Blog: Weg bij FrieslandCampina

Zolang Michel en Miranda Noordman in Roemenië zitten leveren ze aan FrieslandCampina. De zuivelcoöperatie heeft in Roemenië duidelijk andere regels dan in Nederland. Een goede vriend die in Nederland een melkveebedrijf heeft, maar ook mede-eiegenaar is van een Roemeens bedrijf, kreeg 400 euro boete omdat hij minder melk afleverde dan zijn maandplanning. Dezelfde melkfabriek belooft Michel en Miranda een plus van 4 cent per liter melk als ze meer melk afleveren, omdat ze melk te kort komen. Wat wil de fabriek nu, vragen ze zich af. Na een aantal andere akkefietjes vinden ze het tijd voor een frisse wind en hebben ze afscheid genomen van FrieslandCampina.

Deel dit topic

Reacties

paul1
Ja, al die regeltjes in nederland wordt je ook niet vrolijk van.
arie.j
Quote:
@MelkveeNL: De zuivelcoöperatie heeft in Roemenië duidelijk andere regels dan in Nederland.

Kan me niet voorstellen dat je daar lid van FC kunt worden.
Dus ben je daar leverancier van een voor FC buitenlandse onderneming die kennelijk in eigendom van FC is.
Dat geeft een totaal andere positie.
Cornelis
Inderdaad, FC heeft geen leden in Roemenie.
verbi
Maakt niks uit of je lid bent zo ga je niet met mensen om, zo gaan ze toch ook niet met hun afnemers om mag ik hopen.Maar hier doen ze ook waar ze zelf zin in hebben. Heb nog maar zelden gezien dat ze terug gefloten werden bij voorstellen. Veel discuseren en luisteren en daarna gewoon doorzetten zoals het oorspronkelijke plan.Ga dan ook niet meer naar vergaderingen voegt voor ons bedrijf niks toe is mijn mening.
weurding
Quote:
@verbi: voegt voor ons bedrijf niks toe is mijn mening.

daar zijn de meesten het wel over eens, het tasje producten lokt echter nog enkele over de streep 😃
wotan2
Ik heb anders begrepen dat het voorstel over de kalveren van de baan is.
Freriks
Quote:
@verbi: Maakt niks uit of je lid bent zo ga je niet met mensen om, zo gaan ze toch ook niet met hun afnemers om mag ik hopen

We hebben hier ook particuliere melkverwerkers (gehad) die zo met hun leveranciers omgaan. Denk aan Lyempf, Van Bakel etc. En onze afnemers zijn ook niet altijd van die lieverdjes. denk aan eenzijdig oprekken van betalingstermijn of eenzijdig doorvoeren van 2% inkoopkorting. Het is een harde wereld en je mag blij zijn als je lid bent van een sterke coöperatie als FrieslandCampina.
Jannus
NVWA schrijft boetes uit van 1500 euro en meer als je een kalf een paar dagen te laat onthoornd en de dierenarts erbij met een fikse boete
brabo
Quote:
@Jannus: als je een kalf een paar dagen te laat onthoornd

te laat onthoornen, kan dat ook al?
Jannus
Yep,je mag alleen onthoornen vanaf 2 wkn tot en met 2 mnd,daarna mag je alleen zagen als ze minimaal een jaar oud zijn.

Heb schrijven van de vet.praktijk gehad
spotmelker
Quote:
@Jannus: onthoornen vanaf 2 wkn tot en met 2 mnd,daarna mag je alleen zagen als ze minimaal een jaar oud zijn.
Dat is even diervriendelijk zeg... Als je bij elk 3 maandelijks PBB even de dan aanwezige kalfjes laat onthoornen loop je dus risico? Handel voor de dierenartsen, extra bezoekjes.
weurding
@spotmelker bezoekjes mits voor 9 uur gebeld vallen hier onder het abonnement, je betaald alleen de handelingen die worden verricht en de medicijnen
spotmelker
@weurdingHier geen abonnement, wel 30 euro voorrijkosten. Maar het ging mij er om dat je binnen de combi van 3 maandelijkse PBB kalfjes zou laten onthoornen die mogelijk net iets ouder zijn dan 2 maand en dus risico op boete loopt. Dat vind ik redelijk belachelijk.
arie.j
@spotmelker
Wanneer de dierenarts alleen maar om de 3 maanden hoeft te komen en je hebt een normaal bedrijf lijkt mij dat uitzonderlijk.
Gewoon bij een ander bezoek inplannen.
Oudere kalveren is eigenlijk ook niks, moet je soms eerst met een tang gaan werken omdat de pit al te groot is.
spotmelker
@arie.jZo gaat het hier al jaren en gaat prima, nog nooit een tang gebruikt. De veeartskosten zijn hier 'gelukkig' grotendeels administratief.
arie.j
@spotmelker
Oké, ik zal wel achter lopen, maar de koeien zijn tegenwoordig wel erg gezond als de kosten van de dierenarts in hoofdzaak uit het bijhouden van de papieren bestaat.
Cornelis
@arie.jWat moet een dierenarts dan verder doen op je bedrijf?
arie.j
@Cornelis
Nou ik zal wel eens een keer bij mijn neef (is dierenarts) informeren alhoewel ik hem erg weinig zie.
Maar dat zijn verdienste in hoofdzaak uit het bijhouden van administratie bestaat kan ik nog niet erg geloven.
weurding
@arie.jbij een spoedvisite gaan ze geen kalveren extra erbij onthoornen, dus je zal toch een afspraak moeten maken al dan niet in combinatie met een koe na spoelen, tochtig spuiten, oid
brabo
Quote:
@Cornelis: Wat moet een dierenarts dan verder doen op je bedrijf

dus ik mag aannemen dat je hele lage dierartskosten hebt. ?

Ik vind overigens de discussie over de termijn waarin je zou moeten onthoornen wel erg onzinnig. Laat ze eerst maar eens gaan kijken naar die veehouders die menen dat ze dit werkje wel zelf onverdoofd kunnen doen.
weurding
Quote:
@brabo: veehouders die menen dat ze dit werkje wel zelf onverdoofd kunnen doen.

sta er iedere keer verstelt van hoe populair het programma met dierenarts jan pol is, onthoornen met een betonschaar en castratie met elastiek ; in amerika is het toch ook 2015?
+3
pieta
@brabo
Zou dat onverdoofd nog veel gebeuren dan? Ik vind overigens leeftijd wel belangrijk. Wij onthoornen alles tussen de 2 en 6 weken leeftijd. Niets is zo mooi als wanneer de ingreep klein is. Bij de jongste dus.
brabo
Quote:
@pieta: Zou dat onverdoofd nog veel gebeuren dan?

volgens mijn veearts wel
+1
Titus de Wolff
@brabo
De veearts doet hier ook even de pbb en de kalfjes verdoven en stuurt het formulier op maar vergeet de handtekening. Het formulier wordt afgekeurd en weer naar mij gestuurd, ik breng het weer naar de veearts en klaar.
Nee, dus, dat stel mierenneukers, we worden in de herstelperiode gestopt, 55 euro boete geheven, gedreigd met melkweigering, het melkweb op oranje gezet, ze zullen wel eens even laten zien wie de baas is. No ja, de vooruitgang heeft zijn prijs.
+1
m uut m
@pieta
Weet je wat nog mooier is. Hoornloos fokken
pieta
@m uut m
Daar ben ik voor.
m uut m
@pieta
Ik vind het altijd een zeer vervelende ingreep die verschrikkelijk veel pijn bij het kalf veroorzaakt. Wij doen zeer veel aan pijnbestrijding. De beste optie is in mijn ogen hoornloos fokken en volgens mij zijn daar mogelijkheden genoeg voor.
+1
spotmelker
Quote:
@m uut m: verschrikkelijk veel pijn
Dat is met (verplichte) verdoving en wat langwerkende pijnstiller echt niet nodig. Hier komen ze altijd weer vlot melk drinken. Alleen als ze hun kop precies op die plek stoten is het natuurlijk gevoelig maar dat gebeurt weinig.
+1
Greetje
Onze veearts had het er ook al over, schijnt een wet uit 1990 te zijn, waar nu in een keer op gecontroleerd wordt:(
koeboer
Wat is het idee achter deze wet? kalfjes onder de 4 week onthoorn ik liever niet,dit betekend dat je elke maand de veearts moet hebben.
Jannus
We wijken een beetje af van het onderwerp dat er blijkbaar beboet gaat worden als je teveel van je ingestelde leverantieverwachting afwijkt,vraag me dan af hoeveel afwijking?? 1 % of 10 %
arie.j
Dit is iets van een dochteronderneming in Roemenië Jan, niet van hier.
FC heeft tal van landen dochterondernemingen waar soms lokale boeren aan leveren.
Hun melkprijs en leveringsvoorwaarden hebben geen enkel verband met de Nederlandse ledenmelkprijs en de voorwaarden voor leden hier
Zo heeft FC in Rusland ook nog ergens een flink bedrijf, wat helemaal met melk van boeren daar draait,wie weet wat ze daar voor leveringsvoorwaarden hebben.
Jannus
Quote:
@arie.j: Dit is iets van een dochteronderneming in Roemenië Jan, niet van hier.

Nee Arie,hier dien je een prognose in hoeveel je denkt te gaan leveren de komende maand en die boete is blijkbaar uitgegeven aan de melkveehouder hier in Nederland,in Roemenië mag Michel extra leveren voor een plus 4 ct
wotan2
@JannusDan heb jij het verkeerd begrepen; hier kun je wel een prognose doorgeven, maar gevolgen heeft dit niet. Ik heb tenminste nog nooit een prognose ingediend, en daar heeft verder ook niemand naar gevraagd.
De prognose daar zal wel gebruikt worden om een beetje in de gaten te houden dat je niet ook bij een andere afnemer gaat leveren omdat die net iets meer betaald.
Jannus
@wotan2Kan goed maar zo interpreteerde ik het wel
+1
arie.j
@Jannus
Lees het blog nog maar eens rustig door, er staat duidelijk dat die boete voor een bedrijf in Roemenië was.
Daar ging het hele verhaal over, niet over Nederland
Verder ben jij toch wat minder op de hoogte dan ik, ook al denk jij van anders.
Zulke maatregelen zouden hier niet waar kunnen zijn bij FC, daar zou eerst een besluit over genomen moeten worden door het bestuur (met ledenraad) en vervolgens in de regelementen opgenomen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , melkfabriek , frieslandcampina , boete , melkveebedrijf en regels geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
36
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
4