werd gewoon uitgekeerd.
+1
weurding
Quote:
@robotboertje: AB de deur uitgedaan, scheelde 2500 premie

hier het eerste jaar opgezegd bij unive, daarnaast bij ab oost tegen het eenerlaagste uurtarief verzekert, netto daarbij geld overgehouden, en ach, als ik na een jaar nog helemaal niks kan zetten we gezien de leeftijd wel een bord in de tuin 😉
diezel
@weurding
Is weinig aan de hand zolang er een bewuste afweging gemaakt is er een flinke "tuin" aanwezig is.

Ben toch benieuwd hoeveel van al die zzp-er zo'n "tuin" hebben! 😄

Van de 800.000 zzp’ers in Nederland, met een hoofdinkomen uit ondernemerschap, heeft slechts 20% een AOV, meldt het CBS. Dat percentage vertoont de laatste jaren een alsmaar dalende trend.
amweb.nl/branche-724322/…
weurding
@diezel mijn antwoord was niet op een zzp er maar op (jonge) boeren zoals in het topic, als zzpér is het heel verstandig om een volledige verzekering te hebben, dat zal zijn uiting hebben in het uurtarief natuurlijk, maar ook veel zzp'ers hebben geen geldige var verklaring, vraag daar aub naar als ze bij je komen werken
jan is hobbyboer
Quote:
@weurding: maar ook veel zzp'ers hebben geen geldige var verklaring

Zo'n VAR verklaring heeft alleen nut wanneer je twijfelt of de ZZP-er wel ondernemer is. Als je weet dat ie 15 klanten heeft dan heeft zo'n ZZP verklaring geen enkele toegevoegde waarde volgens mij. Ik heb ze alleen nodig als ik via een tussenpersoon werk, die zijn altijd bang voor alles. Bij mijn rechtstreekse klantjes heeft nog nooit iemand naar zo'n ding gevraagd.
+1
George
Quote:
@diezel: @weurdingIs weinig aan de hand zolang er een bewuste afweging gemaakt is er een flinke "tuin" aanwezig is.

Dat was bij mij nou net de overweging om te stoppen met betalen. Ik heb nogal een grote achtertuin hier. Die 36 ha moet toch wel genoeg zijn.
pieta
@George
Klopt George. Als je eenmaal weet dat je een keer gaat verkopen en geen kinderen met belangstelling hebt. Ik ben wel verzekerd en kan er ook zonder aov wel komen. Maar als er nou wel een boer wil worden dan liggen de zaken weer wat anders.
Frans1
Quote:
@diezel: Van de 800.000 zzp’ers in Nederland, met een hoofdinkomen uit ondernemerschap, heeft slechts 20% een AOV, meldt het CBS. Dat percentage vertoont de laatste jaren een alsmaar dalende trend.

Hoe gaat het als je in loondienst met een ernstig arbeidsongeval te maken krijgt en arbeidsongeschikt raakt? Dan kom je in de ziektewet, eerst 100%,later 70% en daarna??
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: Maar als er nou wel een boer wil worden dan liggen de zaken weer wat anders.

Ik denk dat het meer met karakter te maken heeft. De een voelt zich wat veiliger bij een goede verzekering, de ander is wat risicovoller. Mensen verschillen nu eenmaal.
weurding
@jan is hobbyboerokee, ik meende dat als ze geen var verklaring hadden jedan zelf verantwoordelijk was voor de persoon als hem tijdens zijn werk op het bedrijf iets overkwam, maar dat heb ik ook alleen van horen zeggen
jan is hobbyboer
Quote:
@weurding: okee, ik meende dat als ze geen var verklaring hadden jedan zelf verantwoordelijk was voor de persoon als hem tijdens zijn werk op het bedrijf iets overkwam, maar dat heb ik ook alleen van horen zeggen

Oh, dat weet ik niet eens. Ik dacht dat ze bij een fictief dienstverband de zzp-er als werknemer wordt gezien en er dus nog een loonheffing bij de werkgever/opdrachtgever volgt. Wat er verder nog achter zit weet ik niet. Maar VAR wordt afgeschaft, dat gaan ze ook weer ingewikkelder maken.
weurding
@jan is hobbyboerhierbij iets met schijnzelfstandigheid en uitleg


freelancepayroll.nl/…
diezel
@Frans1
Bij arbeidsongeschiktheid door een bedrijfsongeval volgt doorgaans een ellenlange juridische strijd met werkgever betreffende smartegeld. Gaat vaak over grote bedragen.
2 jaar Ziektewet en max. 3,5 jaar WW heb je standaard.
Todi
Hier mee gemaakt dat vervanging ab voor gezond tarief. Oorzaak door derden. Kwam op jaarbasis op 80 k.
+1
gaitoetklooster
Hier AOV en lid va AB . Verder moet ieder zijn eigen keuze maken.
gaitoetklooster
Als je nooit afbrand, hoef je hiervoor niet te verzekeren.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's rabobank , bank en jonge boeren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
66
DEELNEMERS
26
WEERGAVES
6
TREFWOORDEN