Methaanuitstoot van de extensieve vleesveehouderij veel hoger

Dus alle koeien het hele jaar rond maar weer op stal??;

“De intensieve veehouderij stoot minder methaan uit dan extensieve veehouderij. Zo is uit onderzoek gebleken dat de methaanuitstoot van de extensieve vleesveehouderij in landen als Brazilië en Argentinië tweemaal zo hoog is als die van de intensieve in Europa”. Dat schrijft Jacques Van Outryve (Boerenbond) in het weekblad Boer en Tuinder van de landbouworganisatie.

Een belangrijke methaanreductie kan gerealiseerd worden door sturing van de voeding en micro-organismen (de pensflora) die in de pens werkzaam zijn. Dit kan door toevoeging van onverzadigde vetzuren of van saponines, tannines en sommige plantenextracten. Ook genetische selectie kan oplossing bieden. “Er wordt aan gewerkt”, aldus Van Outryve, die zich overigens ook afvraagt waarom de EU in tegenstelling tot de VS verbiedt om ionoforen of ionendragers aan de voeding te voegen. De Boerenbond en het Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek zijn een studie gestat om de methaanuitstoot in de melkveehouderij te verminderen.

“De landbouw, meer bepaald de veehouderij, kan dus verder bijdragen tot het beperken van de klimaatverandering. De sector opgeven is wegens haar economische en maatschappelijke opdrachten evenwel geen optie”, aldus Van Outryve

Meer: nieuwsblad.be/cnt/dmf20151205_02006446/

Deel dit topic

Reacties

Freriks
Nou Co, ik zou je er bijna van gaan verdenken dat je de tweespalt tussen intensief en extensief vergroot. Maar we weten allemaal dat je een gezonde nieuwsgierigheid hebt en die met ons deelt.
ER vind al het nodige onderzoek plaats naar methaan uit koeien. Dat leidt tot dit soort interessante artikelen. En soms ook tot oplossingen. Het zal wel net zo gaan als bij andere koegerelateerde onderwerpen zoals fosfaat en stikstof. De extremen worden in de discussie opgezocht en de politiek komt met een draak van wetgeving waar niemand iets van snapt en nog minder mensen mee kunnen werken.
Kortom, discussie verzekerd en we hebben weer wat te doen in een verloren uurtje 😄
cs-agrar
Quote:
@Freriks: verloren uurtje

Alle tijd in onzinnige wetgeving al gestoken, zijn verloren uurtjes
jg
Uitstoot per hectare, kilo vlees , dier of .....?
Jan Veenhouwer
Er is zoveel vervuilend, methaan, ammoniak, CO2, en nog veel meer. Als je er steeds maar 1 punt uit pikt is ALLES vervuilend. Het gaat om de samenhang.
Las Veegas
Jan, methaan als molecuul is op zich niet schadelijk, ik bedoel het niet giftig. Maar het houdt zo goed de warmte tegen, dat is het problem. Volgens 2009/28/EC, bijlage V, C Methode, punt 5 is dat 23 maal zoveel als het broeikasgas CO2. Volgens algemene opvattingen is het pas na 10 jaar uit de atmosfeer verdwenen.

De uitstoot van methaan heft daadwerkelijk zin, echter men brengt het alsof het allemaal er toe doet. Het doet er daadwerkelijk iets toe als men geïnteresseerd is in een afronding op de zoveelste plaats achter de komma want de huidige opwarmiging van de aarde doet zoveel permafrost ontdooien dat de hoeveelheid methaan daaruit dat van het melkvee gigantisch overstijgt. Het is een zichzelf versterkend effect dat dus alleen maar harder en harder gaat totdat al dat methaan in de atmosfeer zit, 10 jaar wachten en het is weer weg.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , landbouw , koeien , veehouderij , methaan , studie , boer , pens , micro-organismen , jacques van outryve en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
5
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
9