Melksector verdeeld over oplossing mestoverschot

Kees Romijn acht de kans gering dat de hele sector, de zuivelindustrie en milieuorganisaties op een lijn komen over dit plan, wie hakt de knoop door??:

Melkveehouder Rik Lagendijk uit Diessen runt samen met zijn vrouw Joke een compleet nieuwe vrijloopstal. Er staan nu 160 koeien in, maar er is plek voor 250. "Toen deze stal half af was, werd het plan voor de fosfaatrechten aangekondigd. Het betekent dat ik voor elke nieuwe koe fosfaatrechten moet aankopen en dat gaat zo'n 5 ton extra kosten. Dat geld heb ik niet. Of ik moet in deze halve bezetting blijven draaien, maar dan draai ik elke dag verlies.”

Ook is er verdeeldheid binnen de sector vanwege de fosfaatrechten. Zo vinden grondgebonden boeren het onterecht dat zij straks fosfaatrechten moeten betalen terwijl zij niet bijdragen aan het probleem. "Wij hebben een bedrijf met voldoende grond waarvoor we alle mest die de koeien produceren op ons land kunnen gebruiken", vertelt Freek van Leeuwen. "Bij andere bedrijven is dat uit balans, daarom is er een overschrijding van het fosfaatplafond gekomen."

Meer: nos.nl/nieuwsuur/artikel/…

Deel dit topic

Reacties

+1
gaserop
Hij had een jaar eerder moeten uitdreiden
+2
Coen
Hij had zich eerder en beter moeten verdiepen of er bij de politiek en in de samenleving wel voldoende draagvlak was voor deze forse uitbreiding van zijn melkveehouderij.

wie heeft hij vooraf geraadpleegd over zijn investeringsplannen en hebben die hem eerlijke en onafhankelijke feedback gegeven?
ik heb altijd begrepen dat banken in hun toekomstscenario's een volledig substituut hebben meegewogen voor de toenmalige melkquotumkosten, dus daar kan nooit het grote probleem liggen
jg
Dit soort bedrijven wil nu nog verdubbelen kwa melkproductie met als gevolg een melkprijs van 25 cent ???
+4
cs-agrar
Quote:
@jg: Dit soort bedrijven wil nu nog verdubbelen kwa melkproductie met als gevolg een melkprijs van 25 cent

Ja, want extra voor rechten of grond betalen kan niet, voor 25ct kunnen zulke uitbreiders wel..
jan 1
Quote:
@jg: Dit soort bedrijven wil nu nog verdubbelen kwa melkproductie met als gevolg een melkprijs van 25 cent ???

Als dat waar is dan weet ik een oplossing voor de lage melkprijs.
+3
wally
Jg en coen hou nu eens op jullie weten best dat banken wispelturig zijn bij financieren wat vandaag kan kan morgen niet

Daarnaast zul je eerst inkomen moeten hebben voor je grond kan kopen heb het zelf meegemaakt dat ze grond niet wilden financieren en productie groei wel

Als rik lagendijk maïs bij George koopt en daar mest brengt is hij ook grondgebonden maar dat past de mensen die een molensteen van grond om hun nek hebben niet

De melkprijs word niet bepaalt door dat beetje melk in Nederland dat weten jullie ook best, maar wie een hond wil slaan kan licht een stok vinden

Ruwvoervreters zijn per definitie grondgebonden
+1
cs-agrar
Quote:
@wally: De melkprijs word niet bepaalt door dat beetje melk in Nederland dat weten jullie ook best,

Jouw afnemer heeft ook maar beperkte afzetmogelijkheden, en laten alle Nederlandse fabrieken nu op praktisch dezelfde markt afzetten, die ook maar bepaald volume aankan en op 1April niet opeens stuk groter was...
+10
jg
Wally, vraag en aanbod bepalen de prijs . Dus ook jouw melk.
Groei zonder verplichte grondgebonden eisen heeft geleid tot overschrijding van het fosfaatplafond . Als er verkeerde keuzes gemaakt zijn op bedrijven moet je bij je adviseurs en financiers zijn. Niet afwentelen op de rest van de sector door het in gevaar brengen van de derogatie.
+3
cs-agrar
Quote:
@jg: Als er verkeerde keuzes gemaakt zijn op bedrijven moet je bij je adviseurs en financiers zijn.

Zetten zij de handtekening onder alles dan?
+3
jg
@cs-agrar
Dus als eerste bij jezelf te rade gaan.....
wally
Als regionale voer-mest contracten geregeld worden zijn er hoop problemen weg
+2
matt
Dat denk ik ook wel eerst dikke fosfaatreferentie,omdat de grond niet meetelt.
nu telt die grond natuurlijk wel weer mee,dubbel zelfs voor de derogatie
uiteraard niet,als het mais is.

dit alles uiteraard met behoud van de fosfaatreferentie.
+3
Coen
Dan ook aan alle eisen voldoen die de grondgebonden collega's ook hebben zoals:
. bij derogatie ook 80% grasland,
. bij gebruik KLW ook de teeltverliezen,
. dus dan ook alle lasten, niet alleen de lusten.
+5
meelezer10
@Coen
Je vergeet er nog een paar.
vermindering op je fosfaatreferentie 2013
en nog de belangrijkste de grond mee laten telen voor de referentie 2014 van je amvb
George
Quote:
@wally: regionale voer-mest contracten geregeld worden

De vraag is of dat makkelijk valt te regelen.
+1
meelezer10
Daar heb je wel een punt george. Er kan veel toegezegd worden maar als er dan een handtekening onder moet wordt het toch weer even anders. En als die handtekening onder het voer/ mestcontract wel kan waarom kan die dan niet onder een gebruikers verklaring?
pieta
De beste oplossing in mijn beleving is fosfaatrechten rap invoeren, korting zsm afwerken en vervolgens voor wie uitbreidt in fosfaatrechten dat deel grondgebondenheid eisen.
jan 1
Quote:
@pieta: De beste oplossing in mijn beleving is fosfaatrechten rap invoeren, korting zsm afwerken en vervolgens voor wie uitbreid

Is al geregeld met amvb.
+7
Coen
Binnen AMvB houden van 4 resp. 8 koeien per hectare is toch niet grondgebonden ?
+7
hans van toos
Heb de uitzending gezien waarbij 30 maart 2015 Dijksma gevraagd werd, of het fosfaatplafond niet doorbroken zal worden als Quota opgeheven zou worden.

Nou dat zag ze niet zo snel gebeuren zei ze er is nog behoorlijk wat ruimte!
Deze kundige landbouwwoordvoerdster van de pvda (en dat ben je anders zit je niet op die post)koos eieren voor haar geld en koos een andere post!
+2
matt
Heb ik ook gezien,volgens mij zat ze met een stalen gezicht te liegen
en wist ze toen dat op 1 juli de pas inging.
en "de brief"op 2 juli.
+1
kuilhapper
Quote:
@hans van toos: Nou dat zag ze niet zo snel gebeuren zei ze er is nog behoorlijk wat ruimte!

Dat was ook gewoon de berichtgeving vanuit de sector zelf, er was iemand die dat allemaal kon zien op zijn early warning... En nee er was niks aan de hand..

Dijksma gaf de sector het vertrouwen en ruimte om zaken zelf te regelen, indien dit niet zou lukken is zij altijd heel duidelijk geweest, dierrechten!

Hoe zit dat eigenlijk met de regiegroep broeders en zusters, zitten die daar voor eigen rekening? of mag er weer flink gedeclareerd worden voor allerlei onkosten? Ze hebben zo opvallend lang werk dat je er achterdochtig van wordt, lekker nietszeggend lullen en tegelijkertijd je zakken vullen.. het zal toch niet?
Coen
ZLTO is toch al vanaf 1986 aan het wegkijken op dit dossier 😞

vandaar de grote veehouderijsectoren op koers zitten van discontinuiteit, net als VION waar ZLTO ook heel veel vermogen heeft verkwanseld 😞
+1
Gewoon de normen verhogen, als de normen met 1 pennestreep omlaag kunnen dan kunnen ze met diezelfde pennesteep omhoog, hoe simpel kan het zijn.
weurding
In elk geval lopen zijn koeien wel "vrij" 😉
fendt711variotms
Geen plaatsingsruimte , geen vee , hoe moeilijk heeft deze ellendige regering en lto het kunnen laten geworden
+2
Coen
Diezelfde Overheid heeft wel leges en belastingen geheven over die enorme recente staluitbreidingen, adequate stalcapaciteit voor inmiddels 2,5 mln melkkoeien en fosfaatruimte voor goed 1,5 mln melkkoeien dus een dubbele en kwalijke moraal in dit dossier 😞
fendt711variotms
We worden gewoon genaaid , lekker boertje plukken
jan 1
Als Rik Lagendijk voldoende grond heeft onder het bedrijf kan hij de rechten ook financieren,zo niet dan zal hij een andere oplossing moet vinden,misschien een samenwerking met collega,in ieder geval zal hij creatief moeten worden.Beroepen op de vrijheid na quotum tijdperk is ook op eigen risico.
groeier
Ja daarom, zo'n bedrijf zal ook grond moeten kopen of samen gaan met een buurman, de fosfaatrechten is daar maar een klein probleem.
+2
Woodside
Je zou toch kunnen verwachten dat de politiek vooruit kan kijken en dat daar mensen met visie zitten. Het was al zo lang bekend dat we maar vlak onder het fosfaatplafond zaten en dat in 2015 het quotum eraf zou gaan. vanaf de dag dat het bekend werd dat het quotum eraf zou gaan hadden er al maatregelen getroffen moeten worden. (bijvoorbeeld dierrechten of fosfaatquotum). meteen duidelijkheid, geen knelgevallen. We weten allemaal hoe boeren zijn; als het iets meer kan, dan iets meer. Boeren zullen nooit met z'n allen onderling afspraken kunnen maken waar iedereen het mee eens is. Ze hebben er in den haag een zooitje van gemaakt en ze willen nu de schuld in de schoenen van de boeren schuiven. Lekker makkelijk..
+3
Coen
We missen bij onze belangenbehartigers mensen met integrale visie en autoriteit 😞

het is bij de politiek, die uiteindelijk beslist, helemaal droevig gesteld, met daar ook nog eens gebrek aan kennis van de sector dus er wordt geregeerd bij de waan van de dag.
+1
cs-agrar
Quote:
@Woodside: Ze hebben er in den haag een zooitje van gemaakt en ze willen nu de schuld in de schoenen van de boeren schuiven. Lekker makkelijk..

meen dat er ook een uitspraak gedaan is dat de sector (belangenorganisaties?)het zelf maar moest regelen..
jan is hobbyboer
Quote:
@Grasbaal: Het betekent dat ik voor elke nieuwe koe fosfaatrechten moet aankopen en dat gaat zo'n 5 ton extra kosten. Dat geld heb ik niet. Of ik moet in deze halve bezetting blijven draaien, maar dan draai ik elke dag verlies.”

Probleem lost zich dus vanzelf op. Daarbij een melkprijs van 25 cent gedurende een jaartje en die fosfaatrechten zijn allen nog een fictief iets, net als bij de varkens. Gewoon even geduld hebben.
Frans1
Probleem is wel dat als een ander er niks meer voor wil geven,jij er waatschijnlijk ook niks meer aan kan verdienen
hookwood
Zou hij vandaag ook zo geklaagd hebben?

omroepbrabant.nl/…
jorisdriepinter
Het bezoek van de ministers van landbouw aan een bedrijf dat gaat voor intensivering is een volstrekt verkeerd signaal. Het is duidelijk dat de zlto maximaal invloed aanwend om verder intensiveren mogelijk te maken.
NL heeft een miljoen ha grasland. Wanneer de NL productie daaraan gekoppeld is dan is er niks aan de hand.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , stal , koeien , koe , mestoverschot , grond , melkveehouder , vrijloopstal , grondgebonden , zuivelindustrie , vrouw , fosfaatplafond en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
38
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
2