Special: Stroom uit stront

Meer energie, minder broeikasgas. Mestvergisting lijkt dé ideale manier om het klimaatprobleem te verkleinen. Op het Gelderse zuivelbedrijf den Eelder weten ze of dat ook echt zo is.

Meer: volkskrant.nl/klimaatverandering-storystream/…

Deel dit topic

Reacties

Jaap40
Organische stof verbranden. Zal je grond niet prettig vinden.
Las Veegas
Als de grond het moet hebben van dat kleine beetje mest wat je erop mag varen dan is daar een verkeerd bouwplan meer debet aan dan mest met enigzins verlaagde organische stof gehaten.
Freriks
Als je de stroom én de warmte kunt gebruiken is het dus net kostenneutraal. En het levert goede PR op
Las Veegas
Even de gedachten doortrekken, warmte en stroom zelf op eigen erf benutten. Het PR-effect is net zo groot maar de verdiensten liggen hoger.
DJ-D
Moeten ze wel zeggen dat het prima naast weidegang kan. In de winter en s nachts wordt de mest opgevangen.
Las Veegas
Och dat verhaal van de weidegang, hoelang is dat nog houdbaar. Met andere woorden hoelang houdt het romantische beeld van koetjes in de wei nog stand tegen de vaststelling dat weidemelk broeikasgas-intensiever is dan stalmelk.
+3
spotmelker
Quote:
@Grasbaal: Mestvergisting lijkt dé ideale manier om het klimaatprobleem te verkleinen.
Rijkelijke fantasie.
Las Veegas
Alsof niets doen iets bijdraagt. Er is milieuwinst te halen uit mestvergisting. Dat er niet meer eruit te halen is dan dat er in zit is een onveranderlijk feit. Maar als elke ondernemer, ook die buiten de landbouw, gaat voor wat erin zit dan schiet het een heel eind op.
weurding
Je naam klinkt als een gokker, zijn dat je antwoorden ook?
+1
brabo
@weurding
lees zijn naam eens goed: Vee gas.
Oftewel een vertegenwoordig die iets met biogas van doen heeft
+1
weurding
Quote:
@brabo: Vee gas.

kun je beter niet bij lassen
Las Veegas
@weurding klopt als een bus, Veegas=Biogas. Ik heb de naam met een knipoog naar het verleden gemaakt waarbij iedereen gokte dat uitkwam wat biogas-adviseurs de melkveehouders kwamen vertellen. Die gok heeft voor die meesten verkeerd uitgepakt. Dat wil echter niet zeggen dat biogas geen oplossingsrichting voor het beperken van de mestafzetkosten.
spotmelker
Quote:
@Las Veegas: Alsof niets doen iets bijdraagt.
Heb je gelijk in maar je invloed op het klimaat zal er niet merkbaar door veranderen. Bovendien zijn de te verwerken volumes erg groot t.o.v. de hoeveelheid energie die gewonnen wordt. Ik denk dat in de energiewereld er al nieuwe technieken/methodes zijn/onderzocht worden waarvan wij het bestaan nog niet weten maar veel kansrijker zijn.
Las Veegas
@spotmelker ik help het je hopen maar hoop is geen strategie. De insteek die ik kies is vooral gericht op het eigen erf en als daarbij nog energie over is die naar de burger (energie-leveranciers) kan is dat mooi maar geen strikt noodzaaklijkheid. Daarin verschilt mijn zienswijzen t.o.v. de biogas-projecten die enkel energie-levering als doel hadden. Van die projecten kunnen we nu zo onderhand wel zeggen dat die maar beperkt goed rond te zetten zijn. Het moet dus anders en wat ligt er dan nog meer voor de hand dan mest- of digestaatverwerking op eigen erf met eigen (gesubsidieerde)energie.
Jos1980
En het mestrafinage systeem? Werkt dat nog in Sleen ?
Las Veegas
Ik geloof dat Lely er uiteindelijk niet uitgekomen is want er is in de afgelopen 2 jaar niets meer breeduit gepubliseerd.
Maar Mestraffinage is wel de oplossing, tot zover zat Lely wel op geode spoor.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Las Veegas: Mestraffinage is wel de oplossing

Waarvoor?
Las Veegas
@Jack Rijlaarsdam voor beperken mestafzetkosten en tevens bij te dragen aan verdurzaming van de melkproductie.
De oplossing is dat je eerst de energie uit de mest haalt om er vervolgens gesubsidieerd mestraffinage mee te bedrijven. Uiteindelijke stromen zijn dan, een fractie droge stof met mineralen, een vloeibaar mineralen concentraat en makkelijk plaatsbaar (lees zeker niet: oppervlaktewater) redelijk schoon water.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mestvergisting en zuivelbedrijf geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
18
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
1