Illustratie van: Thijs-4620

'Fosfaatplafond zal niet verdwijnen'

De landbouw hoeft er niet op te rekenen dat het, inmiddels overschreden, fosfaatplafond voor Nederland zal verdwijnen. Het maakt namelijk deel uit van een heel stelsel van Europese milieuregels en kan daar niet uitgelicht worden.

Deel dit topic

Reacties

arjan_kok
Zo af en toe het plafond er uit slopen en een nieuwe timmeren is ook leuk
+2
jorisdriepinter
Een zlto voorman die verwacht dat het fosfaatpeobleem binnen een paar jaar opgelost zal zijn?
Zijn voorganger dacht dat 25 jaar geleden ook al!
mijnietgezien
Het is toch wel duidelijk hoe hij dat wil gaan doen: meer fosfaat op papier wegpraten door dure (LTO-)adviseurs en meer fosfaat uit de kringloop onttrekken in mestverwerkingsbedrijven(die ook erg veel LTO-adviseurs inhuren).

Maar ik voorspel problemen omdat Europa verteld blijft worden dat ons water zo vies is (terwijl schoon water het uiteindelijke doel is van de hele ellende). Dat is weer een ander projectje: het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer(DAW). Daar moet een vervolg op komen, want daar gaat ook 325 miljoen in om.
+3
Normen verhogen , er was/is geen fosfaat probleem !!!
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@de tukker oet twente: Normen verhogen , er was/is geen fosfaat probleem !!!

Er is nu ook nog geen probleem, ik zie nog nergens fosfaatrechten. Iedereen wordt bang gemaakt met een nu nog niet bestaand probleem. Melkveehouden in NL wordt zo ontmoedigd op het moment dat er bij invoering veel meer fosfaatrechten zijn dan er gebruikt gaan worden. Jongveeopfokkers die exportpinken niet kwijt kunnen, te hoog gefinancierde boeren die structureel 40 cent voor de melk moeten hebben, toch al stoppende boeren vanwege leeftijd of frustratie over alle regels en lage melkprijzen, kans dat er tekort aan fosfaatrechten komt lijkt mij minimaal, dus.... gas erop. Ik groei dit jaar ook weer 'gewoon' 50%, we zijn geen mietjes 😄. Jack ouwehoert erover, ik doe het gewoon 😄.
+4
Frans1
Quote:
@jan is hobbyboer: dus.... gas erop. Ik groei dit jaar ook weer 'gewoon' 50%, we zijn geen mietjes . Jack ouwehoert erover, ik doe het gewoon

@pieta Afromen die grote groeiers 😃
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan is hobbyboer: Ik groei dit jaar ook weer 'gewoon' 50%,

Goed zo. Kansen zien en pakken. Hier in Noord-Holland loopt men op het moment de NB-vergunningen na, weet niet hoe dat bij jou op de prairie gaat, maar ik zou wel ff een PAS-melding doen
jan is hobbyboer
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Goed zo.

Jij bent ook niet makkelijk op de kast te krijgen 😄
meelezer10
@jan is hobbyboer

en jij jan ? Jack heeft wel een voorzettje gegeven. Ik zal je de link geven mag je het zelf invullen. Is voor jou natuurlijk een eitje als computer kenner.

pas.bij12.nl/
jan is hobbyboer
Quote:
@meelezer10: en jij jan ?

Ziet er inderdaad spannend uit die site. Zit wel km of 8 van dichtsbijzijnde natura2000 stukje af heb ik gezien, dus wie weet valt het mee, 22 koeien en wat jongvee, mijn buren hebben er respectievelijk 140 en 180, dan zijn die helemaal de klos denk ik, alhoewel je het nooit weet met die wetgeving in NL 😄.
meelezer10
@jan is hobbyboer
De kans is groot dat jij de klos bent Jan en niet jouw buren. Jouw buren zullen wel netjes een nb wet hebben aangevraagd.

Ik neem aan dat je nooit iets met pas of nb hebt gedaan. Als dit het geval is en je hebt nu meer dieren dan het hoogste aantal van 2012, 2013 of 2014 ben jij in overtreding.
jan is hobbyboer
Quote:
@meelezer10: Ik neem aan dat je nooit iets met pas of nb hebt gedaan. Als dit het geval is en je hebt nu meer dieren dan het hoogste aantal van 2012, 2013 of 2014 ben jij in overtreding.

Geen stress, ik heb ooit in die jaren wel eens bijna 50 dieren gehad, nu maar 31. Ik zal het wel eens nakijken, maar zal ook wel loslopen. Buurman is met stal aan het bouwen voor 180 koeien, heeft er nu nog maar goeie 120 trouwens.
meelezer10
@jan is hobbyboer
Gaat ook per diercatogerie. Er wordt onderschijd gemaakt tussen koeien en jongvee. Denk wel dat jij nu niet meer koeien (code 100)hebt dan toen
jan is hobbyboer
Quote:
@meelezer10: Gaat ook per diercatogerie. Er wordt onderschijd gemaakt tussen koeien en jongvee. Denk wel dat jij nu niet meer koeien (code 100)hebt dan toen

Het zal allemaal best. Je denkt toch niet dat ik voor die paar koeien waar ik weinig aan verdien dezelfde papieren rompslomp in ga als de intensieve megaboeren, dan worden het er snel weer een paar minder. Je leeft maar 1x, en er is veel meer in het leven dan alleen koeien melken, en vooral zinloze administratie invullen. Dus het zal wel los lopen.
meelezer10
@jan is hobbyboer
@Jack Rijlaarsdam gaf aan dat er bij hem in het gebied veel gecontroleerd wordt. Ik hoop voor jouw dat ze bij jouw niet komen.

Ik heb een maandje geleden via de gegeven link een melding gedaan. Is een paar uurtjes werk. Ik ben er wel blij mee dat ik nu met een gerust hard een stuk of 15 koeien meer mag houden zonder dat het problemen geeft.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@meelezer10: Is een paar uurtjes werk.

Mooi klusje voor het weekend, laat je weten hoe het afgelopen is.
pieko
Niets staat er vast en alles is bespreekbaar in Nederland, behalve het fosfaatplafond.
spotmelker
Het is altijd makkelijk te regelen hoe je ergens aan komt, laten ze nu zo verstandig zijn dat ze meteen regelen hoe je ergens vanaf komt. Dat 'vergeet' men meestal.
jg
blikopnieuws.nl/nieuws/236811/…

Nieuw pleidooi voor grondgebonden.
+2
Jaap40
@jg
In dit artikel, lekker makkelijk om agrarische sector maar weer de schuld te geven.

Men kan op dit moment al bekijken dat predatie het komende voorjaar de grutto en andere weidevogels de nekslag gaat geven. Het wemelt hier van de buizerds.

Bij subsidie regeling op predatoren lopen we mooi binnen.....
pieta
En dat noemt zich een brede coalitie. 😄
+4
jan 1
Tja ,leven van de postcode loterij,en maar roepen en wijzen naar een sector die zorg draagt voor hoogwaardig voedsel en een grote bijdrage geeft aan de economie.
hans1980
Nl staat vol stront tot aan de dijken????
lekker dat je strax weer merkt dat je met slechts 33m3 je maïsland mag bemesten met de wetenschap dat je N,P en K tekort komt!!
Hoezo teveel???
Nu al tekort aan P in wateren , in Duitsland tehoog N in grondwater doordat Mest wordt beperkt en KUNSTMEST onbeperkt is deze spoelt uit !
Maar KUNSTMEST LOBBY is te sterk
evenals Milieu Freaks die de ballen verstand van Milieu hebben
Mest is voeding voor bodemleven !
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@hans1980: Nl staat vol stront tot aan de dijken????

Rustig hans, eerst even je pilletje nemen vanmorgen, dan pas reageren 😄
Coen
😄 😄 voed de aarde en de aarde voedt jou, dus zonder mest geen melk 😄

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , fosfaatplafond en regels geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
25
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
1