Fosfaatbeurs tov vrije handel

Volgens mij heeft een fosfaatbeurs naar Duits/Canadees systeem geen voordelen.
* Het is niet transparant
* Als je handel wilt doen is het maar afwachten of het lukt
* Het geeft geen enkel zekerheid van een prijsdempend effect
* Waarschijnlijk komt er vrijstelling van overname komplete bedrijven.Dit is een ingang voor handel om de beurs heen.
* Hoe vrijer de handel hoe minder er aan de strijkstok blijft hangen.
Door LTO en NMV wordt het beurssysteem naar voren gebracht met als belangrijkste argument dat het een prijsdempend effect heeft.
In Duitsland was het quotum nooit duur door de simpele reden dat het nooit volgemolken werdt.In Canada daar in tegen is/was het melkquotum dikwijs duurder dan in Nederland.

Deel dit topic

Reacties

jg
Verwijzen naar de Duitse quotum beurs is erkennen dat je niet op de hoogte van de realiteit bent.
Todi
JG vertel? En hoe zit het met huur/verhuur.
jg
Was de quotering in Duitsland de meest beperkende factor die altijd volledig benut werd ??
+1
ejb
Quote:
@m uut m: Hoe vrijer de handel hoe minder er aan de strijkstok blijft hangen

Er zijn toch wel heel veel makelaars heel erg rijk geworden van het melkquotum.
Dat jij dit niet ziet zegt toch wel heel erg veel over jou denkvermogen
m uut m
In het begin van de mq handel kon dat niet zonder land. Hierdoor moest er minimaal een pacht contract worden opgesteld wat veel veehouders zelf niet wilden/konden. De laatste jaren was de handel veel gemakkelijker. Ik heb zelf veel rechtstreeks met de verkopende veehouders zaken gedaan. Een fosfaat beurs is ook niet gratis.
+1
jg
Melkveehouders zorgden zelf voor een nagenoeg continue vraag waarbij de SH het maximale prijsniveau bepaalde. Het verschil met melkveefosfaatrechten gaat zijn dat er wel continue vraag is zonder prijsmaximum.
ejb
Quote:
@jg: zonder prijsmaximum.

Onzin.
Meer woorden ga ik er niet aan besteden
casev
Quote:
@ejb: Meer woorden ga ik er niet aan besteden

Het is leuk discussieren met jou. Ben je dr thuis ook zo 1, die geen discussie duld?

Back to the topic:

Volgens mij is nederland 1 van de weinige waar de melkquotumhandel volledig aan de vrije markt is overgelaten. En we zien wat er gebeurde: miljarden euro's zijn de sector uitgevloeid, met de fiscus als lachende 3e.

Dit gaat straks met die fosfaat handel precies zo. Wat daarnaast nog extra schadelijk is, want er is geen enkel land (concurrent) die deze kosten ook heeft....
cs-agrar
@casev
gaan we weer over geld uit sector vloeien, ga liever zemelen over geld wat sector niet in vloeit.
Meedoen aan die handel is ieders eigen keuze geweest, dan moet je ook gevolgen accepteren
pieta
Er zal heus wel een soort van maximum in prijs komen maar niet zoals bij de SH. SH betaalde je en het was klaar. Als je je fosfaatrechten gaat overschrijden bega je overtreding of een misdrijf. Tenminste dat dacht ik.
ejb
Quote:
@casev: Ben je dr thuis ook zo 1, die geen discussie duld?

Dat valt reuze mee 😃

Maar als er bij een beurs gesuggereerd gaat worden door prikkers dat er geen maximum is vind ik dat grote onzin omdat je als potentiële koper altijd zelf bepaald wat je er maximaal voor wilt geven.
+1
pieta
Quote:
@ejb: Maar als er bij een beurs gesuggereerd gaat worden door prikkers dat er geen maximum is vind ik dat grote onzin omdat je als potentiële koper altijd zelf bepaald wat je er maximaal voor wilt geven.

Ik dacht dat je Duitsland kon aanbieden op de beurs en dat de handel werd gedaan voor de gemiddeld geboden prijs en dat de hoogste bieders buiten de boot vielen.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@pieta: dat de handel werd gedaan voor de gemiddeld geboden prijs en dat de hoogste bieders buiten de boot vielen.

Zoiets ja. In Duitsland gaat men dan de volgende ronde kort bij het gemiddelde bieden om niet buiten de boot te vallen. Een Hollander kijkt in de spelregels bij hoeveel overbieding hij buiten de boot valt en gaat net op die grens zitten, zodat elke beursgang het gemiddelde stijgt. Logica.
duitser
@Jack Rijlaarsdam
Helaas jack waren die spelregels wel bekend alleen wist je voor die tijd de grens niet. Gelde ook voor de verkopende partij. Daardoor was het moeilijk de gem prijs in te schatten. Dat is pas logica!
+1
Coen
De prijs van een fosfaatrecht zal altijd zodanig zijn dat 'de melkveehouder met de hoogste bijdrage op de uitbreidingsliters' deze prijs zal bepalen, rekening houdende met een ingeschatte termijn waarop deze rechten zullen gelden.

omdat de ingeschatte termijn onbekend is kunnen deze rechten wel eens heel duur worden, de drang om te melken is in NL zeer groot.
+1
dorpsrandhoeve
We leven hier in een vrij land, vrije handel dus.
+5
BoerBart
Koeien/ha. Fosfaatrechten systeem gaat nooit lukken.
oldhuus
Ja heeft het al niet genoeg ellende gebracht, al dat gesleep met vee, straks moet ik mijn veestapel enten tegen IBR enz uitbraak hier 10km vandaan, al dat gelul over dat we dierziektenvrij moesten worden, en wie gaat alle kosten betalen??
En hoe zit het met bedrijfsovername, familieleden krijgen straks net als met het quotum weer Eurotekens in de ogen, volgens mij staan er al genoeg bedrijven te koop, het is gewoon 1 grote Staatsloterij roulette.
+1
Ja we hebben straks weer wat om af te schrijven, alleen maar voordele TOCH ??? Ben benieuwt wat dit geneuzel gaat kosten, en dan te beseffen dat fosfaat geen enkel probleem is !!!
kuilhapper
Groeien kost geld. Las trouwens in de beantwoording van de Kamervragen van de verschillende fracties dat ieder bedrijf straks mag kiezen, of 2014 of 2/7. Als je kiest voor 2014 val je natuurlijk buiten de generieke korting, toen was er nog geen overschrijding. Wie kiest voor 2/7, heeft bijgedragen aan overschrijding en wordt gekort.

In dat NMV filmpje heeft Wolters het over 3 mln. kg fosfaat voor starters, dat zijn 75000 koeien, hoeveel starters zijn er wel niet?

Verwacht dat vanaf januari er snel spijkers met koppen geslagen worden, noodzaak tot flinke maatregelen is wel duidelijk nu lijkt me..
brabo
Quote:
@kuilhapper: Als je kiest voor 2014 val je natuurlijk buiten de generieke korting, toen was er nog geen overschrijding. Wie kiest voor 2/7, heeft bijgedragen aan overschrijding en wordt gekort.

ik neem aan dat dit een eigen mening is ipv een door een bron te bevestigen feit ?
Todi
Zo was de brief van 2 juli wel Brabo.
oldhuus
Quote:
@kuilhapper: noodzaak tot flinke maatregelen is wel duidelijk nu lijkt me..

Welke noodzaak?? En wat gaan we er nu nog mee bereiken??
Jack Rijlaarsdam
Het maakt mij eigenlijk geen sodemieter uit. We weten elkaar hier in NL toch wel helemaal gek te maken. Politiek moet het maar zeggen: wil men degenen die het grootste financiële risico durven te nemen belonen met ruimte om te groeien of wil men de sector een richting op sturen door middel van handelsvoorwaarden. Kiest men voor het eerste (waar @m uut m blijkbaar al vanuit gaat) dan weten we de prijs onafhankelijk van de handelssystematiek toch wel gelijk aan of hoger dan de verdienpotentie te krijgen.
pieta
Jawel Jack, ook jou maakt het uit. 😄 Het is gewoon de keuze voor of duur land (bij politiek gestuurde richting, grondgebonden waar de fosfaatrechten naar toe moeten) of dure rechten bij vrije handel met heel beperkt grond (= AmvB).
+1
Jack Rijlaarsdam
@pieta Duur land is met landbouwvrijstelling fiscaal gezien het meest aantrekkelijk, of je moet bij de boekhouder van @Frans1 diensten afnemen natuurlijk.
Dit was echter niet de keuze. Vrije handel of beurs, dat was de vraag. Ik zou gevoelsmatig zeggen, laat maar vrij, we hebben al genoeg regeltjes. Prijsdemping via een beurs zie ik niet gebeuren. We zullen wel zien wat het wordt. Raak behoorlijk regeltjesmoe onderhand. Heb ik de nieuwe reglementen van RFC nog niet eens gelezen.
pieta
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Prijsdemping via een beurs

Prijsdemping vind plaats via voorwaarden om te kopen, zeg maar politiek afgesproken regels. Bijv Je mag alleen kopen als je zelf de mest volledig kunt plaatsen. Verder hoop ik ook dat ze alles vrij laten. Regels hebben we genoeg.
Frans1
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: of je moet bij de boekhouder van @Frans1 diensten afnemen natuurlijk.

HAHA, niet teveel op gaan blazen,de bedoeling van de beste man was wel goed,ik was het alleen niet met hem eens omdat ik niet echt noodzaak zag om al te gaan investeren,nog niet zo lang overgenomen,veel schuld,wil graag max aflossen
spotmelker
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: weten we de prijs onafhankelijk van de handelssystematiek toch wel gelijk aan of hoger dan de verdienpotentie te krijgen.
Precies, bij melklease werd het 'break-even uitgerekend en dat werd grif betaald. Ik hoop niet dat accountants met 'adviesprijzen' in de publiciteit komen.
+1
3 speen
Ben blij dat dat ik in 2014 al vol zat eindelijk verlost van dat kopen en leasen wil trouwens alle verleasers bedanken en de beste wensen ????
+4
jan 1
Gewoon vrij laten ,kan je kopen op jouw tijdstip en voor de prijs die jij er op dat moment voor over heb.Hard groeien is er voor 2 derde van de boeren niet bij want er is ook een amvb ,die gaat wel in per 1-1-2016.
fendt711variotms
Vanaf hier ook de beste wensen ivm 2014
+2
Outside-r
Voor vrije handel. Zoveel mogelijk geld richting fosfaatrechten betekent minder geld naar grond. Pachtsysteem is niet klaar voor dure grond en ook bedrijfsopvolgers zullen het moeilijk krijgen. Gevolg is veel grond in erfpacht. Stoppers en beleggers lachende derde.
kleitokkers
Afschaffen qouta bedenk eens wat nieuws niemand kan dat blijkt nu wel weer uit de fosfaat discussie.
huub
Het is maar de vraag of er op afgeschreven kan worden. Ze gaan toch noooooit meer weg.
Grasbaal
Quote:
@ukuilhapper: Verwacht dat vanaf januari er snel spijkers met koppen geslagen worden, noodzaak tot flinke maatregelen is wel duidelijk nu lijkt me..

Klaas Wolters, NMV specialist mest/fosfaat, lid van de regiegroep fosfaatoverleg, is op de NMV ledenavond 17-12 Wadway ingegaan op de tijdsplanning betreffende de invoer van Fosfaatrechten.
+3
Freriks
Denk je een rustige middag te hebben, vliegen ze hier weer uit de bocht 😄
Leuke discussie over handel in fosfaatrechten die nog ingevoerd moeten gaan worden. Die handel gaat zich wel regelen, via beurs of vrije handel maakt mij geen moer uit. Dat ben ik met Jack eens.
Waar deze discussie niet over gaat en door sommigen niet wordt begrepen is dat er ook een AmvB grondgebondenheid is. Ongeacht of het wel of geen wet wordt gaan die regels over 4 dagen (dus op 1 januari 2016) in. Dat gaat veel meer invloed hebben op de ontwikkeling van de melkveehouderijsector.
+2
pieta
Leg me dat dan eens uit. Er wordt 10 procent meer gemolken --> amper 10 % stuks aantallen vee meer omdat er harder gevoerd wordt. Fosfaatexcretie is met 8% verlaagd vd melkkoeien. Stel: er is sectoraal 5% fosfaatproductie meer (90 mln ipv 85) daarvan moet 25% met grond worden gecompenseerd. Dat is dan 12.000 tot 15.000 ha. Dat is minder dan 1 ha per melkveebedrijf. Mais omzetten naar gras kan nog. Grond van stoppers waarop iemand anders koeien gaat houden daar kunnen meestal fors meer koeien op gehouden worden vlgs de AmvB.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@pieta: Leg me dat dan eens uit.

Je hebt gelijk. Op sectorniveau. Op individuele bedrijven gaat de AMvB wel voor hoofdbrekens zorgen. Neem alleen maar degenen die sinds 2014 (huur)grond kwijt zijn, moeten eerst weer aanvullen met 100% plaatsingsruimte. Kunnen daarna overigens weer een groeisprong maken tot 20 kg overschot zonder verdere verplichtingen. Ook degenen die flink zijn gaan vlammen zonder grond eronder moeten zo hier en daar een tiental hectares of nog meer bij elkaar schrapen. Dat is te doen, maar zal wat moeite kosten.
de hoef
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: maar zal wat moeite kosten.

had je nog over .heb nog geen prive bericht ontvangen
pieta
@Jack Rijlaarsdam
Maar als sectoraal het probleem niet groot is zal het in de praktijk wel mee gaan vallen. En inderdaad een enkel extreme groeiers of boeren die aanzienlijk grond kwijtgeraakt zijn tov 2014 hebben tekort. Maar in 2015 is ook weer redelijk wat grond verhandeld dus er zijn er ook die over hebben.
Freriks
@Jack Rijlaarsdam
en dan moet dat ook nog in hetzelfde jaar. Bedrijven die na 2014 gegroeid zijn (en dat zijn er nogal wat) hebben tot 15 mei 2016 de tijd om de grondgebondenheid goed te regelen.
Zelfs een grondmonster dat verkeerd uitpakt kan al lastig worden. Of een jaar dat de BEX/KLW toch minder goed uitpakt. RVO met hun bijzondere manier van percelen opmeten helpt ook niet echt. zonder dat je iets veranderd wordt de oppervlakte weer bijgesteld, meestal naar beneden. Ondanks dat ik afgelopen voorjaar de percelen heb laten opmeten en dit ook heb opgegeven, kreeg ik recent een brief over betalingsrechten waarin toch weer 0,4 ha grond verdwenen was.
+1
weurding
Quote:
@Freriks: weer 0,4 ha grond verdwenen was.

meende dat het bindend was, dat opmeten door een erkend bedrijf, dus weggegooid geld in feite?
Nick83
@weurding
Je moet er elke keer weer opnieuw achteraan, bezwaar maken, bellen, brieven schrijven. Misschien accepteren ze het dan weer, misschien na 2 keer bezwaar maken, misschien helemaal niet. En volgend jaar kun je weer ...
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@de hoef: had je nog over

In ieder geval niet voor de prijs die jij in je hoofd hebt.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Freriks: Ondanks dat ik afgelopen voorjaar de percelen heb laten opmeten en dit ook heb opgegeven,

Wie heeft het opgemeten en gaat dit bedrijf er zelf nog achteraan?
Nick83
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: gaat dit bedrijf er zelf nog achteraan

Droom lekker verder 😃 wat wou zo'n bedrijf doen? Bij RVO aan de telefoon gaan hangen?
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Freriks: Bedrijven die na 2014 gegroeid zijn

Die bedrijven komen er relatief gezien gemakkelijk vanaf. Er hoeft maar een klein deel grondgebonden ingevuld te worden. Paar ha bij sprokkelen of mais omzetten naar gras en het probleem is opgelost.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Nick83: Bij RVO aan de telefoon gaan hangen?

Bezwaar indienen. Wanneer je gecertificeerd bent door RVO om land op te meten is het niet volgen de afspraken wanneer deze meting wordt gewijzigd zonder dat er een fysieke controle heeft plaats gevonden waarbij een significante afwijking van de meting wordt geconstateerd.
brabo
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Paar ha bij sprokkelen

dat valt in deze hoek niet echt mee. Onlangs is hier in de regio nogal wat grond van de gemeente per inschrijving verhuurd. Alle gronden zijn hier gepakt door een bomenboer die ruim 2500 / ha bied.
Dus de trend is in deze hoek gezet.
George
@brabo
Tja het zijn niet alleen koeienboerkes op de markt.
de hoef
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: ij in je hoofd hebt.

gelukkig vergeet ik heel snel
maar jij had het over 200 euro in drente ,en ik bood je al 600
mag je het ook zelf nog bewerken
maar laten we er maar over stoppen ,waarschijnlijk is er daar geen grond van 200
spotmelker
@brabo Heb je enig idee wat het hectaresaldo van zo'n bomenboer is?
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@de hoef: waarschijnlijk is er daar geen grond van 200

Zo jammer, dat je me op zo'n mooie maandagochtend voor leugenaar uitmaakt. De betreffende vleesveehouder huurde alle incourante percelen in de omgeving. Duurste was € 800,-, gemiddelde € 200,-. Er zit dus grond bij voor niets. Wil niet zeggen dat jij het zou willen gebruiken, want jij kunt waarschijnlijk niet overal je hark uitklappen.
+1
pieta
@brabo
En jij denkt dat de grond bij jullie goedkoper gaat worden omdat er geen kopers zouden zijn. Tenminste volgens mij heb je dat hier al een paar keer gemeld.
+2
de hoef
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: voor leugenaar uitmaakt

sorry da was niet de bedoeling
+1
de hoef
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Wil niet zeggen dat jij het zou willen gebruiken,

er is overal een mouw aan te passen in onze beleving
m uut m
@Jack Rijlaarsdam
Zit je op RAMkoers
brabo
@pieta
daar sta ik nog steeds achter Pieta. Die bomenboer die huurt alleen maar, en koopt niets en zeker over 10 jaar niet, dan is hij net zoals de rest van de straat waarschijnlijk ook uit geboerd.
brabo
@spotmelker
die bomenboer kan waarschijnlijk veel makkelijk 2500 betalen dan ik 1000.
Ik heb dan ook geen medelijden met hem.
Maar het betekend wel dat als er ergens in de buurt grond vrij zou komen, dat de eigenaar dan eerst effen een belletje doet naar die bomenboer ipv een melkveehouder.
+1
George
@brabo
Misschien is er dan weer een nieuwe bomenboer.
weurding
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: betreffende vleesveehouder huurde alle incourante percelen in de omgeving.

ook veel van staatsbos denk ik?
+2
Frans1
Quote:
@brabo: Dus de trend is in deze hoek gezet.

Het wordt een bosrijke omgeving 😄
Over een jaar verlangen we allemaal terug naar die goede oude pachtwet,je maakt mij niet wijs dat er op huurgrond die 2500/ha moet kosten nog een fatsoenlijke boterham verdient kan worden.Mij lukt het met mijn bedrijfsopzet niet tenminste
pieta
@Frans1
Er zijn beter renderende teelten als gras. 😄
Frans1
Quote:
@pieta: Er zijn beter renderende teelten als gras

Ligt aan de melkprijs 😄
Nick83
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Wanneer je gecertificeerd bent door RVO om land op te meten

Ik gok da met dat "certificeren" ... de GPS landopmetert op een handige manier een financiële poot uitdraait word, maar dat er verder geen rechten aan ontleent kunnen worden...
fendt711variotms
Wordt wel steeds moeilijker , hoefie

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's duitsland , canada , lto , quotum , nmv , melkquotum , overname en vrijstelling geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
67
DEELNEMERS
30
WEERGAVES
3