Ammoniak

We zitten nog midden in de fosfaatdiscussie, maar volgens de geleerden wordt ammoniak de volgende beperking.

Kijken we nu al terug op het fosfaatdossier, dan is zo'n beetje alles fout gegaan wat er fout kan gaan. Dossierhouders wisten al vijf jaar voor afloop van de quotering dat het in 2006 afgesproken fosfaatproductieplafond de nieuwe beperking zou worden. In de aanloop naar 2015 had een lobby gestart moeten worden om verwerkte en geëxporteerde mest niet mee te tellen, dit wordt immers verantwoord geplaatst buiten NL. Dit is niet gebeurd, de aandacht is gericht op maatregelen om de fosfaatproductie te beperken. BEX en voerspoor waren effectief, maar de vrijkomende ruimte werd in een mum van tijd opgevuld met extra vee.

De politiek had niet het lef in te grijpen, schoof de beslissing vooruit en legde de verantwoordelijkheid bij de sector: "Kom met een plan of er komen dierrechten." Hopeloze missie in een tijd waarin collectieve sturingsmogelijkheden juist zijn afgebroken en de tegenstelling tussen de belangen van een individueel ondernemer en de sector immens is. De sector had het probleemdossier linea recta moeten retourneren.

De stapeling van regelgeving kent winnaars en verliezers. Ondanks het credo 'anticiperen wordt niet beloond' worden degenen die maximaal vee aangehouden hebben beloond met rechten voor de extra fosfaatproductie die zij veroorzaken. De sukkeltjes van 2015 zijn degenen die alvast grond vastgelegd hebben, maar gewacht hebben op het einde van de quotering om de veestapel te vergroten. Geen vee, geen extra rechten dus, maar ook: op een aangeschafte hectare grond wordt de mest geplaatst van twee melkkoeien. Degenen die geen grond kochten kregen voor deze mest een overschotsreferentie die is vrijgesteld van de verwerkingsplicht. Kocht men de grond na 2014, dan mag men er geen twee, maar vier of zelfs acht koeien op melken, afhankelijk van de overschotsklasse.

Het ammoniakdossier komt er aan, het lijkt me wijs nu eerst plan de campagne te maken voordat er weer allerlei ad hoc beslissingen genomen gaan worden. Brainstorm ff mee. Gaat de sector het regelen of legt de overheid regels op, wanneer worden maatregelen genomen, gaan we weer een ratrace starten om zoveel mogelijk vervuiling te veroorzaken om deze vervuilingsrechten te kunnen claimen. De MDV-bouwers worden de nieuwe sukkeltjes, emissiearm gebouwd dus relatief weinig ammoniakrechten. Kortom, lopen we in dezelfde val of gaan we het nu anders invullen als in het fosfaatdossier. We kunnen ook gewoon doen of er niets aan de hand is natuurlijk.

Deel dit topic

Reacties

+1
Wiebren
Je hebt aardig wat onthouden van gister. Maar één opmerking nu; er zijn al ammoniakrechten (je kunt ze alleen niet kopen), het is al regelgeving en het heet PAS
vofjagtenberg
Heb ik het mooi fout gedaan. 1,5 jaar geleden voor 120 koeien ammoniak(rechten) gekocht van een gestopte varkenshouder. Totale kosten € 950,-. NB verleend. Had ik nu toch moeten wachten op de PAS?
Ik slaap er gelukkig niet slechter van.
+2
Wiebren
Helemaal niet fout, vóórdat de PAS in werking is getreden is bestaand gebruik (dieraantallen 2012/13/14, hoogste aantal telt) gelegaliseerd. Afgegeven NB-vergunningen van voor PAS tellen mee voor de vergunde aantallen dieren.
Frans1
Als je nb verleend is heb je dit vastgelegd dus goede zaken gedaan.Hier ook ammoniak gekocht, maar wel voor minder koeien aardig meer geld.
Noorderling
@Wiebren
deze extra vergunde dieren moeten toch nog wel verzilverd worden door ze eenmalig op papier te hebben binnen 2jaar?

Dus zo snel mogelijk NB vergunning aanvragen of al gedaan hebben, liefst zo hoog mogelijk en nu het nog kan zonder fosfaatrechten deze koeien bij elkaar zien te krijgen is het advies om de laatste ruimte op te eisen en groeimogelijkheden te behouden?

Dus exact hetzelfde verhaal als fosfaatrechten, plafond is in zicht. Vakbladen staan er mee vol en daarmee wordt uitgelokt dat veel boeren extra koeien gaan houden omdat ze bang zijn eventuele ontwikkelingsruimte mis lopen.

Bedrijven die geanticipeerd hebben op fosfaat en begin 2015 een flinke vracht koeien hebben gekocht, kunnen nu een vergunning aanvragen voor dieren die er al zijn. In plaats van eerst vergunning aanvragen en vervolgens groeien of zit ik er nu heel ver naast?
Wiebren
@Noorderling
Klopt alleen niet. De dieraantallen van 12/13/14 zijn gelegaliseerd, hier je niet meer met een NB-vergunning vast te leggen. Wordt wel veel verkondigd, maar nu kun je alleen ontwikkelruimte aanvragen en als je binnen de realisatietermijn niet uitvoert vervalt de ruimte en wordt je bestraft (beleidsregels vd provincie)
vofjagtenberg
@Wiebren
Die realisatietermijn geldt dan alleen voor de PAS? Of moet je voor de NB ook binnen een bepaalde termijn je dieren op naam hebben?
Noorderling
@Wiebren dus als je gestaag wilt groeien in grond en aantallen vee dien je iedere 2jaar een vergunning aan te vragen en hier maar weer 1000euro voor neer te leggen met de onzekerheid of de ruimte er (nog) wel is?

In de praktijk betekent het dus dat wanneer de ene vergunning binnen is, je al vast de volgende vergunning aan kunt vragen en over een jaar of 2 een keer binnen zal zijn?
Wiebren
@vofjagtenberg
Nb-aanvragen van voor PAS onder toenmalige voorwaarden. Na 1 juli kan dat niet meer en gelden voorwaarden van PAS
de hoef
Quote:
@Noorderling: 1000euro vo

dan hebben ze je nog gematst
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Wiebren: Je hebt aardig wat onthouden van gister

Ik zat op het balkon, mooi overzicht. Je gaf een aardige show weg, zag niemand knikkebollen. Dat is wel eens anders.

Quote:
@Wiebren: heet PAS

Weet niet hoe heet de PAS is, maar in sommige gebieden is de ruimte al grotendeels op, terwijl de achterover zittende, niet-groeiende boer zich nog niet eens heeft gemeld. Aerius heeft dus uitbreidingen geaccepteerd zonder rekening te houden met bestaand gebruik, die komen er nu alsnog bij.
+1
cs-agrar
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: zag niemand knikkebollen

Niet goed gekeken Jack, vanaf de bank achter viel er dus meer op
Wiebren
Er is veel gemeld maar dat komt ook omdat veel bedrijven lang (soms jaren) hebben gewacht op PAS. Verder is niet alles goed gelopen qua uitgifte en berekeningen. Sommige gebieden gaan vanaf 15 dec weer open. Ruimte van stoppers was ook niet goed verwerkt, komt daardoor weer ruimte bij.
Het bewijs dat een bank soms lastig werkt. Tegelijk weinig discussie geweest over referenties. En als de daling in Ammoniak onvoldoende achterblijft volstaat aanscherping van generiek beleid.
Kwam gisteravond niet toe aan PAS, krap schema. Zal ik show maar opvatten als een soort compliment? Had niet gezien dat ook balkon nog gebruikt werd, nog voller dan ik dacht dus
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Wiebren: compliment

Ja en nee. Was een rimpelloze avond, maar ook weinig interactie.

Ik begrijp de PAS niet erg, denk ik. Aerius berekent uitstoot op regio, terwijl jij doet alsof het ammoniakplafond landelijk is met mogelijkheid tot generieke aanscherping?
cs-agrar
@Wiebren
Was inderdaad goed bezocht, boven zat niet veel volk, beneden des te meer. Het verhaal is eenmaal slaapverwekkend, je presentatie was keurig in elkaar gezet. De afgelaste pauze was achteraf wel goede keuze, echter aan einde maar één rondje borrel , daarna moest er betaald worden (ook hier werden anticipeerders beloond 😉 )
De laatste vraag werd helaas iets te snel als beantwoord gezien door de gespreksleider, de boer had de volgende situatie nog aan willen kaarten: Hij is grond kwijt geraakt, maar blijft ook zonder die grond nog ruim onder de 20kg grens. Echter, hij moet deze grond wel geheel compenseren. Als ik de man goed begreep, is dit al bij jou over je buro geweest.
Wiebren
@Jack Rijlaarsdam
Het is allebei
Wiebren
@cs-agrar dat klopt. Consequentie grond verlies is potentieel groter qua impact dan groei waar bij grond bij moet. Andere kant ook aangegeven, optie om grond onder koeien vandaan te trekken lokt ook misbruik uit. Vraag is (komt in behandeling wet aan de orde) of onevenredige effecten (bijv bij onteigening) voorkomen kunnen worden
Frans1
@Wiebren
Dus bij verlies van grond moet je dit compenseren zelfs als je nog onder 20 kg overschot blijft?
cs-agrar
Quote:
@Wiebren: Andere kant ook aangegeven, optie om grond onder koeien vandaan te trekken lokt ook misbruik uit.

maakt in pricipe niet uit, de geboden ruimte zou toch hetzelfde blijven.
+1
cs-agrar
@Frans1
Dat is dus kromme aan het verhaal, je voldoet aan overschotregels, maar evengoed wordt je genaaid. (zonder zoenen, zeer waarschijnlijk)

Nog even terugkomend op de fosfaatrechten. Stel dat ze er komen, zit niemand op de onontkoombare afroming te wachten. Zou voor velen ook zeer oneerlijk zijn. De afroming zou dan ook plaats kunnen vinden in het handelsgebied, dat wat te koop komt, via beurs of via vrije handel, bij koper afromen. Zo raak je dus evengoed bij de groeier aan het afromen, maar niet in directe zin en ook niet bij degene die niet gegroeid is.
Zoals nu gesteld wordt, wordt je straks gehouden aan de hoeveelheid rechten op 2-7-15. Alleen wanneer ze nu ingevoerd gaan worden weet niemand, het hoe of wat weet niemand, dus niemand kan nu, of in komende tijd tot aan invoering zijn bedrijf klaarzetten. Alles moet dan waarschijnlijk binnen zeer korte tijd rechtgebreën worden. Dat kan ook bedoeling niet zijn.
Zeker als je in 2015 begonnen bent, weet je nu totaal niet waar je aan toe bent.
Wiebren
@cs-agrar moest +1 zijn. Terechte opmerkingen
cs-agrar
Tja, vooropgesteld denk ik, heeft de inzet van het gebeuren totaal niets met milieudoelen te maken, alleen met het beperken van aantallen dieren.
+2
Farmer_
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Dossierhouders wisten al vijf jaar voor afloop van de quotering dat het in 2006 afgesproken fosfaatproductieplafond de nieuwe beperking zou worden

En dan ook nog roepen quota weg = vrijemarkt = schaalvergroting, terwijl ze toen al wisten dat dit nooit gerealiseerd kon worden.
puntertje
Daar hebben de dossierhouders wel naar gehandeld.
Wiebren
Nee hoor, 10% meer koeien, 10% hogere efficiëntie en 20% melk max. Zit ook zo in de PAS.
christo
In 2020
Wiebren
@christo t/m 2020 inderdaad. En door fosfaatbegrenzing blijft het voor PAS dan eenzelfde sommetje
+1
puntertje
Provincie heeft mij steeds verteld dat ik geen NB-vergunning hoefde aan te vragen omdat het in de PAS geregeld zou worden. Ik zou alleen maar kans maken dat de Middelkamp van de MOB bezwaar zou maken en dan was ik verder van huis. Nu is de PAS er, maar moeten we toch allemaal een NB vergunning aanvragen en dan blijkt de ruimte weer op te zijn. En de belangenbehartiger zegt dat ik beter eerder een NB vergunning aan had kunnen vragen.........
Maar als ik beperkt wordt, dan mag ik weer wel mest aanvoeren en de grond bemesten, dat telt in Aerius in z'n geheel weer niet mee. Ook in dit dossier is de logica onvindbaar.
Wiebren
Waar wilde je een NB-vergunning voor aanvragen ? Dat de provincie je dat afraadt vanwege de kans op bezwaar kan ik snappen, maar je kiest toch zelf? Ook in PAS kun je gewoon ruimte aanvragen nu, mits je plannen hebt en gaat realiseren uiteraard.
Welke belangenbehartiger zegt dat je had moeten aanvragen voor de PAS?
de hoef
Boeren radeloos door mestregels
door Richard van de Crommert en Inge Lengton
Den Haag -

Boeren worden tureluurs van mestregelgeving. In drie jaar tijd zijn mestplannen zo vaak veranderd dat melkveehouders door de bomen het bos niet meer zien. Landbouworganisatie LTO slaat alarm.

Foto: 123rf

Nog maar vijf tot tien procent van de boeren snapt de regelbrij. De rest heeft specialisten nodig om er chocola van te kunnen maken, aldus LTO-mestexpert Wiebren van Stralen.

Vandaag praat de Tweede Kamer voor het eerst over de kwestie met de nieuwe PvdA-staatssecretaris van Economische Zaken, Martijn van Dam. Waarschijnlijk is de ingewikkeldste klus die de kersverse bewindsman op zijn bordje heeft, het mestprobleem. Hierover is grote politieke onenigheid.
Kern van de zaak is dat de overheid laat en wispelturig heeft gereageerd op het loslaten van het melkquotum eerder dit jaar. Lees meer in De Telegraaf van vandaag

en dat is zeker waar ,moet zelf ook alles wel 10 keer lezen voor ik het een beetje door heb
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@de hoef: alles wel 10 keer lezen

Gelukkig krijgen we hier nog wat bijles van @Wiebren, dat scheelt.
+1
weurding
Quote:
@de hoef: wel 10 keer lezen voor ik het een beetje door heb

dan ben jij een volhouder, na 3 keer gooi ik het bijltje er bij neer 😞
de hoef
@Jack Rijlaarsdam
zo denk ik er ook over .probeer hier veel optesteken van alle argumenten
en 1 ding is me weer duidelijk geworden ,hou je stal nok vol
brabo
Quote:
@de hoef: ,hou je stal nok vol

dat doet Jack al jaren
Wilbert
Ben wel blij met de PAS, als je iets groeit, kun je dat kosteloos doen zonder dure ammoniakrechten.
Coen
Is vast nog niet het einde 😞

Aerius gaat tijdelijk offline
Aerius gaat tijdelijk uit de lucht. Binnen deze periode kunnen er geen meldingen worden gedaan.

De database van Aerius wordt aangepast in het kader van de actualisatie van het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Dit betekent dat AERIUS Register vrijdag 4 december 12:00 uur tot en met 15 december 00:00 uur offline gaat.

Veel fouten
De aanpassing houdt in dat nieuwe of geactualiseerde projecten en emissiefactoren worden verwerkt.

Tevens worden eerder ingediende meldingen gecontroleerd en foutieve en dubbele meldingen verwijderd.

Eerder bleek dat in een aantal provincies 70 procent van de meldingen onvolledig of fout was. Dat zorgde ervoor dat in een aantal gebieden de ruimte voor de meldingen onterecht vol was.

Vergunningen
Gedurende die periode dat Aerius niet in de lucht is, kunnen boeren gewoon rekenen met de Calculator en vergunningaanvragen indienen.

Op 15 december 00.00 uur is de database gereed en komen ook nieuwe versies van Aerius Calculator, Connect, Register en Monitor beschikbaar.

Om deze overgang goed te laten verlopen, worden vanaf 14 december 00.00 uur alle Aerius-modules gesloten.

Vanaf 15 december 00.00 uur zijn ze weer beschikbaar.

Meer informatie over de uitgevoerde wijzigingen worden in de release notes op de website van Aerius
Wiebren
Precies, en die 70% meldingen komen hoofdzakelijk uit agrarische sector. Op 15 december met nieuwe openstelling komt er weer ruimte.
Tommie1
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Degenen die geen grond kochten kregen voor deze mest een overschotsreferentie die is vrijgesteld van de verwerkingsplicht. Kocht men de grond na 2014, dan mag men er geen twee, maar vier of zelfs acht koeien op melken, afhankelijk van de overschotsklasse.

Ik dacht dat 2015 referentie jaar grond was?
+1
matt
Jij hoort dus ook gewoon bij diegene,die er niets meer van snapt..
Tommie1
Da wist ik nog niet voor nou
Tommie1
Verkeerd gelezen, er staan NA 2014.
matt
@Tommie1
Hou de stal maar gewoon vol Tommie,regelgeving wordt toch constant veranderd.

Ze komen je vanzelf halen,als ze je op willen sluiten 😃 )!
Tommie1
@matt
Geen paniek, ik heb alles behalve geld en schrik.
BernieX2
@Wiebren, is het nu verstandig om een emissiearme vloer in een nieuw te bouwen ligboxstal te doen? Of een luchtwasser?
spotmelker
Als het dan toch (veel) geld kosten mag; nooit een Aeromix overwogen?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , starten , koeien , ammoniak , regelgeving , overheid , grond , vee , politiek , bex , emissiearm , voerspoor , regels en fosfaatproductie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
45
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
5