Onderhoudskosten robot

Ik lees in vakblad Elite dat Lely afspraken maakt voor 1.14 cent per kg melk inclusief reinigingsmiddelen. Voordat dit bedrijf een afspraak had over onderhoudskosten kostte het 1.7 cent. Dat is een flink verschil!

Wat betalen jullie per kg melk aan onderhoudskosten?
Hebben jullie ook een onderhoudscontract met Lely, Delaval, Fullwood of Gea?

Deel dit topic

Reacties

jan w
Wij betalen voor het service abb. 181.50 per maand. ( delaval) zitten geen ondedelen bij in . alleen de onderhoudsbeurten ( 3 x 7 uur ) de voorrijkosten en de benodigde software-update's
BernieX2
Waar kom je per kg melk op uit?
Jos1980
Bij ons de Laval onderhoud ong 1 ct gebruiksartikelen de helft. Wel met tri fender dip en dit is niet de goedkoopste. Zit de spray ook in het bovenstaande?
sil
Je kan de onderhoudscontracten niet zomaar vergelijken, zitten er arbeidsuren in of doe je het onderhoud zelf, reinigingsmiddel, maar ook olie, dip enz.
Die 1.14 is scherp als hier alles inzit.
Vergeet ook niet de voorrijkosten .... keer per jaar.
Dan eerst een overzicht geven van wat in het contract zit, daarna kunnen we reageren.
producent
Sprookjes bestaan niet en iedereen kan nazien wat ze in 2015 aan totale melkmachine kosten kwijt zijn, of ze dat hier willen delen is iets anders.
ijssel
1 cent per liter gem door de jaren,dat is wat onderhoud, storing vervanging kost,daar zijn reinigingsmiddelen of spray niet bijinbegrepen.
groeier
Is nog wel om tedoen.
groeier
Is nog wel om tedoen.
hankypanky
Hier 6 jaar werken met 2 vms-en elk jaar zo tussen de 1.1 en 1.35 cent/ltr.
Dit is incl. abonnement,storingen slijtdelen en filters , tepelbekers ,reinigingsmiddelen en spray.
Dus alle kosten die ik maak voor het gebruik van de vms-en Dit is excl gas, water , elektra en afschrijving, rente e.d.
jan w
Met aparte dingen, zoals bv. een camera of een touchscreen ( kun je trouwens beter en goedkoper laten repareren) hebt of krijgt.
pieter p
Wij betalen 420€ per maand met alles erin dwz. tepelvoering slangen, 4 keer nameten/controle per jaar en alle onderdelen die stuk gaan worden vervangen. De compressor niet, alle voorrijkosten en arbeid wel. Dit voor 1 A3 robot. We melken ongeveer 600.000kg/jaar
+2
Harry K
@BernieX2,

Ik zou dat Lely-contract maar eens heel kritisch nalezen. Bij ons deed Lely Center Noord idd ook alsof ze een all-in onderhoudscontract voor 1 cent per liter konden aanbieden, maar dat bleek in de kleine letters totaal ontkracht te worden.

De vertegenwoordiger van het Lely Center Noord stelde hier van meet af aan dat het we Master-contract in principe net zo lang konden aanhouden als we wensten. „Dus levenslang voor de betreffende A4?“ vroegen we. „Ja hoor, geen probleem“ was het antwoord.
Uiteindelijk bleek in de kleine lettertjes te staan dat er na 10 jaar dan een herconditionering verplicht werd gesteld. Dat was echter nooit met ons besproken. Ons inziens was dat het zelfde als einde-contract. Maar daar bleef het niet bij.
Ook wensden zij de prijs van het servicecontract gedurende de looptijd naar eigen inzicht aan te kunnen passen..
Verder stond in het servicecontract dat het Lely Center Noord de overeenkomst éénzijdig binnen de gestelde 10 jaar kan ontbinden. Daarmee werd dus zelfs gedurende de termijn van het servicecontract niet de door ons vereiste essentiële garantie op service gegarandeerd. Staat tegenwoordig gewoon allemaal standaard in hun onderhoudscontracten en viel verder niet over te praten.

Heb je een persoonlijk bericht gestuurd.
Harry K
Snap trouwens niet dat tegenwoordig niet elke melkrobot-koper een volledig all-in onderhoudscontract per liter afdwingt vóór de aankoop.
Weet je waar je aan toe bent, en is zeker niet te duur.
kaas
Harry k dat weet ik nog wel niet ,ik denk als je gaat shoppen in reingsmiddel en dipmiddel en buisfilters en ook sommige onderdelen van de robot kan je veel goedkoper als je alleen al zie wat het verschil in met buisfilters de helft van de prijs kan je ze ergens anders kopen
kaas
Hier ook 2 delaval robots incl alles wat er aan de robot gebeuren moet en verbruiks artikelen 1,2 milj liter 1,1 cent de liter ook incl onderh compressor.
en die zit er vast niet bij die prijs die bernie noemt want als je met 2 lely melk moet je om de 3 jaar nieuwe compressor hebben a 6000/7000 euro
dus als je de robot echt vol zet met 75000 kg melk kom je onder de 1 cent uit
Cornelis
Over afgelopen jaar bijna 1.1 cent per kg melk incl. onderhoud compressor en alle filters, dip en reinigingsmiddelen. Melk met twee A4 robots. Verhaal van kaas over compressor deel ik niet. Moet erbij zeggen dat ik afgelopen jaar wat schade door een lastige koe had ter waarde van 1000 euro. Dit zit erbij in.
+1
brabo
Quote:
@kaas: 3 jaar nieuwe compressor hebben a 6000/7000 euro

onzin, hier heeft er eentje 11 jaar gedraaid en die koste maar de helft van wat jij beweerd. Dus duidelijk weer een verhaaltje verzonnen door een laval gebruiker.
Harry K
Had ook begrepen dat die compressors bij een Lely om de 6-8 jaar op waren.

Maar voor de rest worden hier door jullie geen onderhoudsprijzen genoemd voor de gehele afschrijvingsperiode, dus kletsen jullie onzin.
Haijtink
@Harry K

Hier afgelopen 7 jaar gem 1,05 per kg melk, onderhoud/tepelvoering e.d. 0,13 reinigingsmiddel. (melken bijna 8 jaar met robot).

Compressor heeft hier nu, na bijna 8 jaar, ruim 20000 uur gedraaid en kan hoop/denk ik nog wel ff. Met de 20.000 uur beurt zag alles er nog goed uit.

Harry wat zijn jouw kosten?
brabo
@Harry K
eerste compressor hier kwam van lely en die heeft het inderdaad 6 jaar volgehouden, de 2e compressor toen zelf ergens anders gekocht en die heeft hier 11 jaar gestaan. Anderhalf jaar geleden is deze omgeruild maar hij deed het nog gewoon goed.

Om mijn onderhoudskosten hier weg te gaan zetten heeft geen zin omdat mijn bedrijf niet representatief is voor de gangbare robotboer.
kaas
Compressors die lely en delaval gegaan ongeveer 15000 tot 20000 draaiuren mee een compressor draai bij de laval met 2 robots ongeveer 1000 tot 1200 uur per jaar en bij lely draait 4000/5000 uur per jaar en ik weet toch een paar lely bedrijven met 2 /3 robots waar de compressor met 3/4 jaar af zijn en een alasca cops compressor die er normaal voor staan die koop je nergens voor beneden de 6000 euro
Haijtink
@kaasBij lely draaien ze meer dan bij andere merken, maar alles werkt dan ook op lucht.
Hier heeft hij nu dus 1600 uur per robot per jaar gedraaid, Inclusief weidehek en krachtvoerbox. (en af en toe en band oppompen.)

A4 heeft denk ik minder lucht nodig? De lange cilinder en de borstelmotor is nu elektrisch. Melkpomp nu wel met perslucht...
Haijtink
@kaasBij lely draaien ze meer dan bij andere merken, maar alles werkt dan ook op lucht.
Hier heeft hij nu dus 1600 uur per robot per jaar gedraaid, Inclusief weidehek en krachtvoerbox. (en af en toe en band oppompen.)

A4 heeft denk ik minder lucht nodig? De lange cilinder en de borstelmotor is nu elektrisch. Melkpomp nu wel met perslucht...
Cornelis
Quote:
@kaas: bij lely draait 4000/5000 uur per jaa

Bij mij draait de compressor 3000 uur per jaar. Krijg jij betaald van De Laval om continu onzin te vertellen over een ander?
kaas
@Cornelis dat zij 3 weken geleden een gebruiker van lely tegen mij dus wie moet ik nu geloven
kaas
@Cornelis cornelis dan melk jij zeker met 1 robot
Nick83
@kaas
Scheelt erg veel wat het vermogen van je compressor is. Je kunt da nie met elkaar vergelijken zonder het vermogen van et ding daarin mee te nemen. En wat is je druk op het net? Scheelt ook erg. Sommige hebben 11 bar op het net, andere doen het met bijna de helft.
brabo
@Nick83
grootste verschil in draaiuren zit hem gewoon in leklucht ergens in het hele systeem. Als je daar last van hebt, dan blijft de compressor maar draaien.
oldhuus
@brabo
Zijn er ook die een dikkere leiding naar de robot leggen, dan moet ie minder vaak aanslaan, maar koude lucht comprimeert makkelijker, van buitenaf, dus misschien dat daar ook winst valt te behalen, alleen is het binnen misschien droger.
Nick83
Quote:
@brabo: grootste verschil in draaiuren zit hem gewoon in leklucht ergens in het hele systeem

Ja ... als iemand tips heeft om lekkages op te sporen, ik hoor ze graag :|
Haijtink
@Nick83Zeepsopje...
+1
jan w
@Nick83
stroommeter er tussen.
Gingen hier in een paar maand van gem. 5 a 6 kwh / 1000 kg. melk naar 13 kwh / 1000 kg. melk. Gaf eerst de schuld aan de monteur, dit omdat hij er mee bezig was geweest om de druk opnieuw af te stellen.
Bleek er een lekke koppeling in de compressor te zitten.
Cornelis
@kaasAls je even gelezen had.... staat er wat naar boven... dat het er twee zijn.
KuikenenKoe
heren & dames robot melkers had wat advies nodig
melk sinds enkele maanden met vms en opstart ging redelijk de eerste week zakten ze van 27 naar 25 toen stegen ze weer naar 27
wij dachten op naar de 30 dat is voor dit jaar ons doel een beetje
maar ben weer 2 ltr kwijt ,oa door coli druk
in 2 weken 6
heb er nu een ander spray op gezet maar zijn er nog meer punten van verbetering
Haijtink
Voormelkbeker/borstelreiniging OK???
Boxen extra goed schoon, ontsmetten! Gaan koeien vaak liggen na het melken of eerst naar het voerhek??
Reiniging OK?

Energievoorziening melkkoeien?? Ketose?
KuikenenKoe
kan ketose coli veroorzaken?
qua geleidbaarheid pakt hij de coli koeien niet snel is dat normaal?
KuikenenKoe
Boxen goed schoon boxclean en zaagsel op matras meesten gaan na melken vreten
reinigt volgens mij goed
vofjagtenberg
@KuikenenKoe
Colie gaat zo snel, dat de koe al ernstig ziek is voordat geleidbaarheid haar er uit pakt.
Haijtink
@KuikenenKoe Ketose is geen veroorzaker maar geeft wel aan of energievoorziening OK is.
Geleidbaarheid pakt coli slecht op, klopt! Temperatuur en celgetalbepaling schijnt ze er wel eerder uit te halen.
Meestal zie je ze zelf in de stal voordat de robot ze ziet of koe
staat in 1 x op de attentielijst met teveel verwachte liters/tijd. Vaak is er de vorige melking (van soms maar een paar uur geleden) nog niets te zien (kg melk/geleidbaarheid/temperatuur).
KuikenenKoe
@Haijtink we hadden dit niet verwacht de leefomstandigheden van koeien zijn er op vooruit gegaan
vanmiddag nog een uurtje met dierenarts door stal gelopen koeien ogen gezond goede vertering en goed herkauwen
maar hoop wel binnenkort weer de boel op rit te krijgen dit frustreert wel wat
hans1980
@KuikenenKoe
das kloten ja .. opstart is moeilijker dan menigeen denkt oudmelkte dieren zijn gevoelig voor produktiedaling . veel veranderingen kan stress veroorzaken daardoor verlaagde weerstand maar vatbaarder voor coli. heb je wel extra kv-box , dat scheelt wel
KuikenenKoe
Quote:
@hans1980: stress veroorzaken daardoor verlaagde weerstand

heb ik ook al aan gedacht maar dan zouden er gevallen moeten zijn en volgens dierenarts is dat niet zo
trouwens verwacht dat het een periode is waar we even door heen moeten
die produktiedaling scheelt wel per koe viel me op
sommige zakten eerst 10 ltr en stegen daarna 5
sommige stegen redelijk gauw 5 ltr
kaas
@KuikenenKoeja ketose is in principe te weinig energie dus lage weerstand dus meer kans op coli
oldhuus
@KuikenenKoe
Werkt de krachtvoer in de robot wel goed, ken ook verhalen waar ze de vulbuizen net verkeerd om hadden, dus a en b-brok kregen ze wel de kg's maar dan van de verkeerde brok.
kaas
@oldhuus ja dat klopt dat heb ik ook al veel vaker gehoord en zelf hier ook meegemaakt maar kwam er direct achter
avondrood
Vraagje tussen door. Welk merk robot heb je?
KuikenenKoe
een rooie
avondrood
@KuikenenKoe
Hier ook een coliuitbraak gehad. Zijn nadien overgestapt op een spray met een hoog jodiumgehalte. ZIt er op een rooie een instelling van pre-spray. De koeien zullen toch ergens een kruisbesmetting op lopen. En ja de robot kan een probleem zijn. Heel veel speenbehanelingen per melkstel.
Ander punt kijk een naar je slotgaten. Mogelijk dat je daar wat aan kunt vinden. Dit wordt veroorzaakt door melken.
Rest kijk of het sprayen na het melken volgens het boekje verloopt> Voldoende en op de juiste plek sprayen.
KuikenenKoe
@avondrood ben deze week gestopt met jodium en overgestapt op heemskerk spray deze week geen gehad maar weet niet of het daardoor komt ook de productie stijgt weer iets elke dag 0,4 ltr
dus ga er maar van uit dat alles weer op zijn pootjes terecht komt
allen jammer dat ik niet weet wat oorzaak is geweest
+2
jan w
@avondrood
Een van de beste spray's vind ik zelf de Spraymadine C van hypred.
Het zal altijd gissen blijven waar de Coli vandaan komt.
veelal zijn Coli-koeien de volgende laktatie gewoon weer volledig te melken. Belangrijk met een coli-koe is om ze te drenchen. dit werkt op zich nog beter dan de koe met antibiotica te behandelen. Door de coli is het kwaad toch al geschied, de gifstoffen die de coli vormt moeten zo snel mogelijk het lichaam weer uit en door te drenchen ga je de koe spoelen.
Pijnstilling vind ik zelf belangrijker dan behandeling met antibiotica.
schoppenboer
@jan w
Met Novem spuiten: lever jij de melk af of gaat ie de mestkelder in?
jan w
@schoppenboer
Op novem zit voor de melk een wachttijd op van 5 dgn.
Maar je hebt ook Rimadyl, ketofen coxofen en kelafen met 0 dgn wachttijd. Moet je veelal wel vaker spuiten.
hans1980
Voer je voldoende mineralen? eiwit voldoende? ureum20 structuur?
KuikenenKoe
ja dat wel en ben vorige week ook begonnen met gedroogd zeewierpoeder uit ierland

wel sprong tankcelgetal van 200 naar 300 begint nu weer te zakken het ureum heeft enkele keren gepiekt ondanks zelfde rantsoen zit nu weer op 22
oldhuus
Heb je niet veel aureus-klanten, robot heeft maar 1 melkstel dus besmetting gaat in de praktijk wel sneller.
KuikenenKoe
@oldhuus
nee en coli is toch een omgevingsbacterie kan die eigenlijk wel overgebracht worden door melkstel?
het rare is zette 2 koeien droog met orbenin dry cow volgende dag coli beide 1 tje zo erg dat ie een week plat lag
wonder boven wonder kwam die weer overeind, het mooie is er wel af van zo n koe
Haijtink
@KuikenenKoeOrbenin werkt niet tegen Coli... Wellicht je droogzet methode (ontsmetten) even onder de loep nemen.

Hiet zet ik ze altijd in de robot droog, gelijk na het melken. Daarna koe in het voerhek ff half uurtje vast laten staan en dan door naar de droge koeien.
Todi
@oldhuus
Pak de uberis en e coli ook maar mee.Hier koe dood doordat e coli in de baarmoeder zat en uier was goed. Plus cobalt tekort in lever.
Frits1
De onderhoud kosten worden weer mooi voor gespiegeld hier op het prikbord, werk zelf bij een accountantskantoor zie voor delaval toch ongeveer € 9.000 tot 10.000 per box zonder spray. Lely zit hier vaak iets onder, fullwood is over het algemeen het goedkoopst. Melk zelf trouwens met een delaval zit over de jaren heen ook gemiddeld op € 9000.
hans1980
Vast contract us toch vast en wanneer cornelis zegt ruim 1 cent moeten we dat toch kunnen geloven?
Cornelis
Dus jij denkt dat mijn cijfertjes niet kloppen?
kaas
Ja frits denk dat wij liegen ,maar als accountant moet je voorzichtig zijn met cijfers naar buiten te brengen volgens mij heeft hij een geheimhoudings- plicht
bourks
@frits 1, 2250 kg melken en dan nog zulke kosten?
Frits1
@bourks, ik zie het verband niet. Mijn ervaring is dat de hoeveelheid melk die per robot word gemolken niet veel invloed heeft op de kosten per box.
Dus door meer melk per box dalen de kosten per liter.
Heb nu trouwens rond de 2000 kg op de vms.
meelezer10
Quote:
@Frits1: werk zelf bij een accountantskantoor zie voor delaval toch ongeveer € 9.000 tot 10.000 per box zonder spray

heb net even gekeken. heb vorig jaar 9625 euro overgemaakt aan de laval. dit is voor twee robots en melktank incl btw. Dit zijn bijna alle kosten voor de robots op twee dingen na. Dip en zuur. Reinigingsmiddel komt wel van delaval.
Frits1
@meelezer10 wat doen mijn klanten en ik zelf en Marcel r fout?
Contact B is 4000 dan het onderhoud 3 keer per jaar 2500 zit ik al op 6500 zonder reinigingsmiddel tepelvoering e.d. Tank abonnement kost ook al rond de 600 euro. Dus heb ik al 7000 vaste kosten. Voor 1 robot!
meelezer10
@Frits1
ik betaal rond de 180 euro voor contract. Dat is 2615 euro per jaar incl btw. Twee maal plus tank is 5815 euro. Daarbij komt onderhoud. Ze zijn hier nog al laks in de onderhoudbeurten. Dus het komt nog al eens voor dat het onderhoud naar 5 maanden wordt gegeven.
Tepelvoering heb ik vorig jaar niet gekocht. heb eind 2014 een volle doos gekocht.
brabo
@meelezer10
kost de laval een tankonderhoudscontract zo'n 6 -700 euro?
ik vind hier de meko met 400 eigenlijk al veel te duur voor het werk wat ze ermee hebben.
meelezer10
@brabo
482 ex btw als ik het goed heb. Ja bedrag slaat helemaal nergens op. 1 keer per jaar een onderhoudsbeurtje van een paar uurtjes. Nu moet ik wel zeggen dat ik ze tussendoor wel eens nodig heb. kost dan ook niets. Meestal is het slangentje naar de reinigingsmiddel kan gekristaliseerd.
jan is hobbyboer
Quote:
@brabo: meko met 400

Ik zit met mijn mini tankje ook bij Meko, betaal ook 400 euro per jaar. Kreeg vorig jaar een briefje erbij dat tarief omhoog was gegaan omdat in de moderne stallen en robots van tegenwoordig met al hun fijngevoelige electronica, er veel vaker storingen waren. Daar mocht ik aan meebetalen. Wat een vooruitgang allemaal 😄
jan w
@brabo
En ik heb geen Muller en geen Delavaltank en ik kom ( zonder grote onderdelen ) aan rond de € 225,= per jaar voor de tank.
( kom-controle + kleine onderdelen als slangetjes voor de reinigingspomp e.d.)
Afgelopen herfst de temperatuurssensor stuk gehad. € 174.= (excl)
kaas
@brabo delaval 381 euro ex btw abbonement onderhoud tank
hans1980
Nee dat zeg ik niet..vindt het raar dat een boekhouder praat over 8000 euro/box
+2
komelker 2
Het is wat meer werk, maar met mijn 2*6 visgraad zit ik op 0.002 euro onderhoudskosten de liter
+1
paul1
Komelker, dat is omdat de arbeidskosten niet geteld worden, daardoor komen veel boeren ook deze lastige tijd door.
Herbert
Tjah, tellen jullie allemaal ook al die uren dan? Schoonmaken en attentiekoeien halen tikt ook wel aan bij sommigen. En een nachtoproep dubbel tellen eh 😃
meelezer10
Een melkstal hoef je ook noet schoon te maken. En koeien halen ook niet.
Herbert
@meelezer10
Ja natuurlijk werk zat mee, maar met een robot heb je ook wel werk. Dus die arbeidskosten moet je dan ook tellen.
Makkelijk zat, melkstal meer werk weinig kosten, robot minder werk veel meer kosten.
+1
Greetje
Bij ons was de compressor na 6 jaar op. Complete revisie gedaan á 3950,- euro en nu covercare van Atlascopco erop. Dit kost 1100,- per jaar all in. Voor 5 jaar geldt dat, dan is de compressor weer op volgens hun.

Dat is dus 1900,- per jaar voor de compressor/1000000 kg. melk=0,19 cent/kg. compressorkosten.
jan w
Kun je er dan niet beter een andere compressor opzetten. Een olievrije zuigercompressor is op gebied van energie vast niet duurder en ze zijn onderhoudsvriendelijker.

Bij mij was de droger stuk van de atlas, heb nu een losse droger in het tanklokaal geplaatst. kreeg het advies van de vertegenwoordiger om een buis aan te leggen naar buiten, zodat er "schone" lucht wordt aangezogen.
Of ik moest de nieuwe droger na het plaatsen loshalen en alle leidingen verven, zodat de ammoniak niet de verbindingen kan aantasten.
hans1980
Kun je beter een robot hebben die minder op lucht doet zoals delaval,sac,fullwood maar ook gea!
oldhuus
Wat een geld joh, welk type compressor is dat, hier een gebruikte GX2ff gekocht draait al 4 jaar kan 1 robot makkelijk aan, doe zelf onderhoud voor een 200 euro per jaar, maar als ie flink kapot is ruil ik 'm gewoon in op een gebruikte.
+1
marcel r
Voor E 4.270,- koop je een nieuwe schroefcompressor 3KW met vriesdroger.
Airworks Spinn.E C40 310-200

ce-perslucht.nl/media/catalogus/…

Hier bestel ik ook altijd de onderdelen voor onderhoud.
Deze compressors zijn intern vrijwel identiek aan de atlas copco, de ABAC en de airpress
oldhuus
Ik hoor verschillende verhalen, de nieuwe olie-vrije compressors schijnen nog veel meer onderhoud nodig te hebben.
En de een zegt koeldroger, de ander vriesdroger.
kaas
Is dat een olie vrij compressor want anders mag de spinn volgens mij niet leveringsvoorwaarden zuivel fabriek
marcel r
@kaasDraait met food-grade olie.
Nick83
Wij hebben een SAC spiegel opstelling van bijna 5 jaar oud. 90 koei aan de melk. Totale bedrag aan facturen (incl. BTW) in 2015 was E 5028,71. Geen service contract, alleen E 726,- voor telefonische helpdesk 24/7 bereikbaar. Daar zitten ook software updates bij, maar die heb ik nog nooit gekregen. Het systeem is gewoon super stabiel, nooit vastlopers of iets dergelijks, ik zou ook nie weten wat ze zouden moeten updaten...

Die E 5028,- is incl. tepelvoeringen en filters. Ook die E 726 zit daarin. En ongeveer de helft van de reiniging, want ik haal ook wel eens reiniging bij een ander vandaan. Dip zit er niet bij, dat komt allemaal bij een ander vandaan.
+1
marcel r
Net even op een rijtje gezet.
1 VMS bj. 2003.
Kosten contract/onderhoud/reparatie/tepelvoeringen/reinigingsmiddel
Zonder compressorkosten/gas/water/stroom

2014 : 1.8 E.ct/l
2012 : 1.6 E.ct/l
2013 : 1.5 E.ct/l
2014 : 2.1 E.ct/l
hans1980
Eerlijk zo
aan alleen melden wat contract kost heb ik nix gaat om totaalplaatje
marcel r
Is en blijft toch veel geld.
jan is hobbyboer
Quote:
@marcel r: Is en blijft toch veel geld.

Met afschrijving en water/gas/ etc. erbij hobbel je dus naar ruim 3 cent per liter per jaar toe. Geloof niet dat ik dat haal met mijn high-tech grupstal systeem, kan er zelfs 3 tegelijk melken, dat lukt zo'n robot niet 😄.
kaas
@jan is hobbyboer maar jan maar jij melk ook geen 150 koeien
kaas
Marcel dan ben jij zeer duur uit of ziot daar een grote update bij in nieuwe printplaat ed
Herbert
Of gewoon minder liters met eventueel hoge gehaltes. Denk niet dat alle genoemde bedragen hier per liter meetmelk zijn
+1
marcel r
@Herbert
Gerekend naar 560.000 liter melk met 4.26% vet en 3.68% eiwit
kaas
puddingbroodje
Degenen met die heel lage kosten hebben die ook een verzekering waar ze flink voor betalen?
Haijtink
Nee, hier geen "eigen gebrek" verzekering voor de robots.
Trekker eerste 5 jaar wel gehad. Bij Tractor kan een reparatie met een beetje uren snel in de papieren lopen.
Bij robot vallen de uren meestal wel mee, alleen sommige onderdelen zijn duur, maar echt hele dure reparaties heb je met robot niet. Zijn vaak meerdere kleinere reparaties. Ben je ook nog eens eigen risico per geval kwijt.

Hier al wel eens schade uit laten keren door de electronica verzekering. Ging om muizenschade. Kan met waterschade schijnbaar ook.
kaas
Wat voor verzekering hier ook geen extra verzekering
puddingbroodje
Ik heb ook alleen de elektronica verzekering van unive
Nick83
Wij hebben tegen blikseminslag volgens mij wel ... Verder gewoon spontaan kapot gaan niet.
kaas
Ten eerste 522000 op 1 robot is ook gewoon te weinig daar kan minimaal
20 % meer gemolken worden en ook wel 30 % .
en dan de 1,44 per kg daar kan dan ook 20/tot 30 % af dus dan ga je redelijk richting de 1 euro
Frits1
@kaas, je hebt wel gelijk. Alleen blijkt de praktijk toch vaak dat kosten hoger als de vaak geschetste 1 cent per liter.
jan w
Gisteren de PC van de robot noodgedwongen moeten vervangen. Na bijna 5 jaar begaf mijn trouwe XP computer de geest. Ben ik het begin van de ruime cent onderhoud al weer kwijt.
producent
Nog een geluk bij een pech geval dat hij niet op vrijdagavond op zwart ging.
Nick83
Nou... zoveel kost een pc nou ook toch weer niet?
jan is hobbyboer
Quote:
@Nick83: Nou... zoveel kost een pc nou ook toch weer niet?

Hardware niet, maar voor overzetten van de software willen ze je nog wel eens een poot uittrekken volgens mij 😄
Herbert
@jan is hobbyboer nu heb ik geen verstand van die robots en hun besturingssysteem maar een beetje installateur zet al die programma's toch op een aparte harde schijf. Mocht de pc kapot gaan kun je die schijf in een andere drukken, installeren en doorr.
jan w
Met € 1000.= ben je niet klaar.
computer wordt gewoon aangevreten door ammoniak.
Nick83
Quote:
@Herbert: programma's toch op een aparte harde schijf. Mocht de pc kapot gaan kun je die schijf in een andere drukken, installeren en doorr.

Als een pc kapot is, is het meestal de harde schijf. Draai hier nog op een pc van bijna 5 jaar, zit eraan te denken om er heel low budget gewoon een nieuwe harde schijf in te zetten.

En harde schijven kun je niet zomaar in een andere pc stoppen, want dan start het niet meer op. Of het moet precies dezelfde pc zijn, maar zelfs dan heb je nog problemen omda Windows denk dat je dan een illegale versie heb...
jan is hobbyboer
Quote:
@jan w: Na bijna 5 jaar begaf mijn trouwe XP computer

XP's worden toch al 25 jaar niet meer verkocht?
pieta
Boerentaal Jan, Windows XP. 😄
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: Boerentaal Jan, Windows XP.

in 2011 Windows XP? Het zal allemaal wel. Computers kosten toch helemaal nix, waarom zet je er dan geen fatsoenlijk operating systeem op? Oude rotzooi geeft vaak alleen maar gezeik bij updates.
George
@jan is hobbyboer
Even een vraagje voor onze Jan is softwaregigant. 😄
Jan ik kan mijn computer (NUC) updaten naar Windows 10. Is dit verstandig of kan ik beter blijven werken met Windows 7 Professional?
oldhuus
@jan is hobbyboer
Waar ben je updates voor nodig dan??, onze robot draait op Windows 95, al 15 jaar (IBM), never change a running system. Voerboxen draaien op Dos 6.22 op een 486.
George
Quote:
@oldhuus: Windows 95, al 15 jaar (IBM), never change a running system. Voerboxen draaien op Dos 6.22 op een 486

Oei dat is oud maar inderdaad als het werkt is het goed. Mooi laten draaien.
jan is hobbyboer
Quote:
@George: Even een vraagje voor onze Jan is softwaregigant.
Jan ik kan mijn computer (NUC) updaten naar Windows 10. Is dit verstandig of kan ik beter blijven werken met Windows 7 Professional?

Ik heb het thuis wel gedaan en dat is probleemloos verlopen. Dus je kunt de gok wagen, 99+% kans dat het goed gaat, maar geen garanties 😄. Windows 7 werkt op het moment ook nog prima volgens mij.
jan is hobbyboer
Quote:
@oldhuus: never change a running system

Dat ben ik met veel dingen eens, ben dol op goedkope ouwe meuk. Ligt eraan wat je nodig hebt, blijkbaar draait zo'n robot nog op die ouwe meuk en heb je niet meer nodig. Dan zou ik het mooi zo laten. Alles met internet vraagt wel beetje nieuwere (minder dan 500 euro) pc tegenwoordig, als je tenminste nog beetje relaxed wilt werken. Maar misschien is dat ook wel weer mijn vak-idioterie.
+1
jan w
@jan is hobbyboer
Waar ik nu op zit te kloppen is een windows 7 pc. Heb voor de robot een paar dagen een keer op windows 7 gedraaid. Ik vond het maar niks. Windows XP is en was een stabiel besturingssysteem.
Alleen er zal binnenkort wel verandering in komen, want als ik het goed begrepen heb, mag je over een paar maand bij crv ook geen gegevens meer aanleveren die van een XP machine af komen!!!!!
Heb ook altijd nog voor hobby doeleinden een XP pc draaien.
oldhuus
@jan w
Dan stap ik wel over, wat een onzin zeg. Na de melkcontrole gaan de melkcontrolegegevens even op een diskette en die kan ik op de kantoor-pc weer even e-mailen naar CRV .
Maar heb hier ook nog een laptop in de kantine op XP, en de enigste website die problemen geeft is CRV4ALL.nl, daar krijg je bij iedere klik een melding dat "XP niet meer veilig is blabla."
+1
jan w
@oldhuus
Dus je bent al met het fenomeen bekend.
jan is hobbyboer
Quote:
@oldhuus: diskette

😄 Zeg dan gewoon dat je een hekel aan het internet hebt.
Nick83
Quote:
@jan w: Heb voor de robot een paar dagen een keer op windows 7 gedraaid. Ik vond het maar niks.

Win 7 is niet veel anders als XP. Heeft gewoon normaal startmenu enzo. Verder geen overige vage constructies. Dan moet je eens Win 8 proberen --> das waardeloos.
Nick83
Quote:
@oldhuus: Maar heb hier ook nog een laptop in de kantine op XP, en de enigste website die problemen geeft is CRV4ALL.nl

Kun je niet Google Chrome installeren? Of help da niet?
oldhuus
@Nick83
Ja zit er op, maar bij CRV werkt de site prima, alleen vinden ze het nodig om je constant een melding te geven dat je met een oud besturingssysteem hebt super-irritant.
Als je straks niet met de genomics-hype meedoet krijg je zeker ook bij iedere geboortemelding ook steeds een waarschuwing "U Maakt gebruik van oude genetica, mogelijk word dit straks niet meer ondersteunt"

Ik heb hier kantoor Windows 10, maar vind het maar een heel gezoek als je een instelling wilt veranderen, klassiek startmenu was veeeel overzichtelijker.
jan is hobbyboer
Quote:
@oldhuus: oud besturingssysteem hebt super-irritant

Het is voor die programmeurs ook wel super irritant dat ze speciaal voor die paar gebruikers allerlei rare fratsen uit moeten halen om alles nog aan de draai te houden. Misschien ziet jouw CRV site er ook wel anders ut dan onder moderne browser, dat jij met gestripte versie werkt.

Dat is ook de hoofdreden dat er op een gegeven moment de stekker uit de ondersteuning van die ouwe meuk wordt getrokken. Je kunt tijd maar 1 keer besteden, dat kan dus aan het onderhouden van ouwe meuk, of het bouwen van nieuwe functionaliteit. Als je de programmeurs beetje gemotiveerd wilt houden en de concurrentie beetje voor wilt blijven is het wel handig om meeste tijd aan dat laatste te besteden. In computerland is het wat moeilijker om voorop te blijven lopen dan in veel andere sectoren.
pieta
@jan is hobbyboer
Probleem is dat wij daarin niet de behoefte hebben om voorop te lopen. 😄
jan w
@jan is hobbyboer
Bij de nederlandse gemeente's draaien nog duizenden pc's op windows XP
oldhuus
@jan is hobbyboer
Dus jij zit op die hippe site van CRV met al z'n gadgets te wachten, "dit is geen rietje" "dit is geen vertegenwoordiger" het is net of je naar Tellsell zit te kijken, op de XP pc en de Windows 10 pc is ie precies hetzelfde. Wacht maar tot de melkfabriek bij jou komt vertellen dat je melktank te oud is, grupstalverbod of wat dan ook, moet je jezelf dan eens horen.
George
@jan w
Ik zag in het ziekenhuis toen mijn moeder daar lag dat alles daar ook nog op XP draaide.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: Probleem is dat wij daarin niet de behoefte hebben om voorop te lopen.

Ik ook niet, maar veel leveranciers wel, CRV site ken ik verder niet, en zeker de gemiddelde programmeur. Die willen alleen maar met de nieuwste technieken werken. Zie de overeenkomst met de boer, grupstal en kruiwagen zijn niet bijzonder populair meer, terwijl daar ook nog wel een boterham mee te verdienen is. Functioneel is een DOS boekhoudpakketje ook nog zeker werkzaam voor de gemiddelde boer. 200 inkoopfactuurtjes, 25 verkoopfactuurtjes, BTW invoeren en 4x per jaar bij belastingdienst aanmelden. Even jaarrekening maken en klaar is klara. Alleen werkt het bij de boekhoudkantoren op precies dezelfde manier. Ongevraagde functionaliteit wordt standaard. Auto's ook hetzelfde. Onze Toyota Starlet van 18 jaar oud is prima auto, alleen zo'n auto vind je tegenwoordig ook niet meer. Nieuwe auto's zitten vol electronica en hulpjes die niemand echt nodig heeft, als je bijv. niet kunt inparkeren ben je sowieso een gevaar op de weg. Zelfde geldt voor trekkers, daar zijn veel boeren dan wel weer dol op. Tegenhouden doe je het toch niet
jan is hobbyboer
Quote:
@oldhuus: Wacht maar tot de melkfabriek bij jou komt vertellen dat je melktank te oud is, grupstalverbod of wat dan ook, moet je jezelf dan eens horen.

Dingen die jij noemt zijn wel iets ingrijpender dan voor 400 euries een nieuw computertje aanschaffen. Ik moet nu een krachtstroomaansluiting in bij de melktank laten maken, anders komen ze de melk niet meer ophalen, heb je mij ook nog niet over gehoord volgens mij. Gelukkig krijg ik gratis 750 euries van Van Dam, koeien lopen hier elke dag bijna buiten. 1 dag binnen gehad dit jaar.
jan is hobbyboer
Quote:
@George: Ik zag in het ziekenhuis toen mijn moeder daar lag dat alles daar ook nog op XP draaide.

Bedrijven kunnen het tempo van vernieuwing al helemaal niet meer bijhouden. Maar als particulier lijkt het mij gewoon veel makkelijker om elke 5 jaar een nieuwe budget PC te kopen, bespaart je hoop geneuzel. Blijkbaar ben ik daarin een freak 😄. Liever een ton voor een trekker.
jan w
@jan is hobbyboer
En dan heb je een stopcontact en dan gebruiken ze hem niet!
Het is hier trouwens de laatste tijd wel een zooitje met het ophalen van de melk. Bijna elke ophaalbeurt een andere nieuwe chauffeur .
Nick83
Quote:
@jan w: Bijna elke ophaalbeurt een andere nieuwe chauffeur .

Zie hem hier nooit. Komt altijd midden in de nacht. Denk da het al zowat een half jaar geleden is dat ik een melkauto bij mn eigen op pad heb zien staan. Hele vreemde gedachte, en vin het eigenlijk beetje waardeloos...
Nick83
Quote:
@oldhuus: Ja zit er op, maar bij CRV werkt de site prima, alleen vinden ze het nodig om je constant een melding te geven dat je met een oud besturingssysteem hebt super-irritant.

Er zijn wel mogelijk heden om de "user-agent" te wijzigen, dan zien ze nie meer dat je XP gebruikt. Google er maar eens op.
meelezer10
Quote:
@jan w: En dan heb je een stopcontact en dan gebruiken ze hem niet!

Ben benieuwt wanneer er bij iemand de melk blijft zitten. 122 keer per jaar die stekker in en uit dat stopcontact dat gaat een keer kapot. En hoe dan?
jan w
@meelezer10
Ze kunnen nu nog steeds met een elektrische rmo laden via de pto.
meelezer10
@jan w
hier mocht de melkrijder geen agregaat aan zijn pto hangen. Was te zwaar konden ze minder melk laden.
de hoef
Quote:
@meelezer10: in en uit d

1 keer in de drie dagen is wel 25 jaar voltehouden hoor
+1
meelezer10
@de hoef
O vandaar zo druk bent grote koeienboer en loonwerker. Je moet is overstappen op minimaal 1 keer per dag dan wordt je wat tammer 😄
+1
de hoef
Quote:
@meelezer10: 1 keer per dag d

zal het voorstellen
weurding
Quote:
@meelezer10: 122 keer per jaar die stekker in en uit dat stopcontact

valt mee, we gebruiken hem ook nog voor de hogedrukspuit en hij zit er al vanaf 1982, nooit geen malleur mee
+2
weurding
Quote:
@meelezer10: overstappen op minimaal 1 keer per dag

hoef is ook geen 20 meer 😃
Jannus
Quote:
@oldhuus: Maar heb hier ook nog een laptop in de kantine op XP

Kun je op je laptop geen dualboot zetten ??Kan alleen als je meerdere partities hebt maar dan start je pc op en vraagt met welk programma je wilt werken,Xp of win7 en kun je gewoon kiezen en/of switchen
sorry
Quote:
@George: agje voor onze Jan is softwaregigant.
Jan ik kan mijn computer (NUC) updaten naar Windows 10. Is dit verstandig of kan ik beter blijven werken met Windows 7 Professional?

Bij windows 10 kan je mogelijk geen cd-roms afspelen
+1
pieta
@weurding
Ja, het hoef zonodig niet meer. 😄 En met bier in de piet schiet ie niet.
+1
weurding
@pieta met losse flodders bereik je geen doel idd 😄
George
Nee Jantje dat is jouw werk. Jij bent toch naast jan is hobbyboer ook Jan is computerdeskundige. 😄 Ik heb sinds een paar jaar XP vaarwel gezegd omdat de banken met internetbankieren moeilijk konden doen. Ik heb nu zo'n Intel NUC , is erg fraai mini computertje aan de achterzijde van mijn beeldscherm. Maakt geen koelgeluiden en is heel snel. Direct aan en uit en niet van dat lange opstarten en afsluiten.
jan is hobbyboer
Quote:
@George: an is computerdeskundige.

Dat is nogal een breed vak. Ik programmeer alleen maar, van beheer van PC's heb ik ook geen verstand (en ook geen interesse), da's een compleet ander vak. Wil ik graag zo houden. Onderhoud van PC's is ook nog nooit iemand gelukkig geworden, altijd gezeik. Oude meuk proberen in de lucht te houden, en als je dan een normaal uurtarief vraagt zit je al snel boven de waarde van zo'n oud baggel.
George
Quote:
@jan is hobbyboer: Ik programmeer alleen maar, van beheer

Maak je bepaalde programma's of iets dergelijks. Maak je software?
jan is hobbyboer
Quote:
@George: Maak je software?

Ja ik maak en onderhoud software voor bedrijven. Kunnen mij inhuren voor een klus(je).
+1
Albert
@jan is hobbyboerAls je hier overdag meeprikt dan ben je software aan het testen?
George
Quote:
@jan is hobbyboer: Ja ik maak en onderhoud software voor bedrijven. Kunnen mij inhuren voor een klus(je

Wat voor programma's maak je dan ? Boekhoudprogramma's en dergelijke? Of ook programma's voor hobbyboerkes? Of maak je sjoemelsoftware voor VW , Mercedes Benz en de Beyerse Motore Werke? 😄
jan is hobbyboer
Quote:
@George: Wat voor programma's maak je dan

Van alles en nog wat, wat de klant vraagt (en ik op kan lossen). Van factureringsprogramma's tot het aansturen van een hoogoven. Ik heb de afgelopen 20 jaar van alles gemaakt. Ik werk alleen voor bedrijven, niet rechtstreeks voor particulieren of boeren.
+1
George
@jan is hobbyboer
Da's geen flauwekul dus. Die Jan is niet zomaar een computermenneke. Dat is dus een echt vakbekwaam iemand.
weurding
@Georgeen om zijn anonimiteit te borgen niet inzetbaar voor boeren .... 😉
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@weurding: om zijn anonimiteit te borgen niet inzetbaar voor boeren ....

Als je hoort hoe spastisch sommige reageren op mijn uurloon, dat ongeveer gelijk is aan de gemiddelde (v)mbo monteur bij een mechanisatiebedrijf, dan is het ook beter dat ik niet voor boeren werk. Mag wel beveiligingsbedrijf inhuren.
Todi
Jan dat kan niet he in de klant zn tijd. smily.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@Todi: Jan dat kan niet he in de klant zn tijd. smily.

Bij mij hoeft elk kwartier niet betaald te worden, ben geen accountantskantoor.
jan w
Quote:
@jan is hobbyboer: ben geen accountantskantoor

Dan is advocaat misschien nog beter. Hoorde deze week iets over een rekening van een advocaat van € 465.= per uur.
weurding
@jan wonze tandarts komt ook in de buurt 😞
jan is hobbyboer
Quote:
@weurding: @jan wonze tandarts komt ook in de buurt

Geld is gelukkig niet de enige reden dat ik dit werk doe. Zijn ook nog mensen die gewoon plezier in hun werk hebben, en daar ben ik er gelukkig 1 van, dat je er fatsoenlijk van kunt leven is mooi meegenomen, dat ontken ik ook niet. Altijd voor nix werken is niet mijn echt hobby.
meelezer10
Quote:
@jan is hobbyboer: Altijd voor nix werken is niet mijn echt hobby

snap je het nu zelf nog jan is hobbyboer? Noemt zich hobbyboer heeft vele jare koeien gemolken waar geld bij moest. En nu zegt hij dat voor nix werken niet zijn hobby is.
jan is hobbyboer
Quote:
@meelezer10: En nu zegt hij dat voor nix werken niet zijn hobby is.

In totaal heb ik gelukkig nog wel een inkomen gehad in die jaren. Bij het melken was er een einde aan de tunnel, bevrijdingsdag 1 april 2015 😄.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lely , melk , delaval , robot en onderhoudskosten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
166
DEELNEMERS
39
WEERGAVES
22