Biofokkerij, wie mag het zeggen

Een groot deel van de biologische melkveehouders maakt gebruik van zaad uit de gangbare veehouderij. Wytze Nauta wil daar met Stichting Biologische Veeverbetering - Bio-KI verandering in brengen.

Deel dit topic

Reacties

+1
arjan_kok
Ja als de bio boeren er zelf al geen zin in hebben zal het alleen voor de initiatief nemers zijn en wordt het nooit de regel
oldhuus
Ja wat een onzin, een maïsplantje groeit maar 5-6 maanden en dat zaad zit ook vol voedingsstoffen en messurol of zelfs kunstmest dus dat is logisch. Een bio boer kan ook "gangbare" pinken aankopen en na 7 maanden ofzo mag ie ze nog jaaaren bio melken, bij een rietje duurt het bijna 3 jaar voordat er uberhaupt wat gemolken word. Volgens mij worden op de KI stations de stieren ook allemaal zo goed als bio gehouden.

En ik hoorde dat ze ook nog een deel "gangbare" rundveedrijfmest mochten aanvoeren, gewoon boer-boer transport, vind dat dan wel een dubieuze zaak.
+1
MARTIJN G
Er zijn genoeg rassen die beter passen in de BIO fokkerij dan Holstein, die een zetmeelrijk rantsoen prefereert. Fleckvieh heeft zich in Duitsland ruimschoots bewezen bij de BIO boer.
brabo
Maar zijn standpunt is toch dat je eigenlijk als bioboer terug moet naar een het gebruik van een eigen stier. En dus geen sperma mag kopen van welke normale stier van welk ras dan ook.
Freriks
Ja, terug naar de dekinfecties
MARTIJN G
Quote:
@brabo: Maar zijn standpunt is toch dat je eigenlijk als bioboer terug moet naar een het gebruik van een eigen stier. En dus geen sperma mag kopen van welke normale stier van welk ras dan ook.

Zo ver zou ik niet willen gaan. Echter denk ik dat de BIO boer veel kan leren van het Fries Hollands stamboek. Aangezien de BIO bedrijven sterk afwijken van de geteste stieren in het reguliere veehouderij, lijkt het mij beter om veel eigen stieren te gebruiken van de beste koeien van het eigen bedrijf. Dan kun je na verloop van jaren een systeem opzetten van je eigen fundament fokkerij

frieshollands.nl/Fundamentfokkerijen.pdf/

Het foksysteem: een fundament van nucleusbedrijven
In 1990 heeft de vereniging een fundament van fokbedrijven of nucleusbedrijven opgezet die elk zoveel mogelijk fokken met stieren uit de eigen populatie. Zij doen dit volgens de zogenaamde ‘Familieteelt’. Dit houdt in dat elk bedrijf jaarlijks minimaal vier tot vijf nieuwe jonge stieren uit verschillende families selecteert en deze stieren als ze dekrijp zijn, een jaar lang gebruikt op een evenredig deel van de populatie en op een zodanige wijze dat elk nieuw geboren dier maximaal eenmaal een zelfde dier in de derde generatie van de stamboom heeft. Met dit aantal stieren lukt dat als er consequent wordt gewerkt.
De stieren worden geselecteerd uit de beste koeien van de verschillende families. Er zijn doorgaans wel zeven tot wel 15 verschillende families (moederlijnen; de Aafkes, Jetjes ect.) op een bedrijf aanwezig. Deze families behoren tevens evenredig stieren te leveren voor het systeem zodat de genen maximaal worden gespreid binnen een populatie, hoe klein die ook is.
brabo
Quote:
@MARTIJN G: Zo ver zou ik niet willen gaan

Je haalde Fleckvieh aan als goed ras voor bioboeren. Maar deze stieren worden bij de Fleckvieh ki organisaties niet op een biologische wijze gehouden, dus dan toch ook niet inzetbaar bij de bioboer.
+2
MARTIJN G
@brabo
Het gaat er niet om hoe een stier wordt gehouden bij de KI. Wel is belangrijk of een ras past bij de biologische veehouderij. Fleckvieh is een ras dat zich onder alle omstandigheden heeft bewezen van BIO tot intensief.
oldhuus
Bio-boeren gebruiken ook nog steeds antibiotica, en dat gaat er ook met een spuitje of injector in, dat is ook niet natuurlijk. Een melkmachine is ook niet natuurlijk, dan moeten ze ook maar weer met de hand gaan melken.
+1
mijnietgezien
@oldhuus
Dat heet een stroman: jij maakt van de bioboer iets wat hij niet is, en maakt er dan grappen over.
Een beetje zoals Wakker Dier de kreupele koeien filmt om aan te tonen dat boeren dierenmishandelaars zijn.
+1
mijnietgezien
Ik denk dat er bij de fokkerij uberhaupt wel wat meer op de omstandigheden gelet mag worden waaronder de fokstieren(en nakomelingen) gehouden worden.
Aan een lijn die generaties lang op mais en krachtvoer is grootgebracht heb je niks als je je koeien alleen maar gras wil voeren.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's fokkerij en melkveehouders geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
11
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
3
TREFWOORDEN