Rabobank

Zal er toch beweging in komen??.

Rabobank schuldig aan valsheid in geschrifte

Deel dit topic

Reacties

+2
Freriks
De bank zat natuurlijk ook fout. Maar wie koopt er nou een financieel product waar je niks van snapt? Risico's kun je ook indekken door rente een paar jaar vast te zetten. Euribor zonder risico bestaat niet.
Het aloude gezegde is niet voor niks: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat meestal ook zo.
groeier
Heb veel veel op de rabo aan te merken, maar je zet wel zelf je poot..
-1
jan 1
Als je er geen verstand van heb kan je er wel een oordeel over hebben blijkbaar...
+3
pieta
Is niet helemaal waar Jan. Bij ons zijn ze indertijd ook geweest en is eea netjes uitgelegd. Dan ga je zelf aan het nadenken en snap je het alweer niet helemaal. Verschil qua te betalen rente was klein dus waarom zou je het doen. Naar mijn mening hebben de ondernemers zelf een handtekening gezet en vooral gekeken naar goedkoper en daarmee zullen ze dus zelf op de blaren moeten zitten.
groeier
Klopt, was bij ons ook zo.
jan 1
Quote:
@pieta: s niet helemaal waar Jan. Bij ons zijn ze indertijd ook geweest en is eea netjes uitgelegd. Dan ga je zelf aan het nadenken en snap je het alweer niet helemaal. Verschil qua te betalen rente was klein dus waarom zou je het doen. Naar mijn mening hebben de ondernemers zelf een handtekening gezet en vooral gekeken naar goedkoper en daarmee zullen ze dus zelf op de blaren moeten zitten.

Heb het ff scherp neergezet natuurlijk..Maar hier geld ook wie nooit iets doet maakt geen fouten.Maar op dit ogenblik hebben swaps bij banken veel aandacht...
-1
reality
Gelukkig hier allemaal intelligente boeren en daarom ook geen renteswaps.......
dieks2
Als ik iets niet helemaal snap, dan teken ik daar ook zeker niet voor. Als je achteraf zeurt dat je een renteswap is aangesmeerd, dan ben je zelf ook niet wakker geweest
+1
pa
Natuurlijk heb je het zelf gedaan als eindverantwoordelijke. Maar de bank en zeker de RABO geniet een hele grote mate van vertrouwen. Dus als de adviseur positief is wat moet je dan. Blijkt nu dus fout te zijn. MAAR had ook andersom kunnen zijn. Hadden we dan ook gereageerd op deze manier???
diezel
In de UK hebben banken paar jaar terug alles moeten vergoeden. Zal hier ook gaan gebeuren.
Heb het idee dat je je te barsten schrikt als je zou weten hoeveel er op dit prikbord zo'n swap in hun bezit hebben.
Bij hoeveel zal het niet geweest zijn: swap of géén financiering?
Een "margin call" hoeft niet enkel een probleem van een swap-bezitter te zijn. Vraag maar aan de Denen! 😞
groeier
Dan gaan we in NL nog veel meemaken 😄
reality
Nederland wordt misschien nog erger dan Denemarken.
Misschien hoeven de banken in Nederland niet terug te betalen. Toch veel geheimzinnigheid rond die swaps jegens ontvanger.
groeier
Kwa zuivel staat ons land toch wel wat sterker.
MTSTAMMINGA
Zouden de Rabo certificaten nu waardeloos worden @Diezel
diezel
Quote:
@MTSTAMMINGA: Zouden de Rabo certificaten nu waardeloos worden

De koers van dit product is totaal geen afspiegeling van de gezondheid van deze bank.
Bij stemming over beursgang Certificaten bleek grote US-vrint Zwarte Rots plots > 85% van dat spul te bezitten.
+1
Coen
Die stille verkoop van RC aan superbelegger BlackRock was een signaal 'van een kat in het nauw doet rare sprongen'

de rentevergoeding is fors, dus het risico is groot
pieter p
Quote:
@diezel: Vraag maar aan de Denen!

Heb net het boek "luchtbel" uitgelezen, een jong stel die met veel zin wou boeren in Denemarken en door de bank nek is omgedraaid.
groeier
Je moet ook zeker niet naar Denemarken gaan, ze zeggen toch dat 60% wat naar 't buitenland vertrekt met niets terug komt.
+4
pieta
Quote:
@diezel: Bij hoeveel zal het niet geweest zijn: swap of géén financiering?

Die ken ik één. En wat is zijn schade nou helemaal: hij heeft over de gehele periode de vaste rente betaalt die hij ook had moeten betalen als ie een gewoon vastrentende lening had afgesloten. De echte probleemgevallen zitten in bedrijven die door de negatieve SWAP-waarde problemen ondervonden met hun onderpand richting bank. Daar had een bank in sommige gevallen wel anders mee om moeten gaan en lijkt het mij ook wel terecht dat ze de schade moeten vergoeden.
reality
Op het moment van afsluiten zal het wel geklopt hebben met de waarde van het onroerend goed.
pieta
@reality
Onzin. Op het moment van afsluiten was de waarde 0, als de rente gestegen was werd dat ding geld waard (dat wist vlgs mij elke afnemer vh product) en daaraan vast zit dan dat bij dalende rente het ding een negatieve waarde kreeg. Daar stonden de meesten denk ik niet bij stil en de bank benoemde dat ook niet zo duidelijk. Dat de negatieve waarde desastreuze gevolgen kon hebben voor je bedrijf(onder water te komen staan zeg maar) werd denk ik niet verteld.
reality
@pieta
Waarde van het het onroerend goed bedoelde ik, en dat heb ik ook heel duidelijk geschreven. Houd je maar vast als de grondprijs gaat zakken.
+3
Cornelis
@realityDan maakt het wel of niet hebben van een swap ook niks uit. Komt bij dat de meeste swaps binnenkort wel aflopen.
Coen
@pieta , die ontwikkeling van de negatieve waarde werd in de loop van de tijd steeds hoger, dus moesten er elke keer weer zekerheden 'bijgestort' worden 😞

het allergrootste probleem is dat er heel lange looptijden werden verkocht, vaak 10 jaar of meer terwijl vastrentende leningen vaak niet langer dan voor 5 jaar werden afgesloten, elke extra verzekering kost geld 😞 en daarom houden wij nagenoeg altijd alles op variabel.

het is net wat cornelis zegt, de meeste renteswaps lopen de komende jaren af want die zijn veelvuldig verkocht vanaf 2005 tot medio 2008
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Cornelis: Komt bij dat de meeste swaps binnenkort wel aflopen.

Sprak van de week een bankman die er recent nog eentje had afgesloten. Zolang je weet hoe een swap werkt, niks mis mee. Zeker niet met de huidige rente.
+2
Nick83
Quote:
@pieta: De echte probleemgevallen zitten in bedrijven die door de negatieve SWAP-waarde problemen ondervonden met hun onderpand richting bank.

Bij boeren die een zooitje land in eigendom hebben, is dat niet snel aan de orde. Maar bij ondernemers in andere sectoren wel. Er zijn ondernemers failliet gegaan die helemaal niet verkeerd draaiden. Alle rente en aflossing netjes betaalden. Maar plots stond daar de bank op de stoep met de eis om per direct ff een paar ton aan negatieve waarde te betalen.
pieta
@reality
Veel van de SWAPS komen ook nog uit de tijd van voor de flinke grondprijsstijging. Als je heel die stijging hebt geïnvesteerd in gebouwen, machines, veestapel, voorraden en evt grond dan kun je met een zakkende grondprijs wel in de problemen.
+1
pieter p
@pieta
Het zijn niet alleen de boeren, andere ondernemers zonder veel onderpand zijn er ook aangegaan.

npo.nl/zembla/18-02-2015/…
DeBoerin
Quote:
@Nick83: Alle rente en aflossing netjes betaalden. Maar plots stond daar de bank op de stoep met de eis om per direct ff een paar ton aan negatieve waarde te betalen.

Leg dat eens nader uit. Waarom staat de bank op de stoep als je netjes aan alle verplichtingen voldoet. Je kunt je gekochte swap dan toch gewoon tot aan einddatum "uitzitten".
pieta
@pieter p
Het zijn vooral andere ondernemers die er aan zijn gegaan bedoel je waarschijnlijk. Melkveehouders hebben over het algemeen het onderpand wel in orde. Zeker sinds de swaps in NL is de grondprijs alleen gestegen.
Frans1
@DeBoerin
Ik kan me er wel iets bij voorstellen,als de negatieve waarde steeds groter wordt en je gaat over je maximale hypotheek qua onderpand voldoe je niet meer aan de voorwaarden van je hypotheekovereenkomst en mag je dat verhelpen 😞
Nick83
@DeBoerin
De negatieve waarde is "gewoon" schuld. En word dus bij je lening opgeteld. En aangezien de euribor afgelopen jaren eigenlijk zo ongeveer naar beneden in gekletterd, heb je dus veel negatieve waarde als je net halverwege de looptijd van je lening zit.

En als je lening + negatieve waarde hoger is als waarde onderpand, heb je een probleem. Nogmaals: bij boeren met eigen land niet snel een probleem.
+2
Greidboer
Als de negatieve waarde van een swap groter wordt dan het bedrag waarvoor je hebt getekend, (en dat is in veel gevallen zo) dan moet je bijstorten of tekenen dat je een groter negatieve waarde accepteert.
reality
Qua hypotheken minder sterk. Schuld per m2 is hier veel hoger dan in denemarken.
reality
Ik denk, dat door die swaps soms overhaaste beslissingen zijn gemomen. Het werd aantrekkelijk gemaakt door de banken, dus maar flink investeren.
3 speen
Wat is een realistische schuld de meter hier dan
fendt711variotms
Nog een paar jaar dit klimaat , wordt het uiteindelijk wel zichtbaar , gewoon onhoudbaar
+2
aukevd
Ik heb indertijd zelf aan de bank gevraagd of er iets was te doen tegen de steeds oplopende euribor. Hij kwam wel en keer langs ! Keuze was 5 of 7 jaar. gekozen voor 7 jaar ivm langere zekerheid. eerste keer dat ik geld kreeg van de bank dacht ik dat ik het goed had gedaan. Later moest ik steeds bijbetalen . Heb nooit de negatieve waarde van de SWAP hoeven bij te storten oid. Afgelopen oktober laatste termijn betaald.
Zou ik het weer doen? geen idee, op dat moment was het aantrekkelijk omdat de rentes omhoog gingen dus vastzetten gaf zekerheid. iedereen weet wel van de tarieven begin jaren 80. Als de rentes door waren gestegen waren de swap houders spekkoper geweest en de mensen met variabel en een behoorlijke financiering geen boer meer.

oja het heeft me een rijtjes huis in Purmerend / Grootebroek/ oid gekost
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@aukevd: het heeft me een rijtjes huis in Purmerend / Grootebroek/ oid gekost

Nou wil je daar toch niet dood gevonden worden.
+2
Outside-r
Grootste nadeel van swap is het niet kunnen aflossen. Bij normale aflossingsvrije lening kan altijd nog 5 procent jaarlijks worden afgelost. Afschrijvingen worden wel jaarlijks gedaan terwijl schuld blijft staan waardoor je bedrijf al het ware wordt uitgehold. Dit blijft je nog jaren achtervolgen bij het aangaan van nieuwe investeringen.
+3
pieta
Wie gaat zo'n reactie nou van een plusje voorzien. 😄 Als je niet kunt aflossen op een lening met een SWAP (eigen keuze) dan hoef je het geld wat je verdient niet in sloot of de verbrandingsoven te gooien. Je kunt het bewaren in een oude sok, o een spaarrekening of er mee investeren. Dan hol je je bedrijf dus niet uit. Het uithollen van een bedrijf doe je door er meer geld uit trekken dan er verdiend wordt. Oftewel eten vd afschrijvingen.
+1
Outside-r
Gedeeltelijk mee eens. Maar je blijft een beetje achter de feiten aanlopen met zo'n swap. Op een gegeven moment stoppen een aantal afschrijvingen en komt de belasting. Dan gaan de kosten van belasting, rente en aflossing zich stapelen.
Geld op spaarrekening levert nu niets op. Misschien parkeren in obligaties van FC om renteschade beperkt te houden. Maar hoe veilig is dat in de wereld van nu?
Nick83
Quote:
@Outside-r: Grootste nadeel van swap is het niet kunnen aflossen.

Je kunt wel aflossen met een SWAP, waar haal je deze onzin vandaan? Alleen je kunt de aflossing tussentijds niet wijzigen. Want dan loopt heel de boel in de soep.

Dus als je int begin afgesproken hebt om niet af te lossen, en je wilt na 2 jaar opeens wel gaan af lossen, ja dan heb je dus ff een probleem. Da is zeer ingewikkeld dan ...

Boeren die in deze tijd extra willen aflossen zullen er nie zo heel veel zijn. Een groter probleem opt moment is dat de aflossing niet naar beneden kan worden bijgesteld. Is technisch zowat onmogelijk, dan word het heel ingewikkeld.

(en als je het dan toch voor elkaar krijgt, gaat er dan maar vanuit dat ze de opslag meteen maar ff met een half % omhoog gooien)
+1
dorpsrandhoeve
Quote:
@Nick83: Boeren die in deze tijd extra willen aflossen zullen er nie zo heel veel zijn

Ik denk dat je met willen kunnen bedoelt.
spotmelker
Quote:
@Nick83: gaat er dan maar vanuit dat ze de opslag meteen maar ff met een half % omhoog gooien)
Dat doen ze ook bij niet-SWAP financieringen, de te betalen tarieven (rente + opslag)komen hier niet ver onder de 4% (RABO)
Nick83
Quote:
@spotmelker: niet ver onder de 4%

Dat is een vrije euribor financiering? Nog nie over gedacht om hem gewoon vast te zetten?
spotmelker
Quote:
@Nick83: gewoon vast te zetten?

Dit betrof een aflopende lening, kon alleen kiezen voor 1,3, of 5 jaar vast heb de 1e maar genomen want over krap 2 jaar ben ik 'vrij' man. Vreemd genoeg moet je over zo'n restantje als safe bedrijf een hogere opslag betalen t.o.v. een miljoenenlening.
+1
pieta
@spotmelker
Dat is toch logisch. Ze moeten bijna hetzelfde "werk" doen voor een beetje financiering. 😄 Jouw geluk is dat je het vrij snel kunt aflossen.
+1
George
Quote:
@spotmelker: safe bedrijf een hogere opslag betalen t.o.v. een miljoenenlening

Ja dat blijft verbazingwekkend. Ik weet dat vroeger een kameraad een huis kocht en dat die zijn lening van F200000 gulden 1,5 % goedkoper kreeg dan ik. Die banken hebben eigenlijk totaal geen logica.
+1
spotmelker
Quote:
@pieta: "werk"
Die 'zweetdruppels' worden dan wel goed betaald.
+1
spotmelker
@George Als ik nog eens mocht uitbreiden denk ik dat ik er ook maar meteen een huis bij koop, dan krijg ik het wellicht goedkoper.
+4
arie.j
Renteswaps ben ik nooit voor geweest wat betreft hypotheken.
Het is nl. een derivaat van de effectenhandel en dat past eigenlijk niet bij een MKB ondernemer die alleen minder risico op zijn lening wil.
Wat betreft die vergoeding staat men nu wel erg te dringen om de banken (behalve een redelijke schadevergoeding in bepaalde gevallen) ook maar een hak te zetten, en liefst zo veel mogelijk te plukken.
En dan heb je als Stichting en als MKBer een mentaliteit die minder is dan de bank waar je zo op afgeeft.
Immers alleen wie om één of andere reden vervroegd van zijn lening af moest heeft daadwerkelijk schade.
De rest zijn krokodillentranen, bij een gewone rentevaste periode had men ook de rit moeten uitzitten.
+1
brabo
Quote:
@arie.j: Immers alleen wie om één of andere reden vervroegd van zijn lening af moest heeft daadwerkelijk schade.

weet je dat wel zeker?
ik kan me nog een uitzending op tv herinneren waarin een glastuinder zijn onderpand ineens van 85 euro/m2 terug getaxeerd zag worden naar 35 euro/m2.
Die beste man kom ineens extra geld naar de bank gaan brengen, terwijl hij altijd aan alle verplichtingen had voldaan.
arie.j
Quote:
@brabo: ik kan me nog een uitzending op tv herinneren waarin een glastuinder zijn onderpand ineens van 85 euro/m2 terug getaxeerd zag worden naar 35 euro/m2.
Die beste man kom ineens extra geld naar de bank gaan brengen, terwijl hij altijd aan alle verplichtingen had voldaan.

Wat kan dat met een swap op je hypotheek te maken hebben?
Ook zonder swap was zoiets toch voor die man aan de orde geweest?
pieta
@arie.j
Er zijn gevallen bekend waarbij het onderpand hetzelfde bleef, de verplichtingen werden betaald en er toch wat moest gebeuren doordat de negatieve waarde die de SWAP kreeg de balansschulden de gestelde hypotheek overstegen. Het in waarde zakken van je onderpand heeft natuurlijk helemaal niets met de SWAP te maken.
arie.j
@pieta
De negatieve waarde die een swap kan hebben had ik hier al genoemd.
Overigens staat dat lang niet altijd op de balans
Zelf ben ik deelnemers in diverse CVs van Roompot vakantieparken.
En daar staat nergens die negatieve swapwaarde op de balans, terwijl altijd de leningen voor heel de looptijd van 15 tot 20 jaar afgedekt zijn met een swap.
Wel staat het vermeld bij de toelichting op de balans.
Met de waarde van het onderpand kan een swap inderdaad niets te maken hebben.
pieta
@arie.j
Wellicht kijkt de bank naar de liquidatie en/of executiewaarde?
Cornelis
Quote:
@arie.j: Roompot vakantieparken.

Die Zijn een nogal knap huis aan het bouwen voor zichzelf, maakt niet uit wat het kost.
brabo
@Cornelis
ze hebben Micheal Bogert van de loonlijst kunnen schrappen. Misschien dat dat iets scheelt

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's rabobank en bank geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
59
DEELNEMERS
26
WEERGAVES
2
TREFWOORDEN