FrieslandCampina uit nood toch aan A- en B-melkprijs?

Nieuwe inspiratie voor het nieuwe jaar:

Linksom of rechtsom de maatregel van FrieslandCampina om de melkaanvoer te temperen voelt als een donderslag bij heldere hemel. Ook houdt het in dat melkveehouders zes weken lang met een A- en B-melkprijs te maken krijgen. Boerenbusiness zet de ontwikkelingen op een rij.

Sinds het einde van het melkquotum hebben melkveehouders al een groot scala aan verrassingen gepresenteerd gekregen. Veel hiervan wordt toegeschreven aan de explosieve groei van de sector, welke onverwacht kwam. Maar is dit wel zo?

Deel dit topic

Reacties

+8
sil
Als er duidelijkheid over de fosfaatrechten is, dan is die stijging in melkproduktie zo voorbij, zal weer gaan zakken.
Velen hebben nog niet in de gaten als de fosfaatrechten met terugwerkende kracht worden ingevoerd je in 2016 een groot problem kan krijgen......( op 2 juli basis zal er dan een tekort aan deze rechten zijn, dus die zullen te duur worden) ik ga hier nu voor stabilisering van mijn melkplas, want heb de saldoberekening op het jaar 2015 uit gedraaid, dan blijft er verrekte weinig saldo over voor de liters die je produceert waar je volledige mestafvoer en financiering voor hebt en om nog meer te gaan produceren voor een lagere winst.......zie ik nu niet zitten.
Liever 100 koeien met winst dan 200 met verlies. Maar laat ieder dit voor zichzelf maar invullen.
pieta
Quote:
@sil: dan blijft er verrekte weinig saldo over voor de liters die je produceert waar je volledige mestafvoer en financiering voor hebt

Ik heb in 2015 meer kg geleverd zonder toename financiering dus welke financiering zit daarop volgens jou?
sil
Die financiering valt wel mee, maar als ik naar het kostenplaatje kijk, blijft er nu weinig over.
De basis, toeslagrechten, opbrengsten verhuur grond, die zit goed, maar wat je werkelijk uit de melkproduktie halt valt niet mee....
+1
Cornelis
Herma gaat gemakshalve even voorbij aan het feit dat de leden dit beslissen. Heb daarover geen signalen ontvangen.
pieter p
Zoals je hier ziet in Frankrijk bij Sodiaal dan kun je verwachten dat in Nederland de B prijzen ook rond de 20cts blijven
De B prijzen zijn goede zaken voor de fabrieken, veel melk voor een lage prijs, want ze weten ook wel de boeren blijven wel doormelken.
+2
George
Quote:
@pieter p: B prijzen zijn goede zaken voor de fabrieken, veel melk voor een lage prijs, want ze weten ook wel de boeren blijven wel doormelken

En vervolgens wordt de A prijs verknald omdat er gewoon teveel melk op de markt komt door overproductie.
+2
pieter p
Quote:
@George: En vervolgens wordt de A prijs verknald omdat er gewoon teveel melk op de markt komt door overproductie

Er zijn veel boeren in Frankrijk die B qwota bijgekocht hebben maar na een tijdje voor 20cts leveren gaat het er zo uit zien.
+2
weurding
@pieter pzo'n varken mag je de halve P productie voor rekenen? 😉
+2
pieter p
Quote:
@weurding: zo'n varken mag je de halve P productie voor rekenen?

Nee, ik vergelijk het met een bepaald deel boeren, ookal hebben ze weinig vet op de ribben wordt er toch op de gaspendaal getrapt. Zelfs al blijft de melkprijs onder de kostprijs. 😄
+1
George
@pieter p
Ik lees het hier zo vaak , meer produceren om het melkgeld op peil te houden. Dus meer liters melk leveren voor hetzelfde geld. Dit is eigenlijk niet vol te houden en als iedereen dit doet wordt het probleem steeds groter totdat er vele af gaan vallen. Een ratrace zonder winnaars. Maar de belangenbehartigers en boeren zagen alleen maar groeimarkten en meer monden die gevoed moesten worden en waren bang hiervan niet te kunnen profiteren en dat men dan anders elders in de wereld deze melk zouden produceren. Ze gunnen elkaar het verlies niet eens meer en nu lijkt men plotseling op de sector varkenshouderij.
+2
reality
@pieter p
ookal hebben ze weinig vet op de ribben wordt er toch op de gaspedaal getrapt.

Dit moet zijn : OMDAT ze weinig vet op de ribben hebben wordt er toch op de gaspedaal getrapt.
MTSTAMMINGA
Kun je in Frankrijk jaren melken voor 20 cent ?
+4
pieter p
Quote:
@MTSTAMMINGA: Kun je in Frankrijk jaren melken voor 20 cent ?

Jawel als je er geld bijlegt 😄
+2
Cornelis
We hebben hier geen A en B prijzen, alleen een tijdelijk tekort aan verwerkingscapaciteit.
gaitoetklooster
JUIST cornelis , met de nadruk op tijdelijk, wat een gezeik hier op nieuwjaarsdag, men gaat opt prikkebord nieuwe regels bedenken , waar geen sprake van is, dat die er komen.
+1
cs-agrar
Quote:
@Cornelis: tijdelijk tekort aan verwerkingscapaciteit.

deze zin kan je op meerdere manieren uitleggen, fabriek kan niet meer, tranport loopt vast, kunnen van produkt niet af komen. Ik denk zelf laatste.
Cornelis
@cs-agrarRustig blijven denken Cees. CONO geen problemen?
cs-agrar
@CornelisBij Cono zegt men al jaren dat ze niet al te veel meer melk hoeven, groei naarmate de afzet van het dure segment is het mooist. Ook Cono zit nu met het plaatsen van de extra melk, uiteindelijk gooit heel melkproducerend Nederland, qua rundvee, het extra op dezelfde markt. En dan is het maar net hoe erg je de schade daarvan kunt beperken. De melkprijs in een moeilijke tijd zegt meer over prestaties van een fabriek, dan de prijs in de goede tijd toch.
+1
Cornelis
@cs-agrarZo is het Cees. Als de prijzen hoog zijn kan elke koekenbakker geld verdienen.
jg
@Cornelis De prijzen zijn hoog als het aanbod kleiner is dan de vraag.
+1
Cornelis
@jgJe meent het 😄
gezienus
Quote:
@: geen A en B prijzen, alleen een tijdelijk tekort aan verwerkingscapaciteit.

Ach als het maar een naam heeft
oldhuus
Ja ik wil ook die kwantumtoeslag, dus toch maar de stal vergroten en meer koeien melken, nog meer melk voor Campina, dat is het doel ervan toch?
aldert
Worden jullie toch weer gematst daar in Nederland,hier hebben we een A en een C prijs.Iedere liter boven het quota word C uitbetaald en dat is 5 cent per liter.
+1
arie.j
A en B prijs?
Waar ziet Herma die bij FC?
Ieder krijgt dezelfde prijs, alleen kunnen voor aankomende maand boeren een premie krijgen als ze aan de voorwaarden voldoen.
+1
cs-agrar
Quote:
@arie.j: Ieder krijgt dezelfde prijs, alleen kunnen voor aankomende maand boeren een premie krijgen als ze aan de voorwaarden voldoen

dus toch een A- en een B-prijs
Sta er niet vreemd van te kijken als er een A- en B-systeem bij meerdere fabrieken ingevoerd word. Zeker degenen met een sterk premium produkt, teveel daarvan is gevaarlijk voor het merk, en eeuwig opslaan gaat ook niet. Het ondernemen met zo'n prijsverschil wordt dan eigenlijk wel intressanter, ipv nu maar gewoon voor de laag weg meer gaan melken zonder enige kennis over marktgebeuren
Cornelis
Ik ben benieuwd naar de plannen van CONO. Zie er zo hier en daar verdubbelen....
cs-agrar
@Cornelis
Weet daar weinig/niets van, maar vlak een A-B niet uit, ook redelijk logisch.
+1
Cornelis
@cs-agrarEven bij Rouveen informeren hoe het daar loopt. Op voorhand heb ik er geen vertrouwen in, Hollanders melken voor alle prijzen. Als de B prijs lager is zeggen ze gewoon; gemiddeld kan het nog net.:)
Farmer_
@Cornelis
Dan nog een C prijs erbij voor degene die het niet kan laten of altijd "gas erop" will 😄
+2
arie.j
Een A en B prijs maakt verschil tussen de melkprijs voor de basis hoeveelheid melk en wat je daarboven levert, dat is bij FC niet het geval.
Bij de weidetoeslag of bij kwaliteitskorting ga je toch ook niet over een A en B prijs spreken?
oldhuus
Quote:
@arie.j: dat is bij FC niet het geval.

Nee bij FC werkt het andersom, vanaf een bepaalde hoeveelheid krijg je een KWANTUMTOESLAG, de kleine boeren moeten dat betalen, ze hebben liever de groten en meer melk dus 😄
Cornelis
@oldhuusEn boven een bepaalde hoeveelheid neemt die weer af.... willen ze dan weer minder melk?
weurding
@Cornelis
2 miljoen liter keer een cent is het toch? dat is 20000 euro, 121/122 keer ophalen per jaar is pak hem beet 165 euro per keer, ,55 euro per dag, dan mag het toch ook wel stoppen? 😄
oldhuus
@Cornelis

En dat staat er " Aanpassingen reglementen 2016 om te voldoen aan eisen markt en maatschappij", tuurlijk de maatschappij heeft ook liever 250 koeien als die 65 van mij.
weurding
@oldhuusshit, dus bij minder dan 800000 beur je in principe nog niks, en bij ons is het zelfs negatief 😞
+3
Cornelis
@weurdingBoven de 2 miljoen stopt het ja. Dit jaar de discussie. Ik kan op dit moment geen argumenten bedenken om deze toeslag te laten bestaan.
+1
oldhuus
@Cornelis
Volgens mij hadden ze dit bij FrieslandDF ook nooit, hebben we van Campina geërfd.
Cornelis
@oldhuusWe hebben al een tijdje FC....
Coen
@Cornelis , er staan fouten in deze tabel, in het traject 1500k tot 2000k is de toeslag 1,50 i.p.v. van 0,86, over 2014 en 2015 was de inhouding coop-regeling toch 0,87 en die wordt in 2016 verhoogd naar 0,89.

in 2014 was de inhouding coop-regelingen ook 0,87 en de tankmelktoeslag > 2000k 'slechts' 0,84, blijft die over 2015 en 2016 op dit niveau ?
sorry
@Coen
0,84....0.86...0,87..0,89....

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's frieslandcampina , melkprijs , campina , voer , melkquotum , melkveehouders , melkaanvoer en aanvoer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
41
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
2