Druk op tussenkalftijd door veearts, voerleverancier en veeverbetering

€De drie V’s voor de veehouder, de veearts, de voerleverancier en de veeverbetering, daar komt de druk op een korte tussenkalftijd vandaan”, aldus melkveehouder Peter de Wit uit Werkhoven (UT) afgelopen woensdagavond in Waarder (ZH). Hij wil de tussenkalftijd op zijn bedrijf juist verlengen.

Deel dit topic

Reacties

arjan_kok
Eyeopener die peter de wit
dieks2
Conclusie is gewoon dat gewenste tussenkalftijd per koe verschilt. Niet teveel luisteren naar die commerciële jongens die je een standaard korte tkt willen aanpraten.
weurding
Als ie zijn tkt verlengen wil heb ik nog wel een paar muiters voor hem
voortman
"Hij wees erop dat bokjes niks opleveren en zelfs een kostenpost vormen". Voor een levend verkocht kalf heb je x-inseminaties nodig.
Ik stel x op 2, waarschijnlijk kom je (met afvoer van reeds geïnsemineerde koeien en kalversterfte) nog hoger uit. Een inseminatie kost € 30,- (incl. BTW) voor sperma en arbeid (moet je sperma goedkoper dan gemiddeld zijn...). Dit betekent dat een kalf al € 60,- aan reproductiekosten kost (excl. drachtcontrole). Geboortehulp is hobby dus daar rekenen we niets voor en een veterinair is nooit nodig tijdens/na een verlossing.... Vervolgens moeten we 't kalf nog minimaal 14 dagen voeren, bij 2x per week afvoeren dus gemiddeld 16 dagen. Stél dat de kalverenopbrengst gemiddeld (vaars- + stierkalveren) € 125,- is. Het kalf drinkt in die 16 dagen 150 liter melk à € 0,25= 37,50. Krijg je dus voor de arbeid, als de drachtcontrole niets kost € 27,50 in 40 x voeren. Oh ja, het hok staat er toch al, de HD-spuit kost niets en stro kun je gratis van 't land halen.... Puur economisch gezien is ieder (HF)kalf dat je niet nodig hebt ter vervanging van je melkkoe dus óók een kostenpost.... Zeg maar waar ik fout zit....
+1
mlkvhoudr
Bij je inseminatie keuze en je bereidheid kosten te maken na afkalven aan voer aan de kalfjes, wij kregen door elkaar heen 163,70 dit jaar voor verkochte nuka's.

Maar ook dat komt onder druk te staan dit jaar.

Had van de week vaarskalf met lijst van 6500, stamboek alles, onverkoopbaar voor het leven op het moment volgens mijn handelaar.

Mocht het anders wezen hoor ik het graag
+1
Frans1
Quote:
@mlkvhoudr: Had van de week vaarskalf met lijst van 6500, stamboek alles, onverkoopbaar voor het leven

Ik had er hier ook een,moeders lijst 6300 kg melk met kleine 5% vet, ging voor de mesterij weg.
pieta
@Frans1
en @ mlkvhdr wat hebben jullie voor ras: Fleckvieh, jersey of MRIJ 😄
Frans1
@pieta
Geen grapjes he Piet,zo eentje gaat niet voor niks weg 😄
Frans1
@pieta
Mijn eerste kruisling mrij komt binnenkort bij de stier,beesje is nu al bijna twee vreetplaatsen nodig zo breed
mlkvhoudr
@pieta

Ik zal het je uitleggen ik heb een perfecte persistente veestapel, waarbij deze koe slechts 7 liter gezakt is in haar lijst, een nette lijst afleverde van 7800 kg melk, alleen word persistentie niet voldoende gewaardeerd bij de 305 dagen produktie, de moeder koe had maar liefst 5 punten exterieur boven de 70 gescoord, dus daar ook bijna 10 % beter exterieur dan een koe met 70 punten, kortom ik nam met pijn in mijn hart afscheid van dit kalfje. Omdat de moeder te klein was om een belg op haar los te laten, hebben wij er voor gekozen om de meest goedkope stier die crv op haar webshop had staan er aan te wagen, ik bedoel natuurlijk wij vonden het tijd voor de topstier upgrade

apps.crv4all.nl/modules/stierzoeken/…

En eerlijk gezegd tot mijn eigen verbazing heeft de moeder koe nu besloten er maar wat harder aan te gaan werken en geeft dit dametje nu 31 kg per dag.

En toch moet ik je teleurstellen, want ik heb haar al verkocht voor bijna 100 euro, of ietsje minder dan de helft daarvan 😉

Mocht je nou denken dit is het perfecte vaarskalf voor mij zal ik je doorverwijzen naar mijn handelaar.

Zo dat die jouw veestapel ook naar een hoger nivo kan tillen 😉
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@mlkvhoudr: meest goedkope stier die crv op haar webshop had staan

Laat me raden, je kreeg geld toe bij gebruik van Upgrade.
mlkvhoudr
@Jack Rijlaarsdam

en gebak van de inseminator
kaas
Oke ik ben het gedeeltelijk met hem eens maar hoe vaak heb je niet een koe die goed begint in de melk zeg maar op 60 dgn 60 kilo melk en dan vanaf 120 /150 dgn snel begint te dalen en als je bij die koe pas op 150 dagen begint te ins dan is hij gem op 170 dgn drachtig en dan melk je waarschijndelijk de laatste maanden een bijna droge koe ,het is ook een beetje geluk hebben
paul1
Hangt ook van de persistentie van de koeien af
+1
huub
De gemiddelde koe in NL maakt 3 lijsten.

Als vaars z.s.m insemineren, je weet nog niets van persistentie en je wil zo snel mogelijk door naar de productievere 2e lijst.

De 2e lijst heb je een beeld van de persistentie en kan je er op in spelen.

De 3e lijst blijft de koe gust en gaat ze weg als de meeste melk er af is.

Voor het bepalen van de persistentie moet je seizoens en rantsoensinvloeden er nog uithalen.

Individuele tkt bepalen is dus geneuzel.
+5
brabo
Quote:
@huub: De gemiddelde koe in NL maakt 3 lijsten.

dus kunnen dat het dan maar het beste lange lijsten zijn
meelezer10
Deze koe is vandaag tochtig. Ik wacht toch nog maar even.
meelezer10
Poging 2
meelezer10
Slecht leesbaar.

Rechts onder lactatiedagen 122
blauwe lijn is melkgift tussen de 50 en 54
pieta
Slechts bij hoge uitzondering worden vaarzen hier voor de 90 dagen geïnsemineerd. ALVA is ongeveer 24 maanden. Een slecht productieve koe of een slecht persistente koe wordt hier weleens op 60 dagen geïnsemineerd maar het gros vanaf 80 dagen.
brabo
Quote:
@pieta: vanaf 80 dagen

dat is te vroeg, dan kalven ze nog binnen het jaar
pieta
@brabo
Vanaf 😄
oldhuus
Zijn d'r wel die ik bewust gust laat maar dat is om andere redenen. Aan de andere kant ook wel een paar die liefst zo snel mogelijk drachtig hebt.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouder , veearts en tussenkalftijd geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
23
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
3