Driekwart kalveren krijgt onvoldoende voeding in eerste 24 uur

Driekwart van de kalveren krijgt direct na de geboorte te weinig biest en de tweede gift wordt te laat aangeboden. Dat blijkt uit onderzoek van MSD Animal Health en Dierenkliniek Wolvega. Kalveren krijgen daardoor onvoldoende antistoffen binnen om zich te wapenen tegen bijvoorbeeld diarree.

Deel dit topic

Reacties

+5
de hoef
De vuist regel binnen 8 uur zes liter biest
als je die regel bedenkt weet je ook zeker dat je het niet haalt
cs-agrar
Lijkt me ook zeer sterk dat als het kalf het zelf moet doen, die 8ltr ook gehaald wordt.
+1
meelezer10
Drie kwart haalt dat ook niet. 😄
+3
spotmelker
Hier blijft het kalf de 1e dag bij de koe. Aan de meesten kan ik dan de 2e dag nauwelijks iets kwijt, ze hebben zich blijkbaar te barsten gedronken. Hoeveel ze dan binnen krijgen weet ik niet maar nooit die 6 liter binnen 8 uur. De meeste 'winst' zit in het direct na de geboorte verstrekken.
cs-agrar
@spotmelker
3-4ltr krijg je er direct wel in, daarna zit dat kalf een heel tijdje niet op je te wachten. 8ltr is gem wel max haalbare lijkt mij.
Kalfkoeien geven hier eerste keer ook niet meer dan 4-6ltr.
Na biest gaan ze op onbeperkt, dan houden meeste kalver met 12ltr/dag wel op.
Frans1
Quote:
@cs-agrar: Na biest gaan ze op onbeperkt, dan houden meeste kalver met 12ltr/dag wel op.

Krijgen ze bij mij aardig minder,4 ltr Kalvolac Unique/dag,na een paar weken naar 5 ltr per dag.
Biest geef ik ze 1,5 ltr met een speenfles na de eerstvolgende melkbeurt.
Dit systeem bevalt me prima,ik ent niet en uitval is laag.
Zoeiton2
@Frans1Beter is direct na de geboorte 4 l met de sonde erin laten lopen.
+1
cs-agrar
@Frans1
groeien ze dan wel? Als ik dat doe zijn kalver na een week lichter als bij de geboorte
@Zoeiton2
Sonde? die dingen zijn uiterste redmiddel, gewoon met fles, is het zo klaar en beschadig je niets
+2
jan w
@Zoeiton2
Er is maar een enkel kalf wat niet met de speen wil drinken, duurt alleen iets langer dan met de sonde. Mooiste is een 4 ltr. speedy feeder.
jan w
Quote:
@cs-agrar: groeien ze dan wel?

Dat vraag ik mij dus ook af.
+2
Frans1
Quote:
@Zoeiton2: Beter is direct na de geboorte 4 l met de sonde erin laten lopen

Of het beter is betwijfel ik,als dat zo was waren de spenen van de koeien ook wel 15x zo lang. Je zult wel bedoelen dat het sneller gaat
Frans1
Quote:
@cs-agrar: groeien ze dan wel? Als ik dat doe zijn kalver na een week lichter als bij de geboorte

Zwart bonte stierkalveren leveren hier meestal bovenkant notering of iets erboven op,op een lichter kalfje van een vaars na natuurlijk.
BB geef ik wel wat meer melk,heb het idee dat die dat ook beter kunnen hebben
meelezer10
Quote:
@Frans1: bovenkant notering

Dan hoop ik niet dat je de notering van de boerderij bedoelt. die staat altijd te laag
Frans1
Quote:
@meelezer10: Dan hoop ik niet dat je de notering van de boerderij bedoelt

Die heb ik niet,Is nieuwe Oogst wel goed of beuren jullie allemaal meer?
cs-agrar
@Frans1
kijk ik eigenlijk nooit naar. Heb vertrouwen in handelaar. Heb meestal ook bovensegment of zelfs iets boven de markt. Tuurlijk ook wel es kalf wat niet helemaal lukt. Prijzen zit per gebied trouwens wel verschil in, ene provincie wat meer afnemers dan andere.
Kan er niet bij dat je met zo weinig melk kalver zwaar krijgt, zeker voor grotere kalveren is 4ltr krap aan onderhoudsvoer.
Hoeveel poeder doe je op een ltr melk?
meelezer10
@Frans1
in November 50 kilo circa 110, 60 kilo 125
Zoeiton2
@Frans1
Het gaat sneller dus is het beter. Zeker ook snachts op op zon en feestdagen moet het biestverstrekken wel doorgaan. Later leren ze snel om zelf te drinken ipv vlak na de geboorte.
Frans1
@cs-agrar
125 gr per liter, wordt ook voorgeschreven door Nutrifeed.Ook de hoeveelheid komt aardig overeen met het opfokschema.Net even op de zak gekeken 😄
Frans1
@meelezer10
ik weeg ze nooit,maar even nagekeken, 2x90 1x100 en 1x120
Frans1
@Zoeiton2
Mijn ervaring is anders,en met een sonde zie ik helemaal niet zitten,heb ook niet zo'n ding
mlkvhoudr
@Frans1

Dat is wel een erg ingewikkelde manier van zeggen dat je 100 euro per kalf hebt overgehouden van de laatste 4 😉
+1
Frans1
@mlkvhoudr
Snap ik 😃 was ook om de spreiding aan te geven
jan w
@Frans1
Wat waren dat voor een kalveren, ik zou ze wel eens willen zien.
Wat waren de gewichten van de kalveren?
Kan het mij haast niet voorstellen met 4 of 5 liter kunstmelk per dag.
Hier vorige week een roodbont kalf AA van 54 kg voor € 115.=
cs-agrar
Quote:
@Zoeiton2: Later leren ze snel om zelf te drinken ipv vlak na de geboorte.

Binnen uur na geboorte drinken ze het best, daarna raakt het stuk minder. Heb 2x sonde gebruikt, daarna kalf bijna niet aan het speendrinken te krijgen. Dus dat nooit meer.
Sneller is niet altijd beter trouwens
Frans1
@jan w
Als je in de buurt bent ben je welkom hoor,stuur maar een pb.
aldert
Ligt er aan wat voor biest,dikke pudding biest van een vleeskoe of dunne biest van een Holstein die de eerste dag gelijk al 30 liter geeft.
jan w
Als je de kwaliteit van de biest wilt weten, moet je het echt gaan meten.
Het maakt niet uit of het nu een vaars is of een oudere koe en hoeveel dat er de 1e keer komt. Normaal is 50% of meer van onvoldoende kwaliteit. Hier is met de transitiemanagment veel aan te doen.
tok achterhoek
Quote:
@jan w: ls je de kwaliteit van de biest wilt weten, moet je het echt gaan meten.
Het maakt niet uit of het nu een vaars is of een oudere koe en hoeveel dat er de 1e keer komt. Normaal is 50% of meer van onvoldoende kwaliteit. Hier is met de transitiemanagment veel aan te doen.

Heb hier zelf ook zon meter. Bij vaarzen is het hier goed en bij koeien is de biest kwaliteit zeer goed en nog nooit geen 1 gemeten dat de biest niet goed was. En of je nou de eerste 12 uur 4 of 8 liter biest geeft maakt nx uit. Hier krijgen ze op de 9de dag vaak diarree. Nou eens een kalf met de speen emmer geprobeerd, gaat nx beter. pffff
meelezer10
@tok achterhoek
hier ongeveer het zelfde. na een dag of vijf met halocur beginnen helpt hier wel.
jan w
@tok achterhoek
Een biestmeter of een refractometer?
een biestmeter, zon glazen dobber'. moet je de waarde nog corrigeren , dit ivm de temperatuur.
jan w
@meelezer10
Ze hebben die halocure ook niet voor niks geadviseerd. Waarvoor of waartegen helpt die halocure?
cs-agrar
@jan w
Crypto toch
+1
vette piet
Wij gebruiken al 2 jaar geen droogzetters meer. Wij hebben de indruk dat de biest veel beter is sindsdien, want we hebben nog maar nauwelijks schijt bij de kalveren.
de hoef
Quote:
@vette piet: Wij gebruiken al 2 jaar geen droogzetters meer. Wij hebben de indruk dat de biest veel beter is sindsdien, want we hebben nog maar nauwelijks schijt bij de kalveren.

puur geluk jonge ,geniet ervan ,verandert soms snel
meelezer
Zal geen geluk zijn...........Met het afschaffen van droogzetters waarschijnlijk ook het gehele transitie-concept tegen het licht gehouden en ge-optimaliseerd.
meelezer10
@meelezer
hier de meeste problemen als het kalf melk van een vaars krijgt. Daar zit geen droogzetter in.
vette piet
@meelezer10Een vaars heeft nog niet veel antistoffen in de biest zitten, zodoende zijn deze kalveren vatbaarder. Als je biest invriest voor noodgevallen dan pak je toch de biest van een oudere koe i.p.v. van een vaars, toch?
PCFS
Vaarzen hebben meestal minder antistoffen als oude koeien. Bij mij is de meeste biest wel 23 of hoger. Maar bv bij dieren die al melk uit lekken voor het kalven vaak te laag soms ook koeien die snel kalven en nog niet voldoende brok gehad hebben in opbouw wil het ook wel eens te laag zijn. Meten is weten. Zelf doe ik dat ook nog maar ruim een half jaar en best wel geschrokken dat je soms echt biest heb van zeer slechte kwaliteit. Ik werk nu met Colo Quick en allen kalveren krijgen biest van goede kwaliteit. Dat kun je ook zien in minder problematiek dan ik voorheen had
jan w
Voor de veearts is het natuurlijk makkelijk zeggen. Maar die zegt altijd dat het enten met rotavec een van de beste investering die er is.
paul1
Voor de veearts ?
+1
Jan Veenhouwer
Wij van wc-eend adviseren wc-eend...
Farmer_
Quote:
@Jan Veenhouwer: wij van wc-eend adviseren

Fir
+1
verbi
Enten nu een maand of 9 voor rota zou niet anders meer willen kalveren zijn veel fitter diarree is nagenoeg verleden tijd, weerstand voor crypto is beter en groeien goed door. Er is maar 1 nadeel het kost 15 euro/koe best veel maar als je dan geen gezeik meer hebt is het mij dat wel waard.
Farmer_
Hier krijgen ze meestal geen biest omdat we doormelken, sommige gaan wel droog Maar weinig en heb nog nooit verschil gemerkt of ze nou wel biest´kregen of niet.
+2
Todi
Farmer verpest het feest nu niet. smily.
-2
Zoeiton2
Dat kan even werken maarje zit letterlijk op een vulkaan van kalver diaree. En geen enkel kalf heeft weerstand dus binnenkort pak je een voedings diaree dan meteen een virus diarree eroverheen en dan zijn al je kalveren aan de crypto en je kunt er niets aan doen. Alles meteen in laten slapen is de enigste oplossing. Het zijn dit soort bedrijven waar de kalverkandelaar de crypto ophaald en verspreid onder goedwillende boeren. Jammer. Moet RFC dat ook weer verplichten
meelezer
Sinds wanneer levert farmer aan RFC?
+1
cs-agrar
Quote:
@Zoeiton2: Dat kan even werken maarje zit letterlijk op een vulkaan van kalver diaree. En geen enkel kalf heeft weerstand dus binnenkort pak je een voedings diaree dan meteen een virus diarree eroverheen en dan zijn al je kalveren aan de crypto en je kunt er niets aan doen. Alles meteen in laten slapen is de enigste oplossing.

nou nou, zo erg direct... Denk dat je dan beter jezelf eens achter oren moet krabben of het met hygiene en klimaat en je eigen kalverkennis wel goed is gesteld
Morello
Als je geen gedoe wil met kalveren moet je op klei gaan boeren. Dat was bij ons op de studieclub de conclusie deze week. Ik en een paar andere boeren van de klei wisten niet wat we hoorde over slappe kalveren, rota en crypto. Niet dat bij ons altijd alles van zelf gaat maar met de kalveren hebben we geen gedoe.
jan w
Waar nog nooit geen waterbakje is overgelopen, heeft ook nog nooit vleeskuikens gemest!
Zoeiton2
Wat een mf flauwekul
Zoeiton2
Wat een mf flauwekul

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's kalveren , biest en geboorte geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
52
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
2
TREFWOORDEN