Open brief Kringloopwijzer

Open brief Henk van der Pol

FrieslandCampina
t.a.v. de voorzitter en alle leden van het bestuur
Postbus 2049
3800 CA Amersfoort

Tollebeek, 27 november 2015

Onderwerp: kringloopwijzer
Lidnummer: 150324

Geachte voorzitter en geachte leden van het bestuur


Alvorens u overgaat tot het verplicht stellen van de kringloopwijzer ook voor de extensieve bedrijven wil ik u vriendelijk doch zeer dringend verzoeken om eerst contact op te nemen met professor Oenema met de vraag waarom hij met alle geweld meent appels en peren op te moeten tellen. In mijn correspondentie met professor Oenema (als bijlage toegevoegd) is het duidelijk genoeg uitgelegd. In feite heb je in je schoolcarrière maar twee keer op moeten letten om het te snappen. In eerste instantie op de basisschool, want daar leer je al dat men niet alles zo maar op mag tellen. In al die jaren dat er sprake is van een “mestprobleem” is nooit iemand op het idee gekomen om eerst te controleren of men onderdelen uit verschillende leefwerelden zo maar op kan tellen. Nooit en te nimmer had men er zonder meer vanuit mogen gaan dat men dit wel op kan tellen.

De tweede keer dat men op moest letten was op de middelbare school met scheikunde. Daar is namelijk uitgelegd hoe je een correcte balans moet maken van stoffen die uit elkaar gemaakt worden (kringloop). Stel stof A heeft 4 eenheden fosfaat per kilo en stof B heeft 3 eenheden fosfaat per kilo, dan zul je bij omzetting uit 12 kilo A altijd 16 kilo B maken (anders houdt men fosfaat over). Omgekeerd zul je uit 12 kilo B nooit meer dan 9 kilo A kunnen halen, want dan is het fosfaat op. Dit betekent dat je deze twee stoffen in een kringloop altijd in deze verhouding moet vergelijken. Vervang A nu eens door voer en B door mest (weliswaar in een per product verschillende verhouding), dan zie je meteen dat de extensieve bedrijven tekort komen en intensieve bedrijven overhouden.

Om dit geblunder nog zichtbaarder te maken moet je de vergelijking maken met een bascule. Er zijn twee manieren om een bascule in evenwicht te krijgen. De juiste manier is om het te wegen product bij te vullen of er wat uit te halen om zo de balans in evenwicht te krijgen teneinde het juiste gewicht te bepalen. De andere manier is om bij een te lichte zak gewichten bij het product te zetten en bij een te zware zak extra gewichten op het gewichtenschaaltje te zetten. Ook nu bereiken we een evenwicht, maar snapt (bijna) iedereen dat we met onzin bezig zijn. Toch werkt de kringloopwijzer (evenals minas en BEX) bij elke omzetting op deze manier. Er zit overigens wel een glijdende schaal in. Extensieve bedrijven hebben de “lichte zakken” en intensieve bedrijven de “zware zakken” en op het moment van overgang begint de kringloopwijzer interessant te worden. In dit geval staat een “zak” voor de toegelaten aanvoer van mest per ha. Omdat de landbouw een open systeem is, kan deze onzin zo lang blijven bestaan. Extensieve bedrijven vullen hun tekort aan uit de bodemvoorraad en de echt intensieve bedrijven kunnen hun overtollige (zwarte) mest buiten het systeem om afzetten (MINAS-saldo, BEX-voordeel, kringloopwijzervoordeel).

Ook het fosfortekort bij veel melkkoeien wordt veroorzaakt door deze foutieve manier van het maken van een balans. Denk eens aan det dierenleed, om niet te zeggen: een pure vorm van dierenkwelling door het fosfortekort, omdat professor Oenema tegen beter weten in appels en peren meent op te moeten blijven tellen om zijn eigen carrière te redden.

Voor een ongebreidelde uitbreiding van de melkproductie hoeft u ook niet bang te zijn, zie daarvoor de bijlage “Heeft de melkveehouderij nog wel toekomst in Nederland” (als bijlage toegevoegd). Deze bijlage is vorig jaar naar het Rijksvastgoedbedrijf (voorheen het RVOB) gestuurd als enige instantie, die het daarin geschetste scenario had kunnen afremmen. Wat te veel eigendomsbedrijven gedaan hebben is met één woord samen te vatten, namelijk: potverteren, het gebruiken van vermogen als inkomen. Iedereen die enige kennis heeft van de economie weet dat (bijna) elk bedrijf dat daar te lang mee doorgaat reddeloos verloren gaat, omdat het daardoor een veliesgevend bedrijf is geworden met een veel te hoge schuldenlast (zie bijvoorbeeld ook FC Twente; als het al gered wordt blijft er een zieltogende club over). Dit is ook het lot van veel melkveebedrijven. Daarnaast zullen ook veel reguliere pachters noodgedwongen moeten stoppen, omdat zij inmiddels een pacht moeten betalen alsof potverteren bij eigendomsbedrijven een bedrijfsopbrengst is en op dit gegeven de pachtberekening is gebaseerd.

De schade die veel bedrijven (zullen gaan) lijden is gigantisch. Denk hierbij niet alleen aan volkomen onzinnige kosten van kuilmonsters/metingen, maar ook aan (de inmiddels ingezette) daling van bodemvruchtbaarheid en de daaruit voortvloeiende problemen met vee (dierenkwelling).
De aansprakelijkheid voor deze schade zal te zijner tijd volkomen terecht bij u worden neergelegd, omdat u meent de kringloopwijzer verplicht te moeten stellen.

Mocht er nog iets onduidelijk zijn dan verneem ik dat graag.

In afwachting van uw reactie teken ik met vriendelijke groet,

H.A.M. van der Pol
Westermeerweg 3
8309 PX Tollebeek

Bijlagen: 1) Correspondentie met Prof. Dr. Ir. Oenema
2) Heeft de melkveehouderij nog wel toekomst in Nederland

Deel dit topic

Reacties

spotmelker
Ik ben benieuwd wat voor antwoord Henk hier op gaat krijgen van FC. Maar ik denk dat ik het eigenlijk al weet, als er überhaupt antwoord komt.
jan is hobbyboer
Ik denk dat ze tegen Henk zeggen dat hij zich met zijn grieven kan wenden tot de 'Cornelissen' van RFC. Deze zullen vervolgens een vurig pleidooi gaan houden waarin ze het standpunt van Henk met verve zullen verdedigen. Zo werkt dat in een gelaagde structuur volgens mij.
jan is hobbyboer
.
Freriks
Zal wel aan mij liggen dat ik het een warrig verhaal vind. Dat extensieve bedrijven denken dat ze geen voordeel kunnen halen is logisch. Ze hebben zich nooit druk hoeven te maken over efficiëntie. Intensieve bedrijven zijn daar al wel jaren mee bezig, bijvoorbeeld via BEX. Goed scoren betekent minder mest af zetten en dat scheelt nogal in de portemonnee. Efficiënt voeren betekent minder voer aankoop.
FC Twente heeft hier niks mee te maken. Dat grasveldje valt denk ik niet onder de mestregels. 😉
Maar ik hoop dat we het antwoord van RFC op deze brief hier ook krijgen te lezen. Zal wel iets worden als dank voor uw inbreng en we nemen het mee.
+7
Marco de 1ste
Quote:
@Freriks: Ze hebben zich nooit druk hoeven te maken over efficiëntie

Nou dat moeten ze toch lekker zelf weten. Als zij zich daar lekker bij voelen en toch goed rond kunnen komen. Wie zijn die intensieve boeren dan om de extensieve hun probleem op laten te lossen. Om hun een KLW door de strot te drukken daarmee de intensieven weer lucht te geven.
U gaat door het p/plafond om dat u meer koeien hebt gehouden. Dan gaat U maar minder koeien houden. Probleem opgelost.
U veroorzaakt een probleem dan los je hem ook maar zelf op.
verbi
Voor de duidelijkheid de intensieve zitten ook niet te wachten op die KLW net zoals de extensieve.Dit wordt ons opgelegd door de zuivelindustrie en ik moet de voordelen nog zien van het systeem. Heb voorheen varkens gehad met MINAS en overal ontstonden boekhoudkundige N en P tekorten.Je kunt wel zeggen je moet mest afvoeren maar hij moet er wel zijn! Ben bang dat het met dit KLW systeem dezelfde kant opgaat.
HFfan
Belangrijkste is dat we naar een simpel, eenvoudig systeem gaan voor alle bedrijven. Nu eerst in de praktijk vaststellen waar bedrijven mee uit de voeten kunnen, daarna enkel nog groei toestaan door extra grond erbij, dus geen verhandelbare fosfaatrechten.
+2
Freriks
Quote:
@Marco de 1ste: Nou dat moeten ze toch lekker zelf weten.

Klopt. Moeten ze ook lekker zelf weten. Wat ik probeerde duidelijk te maken is dat je pas resultaat haalt als je focus op een probleem legt. Bij intensief is er direct duidelijk een financieel voordeel. dat motiveert om het beter te willen doen. Extensief kan ook een voordeel halen met de KLW als ze het belang in zouden zien. Bijvoorbeeld meer mest aanvoeren en daarvoor geld vangen. Of toch wat meer mogen bemesten dan forfaitair toegestaan om zo de bodemvruchtbaarheid in stand te houden. Met KLW kun je bewijzen dat je verantwoord bezig bent.
en maak je geen zorgen, ik los mijn eigen problemen wel op.
+1
Marco de 1ste
Quote:
@Freriks: Wat ik probeerde duidelijk te maken is dat je pas resultaat haalt als je focus op een probleem leg

Welk probleem?? Ik heb geen probleem,er zijn lieden met een mestprobleem die ze zelf veroorzaakt hebben. En nu hun probleem mij in de schoenen willen schuiven.

"Of toch wat meer mogen bemesten dan forfaitair toegestaan om zo de bodemvruchtbaarheid in stand te houden" Hiermee geef je al aan dat die Forf.normen te laag zijn. Dan moet de lto/nzo daar tegen in gaan ipv een heel boekhoudpakket+monsteren bij alle boeren in de maag splitsen. En dan ook nog op de koop toenemen van een gigantische tweedeling onder de boeren.
Er gaan steeds minder leden naar die melkfabrieken vergaderingen. Vraag me af wie die raadsleden nog vertegenwoordigen.
+2
Titus de Wolff
Quote:
@Freriks: . Bij intensief is er direct duidelijk een financieel voordeel. dat motiveert om het beter te willen doen. Extensief kan ook een voordeel halen met de KLW als ze het belang in zouden zien

Van voer is het allemaal begrijpelijk om een kringloopresultaat te krijgen en van aangekocht voer helemaal. Het voordeel is dan ook wel begrijpelijk te krijgen.
Maar voor grond is dat moeilijker. Grond heeft vele functies en situaties. Voer produceren, weidevogels plaats geven, botanische diversiteit plaats geven, ganzen opvangen, smienten gedogen, als waterberging moeten fungeren, waterwingebied zijn of nog andere redenen die geen 100% RE/VEM productie geven. Daar hebben wij nog te weinig gegevens van en inzicht in om een kringloop in te vullen die voordeel gaat geven.

Voorbeeld: hier produceert de grond dit jaar maar één derde van het productievermogen door smientenschade, bij anderen idem door muizenschade. Hoe gaan we dat de kringloopwijzer uitleggen zodat hij zal zeggen dat wij ook 10% meer mogen bemesten en 10% meer koeien mogen houden?

Er is gewoon teveel onduidelijk over de voordelen bij het grondgebruik terwijl het grondgebruik niet veranderd kan worden
Cornelis
Quote:
@Marco de 1ste: Er gaan steeds minder leden naar die melkfabrieken vergaderingen

Kun je dit even met cijfers onderbouwen Marco? Het is namelijk gewoon onjuist.
pieta
Quote:
@Titus de Wolff: Voorbeeld: hier produceert de grond dit jaar maar één derde van het productievermogen door smientenschade, bij anderen idem door muizenschade. Hoe gaan we dat de kringloopwijzer uitleggen zodat hij zal zeggen dat wij ook 10% meer mogen bemesten en 10% meer koeien mogen houden?

Het heeft met 10% meer koeien houden niets te maken en kan zelfs in het voordeel daarvan werken. Geen eigen gras dus koop je mais en ga je een bex-voordeel halen. Voor de plaatsingsruimte op de grond geldt: smienten brengen mest en eten het gras op, restant gaat naar je koeien. Oftewel je voert eigenlijk mest aan. Hoe wil je nou meer plaatsingsruimte krijgen op je land als je er niet voldoende voer afhaalt? Tegenover smientenschade dient gewoon vergoeding te staan. In die vergoeding moet je alle gemiste opbrengsten meenemen.
Titus de Wolff
Quote:
@pieta: Het heeft met 10% meer koeien houden niets te maken

Dat heeft het nu juist wel, om die 10% meer hebben we fosfaatrechten en geen dierrechten, en het invulwerk moet er mee verdiend worden. Dat is juist een reden om geen kringloopwijzer te willen.

De extensieven moet juist meer ruimte worden geboden. We krijgen nu de situatie dat extensieven 10% moeten korten en 1% terugverdienen door klw en intensieven 10% moeten korten en 10 of meer% terugkrijgen. Door grondsituaties.

Die plaatsingsruimte zal dierruimte leveren, maar wordt in al die gevallen die ik noemde beperkt. Dus willen we die klw liever niet. Waarom aan anderen toestaan om de melkprijs verder onderuit te melken als je zelf niet mee mag doen?

Die vergoedingen zijn volkomen onvoldoende.
En het maïs bij de restanten voeren is ook niet meegevallen.
pieta
Quote:
@Titus de Wolff: De extensieven moet juist meer ruimte worden geboden.

Jaja, die moeten dus intensiever kunnen worden. 😄 Jij hebt toch ook de mogelijkheid om gras te verkopen en mais aan te kopen. BEX-voordeel halen en meer koeien te houden. Dan kun je na verloop van tijd ook je gras weer zelf houden zonder minder koeien te houden omdat dan je grasaandeel in het rantsoen lager zal zijn. Ik snap wel wat je bedoelt maar als het eigenlijk slimmer is om intensief te zijn waarom ben je het dan niet?
pieta
Quote:
@Titus de Wolff: Dat heeft het nu juist wel, om die 10% meer hebben we fosfaatrechten en geen dierrechten,

Daar heeft het wel direct mee te maken maar nu heb je een andere invalshoek als mij. Als je weinig gras van je land haalt en je koopt daar mais/perspulp voor aan dan kun je dankzij fosfaatrechten meer koeien houden. Dat we fosfaatrechten wilden ipv dierrechten heeft inderdaad wel met die aantallen te maken. Maar je baalt als extensieve boer dus van het feit dat een intensieve boer wat meer koeien per fosfaatrecht mag houden als jij? Die hij overigens voor het halen van dezelfde verdiensten ook wel nodig zal hebben denk ik. 😄
klompen
@pieta
verschil tussen intensief worden of je eigen plaatsings ruimte gebruiken is nogal een verschil
Titus de Wolff
Quote:
@pieta: Ik snap wel wat je bedoelt maar als het eigenlijk slimmer is om intensief te zijn waarom ben je het dan niet?

Het gaat er om dat dit soort extensieve bedrijven niet moeten inleveren en ook nog gedwongen worden om voor de overheid en de zuivel een hele paperaswinkel moeten invullen.
Mijn kuil wordt opgemeten en onderzocht: conclusie, je hebt niet veel van het land gehaald, dus geen 10% ruimte erbij door de klw. Of ik dan anders voer staat daar buiten.
Nog eens, de ruimte die er te maken is komt kringloopkundig wel uit voer maar niet uit grondgebruik.
+1
pieta
@klompen
Uitgezonderd degene die flink wat grond gekocht heeft het laatste jaar zou ik zeggen je hebt de kans laten liggen. En dan heb je pech. Ik durf het bijna niet te zeggen maar wie op 2 juli nog steeds extensief was heeft toch vergeten om een keer te gaan anticiperen. En dan vraag ik me ook nog eens af of de wil er wel is om eens een koe meer te gaan houden. Ik vind het wel jammer dat (zoals het er nu uitziet) je door te investeren in grond (en dat is bij mij dan kopen, erfpacht of reguliere pacht) niet vrij uit mag breiden in koeien.
pieta
Quote:
@Titus de Wolff: Mijn kuil wordt opgemeten en onderzocht: conclusie, je hebt niet veel van het land gehaald, dus geen 10% ruimte erbij door de klw. Of ik dan anders voer staat daar buiten.

Volgens mij ben je niet goed op de hoogte of ik snap er de ballen niet van. KLW bestaat in deze in grote lijnen uit twee delen. Deel 1 vanuit de VEM-behoefte van de koeien waar het aangekochte krachtvoer eraf gaat en het resterende ingevuld wordt door de metingen/analyses van je ruwvoerkuilen. Dus haal je weinig gras van je land en koop je dus meer voer aan en koop je dan ook nog BEX-voordelig voer dan haal je gewoon voordeel. En dit BEX-voordeel kun je dan wellicht ook gebruiken om meer koeien te gaan houden.
Deel 2 is adhv het berekende rantsoen je opbrengst van het land berekenen. Heb je dan veel ruwvoer moeten kopen dan berekend de KLW dat er te weinig van je land komt en krijg je er inderdaad geen plaatsingsruimte bij maar heb je het euvele geluk dat je op de standaardnorm mag blijven bemesten.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@pieta: Ik durf het bijna niet te zeggen maar wie op 2 juli nog steeds extensief was heeft toch vergeten om een keer te gaan anticiperen.

Wist niet dat je zo bang bent uitgevallen. Misschien had je het ff gemist, maar tot 1 april hadden we nog quotering, flink opschalen had de laatste paar jaar weinig met bedrijfseconomie van doen. De periode van 1 april tot 2 juli is voor sommige extensieve melkveehouders inderdaad wat te kort gebleken om de gewenste plannen ten uitvoer te brengen. Lijkt me wat kort door de bocht om te melden dat zij iets vergeten zijn. Heeft er meer van weg dat zij tè calculerend zijn geweest.
pieta
@Jack Rijlaarsdam
Risico-analyse noemen ze dat toch. Als ik meer koeien had willen houden dan zou ik gezorgd hebben dat ik ze had. Je kunt natuurlijk altijd beren op de weg zien maar bijv één of twee jaar wat koeien melken om niet kun je ook als investering zien. Ik vind ook dat het allemaal wel wat snel is gegaan maar als ik extensief zou zijn geweest was er hier wel iets gebeurd (als ik dat had gewild). Volgens mij zijn er van jou wel wat reacties terug te vinden van een paar jaar geleden dat bouwen ook in 2016/2017 nog wel zou kunnen. 😄 Kijk dat durf ik dan ook nog te schrijven en jij weet me te wonen. 😄
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@pieta: Volgens mij zijn er van jou wel wat reacties terug te vinden van een paar jaar geleden dat bouwen ook in 2016/2017 nog wel zou kunnen.

Daar is toch ook niets aan gelogen?

Koeien melken om 'niet' zit niet in mijn genen, achteraf dus tè calculerend.
+4
BoerBart
Quote:
@pieta: Risico-analyse noemen ze dat toch. Als ik meer koeien had willen houden dan zou ik gezorgd hebben dat ik ze had

Kletskoek!
Zekers te weten dat jij ook graag een vrachtwagen met 100 koeien had zien lossen op je erf net voor 2 juli.
Het is een feit dat lang niet iedereen dit gedaan heeft.
Ik noem enkele redenen waarom niet:
-LTO mestspecialist zei anticiperen heeft geen zin.
-GD en D.A.P. waarschuwingen voor aankoop vee.
-Boeren met Grond genoeg en plaatsingsruimte zullen wel ontzien worden
-Vergunning aanvragen kan zomaar 3 jaar duren
-etc..
Titus de Wolff
@pieta
Volgens mij ben je niet goed op de hoogte of ik snap er de ballen niet van.

Nu klopt het helemaal, want zo ben ik aan deze discussie begonnen, we begrijpen het allemaal niet zo goed.

Door niet te anticiperen zijn extensieven inderdaad wat achterop geraakt maar ook onnodig met regels belast.

Het ging over deel 2, dat we op de standaardnorm mogen blijven bemesten maar waar we gehoopt hadden ruimte te krijgen. In het voer krijgen we al minder ruimte dan intensieven omdat we minder voer aankopen en in het grondgebruik krijg je ook weinig ruimte omdat dat grondgebruik vast ligt(bv, 15 juni maaien) en je daarin beperkt. Dus weg klw, gewoon iedereen 10% meer ruimte.
En voor de zuivelfabriek: duurzaamheid met klw is wel heel beperkt.

Maar goed ik ga in de bex en we gaan eens wat kringlopen.
pieta
@BoerBart
Waarom is het kletskoek? Omdat er wat lui rondlopen die graag wat advies geven? Omdat je graag een reden wou horen om het maar niet te doen? Melkquotum kopen hebben ze je ook altijd afgeraden. Daarom zeg ik ook je ziet vaak te veel beren op de weg. Natuurlijk had ik van de ene kant graag wat meer rechten gekregen maar ik heb niet echt de wens om veel meer koeien te houden. Ik heb er genoeg. Als ze veel gaan korten vind ik het wel vervelend. Dat is de reden dat ik het jammer vind dat er geen beleid is gemaakt.
pieta
@Titus de Wolff
Wellicht ben jij meer extensief in je hectares dan in je voeropbrengst. Wij hebben alle ruwvoer zelf en kunnen dan makkelijk 20.000 kg melk per ha produceren zoals ik het bekijk.
+1
klompen
@pieta
een duimpje was niet de bedoeling 😄
de wil om meer koeien temelken is er maar niet tegen elke prijs.
(ben kennelijk geen ondernemer) 😄
+5
BoerBart
@pieta
Dierziektes binnenhalen is een groot risico! Daarom is een geleidelijke groei uit eigen opfok veel beter.(Dit blijkt nu afgestraft te worden;ONTERECHT)
In Noord Brabant krijg je niet snel een vergunning.(Puur willekeur en wederom een duidelijke reden om niet snel te kunnen/willen groeien)
De Stas zegt anticiperen heeft geen zin(is Dijksma dan ook 1 van die lui die wat rondlopen en advies geven?).

Moreel gezien vond ik de belangrijkste reden om niet (super)snel te groeien; De ikke ikke ikke en de sector kan stikken mentaliteit, waar ik me niet mee wens te conformeren.

Je vindt het jammer dat er geen beleid is. Nu vind ik dat erg zacht uitgedrukt. Het is gewoon zwaar kloten! Waar zijn we nu met zijn allen mee bezig? Het slaat toch nergens meer op. Voor nuances is het nu echt te laat. Ik lees dan ook graag de bijdrages van @janishobbyboer.
brabo
Quote:
@BoerBart: Puur willekeur

hoezo dat?
als je aan de regels voldoet krijg je gewoon een vergunning hoor.
pieta
@BoerBart
Volgens mij is er in Brabant toch ook behoorlijk wat gebouwd.
pieta
@BoerBart
Ieder maakt zijn eigen keuzes en ik ken er ook die voor de zekerheid van het mogen blijven houden van koeien maar vast meer koeien molken zonder direct rendement. Daar is hier zat over gediscussieerd.
BoerBart
@brabo
Hangt ook nog van geografische ligging en de buurman af.
BoerBart
@pieta
Ik denk dat veel bouw nodig was omdat oude stallen versleten waren. Grote stallen zul je in Friesland en in de polders meer vinden. Per saldo is sinds 2002 (plafond) Noord Brabant het hardst gekrompen.
matt
Quote:
@BoerBart: De ikke ikke ikke en de sector kan stikken mentaliteit, waar ik me niet mee wens te conformeren.

de ikke ikke mentaliteit werkt wel,met als gevolg dat de landbouw
straks allemaal uit ikke ikke figuren bestaat..
.
Titus de Wolff
Quote:
@pieta: Wellicht ben jij meer extensief in je hectares dan in je voeropbrengst. Wij hebben alle ruwvoer zelf en kunnen dan makkelijk 20.000 kg melk per ha produceren zoals ik het bekijk

Dan reken jij het jongvee daar vast niet bij of het aanvullende krachtvoer wel.
Als weidevogelboer met eigen jongvee haal ik de 10 niet.
Coen
@Titus de Wolff , wij hoeven dan ook geen smienten en ganzen te voeren 😄

piet heeft vergelijkbaar bedrijf, met adequate jongveebezetting 😄
ook wij halen op basis van totale voederbehoefte met 2/3-de deel eigen ruwvoer en 1/3-deel aangekocht krachtvoer de laatste paar jaar (met hoge fysieke ruwvoeropbrengsten in de oogstjaren 2014 en 2015) een opbrengst van > 20 ton melk per ha.
alles staat dan natuurlijk wel met een goed oogstjaar 😄
pieta
@Titus de Wolff
Natuurlijk tel ik het krachtvoer mee. Maar voer jij geen krachtvoer dan? Wij leveren 20.000 kg melk per ha af zonder ruwvoeraankoop en we hebben nog een tak(je) rosekalveren. Wij hebben volop jongvee trouwens.
pieta
Quote:
@Coen: alles staat dan natuurlijk wel met een goed oogstjaar

Wij hebben een beregeningsinstallatie en daarmee elk jaar eigenlijk een goed jaar. Fysieke opbrengsten vh gras zijn in 2013-2014-2015 nagenoeg gelijk met een dalend aandeel P in mijn graskuil. Dit jaar zat in het leeuwendeel nog 3.6 P.
familie pelle
Is er een instrument die het mogelijk maakt om je land op een iets verantwoorder manier te bemesten dan van Brussel mag zijn er mensen uit de eigen gelederen die het om zeep willen helpen. We zijn het er allemaal over eens dat iets meer mest op de grond een goede zaak zou zijn, klw en/of bex maken dat mogelijk. En nee, ik ben niet intensief! Een simpele vraag; waarom zou een boer die weinig eiwit uit krachtvoer koopt of eiwitkrachtvoer aankoopt waar weinig fosfaat in zit hetzelfde behandeld moeten worden als een boer die goedkoop eiwitvoer aankoopt waar veel fosfaat in in zit. Bijvoorbeeld een boer die soja voert, trekt veel minder fosfaat aan dan een boer die tarwegistconcentraat voert. De klw is breder dan alleen dit aspect maar dit is wel een heel belangrijke. ( ps , de fosfaatbom vloeibaar tgc wordt vaak gevoerd door intensieve melkveehouders)
pieta
Ik kan zoiets ook niet echt volgen. Het enige wat ik tot nu toe meen te weten is dat dfe fosfaattoestand van mijn gronden zakkende is en de gehalten in het ruwvoer (mn P) ook.
Wiebren
Is Pol dezelfde als @kanniewaarzijn of hebben ze alleen hetzelfde taalgebruik?
Jack Rijlaarsdam
@Wiebren Oh, jij dacht hetzelfde.
+3
Jack Rijlaarsdam
Van der Pol bedoelt het vast goed, maar komt niet erg duidelijk over, haalt er onnodig bijzaken bij en speelt zwaar op de man. Dit kanniewaarzijn. Ik verwacht zeker een correct, maar ook niets zeggend antwoord van het bestuur.
meelezer10
Het blijft verdacht stil. dit kanniewaarzijn
Noorderling
Quote:
Denk hierbij niet alleen aan volkomen onzinnige kosten van kuilmonsters/metingen, maar ook aan (de inmiddels ingezette) daling van bodemvruchtbaarheid en de daaruit voortvloeiende problemen met vee (dierenkwelling).

Is het extensief willen boeren een eigen keuze of een resultaat van het management? Wanneer je geen monsters van je kuilen wilt steken, vervolgens de eerste maanden na openen van een kuil niet optimaal melkt en geld laat liggen omdat het ruwvoer niet optimaal benut wordt. Dan is het extensief zijn in mijn ogen geen keuze maar een gevolg.

Op de gronden in Tollebeek zou je met een beetje inspanning een gigantisch ruwvoeroverschot creëren wanneer je geen mest wilt afzetten.
Had je wel kuilmonsters gestoken en de KLW ingevuld, had je nu mee kunnen doen met de BEP pilot en kon je veel meer compost aanvoeren om je bodemvruchtbaarheid op peil te houden of zelfs te verbeteren.
+10
Jan Veenhouwer
Het grote verschil in benutting/efficientie tussen intensief en extensief wordt veroorzaakt door de benutting van de mest. Als je extensief bent, houd je alle mest zelf. Dat geeft verliezen bij de ruwvoer teelt. Als je intensief bent voer je mest af, mineralen tellen voor 100%, vervolgens ga je voer aankopen, de aangevoerde mineralen tellen mee, niet de mineralen de akkerbouwer erop heeft moeten bemesten. Dus de teler/akkerbouwer blijft met het verlies zitten. Hoezo intensief is efficienter, het verlies ligt bij je buurman ipv bij jou. Dat is het verschil.
spotmelker
@ Jan Veenhouwer Dat is een gedeelte van het verhaal. Een intensief bedrijf zal mest moeten afvoeren om z'n balans in evenwicht te krijgen( De bascule in Henk z'n brief). De hoeveelheid mest die in de praktijk op het eigen bedrijf blijft is groter dan de hoeveelheid die uitgerekend wordt en dat maakt het voor de intensieven makkelijker, tenminste ik neem aan dat ze daar wel raad mee weten. Het maakt dus wel degelijk uit of je balans op laag (extensief) of op hoog (intensief) niveau in evenwicht is m.b.t. de hoeveelheid mest die je aanwenden kan.
vette piet
Helemaal juist Jan, perfekt omschreven, alleen heel jammer dat de beleidsmakers die voorstander zijn van de kringloopwijzer deze waarheid niet willen zien.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@spotmelker: De hoeveelheid mest die in de praktijk op het eigen bedrijf blijft is groter dan de hoeveelheid die uitgerekend wordt

Dat wordt hier vaker verkondigd en dan krijgen we een uitleg over zwarte mest, minasgat of discutabel optellen van verschillende verschijningsvormen van mineralen. Ik snap er alleen niets van.

Een bedrijf produceert x aantal m3 mest met y gehalte fosfaat. Het bedrijf mag de papieren gebruiksruimte vullen, de overige mest dient afgevoerd te worden. In praktijk werkt het natuurlijk andersom. Er wordt z aantal m3 mest afgevoerd met y gehalte fosfaat totdat (x - z) binnen de gebruiksruimte past. Nu snap ik dat bij onbemonsterd afvoeren er 'mogelijkheden' zijn, maar de intensieve melkveehouder voert af met wegen en monsteren. Leg mij nu eens uit: hoe houdt deze nu meer mest op het eigen bedrijf dan uitgerekend wordt.
pieta
@spotmelker
De mest die ze dan meer gebruiken zou terug moeten komen in nde gehalten van het eigen geteelde ruwvoer. Wellicht dat jullie ons ook intensief vinden (genoeg ruwvoer voor de veestapel) maar we moeten wel behoorlijk wat mest afvoeren en bij ons dalen de gahalten in het ruwvoer en de fosfaattoestand van de grond.
pieta
@Jack Rijlaarsdam
Eigenlijk bewijs jij het tegendeel met je hoge gehalten in het voer. Of ben jij niet extensief?
brabo
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: maar de intensieve melkveehouder voert af met wegen en monsteren. Leg mij nu eens uit: hoe houdt deze nu meer mest op het eigen bedrijf dan uitgerekend wordt.

Klopt Jack, en dat is hier ook een probleem. In de mest zitten lagere gehaltes dan de forfaitaire normen, dus moet je meer mest afvoeren om toch genoeg mineralen van je bedrijf af te komen. Er blijft dus juist minder mest over voor je eigen grond.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@pieta: ben jij niet extensief?

Wisselt wat per jaar. In ieder geval ruim zelfvoorzienend voor ruwvoer.

Ik gebruik nogal wat land met een kippenmesthistorie, PAl van 130. Vandaar ook mijn stelling dat fosfaat niet zomaar uitspoelt. Dit vind je uiteraard terug in het ruwvoer. Ook ons land van oudsher zit in klasse neutraal met o.s. tussen 8 en 12 %. Wordt flink op geweid, dus behoorlijk wat mest en relatief wat minder d.s.-opbrengst. Ik filosofeer gewoon maar wat, denk dat dit er allemaal mee te maken heeft.
HFfan
En hoe zit dat met fosfaatfixerende gronden, die hebben we ook veel meer dat veel denken.
+1
Jan Veenhouwer
@braboIn de mest zitten lagere gehaltes dan de forfaitaire normen,
Maar als je de BEX/kringloopwijzer gebruikt werk je toch met werkelijke gehaltes, niet de forfaitaire, dat klopt de theorie weer met de praktijk. Of is dat te simpel gedacht.
pieta
@Jan Veenhouwer
De veronderstelling dat een koe minder m3 mest gaat maken als haar mestexcretie in kg fosfaat lager is lijkt mij niet wetenschappelijk onderbouwd. Oftewel als je een flink bex-voordeel hebt lijkt het mij logisch dat de gehalten in de mest lager zijn en dat je dus onder de forfaitaire norm uitkomt. Eindconclusie: grond in de buurt per hectare de mestafzet proberen te contracteren en niet teveel op lange afstand transport gaan doen.
brabo
@Jan Veenhouwer
volgens mij zit in de mest die in de put blijft, en dus voor mezelf beschikbaar is wel de forfaitaire normen in.
Als je dit anders wil, dus de werkelijke waardes, dan heb je in dat overgangsjaar dat je dit recht wil trekken een probleem.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Jan Veenhouwer: verliezen bij de ruwvoer teelt.

Denk dat jij het Bestuur van RFC een duidelijker brief kan schrijven dan Van der Pol.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@brabo: volgens mij zit in de mest die in de put blijft, en dus voor mezelf beschikbaar is wel de forfaitaire normen in.

Ik snap het weer niet. Jij voert mest af met wegen en monsteren totdat de overgebleven mest binnen je eigen (forfaitaire) gebruiksruimte past. Doe je mee aan de KLW dan wordt jouw gebruiksruimte aangepast aan de hoeveelheid mineralen die je oogst. Maakt voor de gebruiksruimte toch niets uit wat er in de overgebleven mest zit of hoeveel m3 dat is. Hooguit raak je wat in de knoop met de gehaltes in de m3's voorraad eind van het jaar, dat zal forfaitair blijven (?).
spotmelker
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Maakt voor de gebruiksruimte toch niets uit wat er in de overgebleven mest zit of hoeveel m3 dat is.
Je snapt het dus wel.
Jack Rijlaarsdam
@spotmelker
Ik snap niet wat het probleem van @brabo is.

Er stond voor jou nog een vraagje open hierboven: hoe houdt een intensieve melkveehouder die mest afvoert met wegen en monsteren in de praktijk meer mest op het eigen bedrijf dan op papier wordt uitgerekend?
BoerBart
@Jack Rijlaarsdam
Slim monsteren of slim wegen.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@BoerBart: Slim

?? Bemonstering is geautomatiseerd, gewicht onder max laadvermogen zal zeker opvallen en positie laden/lossen wordt bepaald met gps. Ben ik erg naïef?
BoerBart
@Jack Rijlaarsdam
Bij mestscheiden ismonsternemen niet geautomatiseerd.
+2
Cornelis
@BoerBartEn kun je kloten en knoeien zoveel ze willen, hierdoor krijg je de beroemde zwarte mest. Ofwel hoe help je je eigen sector naar de kl....
BoerBart
@Cornelis
Nee hoor gewoon forfaitaire norm nemen. Die geeft legaal supervoordeel. Niet knoeien maar profiteren van de onzinnormen.
kanniewaarzijn
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Er stond voor jou nog een vraagje open hierboven
Dat vraagje heb je hierboven zelf al beantwoord. Het maakt in de kringloopwijzer geen ene moer uit wat je over je eigen land uitrijdt; je rekent alleen uit wat je af moet voeren. Op deze manier ben je bezig om de bascule, zoals beschreven in de open brief,op de verkeerde manier in evenwicht te brengen. Henk heeft gelijk!
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@kanniewaarzijn: Het maakt in de kringloopwijzer geen ene moer uit wat je over je eigen land uitrijdt; je rekent alleen uit wat je af moet voeren.

Ik heb de indruk dat de KLW berekent hoeveel je van een ha aan mineralen oogst, dit mag je weer terug brengen. Iets met evenwicht/bascule?

Als de optelsom aan de voerkant klopt, maakt het niet uit of je daarna berekent hoeveel m3 je aan mag wenden of hoeveel m3 je dient af te voeren, samen is dit immers je totale mineralenproductie in de mest.
kanniewaarzijn
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: evenwicht/bascule
Je vergeet dat we te maken hebben met een kringloop. Stel dat je in de scheikunde van een stof wel 20 kilo nodig hebt om één kilo van een andere stof te maken, dan zal je om een kloppende balans van het beperkende element in DIE verhouding moeten wegen.(in dit geval 20:1). Anders kan de een nooit uit de ander gemaakt zijn en omgekeerd houd je element over. Zo ook met mest die uit voer gemaakt wordt en voer dat uit mest gemaakt wordt.

Door alles één op één te tellen kan je onmogelijk evenwichtsbemesting realiseren.
brabo
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Ik snap niet wat het probleem van @brabo is.

het is ook niet echt een probleem. Ik wilde alleen maar aangeven dat als ik bijvoorbeeld komende 1 januari besluit om mijn put voorraad voortaan op ga geven volgens de werkelijke gehaltes ipv de forfaitaire norm, dan is mijn beginvoorraad van 2016 ineens een stuk kleiner dan mijn eindvoorraad van 2015.
Ik neem aan dat als je op 1 januari 2015 je voorraad forfaitair hebt ingevuld dat je dit dan ook in de eindvoorraad moet doen. Anders zou dit een eenmalige mooie oplossing zijn om extra N en Fosfaat te hebben afgevoerd. 😄
+1
de hoef
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: ? Bemonstering is geautomatiseerd, gewicht onder max laadvermogen zal zeker opvallen en positie laden/lossen wordt bepaald met gps. Ben ik erg naïef?

denk dat je nog geen 10% weet van wat er echt speelt ,in de illegale mest werken
pieta
@BoerBart
Is dat nog zo?
+1
Wiebren
@BoerBart
Bij afvoer forfaitaire normen nemen? Dat kan alleen bij boer-boertransport, anders moet je wegen & bemonsteren. En mestscheiden en creatief bemonsteren is vanaf komend jaar einde verhaal met een verplichte onafhankelijke monstername. Met dank aan die creatievelingen
Wiebren
@brabo
Als je werkelijke gehaltes kunt onderbouwen kun je die gewoon gebruiken.
Omgekeerd is dommer en gebeurt best veel. Constateren dat de gehaltes in afgevoerde mest lager zijn dan de norm en tegelijk met BEX berekenen dat je voordeel hebt.
BEX laat zien dat je dieren minder fosfaat en of stikstof uitscheiden, kuubs veranderen lang zo hard niet. Dus moet je dan ook die productie delen op de kuubs zodat je de werkelijke gehaltes kunt berekenen (en vervolgens gebruiken in bijv je voorraden).

Maar dat is de pest, berekening gaat over stikstof en fosfaat en boeren bemesten in kuubs. Of die kuubs nu aangelengd zijn met spoelwater of een lager % N en P bevatten wordt vaak niet aan gedacht.
BoerBart
@Wiebren
Mag je na mestscheiden niet gewoon de forfaitaire norm nemen van de Koek die je afvoert?
Tabel 5:Mestcode 13:Koek na mestscheiden 16.9Kg N en 9.8 Kg P.

Nog een vraagje: Wat zijn de gehaltes van rundveemest bij afvoer boer boer in 2016? 2015 was mestcode14; 4Kg N en 1.5 Kg p.
+1
pieta
@Wiebren
Dat werd ook hoog tijd.
Wiebren
@BoerBart
Als je niet aan de voorwaarden van boer-boer-transport voldoet niet meer dus:
Brief maart 2014:
Onafhankelijke monsterneming wordt verplicht voor alle transport van vaste mest. Het feitelijk nemen van het monster gebeurt dan niet meer door intermediairs maar door medewerkers van geaccrediteerde laboratoria. Hierdoor wordt de objectiviteit sterk verbeterd. De NVWA houdt toezicht op de laboratoria.
(Waar in de toekomst kan worden aangetoond dat bepaalde categorieën van mesttransporten plaatsvinden binnen de kaders van
privaatgeborgde kwaliteitssystemen of daar waar het risico van afzet van vaste mest te verwaarlozen is, wil ik in overleg met de sector bezien of dat een alternatief kan zijn voor verplichte monstername door geaccrediteerde laboratoria. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan bepaalde vormen van transport van pluimveemest)
het deel tussen haakjes is vandaag alleen voor afvoer naar Moerdijk realistisch om te verwachten.

Op 13 oktober nieuwe brief over voortgang bemonstering:
[url]rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/…]
Onafhankelijke monsterneming vaste mest
In genoemde eerdere brieven is uitgebreid inhoudelijk ingegaan op de nieuw te ontwikkelen systematiek van bemonstering van vaste mest. Kern is dat het feitelijk nemen van het monster in de nieuwe situatie niet meer door de vervoerder, maar door een geaccrediteerde en erkende, onafhankelijke organisatie wordt uitgevoerd.
Deze maatregel vraagt forse aanpassing van alle betrokken partijen. De organisaties die mestmonsters willen gaan nemen zullen de nodige
voorbereidingen moeten treffen om een accreditatie en erkenning te verkrijgen. Mesteigenaren zullen naast de huidige werkzaamheden aanvullend moeten organiseren dat de monsternemer tijdig langs komt. En, vanuit kostenoogpunt zullen ondernemers met vaste mest overwegen om hun bedrijfsvoering anders in te richten.
De overheid van haar kant zorgt voor een aanpassing van de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet en implementeert bijvoorbeeld een aangepast meldportaal. Zoveel als mogelijk worden de private partijen geïnformeerd en betrokken.

Het objectiveren van mestmonsters vaste mest is mogelijk de belangrijkste in de totale fraudeaanpak. Dit vraagt om een goede balans. De wens tot snelle invoering is groot, maar tegelijkertijd willen we verzekerd zijn van een stevig fundament voor de toekomst en voldoende invoeringstijd. De regelgeving wordt de eerste helft van 2016 gepubliceerd. Op dat moment zal gekozen worden wanneer de regeling onverkort van kracht wordt.
+1
BoerBart
@Wiebren
Dank je voor de uitgebreide informatie.
Voorlopig is er nog niks geregeld(hier gaat het al jaren over) maar waarschijnlijk begin 2016 meer duidelijkheid(1januari 2015 en 1 juli 2015 waren eerdere data die niet lukte).

Ik denk dat we allemaal gebaat zijn bij snelle invoering.
Wilbert
Even googelen leert dat deze inmiddels 61 jarige zich zelf nogal goed in de slachtofferrol duwt. Daarnaast een erg goede klager, echter bereikt hij er niets mee. De man zou juist blij moeten zijn, fosfaatrechten zijn een welkome aanvulling op zijn pensioen. Als pachter had hij het namelijk niet zo breed, als ik alles zo lees.
Jannus
Quote:
@Wilbert: inmiddels 61 jarig

We gaan niet discrimineren hè 😄

Heb hem afgelopen week ook doorgespit als extensief en het is te doen en er is voordeel uit te halen,er zit nog wel enige manco in maar dat was met de minas ook,dus zie ik het als uitstel van de derogatie guillotine
-3
kanniewaarzijn
Haha, nou ik kan jullie met de hand op het hart verzekeren dat ik niet Henk van der Pol ben (maar ik ken hem wel).

Wiebren: jammer, weer niets inhoudelijks. Jammer joh! Gemiste kans.
ejb
Quote:
@kanniewaarzijn: Haha, nou ik kan jullie met de hand op het hart verzekeren dat ik niet Henk van der Pol ben (maar ik ken hem wel).

Dat kanniewaarzijn 😃

Dan zal het wel een familielid zijn

destentor.nl/regio/noordoostpolder/… Het zit onze Henkie ook niet echt mee
Harry K
Voor de liefhebber: de uitspraak van toen
uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument/…
Harry K
@Harry K
Oké, dat soort links werken hier dus niet.
Moet je onderstaand nummer maar ff in google zetten, dan is het de bovenste hit: ECLI:NL:RVS:2013:765
Cornelis
De zoon van minasblunders??
kanniewaarzijn
Laten we hopen dat er in het bestuur wèl kritische leden zitten. Het is niet de taak van een melkfabriek om de verantwoordelijkheid van ondeugdelijk beleid op zich te nemen. De fabriek moet de verantwoordelijkheid voor dit geknoei dáár laten liggen waar die hoort te liggen: bij de politiek, de "wetenschap" en LTO. Ook zij moeten de inhoud van Henk z'n brief kunnen weerleggen.

En wie ik ben is daarbij totaal onbelangrijk.
+1
Wiebren
@kanniewaarzijn
Als het zo onbelangrijk is kun je je eigen naam hier ook prima neerzetten ????
Pol krijgt van iedereen hetzelfde antwoord. 1+1=2 zou ik zeggen, of mag ik die twee ook niet optellen?

Neem nou zo'n punt als het atoomgewicht, dat het allemaal wordt omgerekend is blijkbaar eventjes gemist. Voer gaat er in als P, in kunstmest zit P2O5, uit de koe komt dan weer melk in P en in mest wordt het uitgedrukt in P2O5. Maakt het wat uit? Niet als het één omgerekend wordt (factor 2,29). Of gedragen ze zich anders zodat omrekenen niet mag? Stikstof en eiwit idem, factor 6,25 wordt daarvoor gebruikt.

P.S. je kunt wel hijgerig zitten doen over of ik wel of niet snel reageer en daar conclusies aan verbinden (je denkt blijkbaar dat het door jouw vragen komt?), dat doen complotdenkers wel meer. Waarde hechten aan dingen die dat niet waard zijn.
kanniewaarzijn
Quote:
@Wiebren: Niet als het één omgerekend wordt (factor 2,29).
Hier geef je duidelijk aan dat je de kern van de brief gemist hebt. We hebben hier te maken met een KRINGLOOPwijzer. Om die kringloop gaat het; uit de ene stof wordt een andere stof gemaakt. Dan zal je ze altijd in een bepaalde verhouding moeten optellen, bij elke omzetting weer in een andere verhouding. Onafhankelijk van die omrekenfactor. Een kleuter snapt dat je fosfor en fosfaat niet zomaar op kunt tellen, zelfs in Wageningen blijkbaar (dáár is die omrekenfactor voor nodig). In een kringloop gelden meer regels. Ook als je ze als fosfaat of alleen als zuivere fosfor optelt, dan nog zal je in een bepaalde verhouding moeten tellen. Doe je dat niet, dan kom je altijd aan de ene kant tekort(akkerbouw en extensieve veehouderij) en houdt je aan de andere kant over (intensieve veehouderij). Overigens heb je dit zelf al eens aangegeven; je noemde het houden van dieren efficiënt en het telen van gewassen inefficiënt.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@kanniewaarzijn: Doe je dat niet, dan kom je altijd aan de ene kant tekort(akkerbouw en extensieve veehouderij) en houdt je aan de andere kant over (intensieve veehouderij).

Ik neem aan dat je nu doelt op de teeltverliezen bij de productie van voer? En jij vindt dat: "wanneer je ze als fosfaat of alleen als zuivere fosfor optelt, dan nog zal je in een bepaalde verhouding moeten tellen." Pleit je hier nu voor een werkingscoëfficiënt lager dan 100% voor fosfor bij de teelt van gewassen? Of begrijp ik je helemaal verkeerd?
kanniewaarzijn
@Jack RijlaarsdamHeeft helemaal niets met werkingscoëfficiënt te maken. Gewoon basisrekenregels (dus niet de Wageningse); nooit en te nimmer mag je zomaar dingen bij elkaar gaan tellen.
Jack Rijlaarsdam
@kanniewaarzijn
Ik probeer het echt, maar begrijp je niet. Kun je jouw uitspraak: "wanneer je ze als fosfaat of alleen als zuivere fosfor optelt, dan nog zal je in een bepaalde verhouding moeten tellen." verduidelijken met een (fictief) rekenvoorbeeld?
Todi
@kanniewaarzijn
Een koe vreet voer{ds] en drinkt water. Een koe geeft melk en mest en gier.Kijk ik naar de koe zie ik koe 1 Dik op de mest. Koe 2 Dun op de mest. Hoe groot is het verschil in samen stelling wat betreft de gehalten in de mest? Kijk ik naar de hele veestapel 20% dun achtig en 80 % dik achtig. Wat is daar het verschil in gehalten van de mest?
spotmelker
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: een (fictief) rekenvoorbeeld?
Ik heb destijds na regelmatig sparren met Henk een sommetje bij een verder blanco ingeleverde Minas-aangifte gedaan waarop ik nooit meer iets vernomen heb uit Assen. Die was als volgt; Ik organiseer m'n bedrijf zo dat ik 40.000 kg melk ha heb. Produktie/koe 8000 kg. De toegestane stikstofaanvoer/ha bedroeg 490 kg; 220 kg(afvoer via melk)+ 90 kg (toegestaan ammoniakcorrectie) + 180 kg (ha-verliesnorm). Je kan dan stellen dat de mestproduktie uit die 490 kg die je per ha mag aanvoeren op de eigen grond mag worden aangewend. Zou je nog meer melk per ha afleveren dan stijgen die hoeveelheden. Nu verder, om die 220 kg stikstofafvoer (melkproduktie)te realiseren had je 1000 kg (voer) stikstof nodig. Dus 510 kg bovenop die toegestane 490 kg. Nu denken velen dat die 510 kg volledig gecompenseerd moet worden met mestafzet om die balans op 0 te krijgen. Je hebt echter ook jaarlijks een opbrengst van eigen grond in kg stikstof, stel dat die 400 kg is (13 ton ds met 30Kg N) Zo wordt je totale aanvoer van stikstof naar je veestapel omgerekend per ha 490kg + 400 = 890 kg. Dan kom je nog 110 kg tekort, je had 1000 nodig. Die voer je extra aan via de dampalen en zal je moeten compenseren met mestafzet om je balans weer op 0 te krijgen. Wat blijft er dan aan bemestingsstikstof over voor de eigen grond? Van de aangevoerde 1000 kg/ha gaat 220 kilo het erf af via de melk. Dan zou er volgens de rekenmethodiek 1000 - 220 = 780 kg in de mest moeten zitten. Hiervan moest er 110 afgezet worden en bleef er 670 kg N/ha voor bemesting over. Kortom als een bedachte rekenmethodiek voor een gemiddeld bedrijf met 15 ton melk/ha hele aardige cijfers geeft kan het voor 'extreme' gevallen (40 ton melk/ha) wel eens heel anders uitpakken en moet je concluderen dat de systematiek niet goed is.
kanniewaarzijn
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: dan nog zal je in een bepaalde verhouding moeten tellen." verduidelijken met een (fictief) rekenvoorbeeld?
Jee, moet ik dat hele verhaal nog eens uit gaan leggen? Ik weet dat Henk destijds een duidelijke brief naar het ministerie heeft gestuurd. Ik krijg hem op dit moment niet te pakken, maar ik zal hem vragen of hij die op het prikkebord wil plaatsen. Ik kom er op terug.
Wiebren
@kanniewaarzijn
De minasblunders komen weer terug? In het voorbeeld van @spotmelker zitten meer fouten die niet met het optellen van ongelijke waarden te maken hebben maar met aangenomen correctiefactoren.

Even voor de helderheid, twee bedrijven vergelijken. Eentje met en eentje zonder grond, zelfde veestapel en melkproductie. In BEX en BEP kun je vervolgens de verschillende verhoudingen berekenen mbt fosfaat. Die fosfaat kan niet vervluchtigen dus is het overzichtelijk te houden qua verliezen.

Bedrijf 1 voert alles aan om de koeien in hun behoefte te voorzien om melk te produceren.
Dus krachtvoer, ruwvoer en bijproducten, die de benodigde P leveren om te voorzien in P voor melk, onderhoud (evt ook dracht) van die koeien.
Vervolgens levert het bedrijf melk af, waarmee P wordt afgevoerd. De rest van die P zit dus óf in de koe óf is uitgescheiden met de mest.
Waar in deze berekening gaat het fout volgens jou met optellen of aftrekken?
Idealiter analyseer je al deze posten tot op het bot (letterlijk) om te achterhalen hoeveel P er op de verschillende plekken zit, en dat is ook wat er onder zulke berekeningen ligt.

Er zitten in de BEX berekening twee aannames, één in de behoefte van de koe en de andere in de afgevoerde melk: de behoefte van de koe wordt afgeleid uit de VEM-dekking en de benutbaarheid van P in het rantsoen en er wordt voor melkafvoer een standaardgehalte genomen.

Wat er vervolgens verschilt met Bedrijf 2 is dat er op basis van melkafvoer en behoefte van de koe wordt afgetrokken het aangevoerde voer. Dan blijft over de eigen geteelde hoeveelheid (ruw)voer. Wat gaat hier mis? Als je van alle voer wat je oogst bekend is wat de hoeveelheid is, wat het inkuilverlies, conserveringsverlies en voerverliezen zijn dan zou je de berekening gelijk kunnen trekken aan 1.
De gewasverliezen worden inderdaad bij de teler gelegd, nogmaals dat is hardstikke logisch, want daar liggen ze ook. En mestbeleid rekent juist af op de bemesting en daarbij optredende verliezen oer hectare. Daarom zijn er gebruiksnormen.
Wie meer mest heeft dan de gebruiksnormen toestaan moet afvoeren.

Als je zelf de teler bent en degene die koeien voert en melkt, dan heb je al die posten zelf in de hand. Daarom is het belangrijk om bij bedrijven die zelf veel voer telen niet alleen te kijken naar de efficiëntie van de veestapel.
pieta
@spotmelker
Mis ik nou de kunstmest?
+1
jg
@Wiebren
De gewasverliezen worden bij de teler gelegd, logisch want daar liggen ze ook volgens jou. Prima, dan kun je inderdaad alleen de grond die je zelf bewerkt en van oogst voor je bedrijf meenemen voor de Amvb en GLB etc. Politiek is natuurlijk niet te verdedigen dat ieder melkveebedrijf zo zijn teeltverliezen buiten de KLW houdt , en deze verliezen er wel zijn bij teelt t.b.v. de melkveehouderij. Helder standpunt, niet leuk voor de voer mais/ mest relaties.
kanniewaarzijn
Quote:
@Wiebren: Waar in deze berekening gaat het fout volgens jou met optellen of aftrekken
Wat er fout gaat is dat je rekent met de "Wageningse rekenregels" (het volslagen op goed geluk optellen van verschillende dingen zonder enige vorm van controle toe te passen en er zonder meer vanuit gaan dat de werkelijkheid de theorie wel zal volgen). Jij (men) doet alsof mineralen knikkers zijn die je bovenaan in het knikkerspel gooit en dat deze knikkers in exact dezelfde vorm, anders verdeeld beneden komen. Je gaat er dan volledig aan voorbij dat er in de tussenliggende tijd allerlei chemische processen plaatsvinden. Zo gauw je (in tegenstelling tot de "Wageningse rekenregels")de algemene rekenregels gaat toepassen zal je het snappen.
spotmelker
Quote:
@pieta: Mis ik nou de kunstmest?
Nee hoor, de toegestane aanvoer in deze voorbeeldberekening is niet gespecificeerd, alleen het totaal is aangegeven om het overzichtelijk te houden en aan te geven wat voor effect intensivering (hoog balansniveau) op de toegestane bemesting had.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@kanniewaarzijn: Jee, moet ik dat hele verhaal nog eens uit gaan leggen?

Heb je dat hier al eens uitgelegd dan, heb ik het vast gemist, misschien kun je een link naar dat hele verhaal plaatsen?
pieta
@kanniewaarzijn
Ik vind het vervelend voor je maar ook ik kan het niet volgen. Ik heb ook verschillende jaren scheikunde gehad en stoffen kunnen wel uit elkaar maar elementen bij mijn weten niet.
Een enkelvoudige stof, of niet-ontleedbare stof, is een zuivere stof die is opgebouwd uit slechts één chemisch element.
nl.wikipedia.org/wiki/Chemisch_element/
kanniewaarzijn
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: een link

Ja daaaaag! In meerdere reacties de afgelopen maanden. Ik zou zeggen: scrol zelf maar even alles bij langs.

Ik heb overigens contact gehad met Henk van der Pol. Hij zou het plaatsen.
kanniewaarzijn
Quote:
@pieta: één chemisch element.

Nou én? Neem nu ijzer; ijzer is een zuiver element. Ijzer kan roesten (dat is verbranden/verbinden met zuurstof). Dan krijg je ijzeroxide. Stel dat het flink verroest is dan kan het gebeuren dat het gewicht van een kilo ijzer daarna 1100 gram weegt. Als je nu een ijzerbalans moet maken dan moet je die 1000 gram even zwaar laten wegen als die 1100 gram, alleen dán heb je een correcte ijzerbalans omdat de een uit de ander ontstaan is. Zo zie je maar dat scheikunde gehad hebben alleen niet genoeg is, je moet ook nog opletten en onthouden!
pieta
@kanniewaarzijn
Mij hebben ze vroeger ooit verteld dat een kilo veren net zo zwaar is als een kilo lood. Ook toen lette ik op en heb ik het onthouden. Wat jij zegt/schrijft kan ik gewoon niet volgen. Dat een plaat ijzer die gaat roesten zwaarder wordt is zelfs mij bekend. Ijzer reageert dan met zuurstof en bindt dus een element met een bepaald gewicht aan zich. Maar de hoeveelheid van het element Fe blijft hetzelfde. En om dan maar even flauw te doen is dat hetzelfde als met P waar als het "roest" ook zuurstof aan vast komt te zitten.
+1
brabo
Quote:
@pieta: een plaat ijzer die gaat roesten zwaarder wordt is zelfs mij bekend.

als de plaat maar lang genoeg roest, dan houd je geen plaat over 😄
+1
pieta
@brabo
IOk heb altijd de plaat voor mijn hoofd nog. 😄
kanniewaarzijn
Quote:
@pieta: hetzelfde als met P

Juist. En dat betekent dus dat je in 2 verschillende gewichten evenveel P hebt zitten en dat je dus die beide stoffen ook in die verhouding op moet tellen. Anders kun je niet spreken van een kringloop.
pieta
@kanniewaarzijn
Voor zover ik het kan beoordelen doen ze dat. Maar als jij het me anders kan uitleggen heb ik belangstelling.
Wilbert
@kanniewaarzijn
Die Nobelprijs voor de scheikunde is nog heel, heel ver weg 😉
kanniewaarzijn
Quote:
@pieta: Voor zover ik het kan beoordelen doen ze dat
Waar ergens in de mestwet kom jij dan tegen dat er met factoren gerekend wordt om de vele omzettingen (chemische processen N of P)op dezelfde manier als met dat stuk geroest ijzer te berekenen?
pieta
@kanniewaarzijn
Als je met N en P rekent hoeft dat niet volgens mij.
kanniewaarzijn
Quote:
@pieta: Als je met N en P rekent hoeft dat niet volgens mij.
Waarom zou er voor N en P een uitzondering zijn?
pieta
@kanniewaarzijn
Ik zou zeggen lees mijn reacties van vandaag door, klik door op de gegeven link naar wikipedia en je komt erachter waarom dat niet zou hoeven. Als jij het beter weet hoor ik het graag in de vorm van een heldere uiteenzetting.
kanniewaarzijn
Quote:
@pieta: maar elementen bij mijn weten niet.
Een enkelvoudige stof, of niet-ontleedbare stof, is een zuivere stof die is opgebouwd uit slechts één chemisch element.
/....[/quote]Ik/ heb je wikipediastukje gelezen, maar wat wil je daar nu eigenlijk mee zeggen? Meer dan de beginlessen van scheikunde is het niet. Ik heb ook nooit gesteld dat elementen uit elkaar kunnen. Waar het om gaat is het volgende: alle elementen zijn zuivere stoffen. Zodra ze ergens mee gaan reageren zijn het geen zuivere stoffen meer en dan gaan de kringloopregels gelden; je kunt de stoffen dan niet zomaar meer gaan wegen, dit zal ALTIJD (dus ook bij N en P) in een bepaalde verhouding moeten (afhankelijk van de reactie, per stof verschillend dus).
pieta
@kanniewaarzijn
Tot zover zijn we het eens maar het lijkt mij dat ze in bijv het voer de hoeveelheid P en N bepalen en ook in bijv de mest de hoeveelheid N en P bepalen. En dan zou je kunnen optellen en aftrekken lijkt mij. Maar als ze dit niet (of niet correct) doen dan kan het niet zomaar.
kanniewaarzijn
Quote:
@pieta: dan kan het niet zomaar.
Je kunt de hoeveelheid P of N in 2 verschillende stoffen bepalen en bij elkaar optellen/aftrekken als deze 2 stoffen niets met elkaar te maken hebben. Anders wordt het, als je te maken hebt met 2 stoffen waarbij de een uit de ander wordt gemaakt. Dan heb je het over kringloop, in het eerste geval niet! (uit voer wordt mest gemaakt, uit mest komt voer voort).
+2
cs-agrar
Quote:
@kanniewaarzijn: Wiebren: jammer, weer niets inhoudelijks. Jammer joh! Gemiste kans.

Niet iedereen reageert hier altijd inhoudelijk, Wiebren is ook gewoon een onderdeel van iedereen dus een keertje niet inhoudelijk mag best. Zou het zelfs prettig vinden om hem hier op humor te betrappen.
pieta
Op sommige zaken valt inhoudelijk niet te reageren. Ik heb moeite met de steeds terugkerende afkeer van extensieve boeren en de KLW. Ik zou zeggen begin er net als ik ook eens aan en wentel je zelf niet in medelijden. Wellicht levert het je wel iets op. Ik hoop er in ieder geval nog eens een keer mijn voordeel mee te gaan doen. Maar misschien hebben ze wel gelijk met hun commentaar en klopt het echt niet. Maar daarvoor heb ik er te weinig verstand van. Dat je met gebruik van bex minder kg fosfaat en stikstof hoeft af te voeren vind ik heel logisch omdat je er ook veel minder aan de voorkant instopt.
kanniewaarzijn
Quote:
@cs-agrar: Niet iedereen reageert hier altijd inhoudelijk
Sterker nog: niemand reageert inhoudelijk. Is het niveau in dit land nu zo laag of doet de werkelijkheid pijn?

En Wiebren is toch de mest"specialist"? Hij is wel oorverdovend stil. Of is ie in crisisoverleg met de ZLTO?
pieta
@kanniewaarzijn
Welke werkelijkheid?
+2
ejb
Quote:
@kanniewaarzijn: : niemand reageert inhoudelijk

Je geeft zelf wel het perfecte voorbeeld.
En jou relatie tot Henk interesseert mij meer dan de mening van Wiebren in deze topic, dus reageer inhoudelijk zou ik zeggen 😃
kanniewaarzijn
Quote:
@ejb: En jou relatie tot Henk interesseert mij meer dan de mening van Wiebren
Daar kan ik me wel wat bij voorstellen, Wiebren gaat niet over de inhoud, Wiebren gaat over de regels. Misschien moet je de Story of de Privé gaan lezen?:D
+3
ejb
@kanniewaarzijn
Ik vind @Wiebren hier op dit prikbord de aller interessantste prikker die hier prikt, laat dat wel even heel duidelijk voor jou zijn.

Verder heb je voor jezelf een priknaam uitgekozen om overal tegen te zijn en alles te ontkennen en die insteek helpt je ook niet verder, maar Henk is dus familie van jou???
+6
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@kanniewaarzijn: weer niets inhoudelijks

Heb tot dit moment meer van @Wiebren opgestoken dan van jou. Het feit dat hij z'n mening onder eigen naam plaatst, maakt deze ook meer waard. Wanneer je zoals jij doet anoniem een mening plaatst, wens je blijkbaar eigenlijk niet met deze mening geassocieerd te worden. Daarbij nog flink op de man spelen in plaats van inhoudelijke verdieping op te zoeken. Kan er allemaal weinig waardering voor opbrengen.
-2
kanniewaarzijn
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Heb tot dit moment meer van @Wiebren opgestoken dan van jou
Dan had je beter op moeten letten. Wiebren legt regeltjes uit, meer niet. Hij is ingehuurd om de extensieven over de streep te trekken om het corrupte systeem in stand te houden.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@kanniewaarzijn: Dan had je beter op moeten letten

Misschien had je het beter uit moeten leggen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , melkveehouderij , landbouw , gewicht , onderdelen , voer , pacht , fosfaat , melkproductie , melkkoeien , schade , vee , economie , minas , toekomst , kringloopwijzer , aanvoer , kringloop en bodemvruchtbaarheid geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
126
DEELNEMERS
30
WEERGAVES
9