Fiscale hoop gloort voor melkveehouders

Wie heeft er nog stille reserves??:

Persbericht: Accon avm

Inzet stille reserves levert tot 4.000 euro op

Arnhem, 3 december 2015 – Vanwege de tegenvallende melkprijzen van afgelopen jaar is de verwachting dat veel melkveehouders het jaar afsluiten in de rode cijfers. Agrarisch adviseur Tom Terwel van advies- en accountantsorganisatie Accon avm stelt dat dit niet nodig is. Door gebruik te maken van de afgenomen belastingdruk en ledencertificaten van FrieslandCampina om te zetten naar ledenobligaties vast of participaties van ForFarmers om te zetten in certificaten, kunnen melkveehouders een besparing tot 4.000 euro per persoon realiseren.

Vanwege de lage melkprijs staat dit jaar voor veel melkveehouders in het teken van het hoofd boven water houden. Terwel: ‘Bij een lagere winst is er sprake van een geringe belastingdruk. Als je in de rode cijfers schiet, betaal je vaak helemaal geen belasting over je bedrijfsresultaat. Hierdoor loop je wel een aantal fiscale voordelen, zoals heffingskortingen, mis. Om toch aanspraak te maken op die voordelen en tegelijkertijd het voordeel van geringe belastingdruk te behouden, is het raadzaam om na te gaan of je stille reserves kunt inzetten om zo het bedrijfsresultaat positief te beïnvloeden.’

Nog dit jaar bijsturen op bedrijfsresultaat
Ondernemers die tijdig het bedrijfsresultaat over 2015 in kaart brengen met een winstprognose, kunnen nog voor het einde van het jaar bijsturen en de fiscale voordelen optimaal benutten. Terwel: ‘Bij een gering bedrijfsresultaat tot 10.000 euro hoef je in de meeste gevallen geen belasting te betalen. Stel je hebt 10.000 euro verlies geleden, dan is er een ruimte van 20.000 euro om aanwezige latente belastingclaims veilig te stellen.’ Door met stille reserves, zoals ledencertificaten van FrieslandCampina of participaties van ForFarmers, de winst naar gewenste hoogte te brengen, betalen ondernemers hier op een later moment geen belasting meer over. Op deze manier benutten zij alsnog alle fiscale faciliteiten, dit ondanks de tegenvallende bedrijfsresultaten. Dat kan een besparing tot 4.000 euro per persoon opleveren. Terwel: ‘Om gebruik te kunnen maken van alle fiscale voordelen, is het van belang om de gewenste hoogte van de winst te bepalen. Met de winstprognose is dit goed in beeld te brengen.’

Deel dit topic

Reacties

jan is hobbyboer
Die jongens van de accon hebben nog nooit gehoord van middeling en dat soort dingen, eventueel verlies van dit jaar kun je gewoon wegstrepen tegen torenhoge winsten van afgelopen 2 jaar. Er is een ton minder melkgeld op de meeste bedrijven en nog maar een verliesje van 10.000 euro. Dan is er de afgelopen jaren 90.000 euro per jaar verdiend, snel uitgerekend........
pa
Quote:
@jan is hobbyboer: wegstrepen tegen torenhoge winsten van afgelopen 2 jaar
Heb ik zeker wat gemist onderweg.
jan w
Quote:
@Grasbaal: Stel je hebt 10.000 euro verlies geleden

Er staat "stel".!

Maar ik vraag me wel af of je er wel vrolijker van wordt om al je reserve's maar aan te spreken.

Tot 1 oktober was hier het resultaat ongeveer 70.000 euro minder dan in 2014.
+4
sil
Als je dit jaar verlies draait, dan maak de borst maar nat voor de komende jaren............
gprumo
Met goed beleid komt je inderdaad een heel eind. Maar voor diegene die geen belasting wouden betalen de afgelopen jaren en daarvoor bijvoorbeeld een trekker hebben gekocht, die zullen het nog zwaar krijgen.
-1
weurding
Quote:
@gprumo: een trekker hebben gekocht,

wat let je om hem weer te verkopen? toch een jaar afschrijving meegeplukt
gprumo
@weurding
hoeveel boeren verkopen hem weer? ik bedoel meer dat heel veel boeren het geld weer hebben geïnvesteerd in dingen die niet perse nodig zijn, inplaats van een buffer opbouwen.
weurding
@gprumo als je krap zit lijkt me dat beter dan het verkopen van een ha land of productierechten, trekkers zijn er zat en de meesten hebben er wel meer dan 1, neemt niet weg dat het eigenlijk nooit gebeurd idd
gprumo
@weurding
dat klopt zeker, maar dan heb je ook wel wat meer fout gedaan dan een trekker kopen 😉
oldhuus
@gprumo
Ja paar bedrijven die hier te koop staan, het dak ligt wel vol zonnepanelen??
George
Quote:
@gprumo: bijvoorbeeld een trekker hebben gekocht, die zullen het nog zwaar krijgen.

Van een trekker kopen kom je niet zo snel in de problemen , er zijn in melkveehoudersland investeringen gedaan die veel meer kosten en langduriger pijn doen. Trouwens de trekkerhandel ligt al enkele jaren volledig op zijn gat.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@George: Van een trekker kopen kom je niet zo snel in de problemen

Die kun je ook gewoon weer verkopen.
gprumo
@George
het gaat hierom structureel zulke dingen kopen, ik gebruikte een trekker als voorbeeld. maar een stal die gefinancierd is op 35 cent hoort er ook bij enz.
gprumo
@oldhuus
klopt er is de laatste jaren minder gelet op de kostprijs.
George
@jan is hobbyboer
Klopt , laat je daaraan een keer 20000 verlies lijden daar ga je niet van failliet. Een heel grote stal met alle toeters en bellen en die halfleeg staat doet heel veel meer pijn en ben je niet zomaar kwijt.
oldhuus
@George
Koop hier geen nieuwe spullen meer, gebruikt is er ook zat te koop bij een paar duizend op de klok is die 20-30.000 er wel af. Op gebruikte machines kun je trouwens ook nog wel afschrijven. De laatste 2 die hier nieuw kwamen hebben overigens wel 11.000 en 5000 op de klok, die laatste kan nog wel even mee.
gprumo
@oldhuus
Hier het zelfde, bijna alles tweedehands. Vorig jaar een "nieuwe" trekker gekocht uit 1995 dat is voor ons nieuw;)
oldhuus
@gprumo
DX zeker, betere trekkers hebben ze ook niet meer gemaakt.
gprumo
@oldhuus
Dx agrostar 😄 mooie en goede trekkers, hopen dat die nog lang meegaat 😉
George
@gprumo
Die heb ik ook nog een. Een Agrostar 6.11 uit 1992.
gprumo
@George
mooiste trekkers gemaakt, vind ik 😉 zit een monster geluid in, me vader zegt altijd dat die blij is dat ik met zulke oude rommel nog blij kan zijn.
George
@gprumo
Ze hebben een mooi geluid en waren inderdaad fraaie trekkers. Maar ik verkies momenteel toch de Agrotron K 610.


+1
gprumo
@George
ik heb het niet zo op nieuwe trekkers, ik vindt de oude trekkers altijd nog het mooist.
+2
gprumo
verbi
Mag ik hier uit op maken dat je dikke winst draait dit jaar?Vraag me dan wel af wat je kritieke opbrengsprijs is. Daarbij als iemand verlies draait maar heeft zijn stallen e.d in orde dan is er niks aan de hand zijn investering kan dan op een laag pitje.Maar als je verlies maakt en je hebt nog oude stallen die aan vernieuwing toe zijn heb je mijn inziens een groter probleem.
+5
hans1980
9 van de 10 boeren die verlies draaien hebben een nieuwe stal , oude stal wat renoveren is ook optie , al was dat "not done" de afgelopen jaren nieuwe 0-4-0 , 0-6-0 voor dubbel zoveel koeien
waarvan je noch mestplaatsingsruime noch voer voor hebt
gprumo
@hans1980
inderdaad, of gewoon gaan spantje plakken.
+2
sil
De laatste jaren heb je de " dikke" winst goed kunnen drukken door allerlei extra afschrijvingen op inversteringen, investeringen in 2012 en 2013 mocht je variable afschrijven, daarnaast nog de laatste afschrijvingen van ons oude melkquotum. Gevolg is dus dat er de komende jaren weinig meer valt af te schrijven, en toch goede gebouwen kunt hebben. Hierdoor ga je vanzelf winst draaien, al komt er een ton per jaar minder binnen. Dit geldt natuurlijk niet voor diegene die in 2014 of 2015 nog een nieuwe stal hebben gebouwd...maar dat heeft de meerderheid toch ook niet gedaan.
kanniewaarzijn
Quote:
@sil: Gevolg is dus dat er de komende jaren weinig meer valt af te schrijven, en toch goede gebouwen kunt hebben. Hierdoor ga je vanzelf winst draaien, al komt er een ton per jaar minder binnen.
Het gaat om de betaalcapaciteit. Het risico is groot dat je aflossingen groter worden dan je afschrijvingen, met liquiditeitsproblemen als gevolg. De papieren toegenomen winst zal daarnaast ook nog belast worden.
verbi
MDV stallen kun je vrij op afschrijven dus de meeste kunnen dan een flink aantal jaren vooruit, je gaat dan dus meer afschrijven dan aflossen wat je liquiditeit (betaalcapaciteit) ten goede komt.
m uut m
Anders om bedoel je meer aflossen dan afschrijven
Coen
@m uut m , dat meer aflossen dan afschrijven komt later als je tenminste niet in de jaren met de hogere vrije afschrijving (en dus lagere belastingaanslagen) niet extra hebt afgelost.
m uut m
@Coen
Verkeerde volgorde loop je helemaal vast mee. Jouw aflossing en afschrijvingen moeten parallel lopen of sneller aflossen. Doe je dat niet dat loopt jouw aflossingscapaciteit hard terug. maw bord in de tuun
pieta
@m uut m
Overdrijven is ook een vak. Het gaat er niet om wat je aflost maar het gaat er om wat je met de cashflow doet.
m uut m
@pieta
Als je niet aflost moet je zorgen dat je ook niet afschrijft bedoel je dat. Herinvesteren om afschrijving op peil te houden.
pieta
@m uut m
Van je cashflow kun je vanalles doen: sparen, aflossen, herinvesteren, uitgeven privé.
weurding
Quote:
@pieta: uitgeven privé.

vooral dat, zou zeggen neem het er eens van en verzet de zinnen eens, weekje can.eilanden kost geen vermogen 😄
verbi
MDV stallen kun je vrij op afschrijven dus de meeste kunnen dan een flink aantal jaren vooruit, je gaat dan dus meer afschrijven dan aflossen wat je liquiditeit (betaalcapaciteit) ten goede komt.
verbi
MDV stallen kun je vrij op afschrijven dus de meeste kunnen dan een flink aantal jaren vooruit, je gaat dan dus meer afschrijven dan aflossen wat je liquiditeit (betaalcapaciteit) ten goede komt.
+3
matt
Ja en op een gegeven moment ben je door de afschrijvingen heen,en is je schuld
Gebleven.

En zou je willen dat je in je broek gescheten had 😃
jan is hobbyboer
Quote:
@verbi: je gaat dan dus meer afschrijven dan aflossen

Dat is altijd al een heel verstandige strategie geweest. En de stille reserves en restschulden maar lekker doorschuiven naar de volgende generatie. pffffff.
Jack Rijlaarsdam
@Tom Terwel @Coen @pieta Hoe zal de inspecteur aan kijken tegen het wegstrepen van reserveringen voor bijvoorbeeld verwijdering asbest, groot onderhoud e.d. uit het verleden. Middeling kan maar eens in de drie jaar, op deze manier kun je zelf nog een middeling over de jaren organiseren.
meelezer10
Post voorraden kun je ook nog wat mee rommelen. Zeker als je niet aan bex mee doet. Anders staan de tonnen precies geregistreerd.
pieta
Mijn boerengevoel zegt dat ze dat niet zullen goedkeuren. De vraag is of ze het gaan zien. 😄
pieta
En natuurlijk het risico meenemen dat ze het standpunt innemen dat je de voorziening niet had mogen vormen. Risicoanalyse doen dus.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@pieta: het risico meenemen dat ze het standpunt innemen dat je de voorziening niet had mogen vormen.

Wat is daarvan het risico? Herberekening van het boekjaar waarin de voorziening is getroffen?
pieta
@Jack Rijlaarsdam
Ja. Dat moet je afwegen tegen het voordeel van vrij laten vallen. Wellicht ook nog een boete.
Coen
Voorzieningen en reserveringen moesten bij ons een bestemming hebben, vooraf afgedekt door schriftelijke offertes en uitvoering binnen bepaalde termijn van (ik meen) 3 jaar en daarna automatisch vrijval ten gunste van de bedrijfswinst.
het grote voordeel is dat je de fiscale bedrijfswinst zelf kunt nivelleren 😄
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Coen: uitvoering binnen bepaalde termijn van (ik meen) 3 jaar

Zoek dat nog maar ff op, hier heb ik wel oudere voorzieningen, aangegeven wordt dat na verloop van tijd een verse offerte eronder schuiven gewenst is. Het draait nu om het moment van vrijval, volgens mij bij uitvoering van de handeling waarvoor de voorziening is getroffen. Dient dit onderbouwd te worden met een factuur of kun je de voorziening zo weg strepen, dat is mijn vraag.

Quote:
@Coen: het grote voordeel is dat je de fiscale bedrijfswinst zelf kunt nivelleren

Kun je deze opmerking toelichten, in combi met bepaalde termijn en automatische vrijval begrijp ik niet helemaal wat je bedoelt.
Coen
@Jack Rijlaarsdam , wij hebben destijds in 3 jaar tijds fiscaal de voorziening (afbraak oude schuur en herinrichting erf) gedaan, en daarna in 2 jaar tijds uitgevoerd met automatische vrijval van de voorziening.

in die jaren na de normale becijfering van de fiscale bedrijfswinst als bijzondere last de vrije toevoeging aan de voorziening ten laste van de bedrijfswinst gebracht, met dus de mogelijkheid om de fiscale last te nivelleren.
n.b. wij hebben mei-mei boekhouding 😄
dorpsrandhoeve
5 jaar is dat, ik heb er in de laatste 10 jaar ook een paar keer gebruik van gemaakt.
Coen
@dorpsrandhoeve , zou best kunnen, heb ik de termijn voor vervangingsreserve verward met voorziening.
dorpsrandhoeve
@Coen
Bij mij heb ik een aantal verbouwingen op die manier fiscaal naar voren gehaald. Het laatste project was de melkinstallatie, echter is dat toen veranderd in een investering in robots. De voorziening is toen vrijgevallen, en de investering is mij fiscaal eigenlijk heel goed uitgevallen.
Coen
@dorpsrandhoeve , wij egaliseren zoveel mogelijk op volledige benutting eerste schijf voor alle maten, daar moeten we zelf de boekhouder op aansporen
dorpsrandhoeve
Quote:
@Coen: daar moeten we zelf de boekhouder op aansporen

gelukkig heb ik een exemplaar die meedenkt om de zaken in goede banen te laten rollen zonder dat ik hem aan moet sporen.
meelezer10
@dorpsrandhoeve
Zal ie wel aanvoelen dat hij toch aan de bak moet. Als het makkelijk kan gaan ze zeker niet meer werk verrichten. En ze gaan al helemaal niet de rand op zoek van wat toelaatbaar is.
dorpsrandhoeve
@meelezer10
Ze zijn niet allemaal hetzelfde. En ja, een beetje boekhouder weet dat als hij niet zijn werk goed doet klantverlies krijgt.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's water , frieslandcampina , melkprijs , belasting , forfarmers , melkveehouders , accon avm en ledenobligaties geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
57
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
4