Overschrijding landelijk fosfaatplafond in 2015

De fosfaatproductie in dierlijke mest is in 2015 voor het eerst in vijf jaar boven het door de EU vastgestelde fosfaatplafond van 172,9 miljoen kilo gekomen. De productie groeide vorig jaar tot 176,3 miljoen kg fosfaat. Dat is 4,6 miljoen kilo meer dan in 2014. De toename komt vooral door de groei van de melkveestapel, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Deel dit topic

Reacties

sil
Niet zo best
WimuitAalten
Als ik dit nareken kom ik op ca 70 kg fosfaat per koe. Lijkt mij niet kloppen.:
4.6 mj kg / 50.000 + (38000/2)= 66.66 kg
+1
j h p
2,8 mln door melkvee.
Todi
70000 koeien teveel?
ijssel
En een verarming van de bodem in ned,gek he.
+2
christo
Het is op zijn zachts gezegd jammer dat het zo loopt. Je kunt ook stellen dat we als boeren onze belangen niet goed ( laten) behartigen. Het mestprobleem kan met een paar pennestrepen tot aanvaardbare proporties worden teruggebracht. Diegenen die dat zouden moeten doen, hebben daar te veel tijd voor nodig. Het niet vol kunnen maken van de P-norm is een streek die Dijksma ons geleverd heeft. Als we dat repareren door dierlijke mest te mogen gebruiken, eventueel aangevuld met dunne fractie gebruiken ten koste van de hoeveelheid N kunstmest, dan wordt het een stuk eenvoudiger en goedkoper. Wanneer worden we wakker????????
gaitoetklooster
Is helemaal geen probleem, volgens DTOT, gewoon de normen verhogen !

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , fosfaat , melkveestapel , fosfaatplafond , fosfaatproductie en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
7
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
2