GPS systeem aanschaffen

Ik ben van plan om een GPS systeem zonder rtk aan te schaffen maar die er al wel op voorbereid is voor de toekomst. nu heb ik al wel gezocht op tractorfan naar topics maar deze zijn 3 tot 6 jaar oud. was benieuwd hoe de mensen nu tegen de verschillende systemen aankijken.

ik kom dus uit bij zon trimble 750, topcon 150 en ik zag nog iets van raven cruzer??

heb prijzen opgevraagd en dealers gevraagd maar was benieuwd naar jullie ervaringen met deze systemen?

en is het systeem eventueel makkelijk te verwisselen tussen verschillende trekkers?

en hoe zit het met de nauwkeurigheid van dgps en egnos signaal? is dit hetzelfde of is dgps beter? kon er nog niet helemaal wijs uit worden op internet.

ik hoor het wel

mvg jorn

Deel dit topic

Reacties

krolsteyr
Ik weet niet wat voor werk je ermee wil gaan doen, maar voor het meeste heb je toch echt RTk nodig.
RTk is op 2 cm nauwkeurig, dgps en egnos rond de 20/30cm.

De trimble 750 lijkt me wel mooi simpel systeem, zelf werken we met de 650, 3x fm1000, en binnenkort ook met de fmx2050 van trimble.
Na 8 jaar nog altijd zeer goed over te spreken
Ja ik werk ook al een paar jaar met een trimble fm 1000. Zeer goed over te spreken.
Steyr thomas
Waarom geen rtk gps als ik vragen mag? Die andere systemen hebben een nauwkeurigheid van 20 tot 30 cm zoals hierboven al gezegd werd, lijkt me niet dat je dan veel vooruitgang boekt ten opzichte van nu...
fendt-vario
20 tot 30 cm afwijking vind ik wel veel. Dan zou ik voor rtk gaan
Steyr thomas
Trimble 750 is een makkelijk te bedienen scherm, maar wil je nu voor de toekomst investeren zou ik een xcn 2050 van trimble gaan
jammermaarhelaas
Eerste vraag die ik zou stellen:

Wil je zelf sturen of gebruik je een stuurautomaat (bijvoorbeeld een wiel tegen je stuur, met bijbehorend kostenplaatje)?

Mij lijkt, maar ik heb er nog geen ervaring mee, dat RTK of Glonass (eenmalig €1300,-, minder nauwkeurig als RTK) alleen nut heeft als je het apparaat ook automatisch laat sturen, dan gaat het echt nauwkeurig.

Bij zelf sturen zit je al snel een eindje naast het juiste spoor. DGPS met als correctiesignaal het gratis EGNOS (europees systeem) zit standaard op bv de Trimble 250, en deze is uit te breiden met stuurautomaat en RTK, of hij ook werken kan met Glonass weet ik zo niet.
Onbekend
SBG all the way! (is overgenomen door Raven).
JD 6430 The Best
Ik weet niet wat je dr mee wil gaan doen, maar met bijv. JD sf1 signaal kan je prima cultiveren, spuiten, kunstmeststrooien, schudden en al dat soort werkzaamheden. Kan je later naar elk gewenste niveau opwaarderen.
Favorit614
RTK is wel mooi , maar wat kost het abonnement per jaar, en wat kost de module in de ontvanger.
En kun je dat weer verdienen , als je het in verhouding maar een paar uur per jaar gebruikt.
Waarom geen John Deere GPS kitje?

GreenStar 1800 scherm, StarFire 3000 GPS ontvanger (SF1 GRATIS super signaal )voor te beginnen kan je zelf rijden.
Achteraf neem je een ATU (stuur) en een AutoTrac activatie, dan kan de trekker zelf rijden.
Wil je dan naar meer precisie gaan kan je aan Activatie SF2 nemen, dan zit je op 5-8cm nauwkeurig, perfect voor tarwe, mais te zaaien (abonnement te betalen).
En het is ook altijd mogelijk naar RTK te gaan, GPS ontvanger en scherm blijven gewoon hetzelfde.
En alles past ook op een NH, of andere trekker, perfect om om te bouwen.
radium45
Quote @StijnTheDeereDriver:
ontvanger (SF1 GRATIS super signaal

wat is hier de nauwkeurigheid van?
6920 JD
@Favorit614 abonnement kost €500,-per jaar van move rtk
casejxu
@6920 JD volgens mij alleen als LTO lid... anders 750 euro volgens mij
6920 JD
@casejxu klopt
Favorit614
@6920 JD dan word het nog een dure hobby
johndeere6506
@radium45 volgens de JD website is SF1 23 cm nauwkeurig, SF2 is op 5cm nauwkeurig en RTK op 2,5cm nauwkeurig
@radium45 Zit rond de 23cm, maar dat moet je doormidden doen, dus kan 11,5 naar links, 11,5 naar rechts, merkt je NIETS van als je boven de 8km/h gaat!
Ga je eronder, ga je de drift opmerken, zeker op een langere lijn.

Dit zijn 2 foto's van SF1 uit Duitsland 😉

radium45
@johndeere6506
@StijnTheDeereDriver
dus voor bv grasmaaien, schudden en harken voldoet eigenlijk SF1 al? voor ploegen/zaaien moet je dan minimaal FS2 hebben.
6920 JD
@Favorit614 als je het eenmaal hebt wil je niet anders meer, maar je moet er wel werk voor hebben.
Favorit614
Quote @6920 JD:
als je het eenmaal hebt wil je niet anders meer

Ik heb een FM750 met stuurautomaat zonder RTK, het bevalt goed en gebruik het eigenlijk alleen met zodenbemesten en af en toe met de graslandbeluchter.
dat hij soms iets afwijking heeft , klopt, maar das over heen te komen
6920 JD
@Favorit614 wij hebben sbg met rtk ik weet niet of het prijs verschil groot is? Wij moeten wel met rtk signaal werken.
jorn wijthmen
@Steyr thomas rtk is te duur wil het gebruiken voor de doorzaaimachine en als je hem toch hebt ook voor het harken en maaien. mij gaat het erom dat je dus nauwkeurig rijdt en dan kan ik met die afwijking wel leven. hoorde wel hoe meer satelieten hoe beter signaal dus dan kan het nog wel enigszins meevallen. ook kan ik dan werkgangen overslaan en hoef ik niet zo scherp te keren op de kopakker en het aantal hectares kunnen tellen(wordt per ha betaald)
jorn wijthmen
@jammermaarhelaas nee geen stuurautomaat misschien iets voor de toekomst maar is me nog net iets te duur. wil em wel voorbereid hebben op rtk. in de toekomst weet je nooit wat je nog gaat doen
jorn wijthmen
@StijnTheDeereDriver nog niet nagekeken eigenlijk weet niet wat de prijs doet voor zon setje maar heb het gevoel dat ze duur zijn maar kan ook zo wel meevallen hoor
jorn wijthmen
Dealer sprak ik vandaag en die had het nog over teejet. die schijnen ook nog een mooi systeem te hebben. iemand ervaring mee??
JD 6430 The Best
Als je later evt rtk wilt, zou ik wel iets van JD, agleader of trimble nemen. Sbg levert geen niet 'instapmodellen'. Maar als je geen stuurautomaat hebt, dan gaat baantjes overslaan ed ook niet werken. Hele tijd op het pijltje turen met zulk werk dat gaat ook niet werken.
Favorit614
@jorn wijthmen Oppervlakte kun je ook op een gratis app op je mobiel krijgen.
Deze is vrij nauwkeurig.
(Fields area measure)
ares697
@Favorit614 Boer en Bunder staan de meeste perceelsoppevlaktes ook wel in?
mdoornekamp
@radium45 grasmaaien wil niet eens met rtk. als je 15 km rijdt houd je hem nooit op 2 cm. Als je over een hobbeltje rijdt gaat je cabine en dus je ontvanger al meer dan 2 cm opzij. Dan moet je de nauwkeurigheid flink terugdraaien.
Favorit614
@ares697 Hej die kende ik nog niet.
Maar klopt ook aardig goed
reinder-mf
@mdoornekamp 15 km per uur niet mogelijk bij RTK? Dan mis je een waterpas. Rij met kunstmest, gips of kalkstrooien geregeld boven de 15 kilometer per uur en SBG houdt 'm kaarsrecht i.c.m. de DynamiQ waterpas.

@jorn wijthmen Wat is je budget? SBG kun je een "gewone" rtk terminal aanschaffen, maar zonder stuuruitrusting. Zodoende kun je wel sectiebesturing en alle andere functies gebruiken maar moet je zelf sturen. Later kun je eenvoudig je trekker voorbereiden om automatisch te sturen. Werken er zelf mee en die 500 euro per jaar aan Move-RTK kosten zijn zeker de moeite waard!
mdoornekamp
@reinder-mf dus dan staat ie gewoon op 2 cm? en dan de stuur gevoeligheid hoog?
reinder-mf
@mdoornekamp Ja of geregeld 0 cm. Heb de "versterking" zoals dat bij SBG heet vrij laag staan. Hoe harder hoe lager. Wanneer ik langzaam rijdt met aardappelpoten staat ie best hoog en dan houdt ie 'm ook kaarsrecht.
mdoornekamp
@reinder-mf Ok. Het kan dus wel. Loonwerker hier heeft geprobeerd te maaien met demo gps set van de dealer. Maar dat werd echt niks.
Dennis_dB
Ik heb ervaring met verschillende systemen. Het John Deere systeem is nog steeds mijn favoriet vanwege de eenvoudigheid en de vele mogelijkheden. Met graszaad maaien gemiddeld zo'n 12 km/u redelijk goede ervaringen met sf2 signaal. Als het land erg ongelijk ligt raakt hij het spoor wel eens bijster maar meestal geen probleem prima aansluitingen. Wel zetten we de werktuigbreedte 15 cm smaller zodat we geen overlap hebben.
jorn wijthmen
@reinder-mf om en nabij de 2000 voor dat geld kun je al aardig wat vinden. die sbg(is dat die raven cruiser?) zal ook wel aardig duurder zijn? heb toen straks nog gebeld met iemand voor een teejet 570. zit veel op en is niet al te duur. lijkt me wel een goed systeem. ben nog met de andere merken bezig voor info en prijzen
jorn wijthmen
@reinder-mf onnee sbg is een eigen merk zie ik net
stannetje96
@jorn wijthmen sbg is overgenomen door raven
stannetje96
@mdoornekamp je moet inderdaad zo'n dynamiq kastje hebben. Die is bedoeld om op hogere snelheden toch recht te rijden. Ook de gps goed afstellen scheelt een hoop
GerbertXL
Pas op met een uitbreidbaar systeem, het klinkt allemaal wel leuk maar de techniek gaat nog steeds vrij hard, de kans is groot dat tegen de tijd dat je gaat uitbreiden de prijs van een compleet nieuw systeem zover gezakt is dat je beter de ouwe zooi een trap kunt geven. Je zou de eerste niet zijn.
jorn wijthmen
@GerbertXL daar heb je wel gelijk in. heb al wat dignen gehoord en gezien maar denk ook dat ik er van af zie om een te kopen die rtk uitbreidbaar is
reinder-mf
Als je een beetje veel meer uitgeeft heb je een ingeruilde sbg set bij Van Arendonk. Niks mis mee, maar alleen geen isobus mogelijkheid. Zie facebook van Van Arendonk.
6920 JD
@reinder-mf wat vraagt hij voor de complete set?
stannetje96
@6920 JD 10k als ik het goed heb
6920 JD
stannetje96
@6920 JD .... 10.000 ....
@radium45 klopt, en ruggenteelt = RTK
6920 JD
@stannetje96 wat is de leeftijd een nieuwe zit er niet zo ver vanaf.
jorn wijthmen
Heb nu een topcon x14 op demo. moet hem nog proberen maar hij heeft het me wat uitgelegd en lijkt me wel een goed ding met veel mogelijkheden
Ik heb al een jaar of 6 een Trimble EZguide 250. Ik gebruik hem met spuiten, kunstmeststrooien en soms ook met bemesten, omdat het soms lastig te zien is waar je gebleven bent. Met spuiten rijd ik de spuitsporen ook op de gps in het graan. Dit gaat super, hij heeft weinig afwijking. Ik heb wel de duurdere ontvanger erop, de witte bol die ook op de RTK systemen zit. Deze heeft veel minder afwijking dan de standaard ontvanger.
JD3010
@MaartenMandemaker Je hebt dan geen RTK begrijp ik.
radium45
Quote @Favorit614:
FM750 met stuurautomaat

Wat kost zon zetje, door toevallige samenloop ben ik ook op zoek naar stuurhulp, gaat in dit geval om graslandbewerking en het hoeft niet op de 10-20 cm nauwkeurig.
radium45
@StijnTheDeereDriver En wat kost zon instappaddestoel van JD?
@JD3010 nee geen rtk. Vind ik voor onze toepassingen te duur en ook niet nodig. Maar die stuurhulp wil ik niet meer missen. Scheelt zo veel tijd en gemak omdat je de banen niet meer hoeft uit te zetten met strooien en spuiten. En ook in het donker kun je bv met mest uitrijden nog nauwkeurig werken.
Favorit614
@radium45 de trimble fmx 750.
Kost rond de 27/2900 euro.
De stuurautomaat van Trimble heb ik gebruikt op de kop getikt.
Maar niew zijn ze behoorlijk duur.
JD3010
@MaartenMandemaker Aha, ik twijfel ook nog wat ik doen moet.
GerbertXL
Het goedkoopste JD systeem begint net onder de 1000 euro maar dan heb je ook alleen een balkje met lichtjes.
jorn wijthmen
@radium45 als je geen rtk hoeft te hebben heb je opzich ook al genoeg aan zon topcon of teejet. scheelt aardig met geld en je kunt in principe zon beetje hetzelfde als dat je met een 750 kunt zonder rtk volgens mij
@radium45 GreenStar 1800 scherm, StarFire 3000 GPS ontvanger (SF1 GRATIS super signaal) een ATU (stuur) en een AutoTrac activatie, dan kan de trekker zelf rijden + kabel + steuntjes incl montage op een JD. Bij mij in België te nieuw koop voor 8000€ ex BTW. 😉
En altijd uitbreidbaar naar SF2 (+-5-8cm) of naar RTK (+-2cm)!!
Of mogelijk uit te breiden naar groter GS2600 of GS2630 scherm!!
radium45
@StijnTheDeereDriver Dank voor de info.
@JD3010 meende dat de ezguide 250 toen rond de 1200 euro zat. De betere ontvanger kostte een paar honderd meer. De afwijking valt mij mee. Rijd er de sporen ook mee in het graan, en dat wil prima
jammermaarhelaas
@MaartenMandemaker

Werk je met een op de EZ Guide 250 aangesloten stuurautomaat?
@jammermaarhelaas nee dat niet, gewoon zelf sturen
RobinBos
Als je wil instappen en niet upgraden zou ik voor een teejet gaan, doet wat ie moet doen en is erg goedkoop.

Let verder goed op nauwkeurigheid. als we over systemen ZONDER RTK nauwkeurigheid praten dan verloopt dit signaal langzaam. hoe langer de tijd tussen de werkgangen hoe groter de afwijking. De algemene standaard is om dit te meten (en dus in je folders te zetten) met 15 minuten. Bij trimble bijvoorbeeld meten ze over slechts 10 minuten waardoor ze nauwkeuriger lijken dan concurrenten. Het tegendeel is waar. Egnos = Egnos, en over 15 minuten gemeten zijn die 44cm nauwkeurig.
Voor een setje met egnos nauwkeurigheid zou ik niet meer neertellen als €1000. Er zijn systemen verkrijgbaar bij verschillende merken (die duurder zijn) maar een hogere nauwkeurigheid hebben en geen abonnement nodig hebben (let op, ook niet na het eerste jaar!). deze systemen beschikken vaak ook al over een fatsoenlijk waterpas/gyroscoop en zijn daarmee uitbreidbaar naar automatische besturing al dan niet met RTK nauwkeurigheid.

Voor heel veel toepassingen is een dgps signaal prima, dgps heeft ook nagenoeg overal en altijd ontvangst, dat laat met de RTK systemen nogal eens te wensen over. In de veehouderij heb je in principe geen RTK nodig. Paar uitzonderingen, zaaien van mais zou ik niet met een gratis dgps doen, zou dan kiezen voor dgps met abonnement of RTK. Daarnaast is mest uitrijden met de tank ook een kritiek puntje. DGPS moet een stabiel signaal opbouwen, dat kan vrij snel, voor bemesten heb je al een stabiel signaal vanaf 1 minuut bijvoorbeeld, maar als jij die tank in 2 minuten leeg jaagt, dan duurt wachten op een stabiel signaal wel lang 😉

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden gps , rtk , dgps , egnoss en glonass geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
64
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
121
TREFWOORDEN