Zelfs de koe wordt gekoppeld aan het internet

FD krantentitel: ‘In het digitale boerenbedrijf wordt straks zelfs de koe aan het internet gekoppeld’

Gewoon een goede melkveehouder zijn is niet meer voldoende. Het loslaten van het melkquotum en de dalende prijzen voor het Nederlandse kalfsvlees maken dat de boer 'slimmer moet worden' dan zijn concurrent. Hij moet nauwgezet de gezondheid, de vruchtbaarheid en het afwijkend gedrag van de koe in de gaten houden. Handig voor hem zelf, maar ook voor zijn afnemers. De retailer en de fastfoodketens eisen meer transparantie over de staat van het vlees.

En dus worden koeien gekoppeld aan het internet, voorspelt het Rathenau Instituut in het rapport Digitalisering van dieren, dat maandag is uitgekomen. Dit heet smart farming, oftewel slim boeren, waarbij data worden verzameld die een boer alleen nooit bij elkaar kan krijgen.

Sensoren
Net als in veel andere sectoren wordt in de landbouw al langer gewerkt met sensoren. Zo wordt gps ingezet om de locatie te bepalen en geautomatiseerde monitoringsystemen kunnen akkers tot op de vierkante meter in beeld brengen, zodat ze precies op het juiste moment kunnen worden beploegd, bemest en bespoten. Zaadfabrikant Monsanto heeft om die reden de Climate Corporation overgenomen, een technologiebedrijf uit San Francisco dat voorspellingen van het weer voor de komende week per tien vierkante meter kan doen. De boer weet zo wat de beste dagen zijn om te zaaien, te planten en te oogsten.

'Alle bedrijven die producten van melkveehouders afnemen willen meer transparantie’
Volgens de onderzoekers van het Rathenau Instituut zal het werk van de veehouder door dit digitaliseren drastisch veranderen. Zijn werk zal meer gaan lijken op dat van een 'datamanager' met minder contact met de dieren. Afnemers kunnen meekijken in de bedrijfsvoering en daarmee hun financiële voordeel doen, aldus de onderzoekers. Daarnaast is er meer transparantie mogelijk in de keten.

Hamburgers
Zo is hamburgerketen McDonalds geïnteresseerd in de data van de koeien van veehouder Anton Stokman uit het Friese Koudum, zo bleek tijdens een symposium van Dairy Campus, waar onderzoek wordt gedaan naar dit slimme boeren. McDonalds wil weten wat de gezondheid is van de koeien waarvan ze hamburgers maken. Zo zijn meer afnemers geïnteresseerd in de precieze informatie over de koeien, meent Kees Lokhorst van Dairy Campus. 'Alle bedrijven die producten van melkveehouders afnemen of aan ze leveren willen meer transparantie. Denk aan retailers, controlerende instanties, maar ook fokkers.'

Bij het Rathenau vragen de onderzoekers zich af of het gebruik van sensoren in de toekomst prettig werkt of juist als onprettig drukmiddel werkt om veehouders data te laten verstrekken aan de afnemers van vlees, melk en eieren? Een antwoord geven ze niet. Rathenau directeur Melanie Peters verwacht een stevige maatschappelijke discussie.

Deel dit topic

Reacties

+1
arjan_kok
Stom gedoe al die verhalen over bigdata , snufjes kan ik missen als kiespijn , in de huidige markt heeft lowbudget de langste adem
+2
cs-agrar
Quote:
@arjan_kok: stom gedoe al die verhalen over bigdata

Da's alleen in de varkenshouderij
+1
producent
Het wordt tijd voor een privacy wet voor dieren.
weurding
Mc drek is alleen maar geinteresseerd in gegevens waarmee winst is te behalen, des te meer info voor hun des te minder het voor ons wordt
+1
cjw73
Precies en de heer Stokman is mediageil.
+3
jan is hobbyboer
Dit ga ik niet meer meemaken als boer. Mocht dit binnen 10 jaar verplicht worden is dat een mooi moment om te stoppen. Ik heb helemaal geen geheimen met m'n dieren, maar je weet vooraf dat hier gezeik en extra regeltjes van gaan komen en dat je je weer voor van alles mag gaan verantwoorden. Hoe kun je een heel leuk vak van boer volledig naar de kloten helpen.
gezienus
Had van jouw als (Computer programa) deskundige toch een ander antwoord verwacht
+4
jan is hobbyboer
Quote:
@gezienus: had van jouw als (Computer programa) deskundige toch een ander antwoord verwacht

Informatie uit Big Data halen is op het moment (en de komende 10 jaar) nog vooral een hype, data is iets heel anders dan informatie. Daarvoor moet nog heel veel onderzoek gedaan worden. Het verzamelen van veel data en daar ongenuanceerde conclusies uit trekken wordt tegenwoordig steeds makkelijker. Mensen zonder verstand van zaken kunnen nu wat gegevens in de Microsoft cloud 'Data Lakes' (of een concurrent) opslaan, daar met wat tooltjes van Microsoft wat 'Big Data'-analyses op los laten en de uitkomsten vervolgens de wereld in slingeren. Daar leen ik mijn koeien liever niet voor. Controleurs en activisten zijn dol op dit soort gegevens. Je weet niet wat je je op de hals haalt.

Dit zit in dezelfde categorie als elke HAS student die een enquete doet, er vervolgens wat statistiek overheen gooit, zonder de mitsen en maren van die statistiek te kennen, en vervolgens de uitkomsten als 'onafhankelijk onderzoek' de wereld in slingert. Complete gekkigheid. Dat dreigt nu met dat Big Data gedoe in het groot te gebeuren, nog minder mensen snappen de achtergronden, en de computer reutelt wel wat uitkomsten, ook een slecht model geeft uitkomsten. De niet kritische agrarische pers is vaak nog doller op slecht onderzoek dan op goed onderzoek, als er maar over te schrijven valt.
spotmelker
Omdat er blijkbaar onvoldoende geld binnenkomt begint men uit armoe weer van dit soort onzin op te tuigen. Kunnen we een nog groter leger volk aan 't werk houden. Kijk maar naar de kwaliteit van de melk, die is na invoering van de KKM geen spat veranderd.
Cornelis
Wij eisen wel dat de veevoersector alles kan traceren en onze afnemers zijn dan gek als ze dit willen? Doe er je voordeel mee!
weurding
Al het voer wat we aankopen is toch al gmp, de diergeneesmiddelen staan al geregistreerd, wat wil je dan nog meer? van een vis gevangen in de noordzee is helemaal niks bekend wat ze binnen hebben gekregen, naar verluidt liggen er nog zoveel mosterdgasbommen in de oostzee dat wanneer ze doorgeroest zijn heel het leven daar in 1 klap verdwenen is
jan is hobbyboer
Quote:
@Cornelis: Wij eisen

Ik heb die administratieve onzin niet uitgevonden, toen we nog niet zoveel last hadden van de claim-hype gebeurde er ook nix raars. Gewoon paranoia.
Cornelis
Quote:
@jan is hobbyboer: nix raars.

Alle veevoerschandalen alweer vergeten?
jan is hobbyboer
Quote:
@Cornelis: Alle veevoerschandalen alweer vergeten?

Niet overdrijven, als we de notoire sjacheraars eruit halen valt het reuze mee. Er is niemand aan doodgegaan en zover ik weet is er bij het bedrijf waar ik de brokjes vandaan haal Schleedoorn/Kamphuis ook in het verleden nooit iets raars gebeurd. Ook hier moeten de goeden weer lijden onder het lankmoedige optreden tegen de slechten. Het is toch een publiek geheim waar gerommeld wordt en welke boeren daar gevoelig voor zijn. Schandalen kwamen bijna nooit uit onverwachte hoek. En mensen die echt slecht willen en het systeem een beetje kennen komen er heus nog steeds wel doorheen. Het zijn immers maar steekproeven die genomen worden. Maar er staat een krabbel onder en dan is iedereen in de tegenwoordige wereld weer tevreden en vooral: niet meer aansprakelijk.
KuikenenKoe
@Cornelis jan heb een punt al die regels maakt het boeren er niet leuker van
+1
Vario512
Misschien kunnen ze dan ook even gaan bijhouden of alle 250 koeien van de heer Stokman wel echt 6 uur per dag 120 dagen per jaar buiten lopen en daadwerkelijk hun graasgedrag op de 5 ha uitloop kunnen uiten. In 2014 en 2015 heeft de heer Stokman volledige weidegang premie opgestreken van in totaal meer dan 30.000 euro.
m uut m
Heeft hij minimaal 25 voor nodig. Dat is 1 van de voorwaarden
Vario512
De huiskavel van hem is 35 ha groot. Daarnaast ligt er nog 40 ha natuurland tegenaan. Hij gebruikte altijd maar 1 perceel van 2,5 ha naast de stal. Sinds juni vorig jaar heeft ie er nog een perceel van 2,5 ha bijgevoegd. De rest van de huiskavel wordt gebruikt voor stalvoedering, daar hebben de koeien nog nooit gelopen.
cjw73
@Vario512 en de meeste koeien zijn altijd binnen als ik er langs rij.
Vario512
@cjw73 dat klopt.

1 dag in het jaar zijn alle 250 koeien tegelijk buiten en heeft de medewerker van de heer Stokman de deuren van de stal gesloten. Dit is de dag dat de Qlip meneer komt kijken of Stokman aan weidegang doet.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , gps , landbouw , koeien , melk , koe , melkquotum , gezondheid , dieren , bedrijfsvoering , burgers , melkveehouders , melkveehouder , boer , dairy , dairy campus , toekomst , vruchtbaarheid en symposium geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
20
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
3